tvb.com

tvb.com

Linda應該揀邊個

送水輝
Jacky

總票數 Total Votes: 24
投票結束於 Vote already ended: 2020-04-02 22:34

Linda應該揀邊個?

Linda應該揀邊個?

發表於 Posted on: 2020-03-30 22:34

abcno1000
帖數 Posts: 1
回頂端 / Top
送水輝

發表於 Posted on: 2020-03-31 0:09

TIMONNG
帖數 Posts: 43
回頂端 / Top
送水輝

發表於 Posted on: 2020-03-31 2:15

catpetpet0003
帖數 Posts: 44
回頂端 / Top
毫無疑問:Jacky!

發表於 Posted on: 2020-03-31 2:17

springtsubaki
帖數 Posts: 67
回頂端 / Top
Jacky!

發表於 Posted on: 2020-03-31 9:09

peterwu190
帖數 Posts: 99
回頂端 / Top
完全唔使諗,一定係揀Jacky!

發表於 Posted on: 2020-04-01 3:52

whitelily
帖數 Posts: 45
回頂端 / Top
JACKY係大龍生安排既政治婚姻, 女人要嫁自己喜歡的人先有幸福, 揀送水輝.

發表於 Posted on: 2020-04-01 7:13

tvb1803835
帖數 Posts: 55
回頂端 / Top
揀咩?送水輝根本係100分男朋友。

發表於 Posted on: 2020-04-07 2:06

rita_goodi
帖數 Posts: 13
回頂端 / Top
好高興原來大部分觀眾,都不是那類自己無能,就想嫁個有錢老公,等老公捧自己做女強人。

反而明顯大部分觀眾,都係想有個真心有愛的人,大家互相扶持,共同努力成長。

發表於 Posted on: 2020-04-14 16:58

LittleApril
帖數 Posts: 660
回頂端 / Top
@LittleApirl
其實你既觀點真係錯晒囉
揀Jacky既人就係睇中佢有錢?
我就睇中佢肯承擔識保護女人
呢個特質唔係有錢男人先可以做到
有無錢既男人都一樣係可以做到
唔揀輝輝既人明顯純粹唔鐘意小男人
而唔係你口中所講 想嫁個有錢人
由個有錢人推自己做女強人囉
者係你既纙緝個有錢人就算性格所有野都比個窮人好
其實都應該要照揀個窮人? 咁先叫做係正常?
揀jacky就代表唔可以做到共同成長?
大把有錢人之間係互相影響
因為想襯得起對方 自然會去努力成長
同埋呢個問題係問緊觀眾既意願
者係包含觀眾個人對兩個角色既感受
我地又唔係大小姐 自然對輝輝係無愛情
咁自然就企係個自己既立場去揀既啦
鐘意邊個角色性格多啲咪會揀邊個囉

發表於 Posted on: 2020-04-16 15:22

shirleyho0004
帖數 Posts: 86
回頂端 / Top
Shirley, well said

發表於 Posted on: 2020-04-17 10:22

?村民 FRED LEE
回頂端 / Top
@shirleyho0004,絕對同意!!

發表於 Posted on: 2020-04-17 11:27

慌張西望
帖數 Posts: 62
回頂端 / Top
最初大小姐搵送水輝只係想有戀愛的感覺,她倆的背景包括學識...興趣...簡直兩個世界既人。
真係唔知佢地靠咩溝通...有咩共同話題?

發表於 Posted on: 2020-04-17 16:40

leeyukkong
帖數 Posts: 475
回頂端 / Top
樓上,

郭台銘是成功商人,不娶同樣見過世面的林志玲劉嘉玲同關之琳,反而娶了個跳舞的窮鄉下妹,現在都有兒女無離婚。

何超夐 跟許晉安夠門當戶對啦,身家學識夠配啦,但結果只有遺憾,最悲涼。你看看何大小姐幾淒涼,無兒無女無老公,現在就算有再多的錢,都只不過會是龔茹心第二。

股神 Buffet 的太太是家庭主婦,都唔知兩個講咩好。雖然幾十年後,股神有婚外情同太太離了婚,但 Buffet 都說太太對他影響最大,他決定捐身家(是超過百分之九十那樣捐),是因為這個太太。哇,一個家庭主婦竟然可以把股神的一生意向改變? 還要挨了幾十年先離婚? 重有,buffet 的外遇,是太太的閨蜜知己,不是什麼女股神。

Universal Studio 的一個副總裁,是 receptionist 出身,靠的不是什麼學識同出生,而是靠態度,是訪問說的,不是我說的。

Personal skills 其實好重要,送水輝出身差,但跟好多人都合得來,包括了好snobby同一言堂的譚道德同朱律師,好多的富婆,管理大公司同出名難服侍的 Linda,好潑辣的熊家兩姐妹,做事馬馬虎虎的夥計,KC 這個要 Linda 去爭產的舅舅,尋寶圖的同事,一同做私房生意但好難頂的熊樹仁同出名拿便而的泡叔,顧客,包括無錢食飯的牟利。這其中是有好高深的學問,不是讀一兩個學位,出身小康之家,或有兩三個friends的小圈子就可以媲美。

有些人就是有這個本事,令身邊人都如沐春風,對他們有鼓勵作用同正面影響,所以好受歡迎。這個本事比什麼學歷同學識都重要。我都不知道多佩服這類人。

越成功的人,越會 think outside of the box,遇強越強。 反之,打死一份普通工但又生活得唔開心的人,最看不過眼其它人超越出身或排過她頭,最喜歡把自己的不如意同失敗 blame it on 身邊人,只會計算有形的資產,卻無視更重要的無形資產同貢獻或傷害。 Linda 的角色是前者,不是後者。

發表於 Posted on: 2020-04-18 22:16

LittleApril
帖數 Posts: 660
回頂端 / Top
樓上,
林志玲劉嘉玲...
係有錢男人都唔會娶咁有經歷...見過世面的女人,哈哈哈哈哈

發表於 Posted on: 2020-04-19 3:17

leeyukkong
帖數 Posts: 475
回頂端 / Top
@慌張西望 @村民Fred Lee .. thank you

@Littleapril 其實我睇完你篇野 每隻字都明,但完全唔明白你係想表達啲咩意思。你講啲咩野有錢人配窮人無離婚,門當戶對就離左婚,其實你有幾多既數據去支持?係咪所有 門當戶對既婚姻都失敗?而所有窮人配有錢人既都係成功?

我相信選擇Jacky & 大小姐 cp 既觀眾純粹係對呢個組合既喜愛超越左輝輝 & 大小姐 呢個組合,而唔係你口中想暗示係貪慕虛榮既人。我無意去針對你,只係覺得你既評論對喜愛jacky & 大小姐既觀眾有所不公。你可以有個人睇法,但請你尊重人地既選擇。你可以評論角色,但麻煩唔好評論別人既選擇。因為你唔係對方,你唔會知道對方選擇Jacky既理由,無必要將你所想既理由加諸係其它人既身上

發表於 Posted on: 2020-04-20 23:35

回頂端 / Top
@shirleyho0004,再次同意!不過我諗大家都有D慣咗佢係咁。

發表於 Posted on: 2020-04-24 2:58

慌張西望
回頂端 / Top
JACKY no doubt about it.., 送水輝. should just disapear.. it does not go with the story... this story is all out of twist.. getting stupid

發表於 Posted on: 2020-04-25 12:07

Didi38
帖數 Posts: 17
回頂端 / Top
@慌張西望 可能大家都係習慣左吧
平時佢講既野因為好長篇所以我都唔多去睇
但係今次 真係無法去無視佢果幾句野
佢句野係對揀jacky觀眾人格既一種指控來
我唔知佢人格幾好啦 但見佢成日站道德高地

發表於 Posted on: 2020-04-25 14:05

回頂端 / Top
@shirleyho0004, Shirley,對D固執又-言堂嘅老人家,無需太勞氣傷神。之前都有個網友一直都好客氣好包容,都比人激親兼避鬼咗佢。好多時我都唔同意佢講嘅嘢,不過無意慾回應,佢有佢發表意見的權利,從佢言辭行文睇得出佢有幾主觀,反駁都無謂,佢都未必接受。之前怕咗佢個網友,一直對佢客客氣氣最後都俾佢彈到-棟都無,佢覺得自己觀點同批評啱哂,真係講多無謂,各自表述算吧喇!

發表於 Posted on: 2020-04-26 0:38

慌張西望
回頂端 / Top
@慌張西望 我身邊都有個咁既老人家
佢永遠要求身邊人圍住佢轉
佢既要求就想要其它人去配合
我開頭都因為佢年齡大而選擇去遷就
但自從有一件事後我就決定唔會要就佢
所以而家佢講咩我都唔會去理佢咁多
呢種人真係會令身邊人越來越反感

發表於 Posted on: 2020-04-26 14:48

回頂端 / Top
請不要這樣標簽老人,我覺得一言堂不是老人家獨有的。
我們身邊的一些平輩或後輩都可能是一言堂,但平時不一定表現出來,因爲他們知道沒有這個權力/霸氣,但我們的長輩或上司就會表現出來,因爲他們覺得有這個權力/霸氣。

發表於 Posted on: 2020-04-26 17:49

卓姿
帖數 Posts: 106
回頂端 / Top
@卓姿 你係岩的。其實都真係唔關年齡事
有好多時同個人既成長環境先有最大關係
我身邊果位咁樣個性既人只係剛好係老人家
但並唔代表所有老人家都係咁
我父母年齡都比起果個人年長但唔會咁樣
所以我諗係同個人既成長環境先有最大關係
工作上遇到一言堂既上司都還可以接受
始終佢係要指引下屬跟自己個模式去工作
呢個係現實既問題 如果唔滿意就只能辭職
但生活中就算長輩都唔應該覺得自己有個權力
始終後生既唔係佢既下屬。同佢亦無利益輸送
如果強制要後生既去遵從自己想法。其實只會有反效果

發表於 Posted on: 2020-04-26 17:53

回頂端 / Top
@shirleyho0004 and 卓姿,兩位好,我也不是想標籤老人家,只是從帖文內容知道她大概年紀,剛巧這位-言堂是年紀不小的人仕而己。其實佢無得罪過我,但見之前另一位觀眾對她客客氣氣,大家討論未必一定要對方認同,人地對佢客氣,佢起初都只是有點恃老賣老說教,之後變本加厲說話辛辣批評別人,懶權威,但其實自己的評論,個人意見部份的不說了,有些是與事實不符的,那位被批評的網友很有風度,沒有反駁,只是話怕咗佢,但我看不過眼,所以多口加把咀。沒有標籤老人家的意思,只是這情況剛巧是個年紀不輕的人仕

發表於 Posted on: 2020-04-26 18:11

慌張西望
回頂端 / Top
@shirleyho0004 & 慌張西望,我是在一言堂的環境中長大,所以,你們説的,我都理解。
香港現在很喜歡標簽人和物,例如大陸劇一定不好,年青人多是廢青等等,所以我忍不住加把口,希望其他人不要曲解你們,標簽老人。
其實,可以做一言堂的長輩,只是非常非常幸運的少數,很多很多長者是社會上的弱勢社群。

發表於 Posted on: 2020-04-26 19:20

卓姿
帖數 Posts: 106
回頂端 / Top