tvb.com

tvb.com

你會唔會因為魚腩根出現得太多而棄劇?

絕對會(如果魚腩根繼續頻繁出場)
半棄劇中(見親佢或無聊劇情都唔會睇)
唔會(反正一見到佢就會即時轉台或熄機)
有可能會

總票數 Total Votes: 36

魚腩根會唔會成為你棄劇嘅原因?

二撇雞魚腩根個角色乞人憎加上劇情超悶已經係夠公認㗎啦,由好多個poll嘅結果可以睇得出全劇最不受歡迎就係熊樹根,但奇怪嘅係觀眾嘅意見完全冇被採納之餘,隻二隻雞仲越黎越多戲。我真係唔明點解。唔通因為劉丹嘅片酬超低,TVB為左減低成本所以不斷漠視民意,堅持用佢做主題?

發表於 Posted on: 2019-11-20 13:01

littlecoconut
帖數 Posts: 62
回頂端 / Top
不嬲都係揀人睇

發表於 Posted on: 2019-11-20 13:18

leeyukkong
帖數 Posts: 297
回頂端 / Top
演員本身演得呆滯的才會棄劇
根叔是這劇的台柱 還是會看

發表於 Posted on: 2019-11-20 17:26

Jesus7777
帖數 Posts: 16
回頂端 / Top
很討厭熊樹根這角色!真心希望將他的出場率減到最低!

發表於 Posted on: 2019-11-21 7:00

springtsubaki
帖數 Posts: 46
回頂端 / Top
What’s a 二撇雞? Anyway, Hung Treegun is a despicable character whose frequent appearance and insufferable behaviors are sure to drag down the rating whether the audience continue to watch the sitcom or not. I refuse to watch any episode with him leading.

發表於 Posted on: 2019-11-24 5:24

chitchatter
帖數 Posts: 37
回頂端 / Top
好憎睇熊樹根!

@chitchatter, “二撇雞” is a derogatory term used to refer to a man who styles an unsightly handlebar moustache.

發表於 Posted on: 2019-11-26 5:35

kikikay
帖數 Posts: 80
回頂端 / Top
@kikikay, thanks for your explanation. A befitting name for that detestable man! I hate watching the Hung family! The father is devious and despicable, the two elder daughters are incurably narcissistic, the eldest being perverted and bitchy, the second insufferably crude and even bitchier, the youngest is duller than a log ( it doesn’t help that the actress can’t act for life). The Hung family episodes are such a turnoff!

發表於 Posted on: 2019-12-04 13:55

chitchatter
帖數 Posts: 37
回頂端 / Top
一有熊家爲主的劇集,我都已棄劇,相反,我通常都看龍家的劇。
Jenny比較搞笑,但Mary就難頂;
看二太三太四太互動,可以很輕鬆過半小時,看樹根和陳師奶就毛管豎直;
看Terry的蠢比看心如的皺眉順眼;
看KC多變化的演出,好過熊樹仁的千遍一律;
看Max在龍家的互動,舒服過看大家姐在熊家。

發表於 Posted on: 2019-12-04 15:46

卓姿
帖數 Posts: 51
回頂端 / Top
卓姿 perfectly summarized 我想講嘅所有points!

一早有關熊家嘅劇情我都已經罷睇。實在太無聊同千篇一律啦!特別係講隻二撇雞!黎黎去去都係講佢點貪心,點樣搵佢屋企人笨,搵著數。最無聊就係金剛門!淨係睇到預告都有衝動想想掟電視!池家劇情又係超無聊!龍家就好睇好多。雖然Jenny好賤格但係佢係角色所定,相反,紅若水比佢更難頂!果種潑辣,野蠻,仲要成四十歲人扮四歲細佬女,越睇越唔順眼。所以而家龔水線都唔想睇啦!白天鵝雖然個角色設定好衰,但係從來唔會討厭佢。覺得佢D表情好生鬼,好好睇!希望多D 講龍家!連Terry 同阿清都好過條紅衫魚淨係識皺眉頭!不過隨著Mary Hung越黎越令人討厭,就黎連唔識做戲嘅紅衫魚都順眼過佢啦!

發表於 Posted on: 2019-12-05 13:24

littlecoconut
帖數 Posts: 62
回頂端 / Top
其實我真係見意不如套劇見好就收啦!!! 好多角色都開始唔討喜, 劇情又無乜突破, 為搞笑而搞笑, 為組cp而組cp, 咁不如開過新既戲種, 用其他新既演員好過啦! 唔好做到套劇爛演員爛先至收!!!!!

發表於 Posted on: 2019-12-05 15:53

samsamlls
帖數 Posts: 2
回頂端 / Top
跟卓姿和chitchatter 一樣,我亦一早處於半棄劇狀態。自從19年頭,這套sit-com 的劇情每況愈下。一個星期五集中只有一兩集是比較好看的。其他的不是牽強就是無聊和repetitive 到根本無法令人接受!我一直有追看這套劇,之前講述龍家,接龍的劇情真的好看好多。19年加入了一些新角色譬如譚氏夫婦,Mia,蘇姐等等都很有趣。可惜的是,他們的出場率都比較低,反而最令人討厭的熊樹根卻一個星期獨攬一至兩集,即使不是以他為主題的episodes 他都有份出場。最令人厭倦的是他的表情和行為都是千篇一律的:貪婪,虛偽,撒謊!了無新意!其實有好多條線都很好看,為什麼不主力寫這些故事反而要來來回回不停的loop 熊樹根的卑劣行為?

發表於 Posted on: 2019-12-06 6:03

回頂端 / Top
我個人很同意samsamlls 的comment。開心速遞應該「見好就收」,不該一直扯。如果因為收視理想而繼續添加集數的話就應該 do justice to the audience's support,用心去寫好每一集而不是敷衍了事,漠視觀眾的請求。明明多個surveys 顯示觀眾非常渴望Mandy 可歸隊但是苦苦要求了多個月都沒有任何回應。或者要讓一個離開劇組的演員回歸不容易,但是對熊樹根這個角色的處理確實非常讓人失望。多個觀眾做了survey,結果明顯indicates 多數在這個forum 的觀眾對熊樹根非常不受落,但是他的出場率只有增加沒有減少。其他的角色也被寫得越來越不受歡迎。譬如熊若水的潑辣橫蠻真的讓人非常不爽。送水輝的無能,大小姐離開接龍後失去她原有的霸氣,魅力and charisma。她是我在此劇最喜歡的人物,真的不希望我會變得不喜歡她。現在我已經沒有興趣看我曾經最喜歡的龔水和輝蓮線了。反而一些新線和舊的偏線例如龍家,Mia,蘇姐 龍敢威,譚氏夫婦,KC Icy,Helen John,尋寶圖一team人 等等的還會繼續看。

發表於 Posted on: 2019-12-06 6:26

回頂端 / Top
冇錯,已經棄劇緊!成個熊家都基本唔使睇嘅!

發表於 Posted on: 2019-12-06 8:52

kikikay
帖數 Posts: 80
回頂端 / Top