tvb.com

tvb.com

紅衫魚太悶,演技太差!嘥咗朱天梯!

強烈要求cut 紅衫魚戲!佢實在太悶,D演技差到一個點!朱天梯同佢pair 簡直㗰曬!

發表於 Posted on: 2019-07-17 12:41

kostar
帖數 Posts: 58
回頂端 / Top
紅衫魚角色有啲儍氣,希望同朱天梯產生火花,帶俾我哋一啲驚喜啦!

發表於 Posted on: 2019-07-17 23:16

Siufeimiuo
帖數 Posts: 27
回頂端 / Top
演員問題!演技惡劣!表情死板,生硬。全劇演技最差就係佢!好心唔好比擔正成集啦!而家仲要兩集!頂唔順!兩集都冇睇!

發表於 Posted on: 2019-07-18 4:38

summer_cool
帖數 Posts: 30
回頂端 / Top
I hate the actress playing 紅衫魚 from the beginning to now! Her character is so boring because of the actress' dreadful acting! People kept asking for her appearance in the show be reduced but to no avail at all! She keeps showing up more and more. I'm sick and tired of this show! Quitting!

發表於 Posted on: 2019-07-19 6:43

chocobrownie
帖數 Posts: 42
回頂端 / Top
好討厭紅衫魚,木口木面,唔想見到佢
以朱天梯條件,值得更好嘅,另搵對象la

發表於 Posted on: 2019-07-19 13:43

冰雪天使
帖數 Posts: 12
回頂端 / Top
成套劇,我最憎睇紅衫魚!個角色悶,劇情無理頭,最衰就係個演員,木木獨獨,表情又硬又僵,多一秒都唔想見到佢!搵佢拍朱天梯,唔只嘥咗朱天梯,簡直嘥曬成集啊!最近仲要個個星期講佢,我次次都skip唔睇!

發表於 Posted on: 2019-07-29 3:51

littlecoconut
帖數 Posts: 55
回頂端 / Top
好討厭紅衫魚!佢個角色寫得好唔真實!香港嘅大學生係點嘅我唔太清楚,但喺美加,我所見過嘅所有 graduate students 都非常outspoken,好有自己嘅主見. 特別係喺美國。要喺 Master's degree 嘅 class 摞高分就好識present 自己,唔係點做oral defense?但係呢條熊衫魚講話讀緊PhD degree 驚驚青青,特別係喺public。點做doctoral student 啊?再加上個演員d 戲 差到一個點!真心覺得呢個角色係全劇最差果個!not one of the worst BUT THE WORST! I hate watching her!

發表於 Posted on: 2019-07-31 8:38

oceanstar
帖數 Posts: 43
回頂端 / Top
比較佢地三姊妹的性格,尚善若水係性格鮮明,突出,有趣。而心如就平凡,冇乜特別之處,甚至幾悶

演員可能比較新,尚待改進

其實編劇可以將心如寫得突出,有特色D,有趣味D

發表於 Posted on: 2019-07-31 10:56

?村民 FRED LEE
回頂端 / Top
做紅衫魚既演員本身唔討厭, 同朱天梯都幾襯, 不過做左咁耐, 演技都無進步, 應該入訓練班再培訓

發表於 Posted on: 2019-07-31 22:52

catpetpet0003
帖數 Posts: 27
回頂端 / Top
初初開始覺得心如以新人黎講其實做得唔錯,但經過兩年半都冇咩見佢進步,角色又設計唔係好連戲....

不過我暫時覺得TT嘅演技差過心如好多

發表於 Posted on: 2019-08-01 16:34

Vannnnn
帖數 Posts: 16
回頂端 / Top
我覺得紅衫魚呢個角色做得咁差,係個演員問題!個角色係supposed 比較平凡同悶嘅,但係正因為咁先比較容易演繹,因為唔需要太精湛嘅演技。但係我唔明點解佢都可以做到咁死板同生硬!唔係皺眉頭就係笑到梗曬彭牙!真係見都佢就要息機。有佢出現嘅scenes 都唔想睇啊!

老實講,如果將個角色寫到好突出,好有趣,呢個演員更加做唔到。佢嘅演技係全劇最差果個!沒有之一,係最差!之前好多人批評Bonnie,但係眼見Bonnie 都有進步,但係條死板魚就一d 進步都冇!好心快d cut 佢戲啦!

發表於 Posted on: 2019-08-02 4:53

littlecoconut
回頂端 / Top
唔鍾意紅衫魚呢個角色,太悶,更加唔鍾意個演員。太死板!毫無演技,身體語言,動作,表情又硬又假!見到佢皺眉頭就煩!

發表於 Posted on: 2019-08-05 14:37

kikikay
帖數 Posts: 69
回頂端 / Top
其實我覺得朱天梯一點都不好看,更加討厭的是輕佻又小家,半點都不吸引。

他跟紅衫魚真是天作地設的一對,因爲他們做主角的集我全都不用看了。;-)

記得紅衫魚剛出道時,就有網民批評過她的演技,勸她訓練改善。但她的打手立刻大發脾氣,叫網民去查下先開口,說紅衫魚一早已經讀完訓練班。。。Well,有這樣的態度,那做了幾年都無改善可以説是預期中。

不過在無綫做,不是看演技,而是看你懂不懂做人,有沒有跟高層和導演打好關係,同簽了幾年約等,所以我相信無綫會繼續讓她做女主角。

也好,只是單元劇,不看兩三天絕對不是問題,如果是三十集或五十多集的戯,那就要一個到幾個多月沒得看電視了,那才不幸,所以就讓她在開心速遞做做女一吧,縂好過她做其它戯。

發表於 Posted on: 2019-08-07 20:00

LittleApril
帖數 Posts: 300
回頂端 / Top
但係呢條熊衫魚講話讀緊PhD degree 驚驚青青
-------

Hahaha。

有些 Master degree 的 thesis 有些是不用 defense 的, Ph.D 就一定要 pass oral exam 同要 defend thesis (野鷄大學除外)。

不過既然說到(其中一集説過) 紅衫魚這麽利害,已經 publish 了好多 papers, 那她一定去過好多 international conferences 做 presentation 啦!(In science, 所有 top-tier 或 second-tier journals,都一定要去 conference present 同交流的,present 完要答其它科學家的提問,如果你永遠不出席又或是驚驚青青,那麽會令人好懷疑你的 data 是不是做假!)

所以編劇說她驚驚青青,不能在 public 説話,那真是多餘!就算編劇無讀過 graduate school,都應該問下D朋友或做下資料收集啊,吾好亂作一個人物出來。

發表於 Posted on: 2019-08-08 5:52

LittleApril
帖數 Posts: 300
回頂端 / Top
同意Little April 論點!本人並不覺得朱天梯那麼吸引。樣貌算挺標緻的,但是那點「輕佻」就讓我不太受樂。幸好我並不特別欣賞這個角色,要不然他跟熊心如一起,我就一定不罷看他們的劇集了!

我對熊心如這個角色一直沒有好感。覺得她的設定很不荒謬!正如oceanstar指出,如果她是在讀PhD degree,怎麼會那麼 「驚驚青青」,簡直是「斯斯宿宿」的!如此不大方,她有可能做熊博士,像LittleApril 所講的,去出席conferences,去present她的research findings 嗎?第一集就交代了她連上台拿獎都不敢,驚到震!這樣的一個人如何做research?即使她做不了教授在大學任教,但做research就要參與conferences,跟別的investigators 交流,她做到嗎?

編劇以為觀眾不清楚這些細節,其實好多觀眾是看在眼裏的,只因是一齣戲sit-com 沒有太認真而已。可是熊心如這個人物太多漏洞了。更敗筆的是其演員。她根本駕馭不了這個角色。所以越看她就越不順眼。最荒謬的是即使她的演技是這般差勁(即使做一半的小角色都覺得勉強的時候)TVB仍然讓她擔正一集的主角,實在令人失望!如果這現象繼續,我實在受不了,要棄劇以表不滿!

發表於 Posted on: 2019-08-08 8:24

springtsubaki
帖數 Posts: 30
回頂端 / Top