tvb.com

tvb.com

【巡禮預測】萬千星輝頒獎典禮2020

由於今年的劇集均已出來,所以先一個冇提名嘅得獎預測:

男飛(飛躍進步男藝員):朱敏瀚
女飛(飛躍進步女藝員):簡淑兒
男配(最佳男配角):秦沛(《踩過界2》)
女配(最佳女配角):賴慰玲(《反黑路人甲》)
搭檔/拍檔(最佳電視搭檔/最佳組合):王浩信、張振朗、蔡思貝(《踩過界2》)
男喜(最受歡迎男角色):譚俊彥(《十八年後的終極告白》)
女喜(最受歡迎女角色):龔嘉欣(《大醬園》)
男主(最佳男主角):黎耀祥(《殺手》)
女主(最佳女主角):江美儀(《殺手》)

最佳劇集:《降魔的2.0》
附:(玩嘢版)最佳劇集:《機場特警》(九成唔中)

發表於 Posted on: 2020-11-27 12:29

湖海洗我胸襟
帖數 Posts: 1631
回頂端 / Top
其他人預測:

男飛:胡鴻鈞
女飛:鄧佩儀
男配:徐榮(《反黑路人甲》)
女配:湯洛雯(《法證先鋒IV》)
搭檔:王浩信、張振朗(《反黑路人甲》)
男喜:譚俊彥(《十八年後的終極告白》or 《法證先鋒IV》)
女喜:黃翠如(《使徒行者3》)
男主:王浩信(《踩過界2》 or 《反黑路人甲》)
女主:蔡思貝(《踩過界2》)

最佳劇集:《踩過界2》

發表於 Posted on: 2020-11-27 12:33

湖海洗我胸襟
回頂端 / Top
我覺得依個臺﹐將啲獎項當作好似獎金咁嚟運用?﹐所以掂會咁輕易比個最佳女主角比江美儀?佢近兩年都冇劇開﹐原因我估係幾年前拍劇時同劇組管理人員起了衝突?。最佳男主角亦唔會再比黎耀祥㗎喇。龔嘉欣喺上星期嘅臺慶節目排位企喺最邊啊﹐今年唔可能係女喜。

認同今年最佳女配角係賴慰玲成數高。最受歡迎男角色譚俊彥《十八年後的終極告白》有d機會。我估最受歡迎女角色可能係高海寧﹐女飛可能比湯洛雯﹐依一刻男主同女主覺得仍好難猜!?

臺慶節目嘅企位﹐同年參與幾多部劇拍攝﹐唔多唔少都睇得出年尾有幾多機會攞獎!
張曦雯舊年開拍《木棘証人》做女一﹐舊年頒獎禮就攞女飛喇!

發表於 Posted on: 2020-11-28 8:18

習彭
帖數 Posts: 306
回頂端 / Top
湖海,你做的工作,一定係不用理會人際關係同政治,因爲你完全不會看眉頭眼額同風頭火勢。。。

【降魔2】是最佳戲劇都已經好好好好微機會了..還來個江美儀、黎耀祥今年拿視后視帝?簡淑儀拿飛躍?

男配你選的那兩個都不會啦,除非用秦沛來為頒獎禮貼金,徐榮對杜先生簡直就係利用無價值啦,有得他做已經要還神了。

幸好你不是無綫的員工,不然杜先生真係會被你激死啊。。。哈哈li

不過都好,可見你是一個無機心,坦蕩蕩的君子,同你共事,好過對住那些整天在搞是搞非、看風使舵的同事。。

發表於 Posted on: 2020-11-28 10:31

LittleApril
帖數 Posts: 1055
回頂端 / Top
我已經無留意無綫的獎禮好幾年,所以今年也沒興趣。

山頭獎,杜先生最想捧男女主角或演員獎,杜先生未來計劃獎,幫無綫頒獎禮面上貼金獎,想起就想眼睏。。。晚安

發表於 Posted on: 2020-11-28 10:38

LittleApril
回頂端 / Top
不嬲認為無線獎項都係計算出來,份约長短其一加上派系同基本内在原因。試想今時今日祥哥,江美儀仲有冇攞獎價值?我覺得冇囉!
今年有奖分我估有蔡思貝,江海寧,張曦雯,張振朗,楊明,王浩信同徐榮。

發表於 Posted on: 2020-11-28 12:21

danng456
帖數 Posts: 216
回頂端 / Top
繼續其他人預測:

男飞:朱敏瀚
女飞:邓佩仪
男配:谢东闵《杀手》
女配:赖慰玲《反黑路人甲》
搭档:张振朗&赖慰玲《反黑路人甲》
男喜:张振朗《反黑路人甲》
女喜:黄翠如《使徒行者3》
男主:谭俊彦《十八年后的终极告白》
女主:蔡思贝《踩过界2》
剧集:王伟仁《十八年后的终极告白》
原声:胡鸿钧《降魔的2.0-凡人不懂爱》

發表於 Posted on: 2020-11-28 13:07

湖海洗我胸襟
回頂端 / Top
本人預測純粹個人主觀意見,至於會否如此頒發關我實事。純粹只是列出個人心水。至於其他人預測,純粹share。

發表於 Posted on: 2020-11-28 13:11

湖海洗我胸襟
回頂端 / Top
其他人預測:

男飞: 丁子朗
女飞: 汤或邓
男配: 徐荣
女配: 赖慰玲
男喜: 张振朗/王浩信
女喜: 黄智雯
视帝 :林峯
视后: 蔡思贝

發表於 Posted on: 2020-11-28 13:22

湖海洗我胸襟
回頂端 / Top
其他人預測:

男飛:胡鸿钧
女飛:刘佩玥
男配:徐荣
女配:高海宁
搭檔张振朗 蔡思贝
男喜:王浩信
女喜:黄智雯
男主:林峯
女主:(缺)
最佳劇集:爱回家开心速递

發表於 Posted on: 2020-11-28 13:24

湖海洗我胸襟
回頂端 / Top
湖海,你做的工作,一定係不用理會人際關係同政治,因爲你完全不會看眉頭眼額同風頭火勢。。。

【降魔2】是最佳戲劇都已經好好好好微機會了..還來個江美儀、黎耀祥今年拿視后視帝?簡淑儀拿飛躍?

男配你選的那兩個都不會啦,除非用秦沛來為頒獎禮貼金,徐榮對杜先生簡直就係利用無價值啦,有得他做已經要還神了。

幸好你不是無綫的員工,不然杜先生真係會被你激死啊。。。哈哈li

不過都好,可見你是一個無機心,坦蕩蕩的君子,同你共事,好過對住那些整天在搞是搞非、看風使舵的同事。。
============================================================
第一,我上面已說明,純粹個人心水,自帶主觀。至於係咪咁關我實事。
第二,唔好去估人咁多。又估人呢樣又估人嗰樣。我唔係你諗嘅嗰樣。
第三,我亦都已經寫明另一名單係其他人預測,與我無關,純粹開心share。我亦都未必同意。

發表於 Posted on: 2020-11-28 13:35

湖海洗我胸襟
回頂端 / Top
我覺得依個臺﹐將啲獎項當作好似獎金咁嚟運用?﹐所以掂會咁輕易比個最佳女主角比江美儀?佢近兩年都冇劇開﹐原因我估係幾年前拍劇時同劇組管理人員起了衝突?。最佳男主角亦唔會再比黎耀祥㗎喇。龔嘉欣喺上星期嘅臺慶節目排位企喺最邊啊﹐今年唔可能係女喜。

認同今年最佳女配角係賴慰玲成數高。最受歡迎男角色譚俊彥《十八年後的終極告白》有d機會。我估最受歡迎女角色可能係高海寧﹐女飛可能比湯洛雯﹐依一刻男主同女主覺得仍好難猜!?
==============================================================
我都唔覺得會,不過一時間真係諗唔到擺邊個。所以視帝視后根本亂來,包括最佳劇集,預咗唔中。江美儀係前幾年,大約2017年嗰時好似話一次訪問唔覺意得罪咗珍姐嘛,所以咪冇乜戲咯。視帝我預咗唔會畀黎嘎啦,不過係咁寫住。畢竟黎《殺手》雖然有突破,但佢都已經三封視帝,再封都冇乜可能。王浩信我覺得攞拍檔獎大啲,衰在過往歷史攞拍檔獎通常連任視帝無望。賴慰玲呢個基本我都認可,男配我都係求其,單純覺得今年男配似乎冇乜幾個掂。

其實女飛我都認為湯機會高,不過純粹拗下頸,女配唔係賴慰玲就係龔嘉欣,但考慮到龔嘉欣已經攞過,所以俾佢女喜啫。反正我從來冇諗過我個名單中,純粹當玩咁tip。

發表於 Posted on: 2020-11-28 13:52

湖海洗我胸襟
回頂端 / Top
由於今年的劇集均已出來,所以先一個冇提名嘅得獎預測:

------------

你説的是“預測”,不是“心水” 或 "個人喜好“,兩者有好大分別。前者,是有根據地猜無綫會把獎給誰,而不是你的個人喜好。

例如,我的心水是三哥得視帝,但我不會”預測“他會得到。

其它人說的有些可能是心水,有些也可能是預測。沒有原文,就只有你説的,不清楚原意,你可能誤會了其他人。

發表於 Posted on: 2020-11-28 15:52

LittleApril
回頂端 / Top
水帝踩過界上內地做特種兵擔正拍動作電影。而內地劇《三十而已》爆紅的高海寧,早前同台灣藝人張書豪拍電影擔正「女一」。

大家都好清楚﹐能得到以上的工作機會﹐離不開TVB公司嘅支持推薦安排!仲記得三年前某小生喺媒體訪問時表示: 想有機會做舞台劇﹑上內地拍劇。結果之後我見到嘅係﹑佢高峰最有noise嗰時 嘅拍擋反而有機會參與舞台劇演出﹐之後又拍咗部香港電影﹐作為後選人去埋香港電影金像獎頒獎典禮。

我嘅觀察: 連續三年嘅劇都成為臺慶劇﹐已經比足機會﹐如果夾硬比埋第二次? 當事人﹑支持佢嘅人心裡有數佢演技係時候嗎?!巧合宜家北上做主角拍電影﹐都係一種含蓄的意味……!

林峯其實都係杜生搵返嚟開《使徒3》嘎!袁偉豪前年算最有noise﹑睇得出嗰 2年公司比唔少機會﹐可是當年跳躍成為年度高收視劇﹐以及回響高﹑佳。但今年袁嘅劇﹐以及喺民間希望嘅 2位都比《使徒3》個劇情拖累咗。 今年冇乜邊一部劇主角好突出﹑都差不多﹐責任在劇本﹑劇情﹐如果今年仍然安照往年做法?恐怕對演技已經被認同的﹑已經擔任主角好幾年的﹐但從未登頂獲得視帝后的…!

發表於 Posted on: 2020-11-29 1:23

習彭
回頂端 / Top
誰是水帝?

在內地拍戲的人多不勝利數,現在內地白花開放,當中的戲同演員都有一流同九線之分,做到九線戲的主角,還不如一線戲劇的第三男女主角。

高寧在大陸是算是成功了,未到一線,不過都已經是站得穩腳,就算三線在大陸,都已經比香港的一線更多粉絲。

香港上內地做到一線的,就始終都係得英皇那個陳霆什麼,劉丹的仔仔,同Angelababy 啦。三個都不是無線捧出來的。

而劉德華周潤發那些係上一代,跟現在的無線無關了。

內地新一代有樣有演技,無辦法,十三億人中挑精英,當然好啦。

發表於 Posted on: 2020-11-29 3:36

LittleApril
回頂端 / Top
樓上,佢指嘅係王浩信。事緣王浩信同馬明爭奪2017年嘅視帝,當年馬明嘅《降魔的》年尾爆,所以好多人都撐佢視帝,而唔支持王浩信。所以坊間話佢「水帝」,即係話佢個視帝摻有水分,名不正言不順。不過其實王浩信當年嘅視帝都唔算水,反而唐詩詠嘅視后就真水。

TVB過往都有水帝,比如2006年鄭嘉穎,當年佢憑「天幕下的戀人」奪取視帝,好多人就覺得呢個視帝水,因為佢當年入TVB無耐即奪「最佳男主角」。不過後來鄭嘉穎憑演技再奪視帝就冇人再話佢水嘞。

發表於 Posted on: 2020-11-29 10:15

湖海洗我胸襟
回頂端 / Top
香討都話佢二封,但我橫睇掂睇我都唔係好覺得信號王今年會二封,講真今年係小年,基本上視帝都冇乜爆款。

發表於 Posted on: 2020-11-29 10:25

湖海洗我胸襟
回頂端 / Top
原來說的是王先生,那就絕對水啦,當年的收視得十九點,都一樣把視帝給他。

坦白説,王的演技浮誇,不過又坦白講,無綫好多視帝視后都麻麻,不只他一個。

已經沒有 follow 頒獎禮了,以前是會年年立刻看 live news 的。

以前無綫的戯,我是差不多部部都看。現在,是一年看幾部,反而綜合節目會看。

發表於 Posted on: 2020-11-29 13:21

LittleApril
回頂端 / Top
演技浮誇重要唸對白壓低把声扮型,真呕心

發表於 Posted on: 2020-11-29 15:10

wonge11111
帖數 Posts: 33
回頂端 / Top
香討有會員話: 林峯話會接拍使徒4,現在無線極力游說阿佘拍使徒4。

OK﹑如果係咁?正如我上面分析預測﹐《使徒3》劇組有機會有收穫!?去年紅姐攞咗視后﹐今年咪繼續拍刑偵。

發表於 Posted on: 2020-11-30 4:31

習彭
回頂端 / Top
習彭,你的分析都好合理。

但林峰的演技真係好唔得,同惠英紅的演技差天離地,惠英紅本身是多個影后,給她視后獎,其實是為無綫的頒獎禮貼金,增加頒獎禮的公信力同地位,但林峰就無這個作用。

不過反過來説,水帝都可以得視帝,那林峰當然都可以啦。

From time to time, 杜先生都要頒個獎給有公信力的得主,不然真係無觀衆看無觀衆理,就像諾貝爾和平獎一樣,因爲頒了給好多無聊的人,越來越被人認爲是政治獎,同係有錢國家控制的獎,所以有時要頒給無國界醫生等有公信了的得主,為個獎貼金。

發表於 Posted on: 2020-11-30 7:05

LittleApril
回頂端 / Top
直覺喔!黎諾懿今年會有收穫?!不過唔係戲劇類。2018年佢更適合得到最受歡迎男角色獎?!但比咗馬明。就連馬明本人也以為會係黎諾懿!所以外界有聲音覺得tvb 好中意﹐最有回響個年唔比獎!

發表於 Posted on: 2020-11-30 12:49

習彭
回頂端 / Top
最後五強
林峯
王浩信
馬國明
譚俊彥
楊明

發表於 Posted on: 2020-11-30 17:15

日月神
帖數 Posts: 260
回頂端 / Top
目前香討無名單版投票(純民意)(走勢)行進中:

視帝暫時領先者:譚俊彥《十八年後的終極告白》,王浩信《反黑路人甲》緊隨其後。

視后領先:李施嬅《法證先鋒IV》

男配角四強:秦沛《踩過界II》、吳岱融《大醬園》、謝東閔《殺手》、何遠東《十八年後的終極告白》

女配角:蔣家旻《反黑路人甲》大幅度領先。餘下為尹詩沛《十八年後的終極告白》以及賴慰玲《反黑路人甲》。

純粹走勢,隨時更新。

發表於 Posted on: 2020-11-30 18:39

湖海洗我胸襟
回頂端 / Top
湖海,有幾多人投票先?

如果得幾百人,那根本不算什麽,最少要過萬才有點意思,不然小數死忠粉絲會員(好得閑,一天到晚就是跟住偶像那些宅男宅女)捧場,就可以製做出最高票喔。

發表於 Posted on: 2020-11-30 21:11

LittleApril
回頂端 / Top