tvb.com

tvb.com

吳精神可能係大大

吳精神可能係大大

1。 5點之前,佢同其他人分開行,他在一樹下遇返4個女士,當時成頭汗。可能剛殺完海,再趕回來找其他人

2。之後一起去廟SCAN QR CODE. 佢係最後SCAN, 當其他女士冇留意,佢SCAN 埋海果部手機,令人以為海係5點之後死

3。五人去到民宿,佢去大便,期間由窗口爬去第二果間民宿,而"死者富"已經被引導到民宿二,精神在民宿二外的海邊殺左富,將富丢落海

4。死者瑜被引導到民宿三,得到信息去石礦場。精神穿上類似富的軍服,並帶上面具去追殺瑜,並比時間瑜去報警時話,阿富要殺她。(阿富的DEAD BODY 帶左面具,應該之前,阿瑜見過帶面具的阿富,當精神帶著面具去追殺瑜,瑜以為兇手是富)

精神做咁多野為自己制做不在場証明,及令人以為瑜同富係互片致死

但另一方面,精神同其他人在6 pm左右去到海的死亡地點,按道理冇可能7:10 pm可以去石礦場殺,因為這情況下,精神同其他人必須去警署落口供(這一點劇情冇提到)

所以另一個可能性係,檬殺瑜。5:30 pm時在民宿一,衆人決定放棄遊戲去找傅子博,檬沒有同其他四人同行,檬就可以去石礦場殺瑜(這情況下檬同精神係共犯)

發表於 Posted on: 2019-08-10 13:22

?村民 FRED LEE
帖數 Posts: 40
回頂端 / Top
有一點比較肯定係,兇手為徐珊珊報仇

七年前在尋寶團,當珊珊話見到一隻介指,當時遠方有一男一女,好可能係富瑜,佢知道介指下,埋有賊贓,當晚夾左珊珊去找介指,發生爭執,珊珊被殺,海見到成件事,並知道賊贓的秘密

發表於 Posted on: 2019-08-10 13:22

回頂端 / Top
優酷預告等等都指向吳精神,但我總凝住係龐芷檬。

就咁,一開始餐飯咪話咗「大大」埋單嘅,到最尾所謂嘅「大大」未出現,而且大家都估到兩間民宿相通必有古怪。

而好似只有Emily、精神、芷檬入過洗手間。咁Emily多數唔係,芷檬俾人迷暈過,似乎只有精神。但如果大家睇返第一部分,餐飯係芷檬埋單嘅。而精神指望大大埋單而冇預備定足夠現金,反而芷檬似乎一早預定要埋單咁。

所以「大大」更大可能係芷檬。咁多個人之中,只有芷檬從來冇去Scan QR Code,蘇、何係經緯度另計。

芷檬係疑似被迷暈。但當時富其實未死,富係企圖迷暈芷檬,但卻被芷檬殺死,之後扮暈,並嫁禍傅子博。

發表於 Posted on: 2019-08-11 9:52

湖海洗我胸襟
帖數 Posts: 514
回頂端 / Top
其實唔係話冇懷疑過吳精神,而係因為有兩個疑點以吳精神來睇理論上做唔到。

第一,兇手係用殺死徐珊珊嘅手法來殺阿海,而且徐珊珊係七年前,以吳精神呢個新入來嘅似乎有啲難度。

第二,從預告來睇,傅老師係響狐仙吸嬰事件被禁錮七年,即係兇手並唔係傅老師,但好明顯係識得傅老師而且好熟嘅人。如果唔係唔會識得用車前草幫傅子博止血。而吳精神按道理唔會識。

發表於 Posted on: 2019-08-12 1:28

湖海洗我胸襟
回頂端 / Top
我覺得唔係吳精神啦, 凶手應該係龐芷檬。

發表於 Posted on: 2019-08-12 5:24

歐陽菁菁
帖數 Posts: 7
回頂端 / Top
除了蔡建基(電視台殺人事件),我沒有一個是猜中的。

因爲大都好不合理:這個世界,那還會有人爲了朋友報仇而去殺人,而且還要是好多年前的事,就更不合理,因爲時間越久,我們越能忘記同平服心情,就算 N 年前有衝動,N 年后都會move on.

所以所謂的推理事件,根本是好幼稚的堆x創作,根本沒有把握到人性。而最好的推理,不是科學上的推理,而是看穿了人性同心理。

至於蔡建基(電視台殺人事件),我猜中,不是因爲故事合理,而是因爲蔡建基的表情,有種敢怒不敢言的憤憤不平,有點抑制,而且他做 PA,最容易有機會,所以我覺得是他。

發表於 Posted on: 2019-08-12 10:43

LittleApril
帖數 Posts: 258
回頂端 / Top
尋日同朋友去睇咗《哪吒之魔童降世》,電影順便響彩蛋處賣下一套「封神宇宙」嘅電影《姜子牙之一戰封神》。

於是又重新查翻下《封神榜》,原來《封神榜》最初作者傳為明朝許仲琳,但最新考證為明朝時候道士陸西星所著。陸西星少時學儒,中秀才,但之後九次鄉試未中,於是棄儒學道,到晚年又修禪學佛。

據悉《封神榜》原來係佢為個女籌備出嫁嫁妝而撰寫,但點知書成後立即大賣利市。陸西星係道教內丹東派祖師,但一生卻又冇正式出家做道士。

發表於 Posted on: 2019-08-12 12:22

湖海洗我胸襟
回頂端 / Top
陸西星都可以話係一個傳說。

發表於 Posted on: 2019-08-12 12:24

湖海洗我胸襟
回頂端 / Top
我原本懷疑過檬

但佢在尋寶日大部分時間同大隊一起,只係起民宿一5:30 pm之後,大家決定放棄,檬先離隊,佢從沒有主動離隊,而且子博6:00pm見到海的屍體,檬其實冇乜時間去殺人

所以覺得精神係兇手的機會比檬高

Anyway, 今晚開估

發表於 Posted on: 2019-08-12 12:25

回頂端 / Top
俾你估中咗添。

發表於 Posted on: 2019-08-12 22:55

湖海洗我胸襟
回頂端 / Top