tvb.com

tvb.com

看後感

把港姐送去做女主角這個做法,也真是好大問題,簡直是虐待觀衆!!不過以前這樣做,係得,因爲翁美玲都係這樣,而且謝寧在【狄青】中都好出色,絕對不感到她是新人或好難定,所以歸根到底,是不是又是因爲現在的訓練班真係垃圾呢,以前的訓練班就有料?
==================================================================
幾個原因嘅。第一個原因係當年啲人大多貧苦出身,因為窮,所以個個都肯搏肯捱。正式話頭「鬼叫你窮啊頂硬上」。而且當年香港人口唔多,所以機會亦都多啲。不過後來香港人口漸多,啲人都有錢咗,所以就冇咁多人仲咁肯搏,而且後來基本上好多係富二代有錢嘅相對容易捱。第二個原因係80年代嘅訓練班係一年制,但後尾去到90年代就改成半年制,再之後就係三個月。唔知係咪香港越來越急,所以TVB都想快啲出。第三個原因其實係2008年「艷照門」影響,當年陳冠希嗰件事影響好大,江湖傳聞,就係呢件事啲人開始對娛樂圈嗤之以鼻,當然對無線都有影響。

發表於 Posted on: 2020-10-18 10:37

湖海洗我胸襟
帖數 Posts: 1446
回頂端 / Top
其實,同窮與有錢出生,未必一定挂勾,你看林峰都好有錢,但他演技不錯的,一出道都不差。

你再看看三哥,現在已經上了神臺啦,飛虎同使徒在大陸,已經有一定的收視保證,而三哥也不愁錢,大可以舒舒服服拍【使徒 3】,但他沒有,他是痛下苦功求突破,請看我再綜合討論區發表的 post!

發表於 Posted on: 2020-10-19 8:43

LittleApril
帖數 Posts: 912
回頂端 / Top
哇,19.6.。。。我都無話可説了。。。

發表於 Posted on: 2020-10-19 8:43

LittleApril
回頂端 / Top
Security 哥把亞視哪一套(不求有好作品,而是專注於賺錢)帶進 TVB,同六叔那一套(對藝術有追求)不同,是會有好大影響。始終,大部分都係看老闆面色。

發表於 Posted on: 2020-10-19 8:47

LittleApril
回頂端 / Top
80年代嘅訓練班係一年制,但後尾去到90年代就改成半年制,再之後就係
三個月。
~~~~~~~~~~~~~
認同!我覺得這個原因的可能性都幾大!

請問依個一年制﹑半年制﹑三個月係咩意思???是指訓練班嘅整個學期
時間長短嗎?

如果係﹐咁三個月就離曬譜喇?!

發表於 Posted on: 2020-10-19 11:30

習彭
帖數 Posts: 245
回頂端 / Top
同窮與有錢出生,未必一定挂勾,你看林峰都好有錢,但他演技不錯的,
一出道都不差。
~~~~~~~~~~~~~
如果唔係?係唔係如今的年代﹑時勢變得急功近利!?加上TVB 管理層都
換咗兩代啦! 有些問題係從上置下!

發表於 Posted on: 2020-10-19 11:49

習彭
回頂端 / Top
有些問題係從上置下!
---
主管百分百對公司好大影響,你看看死人頭 Steve Balmer 做 CEO 時,MSFT 死了十五年,miss 了所有 AI 同 IT 的 critical 發展。但 Satya 一上場,就好有 vision 地看到 IT 的將來機會,用 cloud 同 AI 把 MSFT 起死回生,六年不到就令股價大升了七賠。Steve 是生意人出身,Satya 是 engineer 出身。

我上面所說的 security 哥哥就是李寶安哥哥,現在的啊頭。Security 哥哥比較注重替公司賺錢,六叔對藝術比較有追求。

以前的大學生是精英,做編劇,現在的大學生。。。你都看到啦,所以由上而下,絕對有好大影響。

發表於 Posted on: 2020-10-19 21:14

LittleApril
回頂端 / Top
訓練班在 96 年改了半年制度,但 97 年底就發覺不成,改回一年制度了。

三個月的,只是旁聽吧?而所有港姐港男,都係旁聽,實際上了多小課,就無人知道了。

發表於 Posted on: 2020-10-19 21:16

LittleApril
回頂端 / Top
整個社會變了,不只是娛樂圈的改變。。。

發表於 Posted on: 2020-10-19 21:17

LittleApril
回頂端 / Top
Security 哥哥比較注重替公司賺錢,六叔對藝術比較有追求。
====================================================
兩人出身都唔一樣,Security哥哥係會計,俗稱「數佬」出身,六叔以前係做電影嘅。佢啲兄弟都係多數做娛樂圈嘅,所以唔同。

發表於 Posted on: 2020-10-20 9:17

湖海洗我胸襟
回頂端 / Top
喺唔知係第十三集還是第十四集﹐有一場馬明迫切要搵到老婆C9﹐情緒激
動 "喊得都幾西利"! 但可笑的是: 劇情完全﹑根本並冇帶動到我有任何反
映!

喺《使徒行者3》第一集見到內地目前當紅年輕小生 鄭愷﹐令我喜出望外
!嘩﹑如果用我的尺度﹐鄭愷的演技仲高過 " TVB 2017年臺慶水帝王" 幾
班啊!

剛剛睇完內地劇《他其實沒有那麼愛你》﹐係衝著臺灣男演員楊祐寧、王
耀慶而睇!結果鄭愷比倒驚喜我!依部劇對一些人來講可能…? 因為係講
述四位三十歲左右的女性,在她們認為人生最美好的年齡,在華美的城市
上海,尋求自身的成長,自我和獨立的故事。但劇情的發展好自然咁帶動
倒觀眾思考﹑情緒起落!

尋找﹑介紹內地電視劇網站:
https://zh.wikipedia.org/wiki/%E4%B8%AD%E5%9B%BD%E5%A4%A7%E9%99%86%E7%94%B5%E8%A7%86%E5%89%A7%E5%88%97%E8%A1%A8_(2020%E5%B9%B4)

發表於 Posted on: 2020-10-22 10:34

習彭
回頂端 / Top
《阿爺廚房 S5》 第五集濃蝦湯炒伊麵、爆炒龍蝦球﹐已經睇過喇﹐直情喺
湯龍蝦成個過程根本睇唔倒係點湯㗎? 唔值得挂齒喇!今時今日對TVB 出
產的節目﹐唔可以要求咁多㗎喇!

發表於 Posted on: 2020-10-22 11:31

習彭
回頂端 / Top
hk01.com的《C9特工》全劇劇評話: 欠缺伏線﹑劇情鋪排﹑人物刻劃
細緻度未夠。 唉﹑外邊嘅人對今時今日嘅編劇部門高估咗喇! 嚴重懷
疑宜家啲編劇部門嘅新人都唔知識唔識得依啲編劇基本知識?

簡淑兒在劇裡面的表現﹐還需要更多學習﹑磨煉﹐佢啲戲係做出嚟㗎!
唔自然﹑造作。
袁潔儀的演技比黎燕珊喺多功能老婆表現要好得多﹑自然。

發表於 Posted on: 2020-10-23 9:47

習彭
回頂端 / Top
袁潔儀畢竟由亞視到無線一直都有做戲,黎燕珊始終有好長一段時間冇做戲,重新掌握後對比起老手袁潔儀來講係差啲。

發表於 Posted on: 2020-10-23 21:12

湖海洗我胸襟
回頂端 / Top