tvb.com

tvb.com

投訴收費電視....

本人對收費電視台非常失望~
從兩年前到安裝收費電視~
此電視台節目不但沒有進步之餘質素還每況愈下~
質素比HD 免費台還是差~
劇集台的日劇, 雖然今個月開始播triangle
才不至於重播舊有劇集.
不過往往看見高清電視台播出的劇集比收費電視還要吸引~
既然已經買了Last Friends, 為什麼不在劇集台先播呢???
我已經看了幾次劇集台不停播的都是台韓劇.
日劇的比例已經少得可憐~
在討論區已有不少朋友提出過~
可是我不見得收費電視台的人有改善~
亦不知道此討論區是否有負責人去研究這樣的問題~
金田一的也可以重播吧~~
再不然加上美國的劇也可以播呀~~~
以前買下的VVV6, 堂本兄弟也可以重播吧~~~
高清台怎至有Music Station 看~
為什麼又不能在收費台播呢????
韓日的MV更加少之又少~
每晚下班回來都是24轉, LIVE HOUSE 等~
已不說有否韓日的音樂節目了~
動畫更是少之又少~
電影台更加是可有可無的一個台~
既然收費台可以看的節目比免費台還要少~
那之前為什麼要申請呢???
完全看不見比其他收費電視有過人之處~ (除了TVB 的舊有劇集)
難道只是看<某飯局> 及 N世紀的TVB 劇集?
以上的只是表面看見的問題~
本人希望收費電視的節目可以認真改善~~

有朋友跟我有同樣感覺嗎???

發表於 Posted on: 2009-04-02 11:49

miyakepp
帖數 Posts: 32
回頂端 / Top
點解"TVB收$電視"一個星期只播一套全新日劇咁少?
點解在收$台重播一D翡翠台播過既日劇?(例如:花樣少年少女,神探伽俐略)
點解D全新劇集只在星期六,日播放,而星期一至五只播放重播劇集同D內地劇?
點解冇咗"流行東京"?
點解............??????

發表於 Posted on: 2009-04-03 1:19

kwm
帖數 Posts: 5797
回頂端 / Top
苦主笨豬跳吊頸 死控"無綫收費電視"

中年無業漢疑誤墮收費電視推銷陷阱,死控無良推銷手法!事主疑被推銷員上門,聲稱需簽約安裝收費電視及使用機頂盒,始能收看免費電視,事後才知被搵笨,惟因拒絕交月費,半年來累計欠款一千元,更頻接如催命符的追數信滋擾,昨晨他在上水一條行人隧道外留下寫着"無綫收費電視",用欺騙手法推銷,不幸中招」的遺書,再以「笨豬跳」式吊頸死亡。

呢單野會否"打瓜"已經"垂死"既"無綫收費電視"。

發表於 Posted on: 2009-07-15 20:52

kwm
帖數 Posts: 5797
回頂端 / Top
我都有同感, J2的節目真的還吸引, 為何還要付錢去租個機頂盒?
於是我們取消了這個收費電視, 但還是受到那些推銷員的訴擾, 多次打來要我們再續約, 我們已肯定的說不會再續的了, 他們還是每晚都打來....很煩人。
最恐怖的是那個推銷員李小姐還說機頂盒會放一至兩年才會收回, 有沒攪錯啊......
根本就是想拖住我們....好煩啊...><

發表於 Posted on: 2009-10-16 22:00

Orange6
帖數 Posts: 1
回頂端 / Top
我仲嬲,今晚成9:40分, 有個自稱tvb收費電視staff, 個公司要upgrade個頻道,要抄資料,見佢有pass,咪比佢入屋,唸唸吓覺得唔多對路,已經叫個大廈管理員捉佢,點知比佢走咗,跟手打比hotline,個小姐居然話公司冇咁安排(upgrade),仲話可能sale想sale嘢比我,真係比佢激死,停單又話唔得,但一落雨就收唔到台,你話係咪垃圾台.

發表於 Posted on: 2009-10-29 23:35

chan_sui_chun
回頂端 / Top
申請無線收費電視簡直係惡夢既開始,cut台個陣仲要有心理準備會有唔同既人車輪戰係甘打黎騷擾你,直到你精神崩潰.......本人深受其害,請各位有興趣申請既人士真係要諗清楚呀!!!

發表於 Posted on: 2009-11-06 22:42

nilchan
回頂端 / Top
本人也身受其害, 就在昨晚, 突然有人敲門話係TVB, 問我哋有冇收到編號, 幫我哋整返啲野, 仲叫我哋立即按去錄影台 (其實係屋邨既閉路電視), 我哋一心以為免費電視台有咩問題, 咁咪開門比佢囉, 點知講一大論野去到最尾先話要收錢 (其實係收費台),佢哋又講得唔係好清楚, 講到只係比 $138之後就唔駛比, 點知再問之下係要比年半 $138, 果陣時乜資料都比晒佢, 仲問我哋用信用咭定係銀行過數, 但係我又 "ON 居居" 咁比張信用咭佢, 事後全家人都話覺得比人欺騙咗, 唔係$138既問題, $138 我比得起, 但係極度唔滿意佢哋既推銷手法. 咁我咪今朝打電話去投訴, 問可唔可以取消, 點知佢哋話你已經安裝咗, 冇得退架, 要退都要比晒啲錢 ... ... 真係好嬲
P.S. 佢哋仲要係2個人黎, 一個人填表, 另一個分散你注意力, 唔比時間你哋諗野, 估唔到佢哋用埋啲咁卑鄙既推銷手法, 一啲都唔光明正大

發表於 Posted on: 2010-01-20 13:38

teresalwh
帖數 Posts: 8
回頂端 / Top
其實所有收費電視都是揾笨 ...
以前睇波邊要錢 邊要裝乜線 ???
只要你有時間 精神 咁就可以 ... 家下 ???
坦白講 我不覺得在收費電視中特別好看 有什麼大分別 !!!

那些不知所謂的財團 以天價買版權 然後收錢 裝線先有得睇
為什麼 ??? 強搶了我們原有的收看權利 ???
好擔心它日免費電視台都比他們玩死 !!!
到時 要睇好野 比錢裝收費電視啦 !!!
咁香港人就可憐啦 !!!

發表於 Posted on: 2010-01-20 15:52

casimiro
帖數 Posts: 326
回頂端 / Top
本人亦身受teresalwh所講既經驗一樣, 尋日又係用類同既銷售手法黎我屋企, 開曬單先同我講要俾$138 x 20個月, 仲要預繳3個月, 我話要取消張單, 佢話佢會俾人炒又話會受公司罰,唔係話取消就取消,叫我幫幫手, 個主管都話佢同事銷售手法有問題, 但係唔足以令我有權取消張單, 總之我覺得成個都係局黎, 又話如果我堅決取消, 佢又受罰,初7流流都唔想人無左份工或者人地受我氣, 又叫我幫幫手, 但最大問題在於個銷售手法, 仲有d職員可以參加演藝訓練班, 佢地基本上個個都係咁昆人, 清清楚楚咁講要俾錢人地願意就心甘命抵咁俾, 依家咁搞到人人唔gur, 遲早個台都執粒

咁過左夜都已經算數, 今日仲衰, 4點幾有個tvb職員打黎話加左d台, 師傅要上黎整, 叫俾密碼開門, 點知到依家都一個人都無上過黎, d私隱無曬, 打電話黎個過職員又唔係尋日個過, 打番電話俾個過職員又話工程部叫佢打, 話機房整緊, 但係如果響機房整, 管理處都會俾, 咁要我大廈密碼黎做咩?擺明係拎我大廈密碼sell其他住客, 咁之後俾打番電話俾d所謂主任, 問佢d資料點解會俾人知曬, 佢又推黎推去, 電話又唔聽...成日話check check, 之後就無曬影, 全部都唔知想點, 大佬係我蠢左, 我已經俾你場大龍鳳昆q左20個月喇, 仲要咁將我的資料亂咁轉手, 我覺得好過份, 你有你公司嚴謹, 職員有職員昆單法, 或者d職員做既野都係公司教,

最後呀, 裝左話好睇就話無事, 點知又係個d垃圾劇, 重播又重播, 一集斬開幾集做既台劇, 又唔見佢俾個j2我?? 感覺廣告時間仲被以前多左(以前裝過)添呀

發表於 Posted on: 2010-02-21 22:04

E_M_I
回頂端 / Top
無記真係話知你死啦
收到錢就得啦, 之後打電話個個都「A字膊」o架喇
打工仔失業搵唔到o野做唯有做sale屎
做o左sale屎又要諗點去o厄張單返o黎

sale屎同無記根本同你無感情可言
淨係認得D錢

打去廣管局投訴又係個個A字膊
納稅人o既錢個個月都收足, 但係一有事就「做o下個樣」膚衍同「安慰」o下你就算

我覺得lee D 唔係作出o黎出抵毀無記
你估佢o地真係「食飽飯」咩

香港有咁多怨氣
都係多得lee D咁「好」o既「牟利」公司囉

發表於 Posted on: 2010-02-21 23:59

good11
帖數 Posts: 45
回頂端 / Top
..........

我也有同感! 覺得無線收費台, 大部份都係個d冇水凖既垃圾節目, 質素比HD免費台還要差很多很多!

不過大家放心, 香港人眼睛係雪亮既, 如果TVB唔去正視問題, 個收費台遲早都會接埋!

..........

發表於 Posted on: 2010-02-22 13:07

senhk
帖數 Posts: 8
回頂端 / Top
原來有咁多苦主!!!!

幾個月前,有一個叫楊X俊(我知佢全名)既TVB收費電視職員拍門,大家估下佢用咩開場白?

「你好,TVB黎整返條線。(天線)」

咁我就開門俾佢,佢一坐低就開始sale,又係咁强調免費俾我地睇18個月,我同媽咪都問得好清楚係咪唔洗錢,佢話係,仲係咁强調免費俾我地睇18個月,話完全唔洗錢

我想睇英皇台好耐(我係追星族xD),就應承佢申請

咁個賤人就叫我填表,我填填下佢就問我攞提款卡,佢話要抄返acc no.,我問點解,佢就開始講

「我地公司做緊promo,用銀行做自動轉賬先可以用每日$4維修費---即係每個月$138既價錢去裝收費電視,唔係就要俾$900按金,因為個解碼器$900」

我就問乜唔係免費咩?

佢話,用銀行做自動轉賬,解碼器真係完全唔洗錢,免費,但係月費$138係for個遙控器同維修費,係自動轉賬先可以有優惠,唔係就要俾$900按金,因為個解碼器$900」

我同媽咪商量好就照申請

個賤人就話call師傅上黎整,仲叫我地即刻交$552俾師傅
話申請自動轉賬要4個月先至生效,頭個4期月费會過唔到數,叫我地交左先
我就同佢講屋企經濟唔好,而家冇多餘錢o係身
佢就叫我地落櫃員機攞錢,我地就同佢講我個acc入面冇咁多錢(我雙失左年幾,點有錢?)
佢就叫我地打俾親戚朋友借!!!

幾賤格d說話都講得出

我就話星期六先有,佢就話幫我地出住先,星期六入返錢俾佢

我到而家都仲雙朱緊,屋企又等錢開飯,仲欠緊佢地2期月費,早果個禮拜有個姓廖既打黎催數,俾有錢俾呀??
由得佢cut啦!反正個垃圾電視冇野睇!英皇台又冇左
又話免費,呃人

發表於 Posted on: 2010-02-22 14:32

payvision
帖數 Posts: 2
回頂端 / Top
我琴晚都on居左囉!!!勁強調免費....又傻傻地囉張卡比佢登記~~
錢已經唔計啦!!!仲要安裝唔到又話一定要第2個師傅都唔掂先比
返錢我!!~我d fd話呢d實會斜膊!!如果裝唔到我唔認為合約生效囉.唔通果舊野我
都冇都生效???如果之後仲收我錢一定周圍投訴!!!!
tvb管理好d咩程序啦!!!煩到死...有咩可能一個鍾已經交哂上去呀d資料~!

發表於 Posted on: 2010-03-03 10:39

siuan
回頂端 / Top
唔好再中招啦

無記係認錢唔認人o架!

佢收到錢之後就話之你去 死
lee D都唔係第一次講o架啦....(lee 點要好好記住o架,唔係下次又「中招」)

無記一直都係似住自己係大台
所以lee D「濕星o野」(對無記o黎講)係唔會理o架。

發表於 Posted on: 2010-03-03 10:48

maryhi
帖數 Posts: 1540
回頂端 / Top
為什麼不說補習升level地址給人聽,和為什麼沒有新鮮感經常重複,令我很悶,希望令補習升level多新鮮感,如果有問題,請回覆1205220512,電郵是loopz0123456789@yahoo.com.hk

發表於 Posted on: 2010-04-30 12:47

Alanwong01
帖數 Posts: 220
回頂端 / Top
中左招既人如果唔繼續交錢佢會唔會搵人上黎收番部機走架?

發表於 Posted on: 2010-08-23 14:28

DiuLaSingPK
帖數 Posts: 3
回頂端 / Top
如果已經中咗招,我諗你得番兩條路可以行。
1) E-mail去東方蘋果反映,等佢哋幫你跟進。
2) 繼續繳費。

PS:如果唔交錢,佢哋嚟唔嚟收機都冇分別,你都係冇嘢睇 (因為佢哋會CUT晒),仲會追討番你之前嘅欠款添。

以上純屬個人意見,僅供參考。

發表於 Posted on: 2010-08-23 17:10

swlam87
帖數 Posts: 181
回頂端 / Top
RE kwm:
Yes!流行東京only show in channel 7 but only few minutes!I want to seee~I love it~

發表於 Posted on: 2010-08-23 19:18

stitch827
帖數 Posts: 14
回頂端 / Top
為什麼不將補習升Level放在網上,你可不可以幫忙?

發表於 Posted on: 2010-09-15 18:09

Alanwong01
帖數 Posts: 220
回頂端 / Top
我想問下你..你申請個陣時佢有冇打上去公司 確認合約內容 又或者佢地有冇人再打電話泥confirm你申請左d 咩服務嫁''
我今日都有人泥 上泥話咩免費免費 租機費3$ ... 點知簽到最後睇到 每個月3$ 一個要交99$ 咁我就話唔要lo... 佢係張單到 刪左2筆寫左cancel 字.. 係未已經取消左嫁la可以?

發表於 Posted on: 2010-09-27 23:08

ross
帖數 Posts: 2
回頂端 / Top
有何條件,理由,專利節目 收費

發表於 Posted on: 2012-05-23 20:45

gohakumin
回頂端 / Top