tvb.com

tvb.com

你最唔想睇嘅男角色

熊樹根
池富
廢青安
朱凌凌
阿壯
龍力士
Terry
朱天梯
池子孝

總票數 Total Votes: 115

你最唔想睇嘅男角色

你最憎睇嘅男角色

發表於 Posted on: 2019-08-14 1:48

kikikay
帖數 Posts: 46
回頂端 / Top
以上全部都唔想睇!點解只可以投五票咁少?

發表於 Posted on: 2019-08-14 8:34

kostar
帖數 Posts: 58
回頂端 / Top
樓主,爲甚麽沒有熊樹仁?他每一集的演繹都是差不多,看的很悶,不想看。

發表於 Posted on: 2019-08-14 9:54

卓姿
帖數 Posts: 38
回頂端 / Top
我投送水輝一票

發表於 Posted on: 2019-08-14 13:27

leeyukkong
帖數 Posts: 130
回頂端 / Top
池富人設係乞人憎,但最近池家主線真係好睇過熊家同龍家喔!呢排係洗白咗小小,但比起其他角色算係洗得比較自然。開心速遞角色係要有啲討厭先好睇

反而朱天梯越出現我就越覺得佢同套劇好似格格不入咁。之前講朱家成員追夢嘅分別都幾好,但演員好似駕馭唔到為湊3T而夾硬塞俾佢嘅playboy形象,所以我投咗俾TT。

發表於 Posted on: 2019-08-14 14:47

Vannnnn
帖數 Posts: 12
回頂端 / Top
我投咗俾熊樹根,不過熊樹仁—樣惡頂.想問下點解觀眾唔鍾意睇阿壯.我覺得焦浩軒無論喺下午婦女節目定在愛回家都好cute好得意,表情又好可愛,大學四子(現三子)D戲雖然白痴但幾好笑。不過角色設定所限,如果全集阿壯就真係好悶。如果阿壯的設定僅只於乸型,發達主義同追妹豬,咁佢個角色只適合陪襯,擔起成集就勁悶,但焦仔作為演員,我覺得佢ok我幾喜歡睇佢.

發表於 Posted on: 2019-08-14 18:00

Severeschi
帖數 Posts: 37
回頂端 / Top
多謝大家嘅comments。我已經update 左個new list,有更多選擇。希望大家再投票!我之所以擺阿壯喺個list度因為覺得條大學線好無聊,講黎講去都係話阿壯,朱凌凌同廢青安想做生意搵錢,冇物新意。阿壯個character 其實我係幾鍾意架,佢好為得朋友。至於朱天梯呢,我覺得自從佢同紅衫魚互動之後就變得無聊,唔好睇囉。我覺得邊個拍埋紅衫魚度都會比佢拖累!之前池子孝又係!自從佢同條魚分左手之後,特別係同George 條線好睇好多!紅衫魚呢個演員真係有必要改善下佢嘅演技,如果唔係,認真拖累收視!

發表於 Posted on: 2019-08-15 4:49

kikikay
回頂端 / Top
Re @Severeschi @kikikay - 關於阿壯+大學線

好認同。阿壯同焦仔本身幾討好,但大學線真係好唔爭氣。傻強離開之後,編劇好似為咗唔想阿壯太有電燈膽feel而成日擺主線落佢度,但又唔花時間令角色設定更加立體啲,來來去去都係發達同妹豬,毫無新意,啲故事仲要寫的差,搞到啲人設都差埋。好似誇誇群嗰集,明明三個本身好有原則咁做完research先去讚人,但完咗嗰集佢哋學到嘅竟然係埋沒良心講大話去讚人賺錢係啱嘅?!?!?!?! 安凌壯三個角色本身我都鍾意,但大學線真係好令人失望,搞到有啲廣眾欣賞唔到演員之間嘅火花,真係好可惜。

發表於 Posted on: 2019-08-15 20:45

Vannnnn
回頂端 / Top
Re @kikikay - 關於TT,心如,阿孝
本身我好期待睇TT受咗朱凌凌影響會點反抗爸爸,繼續追佢嘅菠蘿包夢 (特別係知道朱展都係為咗做律師而放棄做瓷磚畫師之後)。但睇心如上嘅烘培班,我又覺得TT冇想像之中咁熱愛整菠蘿包。呢家TT出現都只係為咗3T線,真係無聊咗。 仲要塞個佢根本駕馭唔到個playboy形象。好地地講番朱家線應該好睇好多。
我的確覺得3E暫時唔適合拍拖。風少Terry之前就算同佢幾friend都唔過電,George同心如一開始就覺得係無可能的事,但我唔覺得阿孝係俾佢拖累。
一開始留意阿孝都係因為佢可以為咗一包紙巾去暗戀人,仲要為咗一個哈密瓜去跳海。冇咗熊心如就冇得凸顯阿孝咁為得人嘅性格。當然,孝心分手真係最明智嘅決定,無論係池家或孝國線都好過當初嘅孝心線好多!!!

發表於 Posted on: 2019-08-15 20:48

Vannnnn
回頂端 / Top
@Vannnnn, 非常認同你嘅comments!條大學線寫得太差而且非常repetitive,㗰咗阿壯呢個character。其實佢個角色性格好,個樣又幾cute,只係關於佢d 劇情唔吸引。

關於朱天梯,我覺得一開始講佢點幫朱凌凌同朱展做peacemaker 嘅c劇情好睇好多,自從寫佢同紅衫魚接觸後就變得無聊啦,唔好睇啦。你講得冇錯,其實朱天梯演技唔係咁好,所以佢「駕馭唔到個playboy形象」,再者紅衫魚咁悶,夾硬寫佢同個playboy一齊或者一個playboy為咗佢改變性格,好牽強!其實紅衫魚d演技非常差,佢自己本身都駕馭唔到一個重戲份角色。我個人認為,以為現時咁生硬死板嘅表情,叫佢做一個二三線角色佢都做唔好,頂多做唔出聲嘅背景人物就算啦。俾佢擔正成集,簡直㗰咗一集啦!我覺得佢最大問題係從第一集做到六百幾集,佢一點進步都冇。反而池子孝同Bonnie 雖然之前都好多差評,但而家都顯然有進步。紅衫魚就停步不前,而且越睇越令人煩厭!

發表於 Posted on: 2019-08-16 4:18

kikikay
回頂端 / Top
@kikikay
唔知點解,我又冇你地咁憎心如/Andrea,可能我本身性格同心如都似所以無論演技係點我都投入到佢角色。但我認同佢600+集以黎都冇進步。一開始覺得佢以新人(+外國返黎中文唔好)黎講都算得唔錯,但最近嘅主線都睇到人好尴尬,根本駕馭唔到寫俾佢嘅故事 (當然有啲故仔本身寫的太差)。 Iris(Bonnie) 以前演技真係好差,但可能係有埋其它劇嘅經驗,出鏡少過心如都睇到佢有明顯嘅進步。

其實演技差我唔介意,最緊要係有進步。而編劇繼續俾機會佢哋進步嘅同時都應該行量下演員可唔可以carry到成集主線。好似TT同心如兩位演技都咁生硬,主線都係靠安善過場先有睇頭。 希望兩位演員可以檢討下。如果編劇係都要夾硬湊CP,我希望都係過場就算,主線就免,會趕客。

發表於 Posted on: 2019-08-16 12:06

Vannnnn
回頂端 / Top
@kikikay , @vannnnn
謝謝樓主解釋和update list.

兩位,十分同意您們的意見,如果編劇花多點心思寫大學線和塑造角色,應該比現在更好看

發表於 Posted on: 2019-08-16 18:12

Severeschi
帖數 Posts: 37
回頂端 / Top
大學真的很悶了
以前喜歡看朱凌凌,尚善和傻強的互動
但傻強走了之後就很悶了

發表於 Posted on: 2019-08-17 21:50

Orangefun
帖數 Posts: 5
回頂端 / Top
我地最唔想睇果兩隻嘢琴晚又一齊出現啦!又罷睇咗一集啦!究竟幾時先肯放過d 觀眾?我地真係好唔想睇熊樹根,池富同紅衫魚囉!

發表於 Posted on: 2019-08-20 7:20

kostar
帖數 Posts: 58
回頂端 / Top