tvb.com

tvb.com

強烈要求編劇檢討劇本

最近開心速遞D劇情非常悶,尤其係「劇透者聯盟」果集。我以為上次熊家去澳門旅行果集已經係終極無厘頭架啦,點知道之後陸續有黎,講熊家練習拍樓盤廣告,講熊樹根,總之一集比一集無聊,仲要成日講熊氏一家。真係好難頂啊!

熊家就不嬲都悶架啦,但係最近其他線都唔係好睇,又唔好笑。廢安同池美麗條線令人反胃唔使多講啦,就連Bobby 同群姐果兩集都好令人失望!其實好多觀眾等咗好耐,點知個劇本寫得咁差,令人跌曬眼鏡!

我覺得最近d episodes 唔好睇同演員關係唔大,主要係劇本寫得差!希望編劇檢討!

另外強烈要求削減關於熊氏一家劇情!

發表於 Posted on: 2019-07-03 8:50

summer_cool
帖數 Posts: 30
回頂端 / Top
劇透者預告出GE時候係對呢集有所期待, 雖然最後都係嘻嘻哈哈, 無驚無險又一集, 但處境喜劇都差係咁, 不能集集有高潮.

但BOBBY同群姐組CP雖然好有noise, 但可不可以考慮下我們一邊食飯, 一邊睇電視的感受. 群姐真的不適合談情呀. 個劇情真係浪費左BOBBY.

發表於 Posted on: 2019-07-03 11:43

帖數 Posts: 33
回頂端 / Top
係有需要檢討下!最近劇情唔係無聊就係嘔心!

我覺得TVB 唔會理我地嘅感受!如果連池美麗發姣都可以喺食飯時間播得出,更可況係群姐?比起池美麗,群姐好好多!雖然名妓同祝英台兩個looks唔係好適合群姐,但佢做湯妮果個角色好好睇。

發表於 Posted on: 2019-07-03 11:54

kostar
帖數 Posts: 58
回頂端 / Top
不要浪費鮑比這個角色。 我真的不喜歡與伊莎貝爾的配對。 我想要一個更好的人,也許是一個故事.

發表於 Posted on: 2019-07-04 1:08

marlee2211
帖數 Posts: 51
回頂端 / Top
我以為上次熊家去澳門旅行果集已經係終極無厘頭架啦,點知道之後陸續有黎,講熊家練習拍樓盤廣告,。。 總之一集比一集無聊 x2

我不是集集都有看,但你説的兩集我都有看了,真係好無聊!

我想是因爲收了廣告費,所以要做旅游和樓盤廣告節目,但其實就算做廣告節目,都可以用心點寫個好劇本,令人對景點有興趣,那樣才會對得住D觀衆同廣告客戶。

發表於 Posted on: 2019-07-04 2:58

LittleApril
帖數 Posts: 258
回頂端 / Top
因爲無綫有monopoly,所以能力差的編劇們,可以靠著能力高的編劇來維持個慣性收視,在無綫工作。

自由創作比較容易,但要做個好的廣告節目,難度就高好多了,所以可能編劇真是無能爲力,不是不想做好D,而是水平只能夠做到這樣,不是個個編劇可以創作出巨輪 1 這樣的好劇本,賣了廣告,但還有好吸引的故事。

所以,與其要求編劇們改善,不如看看其它好的節目算了,因爲他們可能真係無能爲力。

例如 Legal V 就好好看,我每集都看兩遍。

又或是大自然節目,我真心覺得那些獅子老虎的故事,真的比好多編劇寫出來的更好,唯一是有時D遭遇太可憐,睇到我好傷心!

或看看那些你喜歡的人物的訪問,好像我看完了 Microsoft 現在的 CEO 的訪問,我就覺得他比編劇創作出來的那些猛人更厲害,因爲無論主持怎樣說,他都談笑自若,卻又滴水不漏!明明是他把 Microsoft 起死回生,但他卻整個訪問都沒有給自己個半點 credit,反而頻頻給其它人 credit,永遠謙虛有介避,不會有半點得意忘形,但又泰然輕鬆。

發表於 Posted on: 2019-07-04 3:21

LittleApril
回頂端 / Top
連續寫D 咁差嘅劇本,會唔會係換左班編劇好D呢?

發表於 Posted on: 2019-07-04 14:18

oceanstar
帖數 Posts: 43
回頂端 / Top
我覺得情有可原既
1星期5集
邊有甘多橋丫
只係而家寫得越來越窄
又要賣廣告
其實佢夠膽寫安心 劇透嗰d已經數係甘
只係我地對呢套最收得最好既劇有期望
你可以話佢無聊
但我屋企依然有笑聲
加油吧 監製編劇

發表於 Posted on: 2019-07-05 7:17

愛回家好睇
帖數 Posts: 43
回頂端 / Top
無錯!最近真係無咁好睇,有幾集都無聊得嚟又唔好笑。

不過間唔中都有出色嘅劇本嘅!
啲橋好好~ 對白不錯

發表於 Posted on: 2019-07-05 8:59

YIM KUENLI
帖數 Posts: 14
回頂端 / Top
八時入席編劇走哂?
開心速遞好唔掂

發表於 Posted on: 2019-07-05 10:46

leeyukkong
帖數 Posts: 167
回頂端 / Top
最近劇情爆差!

發表於 Posted on: 2019-07-06 14:46

chocobrownie
帖數 Posts: 42
回頂端 / Top
是有些好好,有些就不達標,我懷疑因爲由不同的編劇寫不同的集,而不是每一集都由整班編劇集體創作,所以有好大的分歧。

Icy 同 KC 條綫,我就覺得寫得好好,好成熟,又有創意。

Jenny 同 Max 條綫,我都好鈡意,好大膽,好好笑,但又溫馨,特別是她懷了 baby 那集,但講生毛的那集,就完全不達標。

至於所有幫澳門賣廣告的集,都好悶,好無聊。

發表於 Posted on: 2019-07-07 2:27

LittleApril
回頂端 / Top
完全認同LittleApril 所講嘅points!就算係要賣廣告都可以用心D 寫好個劇本唔係求求其其整D垃圾出來敷衍觀眾。因為收視ok就咁樣對D觀眾真係好惡劣!

TVB 近呢十幾年越做越差!好唔容易有一套睇得下嘅劇但係幾乎一定係虎頭蛇尾!呢套sit-com 都唔例外!最近呢幾個月幾乎數唔到有五六集係好睇嘅。睇到心灰意冷!認同LittleApril,:「與其要求編劇們改善,不如看看其它好的節目算了」!本來想睇套輕鬆D嘅sit-com,但係而家個水準差到咁,實在睇唔落去!棄劇!

發表於 Posted on: 2019-07-19 6:51

chocobrownie
帖數 Posts: 42
回頂端 / Top
爛劇

發表於 Posted on: 2019-07-19 10:59

leeyukkong
帖數 Posts: 167
回頂端 / Top
強烈要求crossover其他劇集,乜劇都玩下,多啲不同嘅人亂入,如唐明、石敢當!
搵一集有馬虎同熊樹根同場,馬子仁馬子妮認錯阿爺。
希望麥美欣BB加入!好鍾意睇佢!

發表於 Posted on: 2019-07-21 12:22

nokwai2000
帖數 Posts: 28
回頂端 / Top