tvb.com

tvb.com

日劇討論區(包括各免費電視台播放)

回應123 。 我從未看過開電視以上的任何一出。因為日本各免費頻道每天都有太多綜藝節目播出,而你自己又有幾多時間可用,說真的就算比開電視以上幾個综勢更好看的綜藝節目都要放棄,每晚只能揀一個最精彩製作或最強卡士的來看,如要看兩個則時間極難容許 (因為又要睇電視劇,新聞報導,偶像音樂節目等等,唔使瞓咩)就以今晚5 月1號土曜為例,迫於放棄不看的綜藝有朝日電視 〈心機女〉和 〈信長乜東東?〉富士電視 〈藝能人認真購思的大整蠱〉。挑選收看的或許會看 NTV〈有吉反省會〉又或者連呢個都算啦放棄由得佢。

發表於 Posted on: 2021-05-01 21:03

domonsan
帖數 Posts: 48
回頂端 / Top
因為今晚現在正開始收看有村架純的〈開始棟篤笑〉電視劇第三集。 我覺得有村架純呢一出配上廣東話來看都無問題因為劇中無一個演員沒有好突出的個人語氣。而同樣週六晚另外一出〈最勁的阿嬸中島春子〉卻萬萬不能配,因主角大地真央的強烈個人風格,聲音用語實在太經典。一旦變成某某配音女仕的廣東話就真係大災難了。

發表於 Posted on: 2021-05-01 21:06

domonsan
回頂端 / Top
昨晚NTV 櫻井翔的劇 〈 Nemise 〉這一集確實比起前幾集好看,因為女角廣瀨玲要隻身進入女子高中班裏渣案,所以全程要著住校服。至於阿部寛〈龍桜〉趕唔切收看,留待今晚再看。

發表於 Posted on: 2021-05-03 13:07

domonsan
回頂端 / Top
比錢睇衞星廣播 BS 和 CS 的主要用途是午夜1點半至淸晨5點,如果你仍然末瞓或瞓唔著或札醒咗,這段時間是各大地上波台變成了購物台完全無嘢睇,咁就係用搖控巡尋找 BS 和 CS 頻道有乜好嘢睇的最佳畤候。

發表於 Posted on: 2021-05-04 1:15

domonsan
回頂端 / Top
現在逢星期二富士電視夜晚 11.30 pm 重播幾年前有村架純擔正的劇 〈每當想記這段戀情便哭泣〉 (不知香港有無播過?)。當其時我並沒有認真去看
,而家再留心睇返嘩...裏面竟然是四小生 (高良,AAA的西島,高橋一生,健仔)伴四花旦 (有村架純,高田充希,森川葵,櫻井由纪)簡直係數年後劇集界的哥仔姐仔少林寺。

發表於 Posted on: 2021-05-04 21:09

domonsan
回頂端 / Top
中村 Ann 在 Fuji TV〈 suit 〉裏的做型極度美人化但如今在 TBS〈着飾戀情是有理由〉中的扮相是不折不扣的一個男仔頭。

發表於 Posted on: 2021-05-04 21:53

domonsan
回頂端 / Top
NTV 週三劇集中石原里美是海龍皇個女嗎? 個男角叫渡邊圭佑嗎?幾靚仔喎。 TBS 週二深夜有套 〈Girl gun lady〉畫面拍攝上都唔錯,看起上來賞心悅目。

發表於 Posted on: 2021-05-12 21:06

domonsan
回頂端 / Top
栗山千明唔可以唔認老,變唔返以前嗰個模樣了。

發表於 Posted on: 2021-05-13 17:05

domonsan
回頂端 / Top
https://www.dranime.net/?fromuid=22653

發表於 Posted on: 2021-05-18 10:13

bobby00900
帖數 Posts: 51
回頂端 / Top
富士電視逢星期四晚劇〈戀愛漫畫家〉中女配角木南睛夏做得好生鬼從來末見過佢有些突出表現。其實女一吉岡里帆亦係有令人耳目一新的演技。

發表於 Posted on: 2021-05-20 22:14

domonsan
回頂端 / Top
NTV 星期六晚由有村架純 管田將輝主演的〈楝篤笑開始〉今晚從第六集開始更加加入了木村文乃和芳根京子兩位一缐女角,一於增加這套劇的可觀性。其實在五個禮拜前睇第一集時因為人物怪怪地我一度想放棄追看下去,不過第5 ,6集故事又透出幾入肉感情,尤其是今次芳根京子的那一節幾好睇。

發表於 Posted on: 2021-05-22 21:34

domonsan
回頂端 / Top
回應:domonsan

有村架純擔正套月九係2016年,TVB譯做〈思戀哭泣〉,係收費myTV Super日劇台播過,記得幾年前join香港寬頻送收費版睇過少少,不過最後都係頂唔順套劇節奏,仲有套劇完全無純愛劇感覺,男女主角每集相處佔時間比重少得可憐,劇情講兩個鄉下去到東京生活成長故事。卡士係唔錯,高橋一生宜家都上晒位,高田充希擔正做埋女主。

其實講開有村架純主演日劇有係香港免費電視台播,就係〈中學聖日記〉同〈雛鳥〉,而配有村架純個廣東話配音最近上了TVB〈好聲好戲〉,這個配音配有村架純完全唔掂。

發表於 Posted on: 2021-05-23 0:55

always123
帖數 Posts: 229
回頂端 / Top

係星期三公眾假期個日新垣結衣宣佈同星野源這個消息一定好震撼,而日本當地應該有好多電視台報導,新垣結衣拍過無數作品影響我這一代人成長,這位女神級人物宣佈結婚,證明一個時代結束,下個時代的開始,作為日劇迷未必能夠接受。

記得初初開始留意日劇,睇的第一套作品就係新垣結衣的《父女7日變》,靈魂交換又搞笑的一部有笑有淚的家庭劇,而TVB係J2都播過唔少劇,《全開女孩》當年傳過同男主角錦戶亮,《僱傭妻子》可以話係新垣結衣的高峰,戀舞加上可愛形象深入民心。

發表於 Posted on: 2021-05-23 1:24

always123
回頂端 / Top
J2 6月日劇預告:
《K2 池袋署刑事課》 山田涼介、田中圭 TBS金曜劇
6月7日起逢星期一至五晚11:05-12:00播放,緊接《大滿腹》後播放

《忒修斯之船》 竹內涼真、鈴木亮平、榮倉奈奈、上野樹里 TBS日曜劇
6月12日起逢星期六晚11:30-12:30及星期日晚11:15-12:15播放,6月12日改為23:05-00:30播出

《凪之生活》 黑木華、高橋一生、中村倫也 TBS金曜劇
6月21日起每日06:00-07:00及18:30-19:30播出

發表於 Posted on: 2021-05-23 1:35

always123
回頂端 / Top
回 always 123. 你錯啦,新垣結婚件事只在當晚的晚間新聞中有報導,而餘下數日各大電視台的黃金時間娛樂節目時段內均沒有提及。至於在日間午飯時候前後的新聞輕談節目中有無討論則不在我觀察範圍之列。

發表於 Posted on: 2021-05-23 13:08

domonsan
回頂端 / Top
J2 這三套新劇都係唔好睇嘅,所以當時我係全部無睇過。

發表於 Posted on: 2021-05-23 13:08

domonsan
回頂端 / Top
NTV 週日劇 桜井翔和廣瀨玲的 〈Nimeses〉現在加入了配角 80 年代超級偶像南野陽子和2010 年前大紅的真木洋子,一於來一個雙 Yoko 效應。

發表於 Posted on: 2021-05-24 11:15

domonsan
回頂端 / Top
TV Tokyo 上星期六開始首播深夜由高橋光主演講一對二十出頭的兩姊妹恩怨情仇半小時劇〈春之咒〉,都唔當佢係春季劇定夏季劇好。

發表於 Posted on: 2021-05-28 23:17

domonsan
回頂端 / Top
https://www.dranime.net/?fromuid=254189

發表於 Posted on: 2021-05-29 9:31

bobby00900
帖數 Posts: 51
回頂端 / Top
那個 Bobby 若有嘢就講啦唔到響度搞搞震。

發表於 Posted on: 2021-05-29 10:24

domonsan
回頂端 / Top
TBS 瑛太 北川景子的〈離婚活〉剛播出了第八話,這劇越來越好睇,主題曲由米津玄師唱出。

發表於 Posted on: 2021-06-04 22:14

domonsan
回頂端 / Top
NTV 劇集〈棟篤笑開始〉我講過不停加入猛人做那些身邊家人好友角色,最新加入的有中村倫也。 TV Tokyo 在週末的一個深夜劇〈春之呪〉高橋光主演,已經播出了第三集,此劇無論在画質高清和色彩班爛上都達到一流水準使人看起來非常之賞心悅目。

發表於 Posted on: 2021-06-10 23:56

domonsan
回頂端 / Top
TBS 週日晚阿部寬的〈龍櫻〉經已播出了7集,電視台可能再谷恆收視,之前一向唔重播由上週開始揀逢星期日下午一點由第6話開始作重播。

發表於 Posted on: 2021-06-12 23:43

domonsan
回頂端 / Top

昨晚Viu TV同J2同時段播TBS節目對撼,《人類觀察學》VS《忒修斯之船》,結果昨晚追睇《忒修斯之船》,今日先睇翻《人類觀察學》,昨晚最後15分鐘個集《人類觀察學》有廣瀨鈴同吉澤亮,仲有提兩位之前合作過的晨間劇《夏空》,好彩有睇翻。

發表於 Posted on: 2021-06-15 0:01

always123
回頂端 / Top