tvb.com

tvb.com

個個星期用成集講熊樹根,CCTVB 嫌收視太高?

我從來都唔鍾意熊樹根呢個角色,亦唔欣賞劉丹呢個演員。覺得佢做戲冇物深度,做黎做去D 角色同造型都差唔多,就係一個專制,野蠻,麻煩嘅阿伯。由愛回家1 嘅馬虎開始已經覺得佢好悶,做到而家嘅熊樹根就仲悶!佢D表情黎黎去去都差唔多,喇埋口面,笑同哭都冇太大分別。而且有關佢D劇情都好悶!最慘就係個個星期佢都會出場好多次,仲會擔正最少一集。其實好多觀眾都唔滿意呢個安排 ,出過好多posts,要求減佢戲份,但D意見好似完全冇被接受。想問下D編劇,係唔係嫌收視太高,想拉低番?好似最近兩集講金剛門,真係悶到睇唔落去!就連曹總都無法令我睇曬成集,熊樹根真係太趕客!

發表於 Posted on: 2019-10-17 8:41

whitelily
帖數 Posts: 17
回頂端 / Top
少啲講熊家!

發表於 Posted on: 2019-10-17 12:09

jojochowchow
帖數 Posts: 50
回頂端 / Top
個人覺得丹爺OK, 但熊樹根就真是好悶, 尤其是有關金剛門.

熊家既故事本來就好悶好無聊, 只係其他角色及支線好睇.

發表於 Posted on: 2019-10-17 12:22

tvb1803835
帖數 Posts: 41
回頂端 / Top
@whitelily,同意有關熊樹根D劇情都超悶,這個角色性格也討厭,不過至於演員方面,可能您比較年輕,劉丹的戲路很廣,可忠可奸,可正可邪,他近年只拍愛回家,可能年紀大了減產,如果您有時間翻看有他演出的舊劇,相信您會對這位演員改觀。

發表於 Posted on: 2019-10-17 16:38

Severeschi
帖數 Posts: 60
回頂端 / Top
@Severeschi &whitelily,同意Severeschi 的講法。雖然除了愛回家之外,我只看過劉丹演金庸筆下的金毛獅王和洪七公,但我覺得這兩個不同的角色都讓他有更大的演技發展空間。是近年劉丹主要演出愛回家裏的角色,因為角色設定所限,所以不能盡致的發揮他的演技。其實真是很諷刺,愛回家的主線明明是熊家但是熊家的劇情就寫得最無聊,最沈悶以致這條主線最不受歡迎。希望編劇進行檢討又或者按觀眾要求,減少熊樹根和熊心如的出場次數。

發表於 Posted on: 2019-10-19 4:08

springtsubaki
帖數 Posts: 35
回頂端 / Top
愛回家1最唔好睇係佢,到而家都冇變
TVB冇選擇了?

發表於 Posted on: 2019-10-19 16:01

leeyukkong
帖數 Posts: 241
回頂端 / Top
熊家做搶鏡係安仔。但treegun 角色設定又真係⋯

發表於 Posted on: 2019-10-20 21:25

Promax
帖數 Posts: 18
回頂端 / Top
I can’t stand the character of Hung Treegun! Every episode about him is sure to bore and disappoint. He’s such a greedy, petty, stingy, stubborn, selfish and hypocritical old man. Why can’t the producers just cut his appearance!

發表於 Posted on: 2019-10-23 10:43

chitchatter
帖數 Posts: 27
回頂端 / Top
@severechi & springtsubaki, 多謝大家嘅分享,係我年幼無知,唔知道原來劉丹做過咁多角色。係咁愛回家真係好局限佢嘅演戲天份。而且熊樹根呢個角色真係幾乞人憎下,好容易令人討厭佢。寫到佢專制。頑固,偏心,貪婪,對屋企人都講大話,耍手段。不過有樣嘢我諗咗好耐都唔係幾明。雖然熊樹根缺點一大蘿,但係佢都有佢嘅優點,譬如佢對佢老婆好專一,一直冇再娶過第二個,對佢細佬好有義氣,對佢三個女同個孫都照顧有加,日日煮飯煲湯俾佢地,而且佢心地亦唔係壞。相比之下,熊樹根份人遠比龍敢威好得多。龍敢威寡情薄幸,用情不專,自私自利,重男輕女,唯利是圖,總之無一優點!好似熊樹根係一集裡面話,龍敢威除咗有錢過熊樹根之外,冇任何嘢好得過佢。之但係偏偏一個咁惡劣嘅角色嘅劇情又會好睇過熊樹根好多。純碎用一個娛樂角度黎睇,我寧願睇龍敢威條線多過熊樹根好多。究竟係點解呢?
如果大家有咩高見,請指點!

發表於 Posted on: 2019-10-30 6:50

whitelily
帖數 Posts: 17
回頂端 / Top
要求減少熊家(熊衫魚金城安除外)的劇情

發表於 Posted on: 2019-11-02 13:07

小憶涵
帖數 Posts: 50
回頂端 / Top
whitelily提的問題很有趣,但沒有人囘應,以下是我的一些想法,希望得到更多高見。
- 以熊樹根爲主的劇集太多,角色討厭之外,劇情多是無聊胡鬧,所以一有他的劇集就關機;相反,龍敢威擔正的劇集比較少,劇情比較緊凑有趣,他的對手們都做得生鬼,輕輕鬆鬆就過了半小時。
- 龍敢威這個角色和很多香港富豪類似,符合我們心中的富豪形象;相反,熊樹根這個專制。頑固,偏心,貪婪,講大話及耍手段的爸爸角色,比較另類,不符合大家心中的爸爸形象,所以對熊樹根非常反感。

發表於 Posted on: 2019-11-04 23:44

卓姿
帖數 Posts: 41
回頂端 / Top
@卓姿 &whitelily,我覺得卓姿分析得好有道理。其實我自己都有諗過一條同whitelily 差唔多嘅問題:點解熊樹根自己擔正一集會咁無聊但同龍敢威做對手戲或者大四喜會好好多。我之前主要係覺得因為熊樹根出現得太頻密啦,再加上佢個character 本來就比較令人討厭,仲要成日出現,做埋D嘢都係無厘米頭嘅,所以超級難頂!

睇完卓姿嘅分析我覺得得到new insight。佢講得好正確,龍敢威呢個角色係比較自私同花心,任性,但係好符合觀眾嘅expectation,反而熊樹根就好唔一個好爸爸嘅形象。仲有一點就係龍敢威衰得黎佢比較真小人,whereas 熊樹根好偽君子!譬如佢明明超貪錢但又死唔認!想曹總俾錢佢做consultant 但又口口聲聲話只係想人地「尊重」佢,講到自己好偉大,唔係為錢,只係為咗宣揚佢個金剛派。好心佢啦!佢咁對外人都算啦!但對著自己人都要講大話,懶好人,明明想D女加家用又講反話唔想佢地咁辛苦,仲要做埋大龍鳳黎扼佢哋!曲線屈佢地俾多幾千蚊家用。佢呢D手段實在太卑劣!我個人覺得熊樹根呢種虛偽性格乞人憎過龍敢威好多!

發表於 Posted on: 2019-11-05 8:23

kikikay
帖數 Posts: 70
回頂端 / Top
樹根同妹珠,好想嘔

發表於 Posted on: 2019-11-05 10:04

Coffee break 001
帖數 Posts: 16
回頂端 / Top
Another episode about Hung Treegun !? Please spare us!

發表於 Posted on: 2019-11-05 14:00

chitchatter
帖數 Posts: 27
回頂端 / Top
個個禮拜講隻二撇雞都唔夠,而家仲連續兩集都要講佢再要加池富,實在忍無可忍,睇黎唯有棄劇!

發表於 Posted on: 2019-11-20 12:48

littlecoconut
帖數 Posts: 57
回頂端 / Top
出現得太頻密了,熊樹根已經變成我最討厭的角色!

發表於 Posted on: 2019-11-21 7:07

springtsubaki
帖數 Posts: 35
回頂端 / Top