tvb.com

tvb.com

同樣討厭那個自許道德判官,經常撩事鬥非的人網友揮手區

那個經常撩是鬥非,批判别人,說話尖酸刻薄,極度自我中心,只有佢啱哂的人又再活躍撩交嗌了。今次在飛虎那邊。不過她不認為自己犯眾憎,反而覺得所有不滿她的網友也是-人分數身針對佢。因此,我開此帖,如各位像我一樣覺得她討厭或煩擾的話,請留言。不同意我的,也可留言,大家交流一下為何您覺得她ok.謝謝各位。

發表於 Posted on: 2020-06-17 23:02

慌張西望
帖數 Posts: 95
回頂端 / Top
容忍確實是有限度的!慌張西望,我支持你!我覺得此討論區是缺少了個 forum moderator,要不然如此撩事鬥非的言論不會一再出現。那個道貌岸然的人士其實是個troll,時間太多所以故意挑起事端,引人注意,所以我們不要上她的當。我覺得不直接回應她的留言應該會讓她覺得很無趣!漠視她是對這種撩事鬥非的人的一個有效方法。你看她常常長篇小大論的在自說自話都沒人理會她。自己惹事生非,被人指出弊病時就反咬指責別人攻擊她!如此顛倒是非,還常常指旁人可悲,不知真正可悲的是誰人?「人必自侮,然後人侮之」!

發表於 Posted on: 2020-06-18 2:37

springtsubaki
帖數 Posts: 91
回頂端 / Top
@慌張西望,你對佢太客氣,太抬舉啦!竟然叫佢道德判官!呢隻嘢簡直癲嘅!周圍亂吠!佢犯眾憎就已經係事實架啦,仲死雞撐飯蓋,話人地開唔同account 黎針對佢窩!真係好笑!又話人太多時間,哈!唔知係邊個成日寫D嘢又廢又長呢?連個text box 都唔夠位寫,要連續出幾個post 黎發up 瘋!最搞笑就係佢做咁多嘢都冇人理佢!堅好笑!

佢唔單只係批評人咁簡單架,佢根本就係冇嘢做,想撩交嗌!我發覺佢D post 多數都係反駁人地D論點,好乞人憎!佢有佢嘅意見,人地一樣有人地嘅諗法,河水不犯井水。但係佢偏偏要話人地唔啱,最衰格就係人身攻擊!下下都話人地「小學雞」啦,「無氣質」啦,「無本事」啦!佢乜料啊!有幾咁本事,做咩咁巴閉啊?即管講黎聽下,嚇下我地囉!

以為佢收!咗!皮!啦,點知唔夠幾日又跳出黎柒!

發表於 Posted on: 2020-06-18 9:02

whitelily
帖數 Posts: 79
回頂端 / Top
睇完你呢個post
kick左入飛虎個論壇度睇post
撩是鬥非既係邊個其實好清楚
不過就算人數再多
佢都應該覺得係你既分身..
一個有妄想症既人 我地好難同佢溝通

發表於 Posted on: 2020-06-19 3:01

shirleyho0004
帖數 Posts: 138
回頂端 / Top
謝謝以上三位網友。其實我已十分厭倦和那無聊,無恥,自我中心,一言堂,雙重標準,四處挑釁,自大及疑有妄想症的人有任何形式的交流。所有她發起的post我也不會comment,但她卻在別人的post廢噏,擺哂姿態扮權威扮大家姐,但又無理據。自己語文能力又有問題,中文唔識寫,英文錯文法,抛書包左抄抄右抄抄。如果佢自說自話無人會啋佢,但佢又偏喜歡踢館式踩人地盤撩交嗌,不夠理據反駁別人就誣衊他人委過於人。上次湖海兄在飛虎討論區指正另-網友佢又插咀寸人地好唔去做娛記,那時我已經覺得佢又再次欺人太甚了。不過湖海兄一笑置之,我也不應多事,但為何她那麼喜歡撩是鬥非?佢嘅意見就永遠是對的,別人的意見就是垃圾,而且需要佢扮哂權威去更正和指導?!呢個人咁難頂和犯眾憎,究竟在現實生活中有沒有朋友?定在現實生活中已被親戚朋友唾棄,而轉移到網上亂發謬論,以自大來掩飾自卑?!

發表於 Posted on: 2020-06-19 12:43

慌張西望
回頂端 / Top
我也覺得她很過份,無禮,謾罵,主觀,不尊重他人。最不堪的是經常無理誹謗他人及人身攻擊別人,卻又推卸責任,反稱別人對她人身攻擊,惡意針對。

發表於 Posted on: 2020-06-20 7:20

Severeschi
帖數 Posts: 82
回頂端 / Top
@severeschi, Haha,連你都頂佢唔順?!佢都算極品啦!

發表於 Posted on: 2020-06-20 11:40

慌張西望
回頂端 / Top
根據我個人經驗,severeschi 係一個好有禮貌同修養嘅觀眾黎嘅,但佢都忍唔住發聲啦。好明顯果隻嘢真係好乞人憎。講句難聽D嘅,成隻癲狗咁周圍亂吠!

佢呢幾日又出黎踩人場啦!明明人地有人地發表意見,唔同意就keep her big mouth shut 啦!死都廢up 佢D謬論!又鍾意拋書包,無啦啦又學人講英文,以為咁就可以蝦到其他觀眾啊?真係以為呢度淨係佢識英文?大把人英文好過佢啦,人地唔show off 之嘛。唔知佢知唔知佢自己D 英文好死板,好似慌張西望話齋,中文又差 (成日打錯字),英文更差!好好笑!

發表於 Posted on: 2020-08-23 10:51

whitelily
回頂端 / Top
@whitelily,吓,乜佢又出嚟作惡?我見到佢又係有大量又長又譖嘅留言,當然唔會睇佢D廢噏啦!佢唔係又再週圍撩事鬥非辣火頭呀?我以為佢終於揾到位屬極少數肯蘇佢,仲好似談情咁單對單猛嗲嘅知音(簡體字嗰位)觀眾後會收手改邪歸正㖭?!

講起severeschi,佢係好斯文好客氣嘅,但之前都比嗰隻嘢洽得好交關,之後見佢無乜出現,我諗佢怕咗嗰隻嘢。所以見佢竟然回應我此post我都覺得好意外。

發表於 Posted on: 2020-08-23 20:54

慌張西望
回頂端 / Top
見佢最近係咁批鬥池子孝
佢覺得好多觀眾都唔鍾意睇池子孝
佢反而覺得venus係有演技
但其實好多觀眾係唔鍾意睇Venus
並唔係唔鍾意睇池子孝
好多觀眾都反映想池子孝有新戀情
想睇池子孝同佐治既兄弟情
反而係佢覺得有演技既venus
其實好多觀眾係想佢消失
不過已經習慣左佢唔理他人意見
只會跟據自己喜好而下判斷
所以亦唔會去回應佢既post

發表於 Posted on: 2020-08-24 3:15

shirleyho0004
帖數 Posts: 138
回頂端 / Top
@慌張西望,原來你之前話比隻嘢蝦果位觀眾係severeschi 。唔怪得最近好少見佢留言啦,可能係為咗避開隻嘢,費時同佢一般見識。連severeschi 呢種咁有禮貌有修養嘅觀眾都俾佢蝦,難怪你挺身而出幫severeschi 攞返個公道! 呢隻嘢真係太過分啦!

我都睇到佢點寸你啊,態度囂張到啊!真係想冚佢幾巴! 佢以為自己係乜啊?唔通佢又有錢買起個forum咩?

佢最近又出嚟柒啦!Shirley 都講咗啦,佢不停咁踩池子孝,大家都知佢慣常用語㗎啦:成日話人哋冇氣質(唔知佢有幾多氣質呢?),又話想池子孝消失,仲拉埋其他觀眾落水,話人地都唔想睇池子孝喎。我唔能夠代表其他觀眾,但我個人就鍾意睇池子孝同George。佢有權唔鍾意池子孝,但佢又死要去人哋個thread踩場。人哋整個poll問吓想邊個做池子孝個新女朋友,佢既然唔鍾意阿孝,又做乜去人個poll踩場呢?好明顯又係挑釁啦!

仲有,佢覺得佢唔鍾意嘅角色就要被消失。其他觀眾唔使睇㗎啦?佢咁巴閉咪出錢叫TVB幫佢度身訂造寫一套劇俾佢一個人睇囉!咁佢就可以揀一啲佢自己鍾意(非常有道德嘅)演員,睇D佢鍾意嘅劇情呀。記住請埋法律顧問啊!

發表於 Posted on: 2020-08-25 12:26

whitelily
回頂端 / Top
@whitelily, 乜嗰隻嘢又無食葯?呢條友都唔知乜嘢心態,其實forum大家各自發表自己意見,關佢乜事?點解係要成日踩人場踢人館仲要誣衊和侮辱其他觀眾呢?佢嘅行為其實只顯示自己無品無修養。與其成日撩是鬥非,不如查下字典,甚至google下,好多人都會執筆忘字,或偶有錯字白字,但好似佢咁完全唔介意自己文盲一樣,求其打D嘢,甚至同音字都唔識(猥瑣,唔係灰鎖,連音都錯),小學生程度都不如,唔係鼓勵學歷歧視,但自己有限料子,左抄右抄充大頭鬼,就唔好懶叻週圍踩人踐踏人喇。
阮政峰其實做戲唔差,不過可能外型所限,成日分唔到好角色,池子孝角色亦無乜發揮機會,但佢同George條線好好睇,cut咗佢一定大把觀眾投訴。
Severeschi好慘㗎,嗰時無啦啦比嗰隻嘢狂吠,其實人地都無得罪過佢,仲對佢好客氣㖭,但嗰隻嘢擺明見人地林就洽人地,真係好賤!

發表於 Posted on: 2020-08-25 17:06

慌張西望
回頂端 / Top
@慌張西望,我一睇你個標題即時就知你講緊邊條友!呢隻嘢簡直係過街老鼠!我幫佢改咗個名叫做 April Fool• Forum Stool. XD唔知大家覺得點呢?呢個forum D人多數都斯文客,比著喺高登或HK forum,佢一早被人串爆!加上佢廢話連篇,時時撩事鬥非,如果有forum moderator,佢一早被人block咗!

你話佢冇食藥,真係無講錯架!種種跡象顯示阿Forum Stool 係有妄想嘅,成日幻想自己係唔同fields嘅專家,周圍教訓所有人。首先佢扮曬得道高僧啦,法官啦,知識份子啦,富婆啦,之後就扮教授,醫生,律師,近期仲扮埋形象顧問同人生導師!總之所有權威人士佢都幻想自己係啦。之前又話三太(個演員)應該做多啲運動,愛惜自己身體。之後就仲離譜!竟然叫演員大小姐嘅林淑敏領養細路。又話佢自己(April Fool)雖然有仔女但都考慮緊領養多一個細路。我睇到佢咁大膽俾一個咁personal 嘅建議時已經覺得呢條友好有問題,唔知持乜!佢當自己係老幾?

如果佢淨係扮專家都算啦,最唔抵得佢成日踩人場,人地講咪佢都要加把嘴,駁人地,話人地唔啱。意見呢樣嘢冇話啱唔啱㗎囉!唔夠人講嗰時就突然打英文,正如whitelily 所講,Forum Stool 以為淨係佢識英文。講兩句就蝦到其他人不敢反駁佢咁。哼!佢唔只無文化,仲好無知!又要扮有學識,學似慌張西望話齋,隻嘢左抄右抄就扮曬expert,打一個名詞,一個phrase出黎後又加個括弧寫個英文上去,驚死人唔知佢識果幾個英文。好心佢啦!

如果要指出佢啲文法錯誤,可以搵到一大籮,不過我諗冇人想免費幫佢補習英文,做乜無啦啦塞錢入佢袋啫。由佢繼續俾人笑啦!

發表於 Posted on: 2020-08-26 12:29

clean&clear
帖數 Posts: 59
回頂端 / Top
@慌張西望,隻嘢做乜狂吠severeschi? 我覺得佢時常口出狂言,講嘢又狂妄自大又尖酸刻薄,好似隻癲雞!其實我可以想像到個畫面,佢好似癲雞蔣麗雲喺立法會發癲咁鬧人。你話佢貌似搵到個觀眾肯show佢同佢傾計?正覺話我聽過個應該係佢自己黎嘅。因為果個觀眾講嘢嘅口吻同佢好似,而且佢之前串你話你整幾個account 黎support你自己。其實我地都知道你冇咁無聊。隻嘢咁accuse你,分明就係因為佢自己有D咁嘅念頭啦!佢自己唔會做嘅嘢點會諗到人地會做啊?因為最近大家對佢好不滿,完全冇人理佢,佢太樣衰所以整多個account同自己對話,想show俾我地睇有人同佢諗法一樣。唉,佢真係可憐又可恨!

@Shirley, 隻嘢話Venus 演技好,其實我懷疑佢好羨慕Venus,幻想自己好似佢咁可以收咁多兵,不停攞著數。佢真係好犯駁囉,Venus呢個角色咁貪心又狡猾,佢反而話佢好。以佢咁高道德標準嘅人唔係應該好condemn Venus呢種行為先啱咩?仲有,佢話Venus演技好!真係笑大人個口!呢個演員毫無演技可言,哭果個樣好肉酸。無樣無演技,我真心唔鍾意佢!

@whitelily,隻嘢竟然話用錢買起個forum?佢大把錢咩?哦,一定又係幻覺!

發表於 Posted on: 2020-08-26 13:03

clean&clear
帖數 Posts: 59
回頂端 / Top
@clear&clear,個朶起得好呀!不過要諗一個朶,可以概括哂佢嘅特質,真係好難:撩是鬥非,衰格,尖酸刻薄,雙重標準,專橫霸道,文盲但扮有學識,自以為是,懶叻扮嘢,愚昧好性.......,etc,數之不盡。

佢吠人地亂comment,D評語唔夠佢嗰D專業,唔夠佢學識高見識廣喎,大家點睇?

發表於 Posted on: 2020-08-26 16:08

慌張西望
回頂端 / Top
@慌張西望,多謝你發表呢個post,俾大家有個渠道去宣洩對Forum Stool嘅不滿。By the way, @clean&clear, 呢個名改得好啊!叫佢April Fool, 佢應該知道我地暗串緊佢但又唔好發惡喎,因為佢一發惡就等於對號入座!呢招好!之前佢話大小姐個角色係諷刺緊D「心理唔平衡嘅有錢人」,leeyukkong 應該係暗串番隻嘢,話「心理唔平衡唔係錢人嘅專利」,呢度都有人心理唔平衡。我睇到果個comment即時拍手叫絕!leeyukkong D comment 真係好正,好到點㗎!佢可以串咗隻April Fool 佢都未必知。知都不敢發作!高手!

隻癲雞April Fool狂妄自大得罪人多,應該有好多人好憎佢,只係懶得留言話佢啫。雖然我未同佢交過手,但睇過佢D言論,已經好厭惡佢。佢果種擺曬嘢,招積口吻真係好惡頂!自己唔知幾多字都唔識打,文盲充文豪!小學雞又要扮學者,無見識死仲要扮博學,明明係個鄉下婆就博命演嘢偽裝去過西方國家讀過番書,浸過洋水嘅回流人士。好心佢收吓皮啦!人地唔篤爆佢就以為自己真係得逞,呃到人。其實唔知幾多人喺佢背後黯住嘴笑佢,仲要係笑甩哋棚牙!有幾次我幾乎忍唔住想留言駁斥佢,等佢咪咁得戚。但諗諗吓,做乜指出佢D愚昧嘢呢?佢中英文都咁屎,邊變種語言駁佢,指出佢嘅錯誤其實都係教精緊佢。隻嘢又冇教學費,無端端幫佢上堂咪益曬佢?所以一直都無同佢一半見識。可能因為大多數人都係呢個心態,費時貶低自己同佢糾纏, 所以佢就真係以為喺呢度大曬。

發表於 Posted on: 2020-08-27 10:13

seawhale
帖數 Posts: 41
回頂端 / Top
@whitelily,你問「唔知佢(April Fool)有幾多氣質呢」,我可以答你!Forum Stool 好有氣質㗎!係癲雞癲狗嘅氣質!佢話人地D 「評語唔夠佢嗰D專業,唔夠佢學識高見識廣」。哇!果然係有妄想症啊!佢連日本人做錯嘢要喺formal situation下跪呢種cultural practice 都唔識仲死要扮有見識,好心佢收埋自己,唔好再喺度獻世囉!我不敢話自己對日本文化好有認識,但最起碼識多過April Fool 少少,因為我大學時去過日本一年做exchange。呢隻野無嘢叻,最叻就係「左抄右抄充大頭鬼」。慌張西望,你好眼利!一睇就睇得出佢講D 嘢係抄番黎嘅。其實我都一直覺得佢係喺D self-help books 啊,報紙啊或者節目度睇到D theory,覺得好似好有文化咁,就記著咗用黎扮專家。

發表於 Posted on: 2020-08-27 10:15

seawhale
帖數 Posts: 41
回頂端 / Top
我的說話永遠是對的 !
做佢家人好辛苦, 要日對夜對
網友嗰D濕濕碎, 唔搏佢嘴冇事, 哈哈

( seawhale, 你講得咁白, 我驚佢整篇千字文我嘆, 哈哈哈 )

發表於 Posted on: 2020-09-01 7:56

leeyukkong
帖數 Posts: 673
回頂端 / Top
我諗我知道你地講緊邊個。隻嘢係好過分嘅,成日扮曬嘢,語無倫次,窒住曬人,不知所謂,好惡頂!

發表於 Posted on: 2020-09-04 8:14

果籽
帖數 Posts: 46
回頂端 / Top