tvb.com

tvb.com

支持《殺手》係今年最佳劇集!

支持《殺手》係今年最佳劇集!

發表於 Posted on: 2020-07-07 7:20

HaleBeatri
帖數 Posts: 39
回頂端 / Top
>>>>>>漫漫殺手慢慢談<<<<<<

睇咗宣傳片,似乎喱套殺手會幾好睇咁噃!
以我估計喱套劇係用黑色幽默和風趣攪笑手法嚟拍攝。
希望 [這個殺手不太冷] 好打過 [殺手壕] 勁過 [殺手喬]!
創造電視界嘅 [殺手的童話]、、、、、、、

上述片段是小弟在 2020-6-20 號綜合討論的節錄。
以上的多數俾我預測到但可惜的是本劇集創造不成電視界嘅 [殺手的童話]!
因為在電影中用殺手為話題的多如恒河沙數,有機會再和大家介紹談談討論。
點樣嚟形容喱套劇好呢!、、、、、它像一煲老火湯用30集淆出嚟嘅老火湯,
落足各種各樣嘅好材料湯味十足可惜落少咗鹽吊唔出鮮真味!
不過看完昨晚第七集後我可以大膽下評語,喱套劇都值80分㗎。
尋晚第七集有兩位演員非常直豎拇指值得一讚!

麥明詩飾演這個盲女演技力迫電影 [愛情的代價] 的秦萍和電影 [盲女七十二小時] 的葉玉卿
以一個不是演員出身的她[麥明詩]竟然有這般表現真係唔講得笑唔係嘢少㗎!

江嘉敏飾演這個樂天豁達、爛漫純真的少女真的可圈可點,
自然揉合揮灑自如甚有當年電影 [新不了情] 中的袁詠儀的風範。

殺手的格言 :
殺人或者被人殺,是做殺手必行的路,而且是沒盡頭的路!
[摘錄自關仁隱仕你死你事名言集]

發表於 Posted on: 2020-07-08 16:22

永亮
帖數 Posts: 87
回頂端 / Top

第八集(百烈拳)重現江湖。
原來喬星不單只鎗法準更精通百烈拳,今集連環施展百烈拳解決追殺包圍網!
[ 百烈拳是出自1983年日本漫畫和動畫(北斗の拳),百烈拳是中國古拳法專攻打人體穴道,
被打者即時骨折破裂爆血身體粉碎死亡 ]

所以我話這煲老火湯是加咗各種各樣嘅好材料就係咁解嘞。

發表於 Posted on: 2020-07-09 1:46

永亮
回頂端 / Top

談談黎耀祥喱個殺手
其實黎耀祥唔係第一次做殺手㗎
本劇中的黎耀祥喱個殺手由最頂尖兒變成豆渣,
睇嚟喱個殺手應該要攞去 [殺手再培訓] 先至可以重振雄風嘞你話係唔係!

[殺手再培訓] 1998年港產片,黎耀祥主演
全片充滿黑色幽默對社會的控訴,黎耀祥喱個冷面殺手鎗法奇準,
但社會不景氣殺手冇工開老婆又大肚,
所以要去參加政府的職業再培訓計劃想轉行囉,點知就、、、、、、、、
笑你唔死都笑爆你咀

發表於 Posted on: 2020-07-09 10:58

永亮
回頂端 / Top

用殺手為題材的TVB劇集現在這套殺手唔係第一次㗎嘞!
1980年的 [過客] 大家還記得嗎!黃日華這個殺手還有印象嗎!
黃日華自小孩童開始便被關海山訓練為殺手(廖啟智,陳敏兒)這三個小孩童自小便訓練做殺手的本領。三人長大後開始向黑幫進行復仇大計,及後鄭裕玲的出現劇情急劇變化、、、、、、

發表於 Posted on: 2020-07-10 19:29

永亮
回頂端 / Top
>>>>>>漫漫殺手慢慢談談<<<<<<

第十集龐大殺手組織、、、、[上帝之矛] 請看註解
以蘇菲亞為首領之龐大殺手組織終於登場嘞,本劇開始進入白熱化殺手界之爭霸戰。
在現實的世界裡的確也存在這樣的殺手組織!

註 :
在歐洲已經存在有一百六十多年歷史的神秘殺人組織,
名為 [上帝之矛殺手組織 ] 據聞現在的首領是女性。
這個組織專門招收小童而且特別是孤兒. 這個組織更有自己的殺手培訓學校。
這些小童從小培養各種殺人技能,在歐洲是名聞遐邇的頂尖兒殺手供應市場。

發表於 Posted on: 2020-07-10 23:51

永亮
回頂端 / Top
陳豪及黎耀祥是一對好拍擋,做得非常之成功,真的是視帝的演出,很期望他們會拍多些㓺集,一流水準的演技,很久沒有看到了!永遠支持!

發表於 Posted on: 2020-07-11 4:48

Peacepeace
帖數 Posts: 22
回頂端 / Top

殺人三步曲、、、1996年美國電影 [香港譯為殺人三步曲]
一個獨行殺手埃爾 (安束尼奧飾演)手拿內藏武器的結他盒,
穿州過省明查暗訪黑幫大毒梟,為替死去的女友報仇。
大毒梟派出多個殺手追殺埃爾,
埃爾幸得美女酒吧老闆娘幫助,
在危急時刻將大毒梟殲滅,埃爾更找到真愛奪得美人歸。

本劇中的喬星就是埃爾的縮影,所以陳豪的拍檔是李佳芯更會是真愛奪得美人歸!

發表於 Posted on: 2020-07-11 9:31

永亮
回頂端 / Top

變面虎
丁一虎的改頭換面題材有以下的電影 :
1997年美國電影 [香港譯為奪面雙雄,Face/Off ]由吳宇森導演,唔洗我多介紹非常好睇。
2000年美國電影 [香港譯為第六日 ] 阿諾舒華辛力加主演,嚴格嚟講佢係個複製人。
1998年香港電影 [神偷諜影 ] 拍得好好睇嘅港產片。陳小春、金城武、楊采妮、李綺虹主演,
方中信將自己改頭換面來逃避追捕。

本劇集在這點輕描淡寫的帶過白白浪費一個好資源,應該稍為加多些力度可令本劇更生動活潑。

發表於 Posted on: 2020-07-11 14:36

永亮
回頂端 / Top
奪面雙雄,我就冇去電影院睇過,不過以前讀書時候睇過VCR。零字幕版正版。

發表於 Posted on: 2020-07-11 23:29

湖海洗我胸襟
帖數 Posts: 1107
回頂端 / Top
講起葉玉卿,最近新聞話佢老公已經破產,所以話葉玉卿有意回巢TVB。不過都係hearsay,未知真假。

發表於 Posted on: 2020-07-11 23:35

湖海洗我胸襟
回頂端 / Top
葉玉卿走哂樣,佢個樣都好驚嚇

發表於 Posted on: 2020-07-11 23:49

leeyukkong
帖數 Posts: 551
回頂端 / Top
真係走晒樣好驚嚇,咁就啱晒嘞
如果真係回巢 TVB 再番拍 [鬼劇院之驚青艷女郎] 劇集版今次佢扮嗰隻鬼!

[鬼劇院之驚青艷女郎 ] 1996年港產片,非常攪笑歌舞連埸,懷念彭丹嘅一字馬!

發表於 Posted on: 2020-07-12 0:21

永亮
回頂端 / Top

講到用改頭換面的題材其實在007鐵金剛玩得最多總共有三次 :
第一次在鐵金剛勇破魔鬼黨,還記得嘛騎刼獵犬戰機上原子彈嗰個飛機司呢!
第二次在鐵金剛勇破鑽石黨,魔鬼黨首領自己玩變臉!
第三次在新鐵金剛之鬼影帝國,篤到成面都係針嗰個伯爵呢!

發表於 Posted on: 2020-07-12 4:53

永亮
回頂端 / Top
支持黄C李佳蕊

發表於 Posted on: 2020-07-12 7:01

abcaa01234005
帖數 Posts: 88
回頂端 / Top
改頭換面TVB都有一套劇集——無頭東宮。主演:陳妙瑛、向海嵐、張兆輝

發表於 Posted on: 2020-07-12 9:23

湖海洗我胸襟
回頂端 / Top
好勉強掹車邊嘅仲有 (蓋世豪俠)中的古艷陽同古峰
射鵰的裘千仞兄弟,同一張面孔但兩種人格,勉強都可以屬改頭換面嘅

發表於 Posted on: 2020-07-12 11:16

永亮
回頂端 / Top
除咗《無頭東宮》呢套之外,仲有一套《耀舞長安》又係有講改頭換面嘅,主演:歐陽波比、鍾嘉欣、馬賽。

發表於 Posted on: 2020-07-12 12:54

湖海洗我胸襟
回頂端 / Top
007我都只係睇過一兩部,因為細個嗰陣唔鐘意睇西片。嗰時候只係鐘意睇港產片,同埋當時珠江臺成日播嘅印度片,西片同國產片都少睇。

發表於 Posted on: 2020-07-12 12:58

湖海洗我胸襟
回頂端 / Top
咁你真係走寶嘞,007電影真係有好多寶藏㗎
邦女郎又靚外景又好,快啲去睇番啦
鐵金剛勇破火箭嶺,鐵金剛勇破黑魔黨,邦女郎靚得嚟好甜美

發表於 Posted on: 2020-07-12 13:20

永亮
回頂端 / Top
鐵金剛最好聽嘅主題曲就係大戰金手指 [ Goldfinger ]

發表於 Posted on: 2020-07-12 13:26

永亮
回頂端 / Top
到我大個咗又因為時間原因冇乜點睇,到我有時間睇,佢就已經減少製作……

真係應咗以前某首歌:可是有時間的時候我沒錢,有錢的時候又沒有時間。

發表於 Posted on: 2020-07-12 16:38

湖海洗我胸襟
回頂端 / Top
春早花發夕陽遲
得失榮辱難預知
人生際遇少如願
珍惜眼前擁有時

人生就係咁㗎嘞,人和物件都有緣份㗎

發表於 Posted on: 2020-07-12 18:53

永亮
回頂端 / Top

{先要說明我提出的電影人物形象是和本劇集的人物角色相似度為出發點,所以都是在70%至85%的相似度範圍我才用來提供給大家作參考和觀賞本劇以作比較.並不是本劇角色沿用自這些角色請大家留意}

第十集 : 佛爺出現 .....殺手.蝴蝶.夢
[ 殺手.蝴蝶.夢 ] 1989年港產片.鐘鎮濤,梁朝偉,王祖賢主演
在本片中黑幫巨頭(神爺)陳惠敏飾演雄據一方更掠奪王祖賢作為情婦,
職業殺手鐘鎮濤飾演.回港執行任務再重遇王祖賢.
這個殺手和神爺展開火拼衝突,結果全部死晒.死剩梁朝偉.

本劇的佛爺是神爺的縮影都是崛起黑幫的楚翹,將會左右本劇之發展更是閻武和淑嫻的催命符.

發表於 Posted on: 2020-07-13 18:55

永亮
回頂端 / Top

放Pea殺手嗜酒兼鵪鶉豬髧兜,老虎發威再狙擊殺手
[ 狙擊殺手 ] 2002年美國電影.史泰龍主演
傑克是聯邦特工(史泰龍飾演) 眼看著自己的同事和女友遭暗殺死亡.
原來是衝著他而來的於是非常內疚從始一蹶不振終日以酒消愁
甚至給人揶揄冷眼玩弄也不發一言.但暗勢力還未放過他...終於老虎再發威狙擊殺手.

本劇中的閻武同傑克係咪好相似呢.
黎耀祥飾演喱個殺手可謂駕輕就熟放Pea兼鵪鶉手到拿來.雄風再現亦是招禍之時.

發表於 Posted on: 2020-07-13 20:59

永亮
回頂端 / Top