tvb.com

tvb.com

TVB應有的社會責任...

我知道有好多藝人已經打左疫苗, 曹永LIM, 肥媽, 楊明, 歐陽波比, 馬碲露...
TVB班主持做SHOW時唔帶罩狂噴口水, 尤其係隻老鼠森美,
都唔知邊個係隱形患者, 無論拍劇做主持都係高風險活動
TVB有無鼓勵藝人打針

到底仲有邊佪仲未打針??

深黃偽人森美打左未????????

發表於 Posted on: 2021-05-27 17:38

WWWW00
帖數 Posts: 234
回頂端 / Top
人地台灣人想打都無得打,
香港班身在福中不知福既小黃人\\\就.....唉.!!!

發表於 Posted on: 2021-05-27 17:40

WWWW00
回頂端 / Top
我哋廣州啲人都話,你香港啲疫苗唔要嘅話不如畀廣州啦,廣州宜家缺苗。昨日全國19例新增,廣東佔當中14例(12例境外輸入,2例本地病例),而且主要就響廣州同深圳,尤其係廣州。

所以廣州宜家疫苗緊缺。宜家成個廣州人心惶惶。

發表於 Posted on: 2021-05-27 18:13

湖海洗我胸襟
帖數 Posts: 1869
回頂端 / Top
台灣每曰幾百確診個案,但疫苗一針難求,
柯文哲早前講過美國一針都無提供過比台灣,
菜大媽又為政治原因拒絕內地疫苗,
到底人命緊要定政治緊要?

發表於 Posted on: 2021-05-28 0:03

WWWW00
回頂端 / Top
隨時準備封區,估計準備到時強制打疫苗。因為聽講隔籬小區已有人檢測陽性……宜家呢邊四個字形容:四面楚歌。

發表於 Posted on: 2021-05-28 14:19

湖海洗我胸襟
回頂端 / Top
湖海洗我胸襟 原来你是广州的,我是湛江的,近期都有在TVB关注你们广州疫情变化,希望广州人可以熬过这一关

發表於 Posted on: 2021-05-30 11:20

jone0202
帖數 Posts: 193
回頂端 / Top
一直廣州人。昨日又新增13例,宜家預測樂觀嘅話半個月到三個禮拜可以解封,最壞打算係封區半年。

宜家唔單荔灣,越秀、天河、白雲都開始全員核酸。番禺南浦島都封島咯。

都話,一個阿伯嗌你哋打疫苗半年你哋都唔去,宜家一個阿婆嗌你哋去打就即刻撲倒咁去……

發表於 Posted on: 2021-05-30 14:17

湖海洗我胸襟
回頂端 / Top
宜家係睇廣船嗰邊幾時可以解封咯。

發表於 Posted on: 2021-05-30 14:18

湖海洗我胸襟
回頂端 / Top
ViuTV 背後養咗一班政治勒索嘅人
最近最多人講緊如果睇 ViuTV 就係黃,呢個真係笑話嚟,個個話邊個品牌落 ViuTV 就睇 ViuTV 撐佢,不過真係睇囉唔會去買嘢去撐返個牌子,全部鍵戰同埋冷氣軍師嚟,無一個真係會真幫助到個牌子。

發表於 Posted on: 2021-05-30 17:35

uyafzw2284
帖數 Posts: 359
回頂端 / Top
自嘲最犀利:

背景:某球場,迎來了兩隊人馬:A隊同B隊,兩隊爭球場。A隊阿頭A君向B隊阿頭B君喊問:0靚仔,你哋邊度嘎?

B君答:我哋洪興嘅,你班友又邊度嘎?

A君答:我哋荔灣嘅!

B隊二話不說,即閃。

發表於 Posted on: 2021-05-30 18:37

湖海洗我胸襟
回頂端 / Top
TVB新聞台都有講嘞,明晚開始離開廣州需要持綠碼以及72小時內核酸檢測陰性證明。簡單啲講句:封城嘅前奏。

廣州好可能隨時封城。

發表於 Posted on: 2021-05-30 22:53

湖海洗我胸襟
回頂端 / Top
目前估計最遲一個半月就恢復正常。

預測未來幾日仲有新增,估計一週之後就冇嘞。目前估計係同上面傾國內優先疫苗,對國內中風險地區核酸檢測陰性強制打疫苗。

今日睇央視焦點訪談,貌似中央都有咁嘅意思。所以目前仍然處於樂觀情況內。封城,中風險地區強制疫苗,同城低風險地區自願或者半自願半強制或者全強制疫苗。

廣州呼吸中心下個月就開張。

發表於 Posted on: 2021-05-30 23:14

湖海洗我胸襟
回頂端 / Top
廣州宜家缺苗
﹏﹏﹏﹏﹏﹏﹏﹏﹏﹏﹏

咁北京上面為乜野要將疫苗做政治show?捐去非洲一些國家?又比巴西…等等部份國家呢?

發表於 Posted on: 2021-06-02 11:12

習彭
帖數 Posts: 456
回頂端 / Top
唔知嘞。反正之前廣州堅缺苗。

發表於 Posted on: 2021-06-02 12:09

湖海洗我胸襟
回頂端 / Top
好難怪香港人不願意去打covid疫苗﹐並非身在福中不知福的問題。最主要係內地 covid疫苗比唔到信心啲中國人嘛?!在海外從新聞都知﹐香港有四十多個(或五十?) 五十歲以上的人打完內地出產疫苗後﹐引發長期病患發作而一發不可收拾而「離世」。

而美國好鬼自私﹐從臺灣新聞先知道﹐原來到宜家為止﹐臺灣從未成功賣入過美國 covid疫苗。民進黨當初托美國大腿﹐結果今天落得如此…

目前美國加州的 covid疫苗存貨都幾OK﹐前兩天才打第一針﹐場地設在Marriott Hotel 室內非常舒適﹐佈置區清晰﹐服務一流。其實美國境內華人完成兩針疫苗人數比例是咁多個族裔之中最低的!

講又講﹐雖然中國近年好多方面﹑生活水平趕上美國﹑或同步。但仍然有些東西的技術不及美國﹐就好似covid疫苗係中國先行研製生產﹐但Possible Side Effects 副作用對部份年齡層所產生的風險後果﹐ 就好似差過美國出產的!?

發表於 Posted on: 2021-06-03 3:17

習彭
回頂端 / Top
其实广州之前接种疫苗嘅人都唔多,系直到五月先开始多人接种。唉,最糟糕系宜家断网。我家下系用机顶盒嘅WiFi顶住先。起码要等到解封先有得報修。

反正宜家嘅机顶盒其实都系一个router,顶住先。

發表於 Posted on: 2021-06-03 22:17

湖海洗我胸襟
回頂端 / Top
湖海洗我胸襟 难怪我有朋友说过两天准备从广州回湛江了,就是这个原因,怕会封城

發表於 Posted on: 2021-06-03 23:44

jone0202
帖數 Posts: 193
回頂端 / Top
荔湾区南片(前芳村区)宜家就封区。迟啲真系有可能封城。

發表於 Posted on: 2021-06-04 21:37

湖海洗我胸襟
回頂端 / Top
廣州宜家疫苗緊缺
~~~~~~~~~~~~~

我有無聽錯?? 內地缺苗???? 有無可能呀?
上網搵都搵唔到內地缺苗新聞同消息?
會唔會係之前無人去打, 而家因為有確診個案,
個個臨急抱佛腳去打疫苗, 搞到疫苗中心不勝負荷,
有足夠疫苗只係唔夠醫療人手去應付咁多要打針既市民,?
我睇過TVB報導過科興藥廠係以驚人速度去生產疫苗,
內地有國藥又有科興, 而且國家生產速度有幾驚人無人不知,
我唔信內地會缺苗囉 !!!

發表於 Posted on: 2021-06-05 1:50

WWWW00
回頂端 / Top
好難怪香港人不願意去打covid疫苗﹐並非身在福中不知福的問題。最主要係內地 covid疫苗比唔到信心啲中國人嘛?!在海外從新聞都知﹐香港有四十多個(或五十?) 五十歲以上的人打完內地出產疫苗後﹐引發長期病患發作而一發不可收拾而「離世」。
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

有部份香港人睇唔起/抗拒國產野呢個係事實,
至於話打疫苗離世, 其實香港班專家己經證實死亡同疫苗無關
我梗係信專家啦, 唔通信果D專門抹黑內地既毒媒咩???
事實上外國都有接種疫苗後死亡個案
但係咪真係關疫苗事?
正如某個專家所講, 一個人如果佢幾條血管都塞晒, 打唔打疫苗都會死,
但係呢有隻叫阿斯利康既聽講話接種後可能造成非典型血栓
歐洲國家同埋加拿大三月時就建議暫停接種阿斯利康

我已經打左科興, 係屋企樓下個私家醫生度接種, 免費的,
好多高官, 藝人, 名人都打, 董伯伯,李加成咁老都打左,
仲有乜好怕????????

發表於 Posted on: 2021-06-05 2:31

WWWW00
回頂端 / Top
咁北京上面為乜野要將疫苗做政治show?捐去非洲一些國家?又比巴西…等等部份國家呢?
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

西方先進國家霸住D疫苗留比自己國民使用,
好多落後又窮既非洲國無能力負担疫苗,
中國施以援手都好應該啦, 大家都係命運共同體,
唔通見死不救???
總好過某大國得把口,,成日扮大佬, 有事就.........唉 !!!

發表於 Posted on: 2021-06-05 2:41

WWWW00
回頂端 / Top
「中國施以援手都好應該啦, 大家都係命運共同體﹐唔通見死不救???」
~~~~~~~~~~~~~~~~~~
中國大陸歷來就有依種喜好﹐五十年代中國內地大飢荒﹐國內人民都食唔飽﹐因為飢荒死左好多老百姓﹐但卻將大米「賣還是送?」去非洲﹐總之肯定有這些事情發生﹐當時為的是外交!

從新聞得知﹐三藩市有旅行社收到不少中國內地旅客﹑加拿大﹑歐洲旅客有意來美﹐首要為打covid疫苗。因為三藩市機場有提供為不管哪一國家旅客免費打covid疫苗。

從港臺節目《中國點點點》得知﹐有傳聞內地準備七月購買德國BioNTech的疫苗﹐但還未最後決定﹐事因怕內地民眾有經濟條件好的﹑有能力的都選擇外國疫苗﹐影響…

發表於 Posted on: 2021-06-06 10:19

習彭
回頂端 / Top
习彭君讲得冇错,的确系咁。不过呢个又唔系始于老共嘅传统。清朝时候就流落来嘅嘞,叫做“宁与友邦,莫赠家奴。”

你睇内地一啲企业就知道,比如联想,明明中国公司,但系响美国卖嘅手机仲要比中国平,入面啲零件仲要比同在国内嘅好。所以长年已经被内地揶揄佢“美国良心”嘎啦。所以联想先会口碑在内地一落千丈。

發表於 Posted on: 2021-06-06 12:31

湖海洗我胸襟
回頂端 / Top
如果今時今日仲要用五六十年前甚至係滿清年代來看待今日既北京政府,會唔會故步自封左呢?就算真係疫苗外交又如何?中國輸出疫苗總算造福人群,唔通要學美國呢十幾年來輸出顏色革命咁好咩?講多無謂,數據最實際,有無見到今日中國接種疫苗人數已經遠遠超越左美國打疫苗人數?五六十年前中國窮到自己都唔夠食仲要接濟人地,乜你覺得今時今日內地仲會發生呢種事咩?一直以來中國控制疫情比其他國家都好, 可能因為咁, D人覺得打疫苗無逼切性, 而其他國家疫情嚴重, 邊個更加需要疫苗? 邊佪有優先次序? 唔駛我解釋你都諗到啦係嘛? 根本而家情況跟當年一窮二白仲要接濟其他人已經不能同日而喻啦,,你話有傳聞內地人去外國打針? 每人都有佢自由選擇權,咁我又夠聽到好多台灣人走去內地打疫苗啦,蕭敬騰剛剛去左上海打疫苗啦, 拿,呢個唔係傳聞係事實!! 你話如果連內地醫學專家鍾南山都去外國打疫苗, 咁我咪跟風囉!! 世衞已經批准中國既國藥仲有科興成為緊急使用疫苗,香港某位醫學專家出左聲話香港而家用緊兩隻疫苗係國際上最好果幾隻在內 .............

發表於 Posted on: 2021-06-06 17:50

WWWW00
回頂端 / Top
湖海洗我胸襟

而家講緊係內地缺苗呀,內地接種疫苗人數不斷地有增長,已經超越美國, 成為世界第一, 咁你有無實質參考數據可以反駁??? 你唔係諗住搵未經證實既傳聞又或者攞番咸豐年代舊屎來證實自己論點呀嘛? 係我就真係比你激到嘔血呀,哈哈哈哈!!

發表於 Posted on: 2021-06-06 17:59

WWWW00
回頂端 / Top