tvb.com

tvb.com

希望J2可以播多d日劇

回應:kolley

《Good Doctor》係日本收視唔錯,又有口碑,劇情應該唔錯。山崎賢人係新一代男演員來講演技唔錯,以前主演愛情劇同電影,去年開始大改戲路走演技派,係《陸王》演出唔錯。好耐都無睇上野樹里演出日劇,所以Viu TV係12月9日播出記住要盡時收睇。根據維基百科最新資料顯示,《大叔的愛》特別篇已經被抽起,播放無期。Viu TV節目安排好混亂,成個月停播日劇,星期六晚8:30-10:30連續兩小時播放日本綜藝節目,咁的安排完全唔知想點,好心減一個鐘日綜播放日劇。韓國電影只係安排係星期日晚9:30播放,

<繼母與女兒的藍調>成日停播罷明拖期,拖到11月先上緊貼日劇,太早播完個兩星期又要播特別篇頂期,TVB節目組安排唔想怕麻煩先成日停播。myTV Super重溫劇集同節目要收錢,免費版得一星期同播出期間勁多廣告,罷明想迫人俾錢裝收費版。

<下町火箭2>係J2未播出,《當家姐姐》係J2仲播緊,想要時間啱睇日劇就收費台,免費台得六日晚可以播得幾多套日劇,所以錄影幾重要。

發表於 Posted on: 2018-10-19 21:06

吉成千奈美
帖數 Posts: 1857
回頂端 / Top
回應:吉成千奈美

係Viu TV係12月9日先再播出《Good Doctor》其實都幾耐囉,而《大叔的愛》特別篇係Viu TV網頁好似有得睇我會係佢網頁睇....而Viu TV播日本綜藝節目《你去日本搞咩鬼》都幾好睇又搞笑!

而J2台上星期六又到<遺留搜查5>停播,上星期日播<繼母與女兒的藍調>今集又幾好睇(佢哋兩個會唔會有得發展落去),跟任星期日播大結局!<繼母與女兒的藍調>有特別篇咩....要俾錢睇我一定唔會囉,唔知係未播完<繼母與女兒的藍調>後播<下町火箭2>,如果時間啱都會睇!

發表於 Posted on: 2018-10-25 18:05

kolley
帖數 Posts: 7619
回頂端 / Top

Viu TV宜家係星期六節目安排都幾怪下,兩小時播放日本綜藝節目,《你去日本搞咩鬼》本身係星期三晚8:00播放,播完《大叔的愛》後停播日劇,連播兩集《你去日本搞咩鬼》,而星期三晚8:00就改播另一日本綜藝節目《全能科學家》,都唔知係唔係《你去日本搞咩鬼》收視太差先改星期六播。

事實上Viu TV星期六晚8:30就快播完日本綜藝節目《翻叮通識科》,11月17日晚仲未有節目安排,唔知會唔會改播日劇,《Good Doctor》係12月9日晚先播,Viu TV基本上成個月無日劇播,可以唔細睇。

下星期六晚<遺留搜查5>大結局,TVB分開兩集播,今個星期日晚<繼母與女兒的藍調>大結局,下星期開始連續兩星期播放SP劇<殺人一瞬間>,昨晚睇預告係推理劇,由天海佑希同前田敦子主演,即係話J2要去到11月中先有日劇緊貼上。

照計<繼母與女兒的藍調>後播<下町火箭2>機會唔大,<下町火箭2>係日本收視麻麻,多數放星期六晚播,星期日晚播戶田惠莉香主演的<大戀愛>多,第二集收視比第一集仲升,仲要比原定時間延遲播出,有川架純主演的師生戀劇<中學聖日記>機會唔大,收視好差,TVB唔播多。

另外<繼母與女兒的藍調>無特別篇。

發表於 Posted on: 2018-10-27 14:40

吉成千奈美
回頂端 / Top

Viu TV,而家播放日劇同綜藝節目安排時間賀係麻麻,如果真係12月9日播《Good Doctor》要追睇!而《翻叮通識科》搵D藝人演繹講解都幾搞笑,《全能科學家》就未睇過,又好想睇有狗狗動物綜藝節目都幾啱我睇!而Viu TV有兩個月唔播日劇真係可以唔洸睇....

至於上星期日播<繼母與女兒的藍調>大結局,大家都知道結局係點,結局ok!而<下町火箭2>擺係收費TV Super播唔知幾時係免費台播,而呢個星期日播<殺人一瞬間>由天海祐希主演懸疑推理劇應該好睇...而你講<大戀愛>戶田惠莉香主演同<中學聖日記>睇嚟唔知會選擇邊套日劇係J2台播...                                                      

發表於 Posted on: 2018-11-02 20:04

kolley
回頂端 / Top

上星期六<遺留搜查5>己播到第九集都覺得OK!而上星期日剛剛播完<殺人一瞬間>第一集係由天海祐希主演仲有前田敦子演出暫時OK而且係連續劇唔知有幾多集啦!

Viu TV而家無日劇睇,多數播日本綜藝節目為多,真係要等到十二月先有得睇!而家先知道奇妙電視改咗名,改咗<香港開電視>你話好唔好聽,我就唔鍾意呢個名好似怪怪地....最近又係間唔中停播日劇,連日本綜藝節目都好似停播又好少...

發表於 Posted on: 2018-11-08 17:18

kolley
回頂端 / Top

Viu TV宜家集中播晒日本綜藝節目,日劇成個星期都無播,原先安排12月9日播《Good Doctor》已經取消,改播自製劇《東方華爾街》。播完《翻叮通識科》繼續播綜藝節目,星期六晚9:30連播兩集《你去日本搞咩鬼》安排最離譜,播返日劇未算,一星期細唔細成7日都播日本綜藝節目咁多。

《全能科學家》係介紹科學節目,由偶像團體彩虹章魚燒演出,星期三晚8:00播出,J2係星期六晚7:30-8:30播緊《寵物大本營》,未係有狗狗動物綜藝節目,你無睇咩,Viu TV播堆日本綜藝節目都係資訊類為主。Viu TV已經可以唔細點睇,集中睇J2為主。

<繼母與女兒的藍調>大結局係一般日劇開放式結局,無驚喜但唔失望,整體算ok,myTV Super近這兩星期成日宣傳日劇<中學聖日記>同<下町火箭2>。要趁免費台播前谷定客上myTV Super,而下星期六晚10:35播放戶田惠莉香主演的<大戀愛~致忘了我的妳>,星期日晚11:05播放<下町火箭2>,兩套緊貼日本播放。

發表於 Posted on: 2018-11-10 15:37

吉成千奈美
回頂端 / Top
J2日劇預告:

《大戀愛~致忘了我的妳》 戶田惠莉香 TBS金曜劇 緊貼日本放送
11月17日起星期六晚10:35播放,緊接《遺留搜查5》後播放

《下町火箭》 阿部寬 TBS日九劇 緊貼日本放送
11月18日起星期日晚11:05播放,緊接《殺人一瞬間》後播放

發表於 Posted on: 2018-11-10 15:59

吉成千奈美
回頂端 / Top

播完<遺留搜查5>後播戶田惠莉香主演的<大戀愛~致忘了我的妳>,J2周六晚已經好耐無播過非查案類醫療劇,<殺人一瞬間>播埋明晚就大結局,睇了一集<殺人一瞬間>,劇情ok,而主角天海佑希戲份唔多,反而前田敦子仲多戲份,咁可以留意多d阿醬的演技。

Viu TV 2019巡禮有介紹兩套日劇,包括山崎賢人主演<Good doctor>,米倉涼子主演今季日劇<Legal V>,宜家係Now劇集台播緊,應該下年先播。奇妙電視本身無睇,改名<香港開電視>迎合大灣區人士口味,你唔鍾意個名係香港發音問題,而<香港開電視>播日劇都好少,日本綜藝節目提早8:30播放。

發表於 Posted on: 2018-11-10 16:54

吉成千奈美
回頂端 / Top

上星期六已播哂<遺留搜查5>同大結局,劇情都好正面係OK!而上星期日播完兩集<殺人一瞬間>又幾好睇,點解又唔會繼續拍呢套<殺人一瞬間>唔明唔拍落去....今個星期六會播《大戀愛~致忘了我的妳》同星期日播《下町火箭》呢兩套劇集都會睇吓!

至於只係播日本綜藝節目係唔够囉....而<Good doctor>同<Legal V>會播係Now播先係好正常,只好等幾時會擺係Viu TV 播,而改名<香港開電視>迎合大灣區人士真難頂....有線播日劇真係太少近乎無只得星期六一套!

發表於 Posted on: 2018-11-16 18:43

kolley
回頂端 / Top
每日下午6:00的童心四姊妹19/11開始停播?被腰斬

發表於 Posted on: 2018-11-18 22:55

林KENNY傑
帖數 Posts: 4
回頂端 / Top

上星期六播咗一集《大戀愛~致忘了我的妳》由戶田惠梨香主演,佢已經唔係偶像派己係實力派演員仲係演得唔錯女演員,而呢另一位男角係由室剛演出好有多日劇都有份演出過又係演技派,而《大戀愛~致忘了我的妳》第一集劇情節奏明快,仲知道北澤尚患有(認知障礙症),好似係緊貼日本TBS電視台同時播出,睇咗一集已覺得幾好睇,你有無睇....

而<下町火箭2>睇咗一集,我睇過<下町火箭>係講科技發展係升空火箭,我對呢類劇種就一般,唔知有幾多集呢!

發表於 Posted on: 2018-11-22 18:55

kolley
回頂端 / Top

<遺留搜查5>大結局ok,合情合理,印象最深刻係結尾有第二套日劇女法醫客串,村木先生本來打算放假都推埋。<殺人一瞬間>麻麻,最後推理破案靠重演案情迫兇手招供,中間犯案過程完全散略無提,其實送藥毒死都大概估到係醫生所為,而係火車運送屍體又無提。<殺人一瞬間>係SP,一集過,唔係連續劇,唔會拍落去。

宜家香港免費電視台播放好多日本綜藝節目,一星期日日都有播,唔知係唔係太受歡迎而不斷增加時段,<Good doctor>同<Legal V>係Now劇集台播先無錯,但Viu TV可以播其他日劇,Now劇集台大把日劇未係Viu TV重播,細唔細停播日劇播多個鐘日本綜藝節目。

<香港開電視>播日劇都係平價朝日刑事劇,只係播<刑警相棒>系列,其他劇唔會重播,罷明保障有線收費客戶利益。而<香港開電視>一至五晚10:30劇集線播完堆垃圾港視劇之後會唔會播日劇,始終有線堆韓劇唔夠播,睇下有無機會,以前有線娛樂台係一至五晚10:30有日劇播。

發表於 Posted on: 2018-11-23 19:33

吉成千奈美
回頂端 / Top

剛剛播咗《大戀愛~致忘了我的妳》第二集話北澤尚同間宮真司講清楚比佢知自己有(認知障礙症),而間宮真司講好多唔同病症都會接受北澤尚係埋一齊,呢種劇情好小,而我又覺得幾好睇!....係未緊貼日本同播放!

原來係重播<下町火箭>我睇過啦!而《下町火箭》係收費日劇台我已睇咗係2016年1月播,而家先播《下町火箭》後接住播<下町火箭2>。

唔知Viu TV<Good doctor>同<Legal V>好想睇,可能日本綜藝節目買返嚟比較平D,暫時<香港開電視>睇星期六日劇<刑警相棒>都算OK!不過配音就麻麻似乎老聲D,

發表於 Posted on: 2018-11-26 20:30

kolley
回頂端 / Top

《大戀愛~致忘了我的妳》幾好睇,劇情明快,戶田惠莉香同室剛演技真係好好戲,完全將北澤尚同間宮真司性格演繹出來,真係好想追落去睇下佢地發展。這套劇重拾日劇久違的純愛劇味道,好正。

未開播前以為這套劇劇情係婚戀劇,點知唔係,出乎意料好睇。套劇係日本播出第一集後網上點撃率破晒TBS劇集紀錄,得到大量好評,人氣比高收視<下町火箭2>,<Legal V>仲好。

以認知障礙症作為日劇題材係近年真係少,而《大戀愛~致忘了我的妳》係日本播到第六集,香港今個星期先播第三集,點會唔係緊貼日本播放。連myTV Super都有重溫套劇就令人意外,其實這套劇係全球首播(日本除外),台灣都未有得睇,J2今次有得播算快手。

另外J2係星期日晚播放《下町火箭》係2018年版本,絕對係新一輯。係收費日劇台播放的《下町火箭》已經係9-10月J2朝早重播晒。睇了兩集《下町火箭》2018,劇情大致上同第一輯差唔多,只係將火箭改做拖拉機,而專利侵權係上一輯已經用過,無咩特別,宜家係日本收視都麻麻。套劇好一般,好睇過《女醫神Doctor X》咁解。

<Good doctor>同<Legal V>等下年Viu TV重播先有得睇,全靠Viu TV買了<Legal V>,J2先有得播《大戀愛~致忘了我的妳》,唔係就睇少了套好劇。日本綜藝節目平,TVB就唔會播咁少,日日播韓國同大陸綜藝節目為主,只可以話日本綜藝節目比日劇採購成本平。

<香港開電視>播<刑警相棒>又係重播有線劇集台配音版本,有線同Viu TV堆配音都係外判,點及TVB有固定配音組咁靚聲。

發表於 Posted on: 2018-11-26 23:51

吉成千奈美
回頂端 / Top

睇了兩集《大戀愛~致忘了我的妳》,其實劇本寫得唔錯,上星期六睇第二集未講到北澤尚患有(認知障礙症),第一集未提到北澤尚唔記得病人姓名,蜜茶買多一盒,而間宮真司係北澤尚鍾意的作家,因誤會偷蜜茶同樓上漏雨相識,好似命中注定係埋一齊。

第二集講間宮真司當北澤尚係性伴侶關係,收埋北澤尚阿媽錢,北澤尚先知有(認知障礙症),拒絕間宮真司追求,後來北澤尚有意外,打電話向間宮真司求救,而北澤尚好老實將真相講俾間宮真司聽,間宮真司話自己無錢,無前途個段幾感動下,而北澤尚角色幾討好,一直做主動,為免令間宮真司受傷,話自己結婚拒絕間宮。

戶田惠梨香一前道都係實力派演員,演技唔錯,戲路廣。室剛演配角為主,所以對佢印象唔太深刻,不過今次佢演間宮真司好入型入格,配戶田惠梨香都唔會顯得格格不入,表現眼前一亮。

<下町火箭2>至少10集,係一套科技的商戰劇,興趣唔係好大鍾意劇種,不過係日本人鍾意題材。下季日劇全部都係律師劇,J2播完<下町火箭2>好可能會播套翻拍美劇<Good Wife>,劇情幾垃圾下,可能仲唔好睇過<下町火箭2>,係時候做定心理準備,最慘套劇仲要搵常盤貴子堆老餅做。

發表於 Posted on: 2018-11-27 0:24

吉成千奈美
回頂端 / Top

《大戀愛~致忘了我的妳》真係幾好睇!而劇集用認知障礙症做題材好似未有...可都以為《大戀愛~致忘了我的妳》婚戀劇!呢套《大戀愛~致忘了我的妳》仲係緊貼日本播出,而今次TVB咁捨得買....至於你話<Good doctor>同<Legal V>好想睇,真係唔錯,但係又唔知幾時有得睇希望快D有得睇。

《下町火箭》真係全新,要睇吓係未全新,《下町火箭》唔係幾啱我睇,無乜耐性睇囉...而最近日劇比較吸引係《大戀愛~致忘了我的妳》好有追看性!TVB配音係幾好又自然又聽慣!

J2台會播呢套<Good Wife>個劇名好怪有無人睇...咁樣比較更係睇<下町火箭2> 有常盤貴子同老餅演員,而套劇中演得好又啱佢角色都無乜問題,最怕九唔搭八角色!

發表於 Posted on: 2018-12-07 21:38

kolley
回頂端 / Top