tvb.com

tvb.com

其實最應該播既係「唐人街」,可惜已被雪藏

5月3日8:30
坚吾坚呀?

發表於 Posted on: 2021-04-06 8:53

herherwww1
帖數 Posts: 69
回頂端 / Top
5月3日8:30
坚吾坚呀?

發表於 Posted on: 2021-04-06 8:53

herherwww1
帖數 Posts: 69
回頂端 / Top
「為咗幫王浩信更加順利攞獎囉, 用踩低對手抬高自己呢招, 超賤」
~~~~~~~~~~~~~
大家唔使嘮氣!依種強推,沒有足夠實力支持的,當事人有能耐承受嗎? ??等待時間來證明啦⋯

當年黎姿攞視後個年,外界的反應係雯女呼聲更高,同樣係管理層一錘定音,結果攞獎後冇幾耐,黎姿屋企的變化、 眾所皆知⋯

所以王浩信依個仆街⋯

發表於 Posted on: 2021-04-07 1:04

習彭
帖數 Posts: 496
回頂端 / Top
觀眾:幾時播唐人街呀
無線:係都唔播你吹咩

發表於 Posted on: 2021-04-07 6:51

葫蘆仔
帖數 Posts: 429
回頂端 / Top
希望盡快播

發表於 Posted on: 2021-04-07 22:08

muzzmilbas003
帖數 Posts: 45
回頂端 / Top
其實管理層係知嘎

TVB大股東兼非執行董事黎瑞剛接受媒體訪問時﹐狠批無線「迷失10年」,對於公司嚴重老化大表不滿,直指由團隊節目形象,運行機制都未能與時並進,而且內部「山頭主義」嚴重影響公司發展﹐又不留情面形容無線局勢已「沉到水底」,倘若改革失敗「就沒了」。

發表於 Posted on: 2021-04-08 10:23

習彭
回頂端 / Top
有人嘅地方就有小圈子,加入曾志偉一樣有志偉黨,我對曾生不睇好,可能有佢無線會更老化!

發表於 Posted on: 2021-04-08 17:52

danng456
帖數 Posts: 309
回頂端 / Top
真係諗唔到﹐大快人心的消息:

李寶安,已向董事局提出退休意願,將於公司5月26日股東會後退休。余詠珊亦接受東網訪問時承認將會4月尾辭職。

發表於 Posted on: 2021-04-10 12:26

習彭
回頂端 / Top
除咗余泳山倆公婆同你保安之外仲要去埋杜志黑先有用~

發表於 Posted on: 2021-04-10 14:53

waiyueenn
帖數 Posts: 213
回頂端 / Top
仲要去埋杜志黑先有用

x2

其實最緊要係 remove 杜先生,因爲他是戲劇組的阿頭,是他一手一脚把無綫的戲劇組變為垃圾組的。

不過,反過來説,王祖藍也不見得好得去邊,他自己搞經理人公司,他一樣是由無經驗同無能力的舅父做公司揸 fit 人,結果搞到一鑊泡,無一個簽了他旗下的藝人有過好發展或願意留低,個個都係好慘痛離場,比未簽他時發霉,就只有他自己有最好發展,現在他就回來搞無綫,一樣不見得會好。

發表於 Posted on: 2021-04-11 1:18

LittleApril
帖數 Posts: 1186
回頂端 / Top
而且香港觀衆已經不 buy 王祖藍那一套好久,現在找他回來,主要是想發展中國大陸的市場,
所以都不會有太大期望。其實可能係送走一個瘟神,又招來另一個運吉。

王祖藍做得最最最好的,就是拍曾的馬屁拍得好到位,拍到求婚都要為曾志偉做 show,在無綫時,去到那兒都感謝公開感謝曾志偉,把他當爸爸。

所以雖然王自己搞經理人公司搞到一鑊泡,做管理做得好失敗,但志偉一樣拉王祖藍回歸無綫做高層,鞏固自己勢力,因爲曾最需要的就是一隻忠心僅僅,又會搖頭擺尾又會 bark 的狗,來為自己建立勢力同發聲。曾要一個跟班去爲他做事,而王就是絕對最好的人選。

發表於 Posted on: 2021-04-11 1:29

LittleApril
回頂端 / Top
有人嘅地方就有小圈子,加入曾志偉一樣有志偉黨,我對曾生不睇好,可能有佢無線會更老化!
x2

完全贊成。王祖藍更是山頭主義的表表者,你看他自己的經理人公司,搞到一鑊泡,簽了他旗下的藝人,個個苦到要急急走,完全無新發展,但連自己靠食老本的名氣換來的工作,都還要分佣給王祖藍的公司!但王一樣可以囘無綫做管理高層,就是靠曾志偉這個山頭。

而且王祖藍自己搞到一鑊泡的公司,就是用自己無經驗、無人脈、無能力的舅父做揸 fit 人,其實就是山頭主義,用人唯親,把那些藝人所剩下的名氣同資源都搾乾淨,卻沒有為藝人籌謀同爭取到什麽,還説自己成立公司是爲了幫助那些藝人,哇!

其實王祖藍成日吹噓話自己同老婆係基督徒,但你看他怎樣對自己老婆的基督徒閨蜜,岑麗香同苟芸慧上他的節目,他就要她們當衆食香蕉,跟著又要伸舌頭舔自己,所有成年人都知道這些動作,有色情的含義,不要告訴我王祖藍因爲係基督徒,太過單純,所以不知道。就算真係不知,都無理由要她們當衆食香蕉、同伸舌頭舔自己等,來表演演技,因爲這些動作跟演技無關。

王祖藍是最世界仔,不熟不食,對上(曾爸爸)就拜,對平輩就利用到盡,所以對所有人都無脾氣,我覺得他最假,見到他我好想嘔。

發表於 Posted on: 2021-04-11 8:39

LittleApril
回頂端 / Top
結果攞獎後冇幾耐,黎姿屋企的變化、 眾所皆知⋯
----
大佬,攞獎同家人有意外,真係無咩關係!

就算真係攞左別人的咩咩垃圾獎,都不用要家人癱瘓同變白癡一生來作爲報應吧,你這個想法會不會太偏激? 你真係當無綫的獎就係一切?

馬家當年做了這麽多陰質事,現在的生意都是當年陰質事賺回來的錢打本,如果真係有報應 (但我不信),都係報這些,而不是報攞左咩咩垃圾獎啦。

而且,我覺得那年,鄧咩咩根本不見得做得好好,只系香港網民一時興起,根本鄧就普普通通,甚至好誇張,如果鄧真係有實力,她就不會到了中國要做六綫啦,又從來沒有在中國得過半個有分量的獎啦。而【金枝欲孽2】也不會因爲一時的熱潮過後,就變為最低收視了。別説是劇本差,因爲第一個禮拜收拾已經差,證明觀衆根本不懷念,熱潮過來就算。

那一年,其實做得最好的係佘詩曼,不是鄧,蛇的角色不 chur,所以更難做得好,但她就做得好好。

發表於 Posted on: 2021-04-11 8:59

LittleApril
回頂端 / Top
曾志偉王祖藍做了tvb高層後,唔知能否令tvb起死回生?
近幾年tvb業職一直下滑,內/外因素夾攻下相信有排搞,加上有座大山頭獨大,雖然山頭愛將有肉食但其他人要鯁骨頭,希望呢座大山頭都可以一齊鏟走!

發表於 Posted on: 2021-04-11 17:37

QUEE5678
帖數 Posts: 163
回頂端 / Top
江郎才盡
日落西山

發表於 Posted on: 2021-04-12 9:58

yeelinging
帖數 Posts: 140
回頂端 / Top
咁..尋晚開心大綜藝新意就冇喇,不過又真係幾好笑嘅!特別陸永笑餐死!

發表於 Posted on: 2021-04-12 11:55

葫蘆仔
帖數 Posts: 429
回頂端 / Top
無線技窮!综藝炒冷飯,劇集也2.0,3.0,4.0地拍下去。連創造個新題材也省卻了,繼續下去相信有着情意結的觀眾也走光了。

發表於 Posted on: 2021-04-12 13:55

yeelinging
帖數 Posts: 140
回頂端 / Top
加上有座大山頭獨大,雖然山頭愛將有肉食但其他人要鯁骨頭,
~~~~~~~~~~~~

完全同意
呢幾年既TVB, 有人無工開, 有人經常爆SHOW, 力捧唔緊要, 都要捧得值得囉
果位痴利根又懶音MK味濃高八度的FYY, 乜野大SHOW都有佢份?? 佢何德何能呀??? TVB大把人才, 唔係連一個字正腔圓又得體既女司儀都搵唔到卦??
仲有呀余大媽愛將SIU太, 有樣無演技, 唔明點解套套劇都係女主角??? 佢唔係因為有余大媽撐佢, 一早比人投閒置散啦 !!!

發表於 Posted on: 2021-04-12 14:01

WWWW00
帖數 Posts: 234
回頂端 / Top
非常有興趣想知﹐搵邊位返嚟TVB更適合﹑有能力改善目前狀況呢?

發表於 Posted on: 2021-04-13 11:23

習彭
回頂端 / Top
啱啱睇咗內地浙江衛視節目《王牌對王牌6》第十一集﹐忽然發現驚喜﹑節目內亦有遊戲玩法復製咗十年前以上曾志偉嘅某一個遊戲節目玩法!!!所以呢<開心大綜藝>某些做法又未必過時或過舊﹐視乎今天管理層創作人員如何革新啫!

https://www.youtube.com/watch?v=B3_BSe1FYwg

發表於 Posted on: 2021-04-16 7:36

習彭
回頂端 / Top
大台综藝算罷啦一味嘩眾取寵,誇張粗鄙。要睇都寧願睇內地嗰啲!大台都係搞好戲劇吧,而家佢地啲劇,尤其合拍劇真係好唔掂,至於仲有20幾點收視就係所謂嘅慣性收視!觀眾一邊睇一邊鬧都唔會轉台。所以啲慣性收視真係害咗佢地!

發表於 Posted on: 2021-04-16 14:06

danng456
帖數 Posts: 309
回頂端 / Top
王祖藍是最世界仔,不熟不食,對上(曾爸爸)就拜,對平輩就利用到盡,所以對所有人都無脾氣,我覺得他最假,見到他我好想嘔。
~~~~~~~~~~~~~~

嘩, 你講到王祖藍人格咁差, 直情賤到無朋友咁喎

之但係最近比我見到有報導係梁嘉琪 戶口曾剩3位數感激王祖藍打救:一世嘅朋友

王生係咪賤到無朋友呢真係唔關我事, 我只想講我知道既一個事實...........未得閒講住

待續................

發表於 Posted on: 2021-06-05 3:09

WWWW00
帖數 Posts: 234
回頂端 / Top