tvb.com

tvb.com

日劇討論區(包括各免費電視台播放)

J2日劇預告:
《孤獨的美食家 煙花滋味篇》 松重豐
2月11日晚10:05-11:35播放

《浪漫G弦》 波瑠 TBS電視台火十
2月12日 13:15-16:30(連續播放三集)
2月13日 13:15-16:15(連續播放三集)
2月15日 13:15-17:15(連續播放四集)

發表於 Posted on: 2021-01-21 0:14

always123
帖數 Posts: 229
回頂端 / Top
原本J2應該係農曆新年播放《僱傭妻子:加油吧人類!新春特別篇》,同《孤獨的美食家 煙花滋味篇》一齊當新春賀年節目,TVB自我審查打亂節目安排,仲有將套首播日劇《浪漫G弦》連續三日咁播晒係咩玩法,《凪之生活》第三次被人抽起都未播,唔通波瑠吸引唔到廣告商,所以就算早定遲播都係一樣。

TVB節目安排能力真係差到一個點,好似《凪之生活》同《浪漫G弦》應該去年播了去先,去年走去將《孤獨的美食家8》同《黑色醜聞》放黃金時段做完全係浪費同垃圾決定,明明《中學聖日記》同《初戀那一天所讀的故事》個陣個勢keep得咁好,之後走去播兩套垃圾趕客。

其實J2係今個星期日開始無日劇播,如果當初唔播兩套垃圾,宜家11:15個時段播《孤獨的美食家8》同《黑色醜聞》,根本就唔細搵d旅遊節目頂期,仲有宜家星期六都唔知有無日劇上,《半邊藍天》係2月16日播完後會播大陸劇,到時Viu TV同開電視有日劇做,J2真係無嘢睇,可以cut台。

發表於 Posted on: 2021-01-21 0:35

always123
回頂端 / Top
香港播日劇收視冇播"週末連續劇"檔的韓劇高,最近似乎播少咗日劇

有得播當然好,冇都無辦法。

發表於 Posted on: 2021-01-22 16:52

wilfred008
帖數 Posts: 18
回頂端 / Top
《萬福》竟然改叫做《即食麵之王》,翻譯到好似台灣緯來咁勁搞笑。最希望tvb播《錢的盡頭是愛情的開始》,比人回味三浦春馬

發表於 Posted on: 2021-01-28 23:13

UIE1017
帖數 Posts: 11
回頂端 / Top
回應:wilfred008

宜家香港播日劇應該得NHK晨間劇,可以同"週末連續劇"檔的韓劇鬥下,去年開電視播《夏空》,J2就播《半邊藍天》,3月11日仲將《即食麵之王》放黃金時段首播,證明應該有一班捧場客。

無辦法宜家睇開日劇個d點會等電視台播,不過電視台播有配音,點都容易推廣,今個星期六凌晨開電視日劇檔都無埋,睇怕以後得Viu TV仲有配音日劇播,有d可惜。

發表於 Posted on: 2021-02-05 22:54

always123
回頂端 / Top
回應:UIE1017

之前TVB唔係將《萬福》翻譯成《大滿腹》,宜家改名做《即食麵之王》,個名真係好TVB,《即食麵之王》放J2星期一至五晚10:35播,繼《夏空》後放黃金時段,不過之前《半邊藍天》都話放黃金時段,後來被抽起,希望今次唔好再係咁。

J2宜家連六日晚日劇時段都補唔住,《浪漫G弦》仲要放農曆長假下午播,究竟《浪漫G弦》係唔係咁難睇,定TVB純粹憎波瑠先咁播法,《錢的盡頭是愛情的開始》咁新都唔妨會咁早播。

發表於 Posted on: 2021-02-05 23:04

always123
回頂端 / Top
Viu TV日劇預告:

《家政夫三田園4》松岡昌宏 朝日電視台金曜劇
2月1日起逢星期一至五晚8:00-8:30播放,緊接《東京愛的故事》後播放

發表於 Posted on: 2021-02-05 23:09

always123
回頂端 / Top
J2日劇預告:
《遺留搜查 關鍵之匙》 上川隆也 朝日電視台
2月6日晚9:35-11:35播放

《孤獨的美食家 煙花滋味篇》 松重豐
2月12日晚11:05-12:35播放

發表於 Posted on: 2021-02-05 23:14

always123
回頂端 / Top
《浪漫G弦》竟然叫J2新春蜜蜜睇,唔通咁播法有廣告贊助播,仲有明晚9:35播《遺留搜查 關鍵之匙》,下星期六晚農曆新年做特備節目,2月20同27晚節目表仍然未安排,究竟J2星期六晚播d咩節目,而星期日晚8:30重播《幫到你,醫到你》播到3月14日播完,換言之J2星期六日晚節目表會重新執過,因為到目前為止都仲未出J2 3月節目表。

發表於 Posted on: 2021-02-05 23:23

always123
回頂端 / Top
《家政夫三田園4》幾好睇,每集劇情都反轉再反轉,好似《信用欺詐師》,不過Viu TV無播頭三輯,唔係太知三田園身世,仲有劇名似2011年日劇《家政婦三田》,究竟係唔係同套劇致敬。

發表於 Posted on: 2021-02-05 23:28

always123
回頂端 / Top
TBS火十《Oh!My Boss!戀愛放別冊》已經播出四集,四集都維持11點,以《天堂的天使》班底製作,加上原創劇,收視成績亮眼,上白石萌音連續兩套擔正都收得,係新一代收視女王,以火十低開高走個勢,大結局可以升至15點。

《天堂的天使》可以話係日劇純愛劇回歸主要功臣,NTV水十都開始拍返純愛劇,富士木十都會跟進,從而改變日劇以查案律政醫療劇的格局,以日劇純愛劇回歸從而令日劇受眾年輕同普及,好似去年無睇開日劇都有追《天堂的天使》,令日劇可以係香港市場繼續發展。

值得一提近年TBS火十捧紅唔少新人,《中學聖日記》的岡田健史,《初戀那一天所讀的故事》的橫濱流星,中村倫也,《天堂的天使》的上白石萌音,《這份愛要加熱嗎?》的森七菜,就算劇集收視麻麻,但依然有極大話題性,好似兩套講師生戀的《中學聖日記》同《初戀那一天所讀的故事》,討論職場文化的《我要準時下班》,當然唔少得紅遍亞洲的《天堂的天使》,見證佐倉姑娘如何征服天堂醫生的愛情故事。

TBS火十質量唔錯,以致有口碑積聚大量觀眾,係現今日劇界的一大清泉,其實由2018年《花樣男子NEXT SEASON》至2019年《餐廳天團》,由未開播到播出就引起大量討論,TBS火十係得《浪漫G弦》收視同反應冷淡,不過之後《天堂的天使》已經做返起個勢,直到目前為止都仲咁順,展望TBS未來會繼續製作輕喜劇為主的作品。

發表於 Posted on: 2021-02-05 23:59

always123
回頂端 / Top
Viu TV日劇預告:
《信用欺詐師 運勢篇SP》 長澤正美,東出昌大,小日向文世
2月13日晚10:30-12:45播放

發表於 Posted on: 2021-02-13 1:26

always123
回頂端 / Top
Viu TV日劇預告:

《M 我珍愛的人》 安齊歌戀、三浦翔平 朝日電視台土曜劇
2月26日起逢星期一至五晚8:00-8:30播放,緊接《家政夫三田園4》後播放

發表於 Posted on: 2021-02-26 12:34

always123
回頂端 / Top
Viu TV日劇預告:

《灰姑娘藥劑師》 石原里美 富士電視台木曜劇
3月15日起逢星期一至五晚8:00-8:30播放,緊接《M 我珍愛的人》後播放

《教場》 木村拓哉 富士電視台
3月18晚8:30-10:45播放及3月19日晚8:30-11:00

發表於 Posted on: 2021-03-13 16:25

always123
回頂端 / Top
Viu TV下星期一晚8:00播放石原里美主演《灰姑娘藥劑師》由HITACHI日立家庭電器呈獻,繼《大叔的愛 心動啟航》該劇集時段有廣告商冠名贊助後,第三套劇再有類似贊助,睇來套劇係香港幾hit,先吸引到廣告商支持。

昨晚睇晒成套《M 我珍愛的人》,幾有追看性,ayu由出道到公司組合之間的鬥爭,而Masa同ayu段感情線寫得唔錯,好睇過《情歌》唔拖唔水的愛情戲。

發表於 Posted on: 2021-03-13 17:18

always123
回頂端 / Top
J2日劇預告:

《大滿腹》 安藤櫻、長谷川博己 NHK晨間劇
3月29日起逢星期一至五晚10:35-11:30播放,每次播放三集

發表於 Posted on: 2021-03-23 19:12

always123
回頂端 / Top
自從去年J2播放NHK晨間劇《雛鳥》,香港開電視正式將NHK晨間劇打入黃金時段,《夏空》係開播前已經有大量宣傳,今次J2安排《大滿腹》放係一至五晚10:35黃金時段播放,比《半邊藍天》安排好,而NHK晨間劇以往都唔受TVB重視,《雛鳥》可以係改變NHK晨間劇係香港電視史上重要的一頁。

發表於 Posted on: 2021-03-23 19:21

always123
回頂端 / Top
今季劇集無獨有偶有幾套都以漫畫家為骨幹,包括有富士電視逢星期四吉岡里帆主演的〈戀愛漫畫家〉。TV 東京 逢週三深夜連佛美沙子的 〈理想的男人〉和一播完隨即接績播由栗山千明主演的〈愛情漫畫之法則〉。

發表於 Posted on: 2021-04-26 15:52

domonsan
帖數 Posts: 50
回頂端 / Top
今季劇集由大地真央主演 TBS 的 〈最勁阿嬸中島春子〉非常好睇。昨晚看了阿部寬的〈龍桜續集〉亳無吸引。而上星期玉木宏的〈櫻之塔〉只可叫做不過不失。不過看玉木宏櫻之塔,點都順眼過佢上一部〈極主夫道〉拍川口春奈妹順眼很多,年紀闗係今次拍廣未涼子就合情合理

發表於 Posted on: 2021-04-26 16:01

domonsan
回頂端 / Top
〈Nemise〉有廣瀬玲 橋本橫內 大島優子三朵小花應該會幾好發揮咖。

發表於 Posted on: 2021-04-28 14:42

domonsan
回頂端 / Top
有份演出前年熱爆電視劌 〈流到你了〉的女優奈緒,今晚是TBS 清談節目〈A studio 〉的嘉賓。此妹真是越睇越順眼。談話中原來奈緒同永野芽郁唔單只老友鬼鬼,簡直情同姊妹。

發表於 Posted on: 2021-04-30 22:11

domonsan
回頂端 / Top
回應:domonsan

奈緒拍過套熱爆劇係〈輪到你了〉,唔係〈流到你了〉,而奈緒同永野芽郁之前係〈半邊藍天〉合作過,係套劇已經做由細玩到大的好朋友,所以她們情同姊妹好合情合理,更何況〈半邊藍天〉剛剛先係J2播完無耐,點會唔記得。

發表於 Posted on: 2021-05-01 17:44

always123
回頂端 / Top
Viu TV下星期六晚8:00播完《文字偵輯檔案》,星期一至五晚8:00日劇檔將會完結,無得再睇日劇,好彩同時段香港開電視有得繼續播NHK晨間劇,《小梅醫生》將緊接《夏空》係5月14日晚8:00播放。

發表於 Posted on: 2021-05-01 17:50

always123
回頂端 / Top
Viu TV真係愈來愈少嘢睇,這個台可以直頭放棄唔睇,5月10日開始無日劇時段,星期六晚日本綜藝節目《起底事務所》播到5月15日就播完,緊接《起底事務所》係韓國綜藝節目《第六感》,宜家連Viu TV都學埋J2衰嘢貪平播韓綜,Viu TV得返星期日晚有嘢睇,《人類觀察學》係Viu TV近年買得最好睇的日本綜藝節目。

發表於 Posted on: 2021-05-01 18:02

always123
回頂端 / Top
講開免費台播放日本綜藝節目情況,香港開電視播d日本綜藝節目真係幾好睇,好似《見習家務男》教人點做家務,《百元商店》介紹日本100YEN商品去到外國竟然受到外國人一致讚好,《瀛遊全世界》用半個鐘介紹旅遊路線,《山旮旯睇樓團》介紹日本深山有d好特別的屋,探索當地文化歷史人情故事,真係幾好睇,仲有《健康原因講多D》教好多健康知識,最好睇環節係伊達同林修對決,用一d坊間都應用到的方式出題,觀眾學到嘢,當然仲有《空間改造王》。

宜家真係睇得最多係香港開電視,不過睇香港開電視好麻煩,要睇網上直播,因為唔係香港開電視所覆蓋。

發表於 Posted on: 2021-05-01 18:22

always123
回頂端 / Top