tvb.com

tvb.com

Mary Hung 真係

有些人就是這樣,樣樣都算都盡,不理人死活!

已經三四十嵗人,又不是十八二十,但就不會照顧其它人。爲了省小小錢要人家挨餓同累,然後還 show off 自己多省錢,其實就花大量錢在自己的衣服手袋化裝品,虛僞到爆!

又不會 say sorry,一定要男方當她是十來嵗的小女孩公主。

難怪港女出名難頂,明明好多有健康有好樣子有學歷也有錢,但都無人願意同她們結婚,又或結了婚都要離婚或在出面找個小三。有這樣的老婆,婚姻只是商業交易,一同供樓供孩子而已, 所以九三找個小三,希望找囘點人生樂趣,都不能怪他們,

希望無綫不要再標榜這種港女,只會害死她們。一 D 都無唔 sweet!

發表於 Posted on: 2019-08-16 22:19

LittleApril
帖數 Posts: 245
回頂端 / Top
好難頂MaryHung成日講嘢扮到好似細路女咁,都成三十幾歲人, 現在他們一對情侶令人睇到覺得煩及悶。

發表於 Posted on: 2019-08-17 2:17

Bigbigpanda
帖數 Posts: 11
回頂端 / Top
給LittleApril & Bigbigpanda 十個讚!
這裏有很多蟹粉和龔水迷,但你們就説出Mary Hung的實在問題。

發表於 Posted on: 2019-08-17 23:59

卓姿
帖數 Posts: 39
回頂端 / Top
我反而覺得好現實
呢種人都唔小
甘應該按樓主劇本寫落去,做個悲劇,之後改變人生

發表於 Posted on: 2019-08-19 8:03

愛回家好睇
帖數 Posts: 43
回頂端 / Top
明白很多觀眾都心痛阿龔被折磨,不過三姊妹中,我最喜歡若水。她的確很港女,但港女得嚟難得對朋友對同事很有義氣。在香港,又要有女神級外貌,又要有天使心腸加勁體貼識做,萬中無—喇。只要兩小口互相get along,阿龔都欣賞水水有小進步,我覺得好sweet.反而我很討厭大家姐的人設(對滕麗明無反感,係唔鍾意大家姐),懶叻,霸道,不可-世,永遠自己啱哂。天外有天,人外有人,叻人有好多,就算佢有幾叻,之前對家庭付出很多,也不應那麼霸道。不過sitcom人設誇張D做效果,都沒辦法,我之前每次睇大家姐都頂佢唔順,現在就慣了。

發表於 Posted on: 2019-08-19 16:57

Severeschi
回頂端 / Top
我好認同呢個post 每位觀眾嘅意見。第一 Mary Hung 真係越黎越難頂!最頂唔順嘅就係佢果把聲!明明三十幾歲人,係都要扮細路女咁講嘢,好唔順耳!

我記得好耐之前,有位觀眾留言話佢好憎Mary Hung,仲指出一系列佢嘅缺點:「港女」,「貪慕虛榮」, 「市井」,「俗氣」,「粗魯」,又惡,等等。我記得當時覺得個comment 雖然幾正確但有點苛刻。因為我當時都幾鍾意Mary 嘅,所以當時我冇回應。但而家我覺得呢位觀眾評價得Mary Hung 好到點!佢自我中心,又任性又粗魯。雖然佢身材苗條,又有樣,但係佢d 性格好難頂!開始我好鍾意阿水但係而家我真係唔鍾意佢啦。我覺得條龔水線已經唔再吸引。

發表於 Posted on: 2019-08-20 8:05

kostar
帖數 Posts: 58
回頂端 / Top
我以前係好鍾意Mary嘅,因為佢身材高挑,五官精緻,笑容又甜,而且佢孝順,對朋友真誠有義氣,又直率。所以雖然佢有好多其他缺點,我都鍾意睇佢。講真,邊個冇缺點㗎?比起熊尚善良同紅衫魚,佢真系好一百倍!但唔知係唔係因為佢最近比較少擔正一集,突出唔到佢d 優點,反而喺龔水去旅行呢集將佢所有缺點都講曬出黎所以終於忍受唔到佢啦!其實佢真係好巴渣,任性,粗魯,唔顧他人感受,喺好多方面都好自私!仲有就係,佢把聲!好惡頂!三十幾歲人用把咁嘅聲講嘢,又唔係溫柔!最頂唔順就係佢果句「大學咁教你㗎」同「食蕉連皮啦!」又粗魯又市井!真係冇興趣再睇佢!

發表於 Posted on: 2019-08-20 8:36

littlecoconut
回頂端 / Top
紅藥水好難頂,唔想再睇,熄電視!

發表於 Posted on: 2019-08-21 10:10

triamisu98
帖數 Posts: 25
回頂端 / Top
不用太認真, 這輯爰回家很多是從日常生活或社會帶出的問題或熱點而順應演出來. 八時檔是一家人興鬆的時段, 內容可能誇張點, 但真好寫實. 編劇組也花很多心思去時間去寫, 演員也不過不失. 香港人放鬆吓,!

發表於 Posted on: 2019-08-21 18:14

hippothehippo
帖數 Posts: 7
回頂端 / Top
Mary Hung 越黎越難頂!得個樣,把聲又煩,最憎聽到佢果句「大學咁教你㗎」!唔再想睇佢啦!

發表於 Posted on: 2019-08-24 12:29

kikikay
帖數 Posts: 56
回頂端 / Top
「大學咁教你㗎」
只係提醒廢柴安身份...已經唔係小學雞

發表於 Posted on: 2019-08-24 17:42

leeyukkong
帖數 Posts: 163
回頂端 / Top
Mary Hung was never my cup of tea. She is physically good-looking but her good-looks lack grace and refinement like other people already pointed out. Her manners are so crude, especially the way she speaks. Even when she attempted to behave like a lady to win Max Lung's mother's favour, she appeared so pretentious and unnatural. Moving onto her personality, she is so self-centred, self-indulgent, self-righteous, materialistic, sometimes aggressive and ambitious. Everything is about herself. Even though she is loyal to her friends, I think it's out of a sense of self-righteousness because in extending a helping hand, she feels a sense of superiority and justice. In other words, helping people makes her feel good about herself. So I think Mary Hung could be a good friend but as a girlfriend, she's not a good choice simply because she's such a control freak who manipulates her boyfriend's every move and shows no consideration to his needs.

發表於 Posted on: 2019-08-28 8:44

chitchatter
帖數 Posts: 12
回頂端 / Top
唔好睇!睇到悶!

發表於 Posted on: 2019-08-28 16:10

Siufeimiuo
帖數 Posts: 27
回頂端 / Top
唔睇啦!

發表於 Posted on: 2019-09-03 21:06

hymnlau
帖數 Posts: 18
回頂端 / Top
一直都不太喜歡熊若水這個角色,覺得她整日孤芳自賞,持著有幾分姿色就對博士指指點點,不是富二代的男子就看不上眼。正因為她眼角如此高,覺得不是豪門公子哥兒就襯不上她,這才讓她錯過了不少後來發了達的男子。到現在她還不曾自我檢討一下:她教育程度不高,既沒有才華,沒有家世,也沒有氣質,單靠高大的身形和隨著年齡褪色的容顏,她還那麼驕傲!實在可笑。最讓人難接受的是她的態度和聲音,都三十幾歲了,還扮小女孩般說話,撒嬌不似撒嬌,充滿怨氣的語氣,實在難頂!

發表於 Posted on: 2019-09-12 5:17

springtsubaki
帖數 Posts: 18
回頂端 / Top