tvb.com

tvb.com

支持Linda 最後選擇Jacky嘅觀眾請投票!

支持
唔支持
唔支持亦唔反對
冇辦法決擇

總票數 Total Votes: 48

支持Linda 最後同Jacky 一齊!

雖然一開始我好鍾意輝蓮呢pair,但係客觀同理性分析,Linda 同 Jacky無論係性格,身高,文化,教育程度,社會同家庭背景都更合襯。我覺得如果Linda 唔同送水輝一齊會有一點遺憾但係呢份遺憾正正可以令佢一生對對方留低最美好嘅回憶同印象。如果佢同送水輝一齊之後,realsitically speaking,佢兩個都一定後悔!佢哋兩個性格好唔同,Linda 果種大小姐脾氣可以為送水輝改變?如果龍敢威堅決要封鎖佢兩個,佢哋可以順利經營間酒吧?而且honeymoon period 就可以過得好sweet,但到熱情沖淡之後,佢哋又可唔可以維持呢段和諧關係?Linda 一向係大小姐,嬌生慣養,過慣左指點人嘅生活,佢會習慣同送水輝一齊之後嘅平淡生活?

雖然Jacky 係有d 怪怪地,但佢鍾意聽Linda 果句 「shut up」都可以變成打情罵俏嘅basis,其實Linda 鍾意送水輝都係因為果次喺雨中嘅浪漫接觸激起佢對愛情嘅追求而鍾意左佢遮。我覺得如果佢肯比機會比Jacky,佢哋一樣可以擦出火花。其實我覺得Linda 同 Jacky 仲有火花果同送水輝囉。

發表於 Posted on: 2019-07-26 5:07

kikikay
帖數 Posts: 46
回頂端 / Top
支持!!! 覺得大小姐同Jacky襯好多!!!

發表於 Posted on: 2019-07-26 6:06

kathyhohoh003
帖數 Posts: 3
回頂端 / Top
其實大小姐同Jacky真係襯好多
無論係個性上定家底上都係襯好多
不過因為一直追開蓮輝故事
所以會覺得佢兩個一齊係合情理
但如果企番係個現實既層面上來睇
大小姐一直無捱過苦 未試過真正窮人生活
同送水輝一齊一定會遇到好多不適應
大小姐對住送水輝要小鳥依人
就算有啲野唔鐘意都選擇唔出聲
(梳乎厘果集。明明食到唔想食都要扮鐘意)
但係同Jakcy一齊佢可以好放心做自己
因為無論點樣。Jacky都會接受
會嘻皮笑臉咁接受大小姐既脾氣
(由Jacky失蹤果集係車上果幕就睇得出)
而且佢果集寧願司機送大小姐安全番去
都唔洗個司機保護 証明佢緊張大小姐多於自己
同埋佢真係將大小姐既親人當左自己親人
佢叫大龍生做爸爸。KC有事佢親自過去接佢
其實可以唔洗自己去嫁(交比啲同事處理都ok)
係因為愛疼大小姐。先至對KC件事親力親為

發表於 Posted on: 2019-07-26 11:21

shirleyho0004
帖數 Posts: 14
回頂端 / Top
算啦,Jacky deserves better! 要他娶一個年紀比自己大好多,人品不大好,整天想要爭產,而又不愛自己,但就好會利用自己的老婆,不大好吧。

希望他有一個善良又愛他的年輕漂亮太太,教導他好好利用自己的所有,去幫助有需要的人。

發表於 Posted on: 2019-07-29 3:09

LittleApril
帖數 Posts: 226
回頂端 / Top
我非常認同shirley 同LittleApril 嘅points。Jacky 默默為Linda 付出左好多,而呢D付出全部都係Linda 需要嘅。所以我個人好支持Linda 最後選擇Jacky。因為我覺得Jacky 同Linda 襯好多,而且係一個真正可以比到幸福佢嘅人。我覺得Linda 因為從來未試過自由戀愛,加上果日喺雨中同送水輝嘅互動先會迷失方向,認為自己鍾意左送水輝。但係送水輝唔適合佢,佢亦都唔適合送水輝。其實送水輝需要嘅係一個可以照顧佢同Philip仔嘅賢妻良母。但係Linda 係一個享受慣優質生活嘅,比人服侍嘅大小姐,商界女強人!如果要佢日日煮飯,做家務,接送Philip仔返學放學,教佢做功課,果個仲會係龍曆蓮咩?可能佢而家覺得同Philip仔玩下係幾開心嘅,但係如果佢真係同送水輝結婚,佢就要要日日照顧Philip 仔。呢dD問題佢根本從來都冇思考過。一直以黎,Linda 都係沈迷與佢自己幻想嘅愛情故事裏面。如果真係同送水輝結左婚,種種問題接踵而來,我覺得唔單止係Linda,送水輝都一樣會後悔莫及。到頭來只會傷害到對方。與其最後都會因現實而分手,不如而家就鬆手,大家留低一個美好回憶。

同時間我認同Little April 講l 嘅嘢,其實Jacky deserves someone better,at least someone who loves him!所以我好希望有一日Linda 會醒覺而接受以及真正愛上Jacky。

發表於 Posted on: 2019-07-29 4:22

littlecoconut
帖數 Posts: 39
回頂端 / Top
Agree, JACKY deserves someone much better.

BTW, 今集完全反映出送水輝一無是處。大小姐用盡手上全部的錢,被騙下買一個物非所值的酒莊,在這件非常重要的事上,無論事前或事後,送水輝完全幫不上忙,亦冇提供任何意見或分析。

發表於 Posted on: 2019-07-29 23:35

?村民 FRED LEE
帖數 Posts: 34
回頂端 / Top
我本身係覺得好難去決擇的
雖然我覺得Jacky條件上好岩大小姐
但始終追左蓮輝咁耐覺得好不捨
但睇完琴晚果集 覺得大小姐應該揀Jacky
佢同Jacky一齊陣 有困難Jacky會幫佢解決
但同送水輝一齊 輝輝根本幫唔到佢解決問題
連住屋問題 輝輝都幫唔到佢 有無搞錯
一間酒吧老闆 點解連租金都幫唔到大小姐比
完全係唔合情理 大小姐話來緊無左覓雪琴室
會比人趕走 輝輝完全係無解決方案去幫佢既?
至少都應該講句 可以暫時搬去佢度住啦

發表於 Posted on: 2019-07-30 16:52

shirleyho0004
帖數 Posts: 14
回頂端 / Top
其實送水煇根本無時間照顧年紀還好好好小的兒子,早上要上班,晚上要去 Bar,還要做幕後的工作 (例如埋數,請人同培訓,入貨,為員工供公職金,防止有人在店内賣毒品,等等), 更要跟 Linda 在私竇見面,他一個禮拜都沒有給兒子幾個鐘。

孩子已經沒有媽媽,沒有兄弟姊妹,也沒有愛他的麻麻婆婆公公爺爺姑姐或叔叔等照顧,本身也有問題(要見家長好幾次,會打同學,代表他需要多關心,而不是情商好高同從小就有好根底那一種)。做爸爸的爲什麽還可以不把兒子放在第九位?

但好像所有觀衆都覺得沒問題,除了我一個,一下就是同編劇同這個 forum 的都是年青人,沒有孩子,家務有家人負責那種,(那很有可能,因爲他們最多時間看電視同上網),所以覺得沒問題,好浪漫,(未做過父母,怪不得他們,因爲人生不同時段有不同想法是正常的)。

一下就是現在的家長,都把孩子交給廉價的工人照顧,認爲是天公地義,用最少的錢,要最好的 service,做最重要的事,那就難怪香港有這麽多工人 abuse 孩子的個案,又有這麽多孩子自殺的個案,還有香港的孩子是全世界發展國家中最不開心的報告等等。更有這麽多青年去以不和平同犯法的手法去表達不滿。

又有一個不知所謂的政府,因爲所有人的價值觀都自我中心,連自己親生的孩子都不管,就只會自己去拍拖去浪漫,那還會想過要公平同好好地關心其它人嗎?

是,我就是那種情願賺少點,沒有大屋名貴車名牌衣服同手袋,都希望給孩子好一點的那一種(不是物質上,而是關心同愛,帶她們去公園去沙灘,帶去做義工去同孤單的鄰居打招呼,做有益的有機食物給孩子),還覺得好值得!

看到那些不管孩子的父母,我真的受不了,好生氣!無綫編劇的所謂那種表達家庭的愛的処境劇,真係假道暈!

發表於 Posted on: 2019-07-30 20:57

LittleApril
帖數 Posts: 226
回頂端 / Top
Totally agree with Little April! 送水輝冇盡到一個做好爸爸嘅責任。佢開間酒吧就係為左同大小姐距離拉近,但係因為咁,佢完全冇時間照顧Philip仔。個小朋友已經冇母愛,冇siblings 陪佢一齊成長,仲要連爸爸都成日唔得閒陪佢。對佢成長有好大影響。大小姐就算係錫Philip 仔,但佢始終唔識點照顧小朋友。而且大小姐根本唔甘心屈喺一間酒吧仔度。佢買酒莊都係因為佢心懷大致,想做大生意,唔甘心平淡。所以佢根本唔適合送水輝。而送水輝更加唔適合大小姐!除左emotional support之餘,送水輝比唔到任何大小姐實質需要嘅支持佢!加上龍敢威打壓,佢兩個再勉強一齊都只會痛苦!不如早d 清醒!早d 放手,留底個美好回憶好過啦!

如果大小姐肯比個機會Jacky嘅話,我好支持佢哋最後成為一對。但係如果佢再執迷不悟,我就覺得Jacky 應該搵一個更好嘅人!

發表於 Posted on: 2019-07-31 8:56

oceanstar
帖數 Posts: 43
回頂端 / Top
大小姐失去太多野先可以同送水輝一齊
返轉頭既話
呢個世界就無真愛 全部都好現實

發表於 Posted on: 2019-08-02 16:21

只想你快樂
帖數 Posts: 22
回頂端 / Top
唔睇好Linda 同送水輝,太唔現實。佢哋根本完全唔適合對方!支持Linda 同Jacky 一齊!

發表於 Posted on: 2019-08-03 4:45

kostar
帖數 Posts: 58
回頂端 / Top
大小姐與送水輝,又一不設實際的劇情!
期望會有突破,Linda 最後選擇Jacky!

發表於 Posted on: 2019-08-08 8:27

springtsubaki
帖數 Posts: 10
回頂端 / Top