tvb.com

tvb.com

討厭Terry

還我以前的Terry現在的Terry很討厭,好過火,唔駛好番變成敢麻,個潘金蓮一樣黑人憎,現在大小姐已經唔好笑,編劇你地係度攪邊科。

發表於 Posted on: 2019-05-21 23:54

ic_lyyd
帖數 Posts: 1
回頂端 / Top
如果Terry的本性係咁,佢傻咗好過。

發表於 Posted on: 2019-05-22 12:40

leeyukkong
帖數 Posts: 167
回頂端 / Top
其實我覺得Terry 個演員d戲真係麻麻地。做蠢嘅Terry佢靜係識得宿埋條頸,嘟長個嘴講嘢。而家佢仲衰,黑化左,靜係識得黑口黑口,嘴藐藐咁,見到佢就憎!講番個角色啦,d編劇實在太過火啦!Terry 變聰明但唔一定要變到而家咁衰遮。佢根本就好似失曬憶咁,完全唔顧念以前佢家姐同舅父有幾照顧佢。自己而家上左位就不斷欺壓KC,又唔見佢做到d 咩黎做lum 二房!仲要同隻死妹仔潘金蓮一齊比面色大小姐睇,真係好憎見到佢兩個!

發表於 Posted on: 2019-05-23 4:56

kostar
帖數 Posts: 58
回頂端 / Top
的確,Terry演技需要深造下,之前太呆;現在太經常皺眉,都有同樣問題:要多d表情變化,咁先會自然。現在睇得唔戲咁舒服,怪怪的

發表於 Posted on: 2019-05-23 5:54

Yee KwanLam
帖數 Posts: 67
回頂端 / Top
The characterization of this new Terry is ridiculous. He seems to what lost memory of all those whinhad been kind, supportive and tolerant to him when he was stupid. To make things worse, this actor with his poor acting just simply fails to bring out the evil side of this new character. The result is that we have this flat, dull, stock-like character who consistently shows us nothing but frowns, a perpetual, despicable smirk and and repressed voice. I didn’t enjoy watching Terry alone before. His interactions with KC made his acting bearable but with all this new villainy added to his story, I find him insufferable!

發表於 Posted on: 2019-05-23 7:24

tropicalfishie
帖數 Posts: 52
回頂端 / Top
其實我喜歡現在的Terry。 他被欺負太多了。 現在他聰明,計算,但他的心仍然是 大房.
KC太懶了。 他需要吸取教訓.

發表於 Posted on: 2019-05-24 1:47

marlee2211
帖數 Posts: 51
回頂端 / Top
冇錯!Terry 個演員係要改善下佢d演技。先唔講Terry 個角色而家有幾乞人憎,佢個演員真係做唔到壞人果種神韻。佢一味黑口黑面,嘴藐藐咁,表情太死板同生硬。我無知呢個新嘅Terry 係唔係supposed 要令人討厭,但係我自己就覺得佢一d都唔好笑之餘仲令人反感。之前果個Terry d 表情又係太死板!黎黎去去都係果個表情,鴨仔嘴,成條頸硬繃繃,兩個駁頭高過耳,就係咁。

發表於 Posted on: 2019-05-24 5:31

kikikay
帖數 Posts: 56
回頂端 / Top
我一直都覺得Terry嘅戲好一般。之前講佢做演員嘅時候都好無聊嘅。所以佢一直都冇自己一條線。但係佢同KC,Helen,大小姐一齊嘅時候做到綠葉嘅效果,大家一齊演出一集又幾好睇。而家Terry擔正一集又令人覺得好討厭,我個人認為唔淨係因為佢個角色變衰咗咁簡單。我覺得係Terry個演員本身演技未夠班,未能夠駕馭到呢個新角色。再加上個角色本來就已經令人討厭所以果效果咁不如理想。演技喺需要時間改進嘅,但係個角色好唔好就可以由d編劇決定。希望d編劇可以寫番好Terry d 性格。我唔想佢變番蠢,但希望佢唔好咁衰格。

發表於 Posted on: 2019-05-24 6:28

summer_cool
帖數 Posts: 30
回頂端 / Top
樓上 見解好中肯,I agree,Terry D表情次次都一樣,eg.次次都皺眉、扁嘴、"睥"人。期望他的表情能多好多變化和角色設定變返好人。

發表於 Posted on: 2019-05-29 2:01

Yee KwanLam
帖數 Posts: 67
回頂端 / Top
我一直都覺得Terry嘅戲好一般。之前講佢做演員嘅時候都好無聊嘅。所以佢一直都冇自己一條線。但係佢同KC,Helen,大小姐一齊嘅時候做到綠葉嘅效果,大家一齊演出一集又幾好睇。而家Terry擔正一集又令人覺得好討厭,我個人認為唔淨係因為佢個角色變衰咗咁簡單。我覺得係Terry個演員本身演技未夠班,未能夠駕馭到呢個新角色。再加上個角色本來就已經令人討厭所以果效果咁不如理想。 x 2

------

summer_cool, 你的見解好中肯,我正想打個post, 就看到你都全說了。

我覺得角色變坏其實正好是出位的好機會,但好可惜,角色的改變完全暴露了演員的不足,演員駑駕不到角色,白白浪費了大好機會。

無綫年輕的演員很多都不肯功夫,只想靠公司來爆紅,所以最近十多年,新一代都沒有人真正跑出。

反而中國的演員,有好多好年輕的,都已經有好好演技,外貌也優勝,可能因爲中國的演藝圈,競爭好大,要從十三億人中跑出,一定有過人之処。

又或是無綫近十年的訓練班,都真係。。。

發表於 Posted on: 2019-05-29 4:13

LittleApril
帖數 Posts: 258
回頂端 / Top
Little April 講得啱,而家大陸真係有好多又後生又靚演技又好嘅演員!好似延禧攻略果個纓絡,爾晴,佢地d戲感情戲不知有幾真!香港需要多d train下d演員嘅演技。因為唔理個演員有幾靚,個角色寫得有幾好,ultimately 都需要個演員用演技去發揮先可以贏得觀眾嘅讚賞。我覺得開心速遞是一套sitcom,情節比較輕鬆所以對演員演技方面要求比較低。我個人覺得喺呢套劇裏面,演技一流嘅演員唔係多,多數演員演技都算一般,但係起碼都算ok 嘅。 除左紅衫魚,Anita,Terry呢三個。之前覺得Bonnie 同池子孝都好扮嘢同造作但係經過好多觀眾批評後,我見到佢兩個都有進步。唯一一個由第一集到而家都完全冇半點improvement 就係紅衫魚。佢黎黎去去都係果個生硬表情,皺眉,笑得又假!我見到佢笑就毛管動!不過可能因為佢個角色比較溫純所以就算唔鍾意睇佢都唔憎佢。Terry因為本身演技唔得,加上個角色黑化後變得非常討厭。不過最衰都係Anita!呢個女人個角色簡直賤到無倫!再加上佢本身又扭扭擰擰,發曬姣,講嘢嘅口吻,眼神,態度,語氣一切都囂囂張張張,寸寸貢品咁,真係令人極度厭惡!我好想佢消失!

發表於 Posted on: 2019-05-29 6:57

summer_cool
帖數 Posts: 30
回頂端 / Top
講得無錯!紅衫魚,Anita,Terry,呢三隻嘢D 戲真是差到一個點!而且紅衫魚同Terry有個共同點:唔會超過三個表情之餘仲要所有表情都異常僵硬!睇到厭!睇到煩!隻潘金蓮仲衰!佢唔單只冇演技,仲衰囂張,作狀,扮曬嘢!比起之前嘅池子孝嘅裝模作樣,呢隻姣婆簡直有過之無不及!見到佢都想嘔!唔該快D cut 佢戲!

發表於 Posted on: 2019-05-29 8:23

chocobrownie
帖數 Posts: 42
回頂端 / Top