tvb.com

tvb.com

TVB日劇討論

回應:UIE1017
與其睇TVB新聞節目,還不如睇Now新聞同有線新聞好過,起碼公信力俾TVB高,宜家《6點半新聞報導》已經跌到7.9點,再大陸化落去,睇怕仲有機會跌

發表於 Posted on: 2017-07-01 21:44

煲劇
帖數 Posts: 68
回頂端 / Top
煲劇
now新聞都有睇,不過有線嘅就真係睇唔到,都收唔到奇妙電視,上網睇倒不如睇蘋果,東方仲好啦!

發表於 Posted on: 2017-07-01 21:50

UIE1017
帖數 Posts: 1534
回頂端 / Top

《其實我不太愛你》結局預料之內就一定,不倫劇唔通寫出軌成功,到時又俾家長投訴教壞細路。最近有傳會開拍第二輯,事實上以TBS近年火十劇收視計,平均收視有11.16已經排第二最佳收視,開拍第二輯都係正路,更何況近年日劇收視有雙位數已經唔錯。不過最唔明TBS唔開拍《僱傭妻子》第二輯先,始終《僱傭妻子》大結局留空,都仲有嘢寫,而觀眾都好期待睇實栗同平匡曖昧,講真我都有興趣睇佢地之後發生的事。《加奈小姐!》預了係炮灰劇,卡士弱,劇情唔吸引,至於角色熱血又唔係問題,真係唔明TBS夏季火十出個弱陣趕客。其實宜家富士木十收視弱,就算搵石原聰美救都未必救到,況且《校閱女孩 河野悅子》係NTV水十檔播,用佢來做參考數據唔恰當,更何況富士木十繼續拍女性題材日劇又唔多睇好。夏季木十收視平均上到8未免太樂觀,真木陽子人氣仲差過桐谷美玲,好難吸引觀眾,套劇係第一集播出無迴響應該好難上。其實今季富士整d海報都幾有心機,希望吸引觀眾睇返富士。

講真現時日本旗下藝人都係由各自經理人公司管理,所以同一事務所藝人演出劇集會由某位歌手主唱,好明顯唔係偶然,正確來講係連帶關係,《人100%靠外表》首主題曲未聽過,不過《有喜歡的人》首主題曲聽過都唔錯,知英唔係改了名叫做JY,事實上她宜家好似專注唱歌,唔通拍劇收視差無人請要轉型,不過她唱歌事業又發展唔錯。NTV自從今季用原創劇本,收視就無起色,唔知NTV係唔係同富士一樣無錢買版權改篇,至於水十收視跌入低谷係今季《成為母親》已經發生了,睇怕NTV要救收視都係靠《賣房女子》開拍第二輯先救到。好老實講《陸王》同《小巨人》又係同一班底製作,就算類型唔同,但係仍然貫徹個種爽快劇情,令觀眾睇得欲緊。秋季月九未必唔收得,宜家日本舉行選舉,如果編劇可以用今次選舉做參考藍本,引起觀眾共鳴,應該救到月九。其實篠原涼子角色設定似東京都知事小田百合子,《Fragile》收視都唔算特別好,更何況橋部敦子寫醫療劇真係唔多睇好,《A LIFE:深愛的人》劇本真係唔得,所以我對《Fragile 2》收視都唔多樂觀。木村拓哉上次主演朝日木九收視已經唔好,都係拍翻TBS同富士劇算,好明顯木村拓哉同朝日唔多夾。

發表於 Posted on: 2017-07-02 13:48

吉成千奈美
帖數 Posts: 1578
回頂端 / Top

Now觀星台係7月8日首播富士月九《不好意思,我們明天要結婚》,所以增加了Viu TV買《Code blue3》的機會,因為台灣Wakuwaku Japan已經定了7月播放《Code blue3》,而Wakuwaku Japan買入唔少舊富士月九劇播放,反而有線連一套月九劇都無播,照計機會唔大。另外Now觀星台首播兩套日劇《掠奪的愛、冬》同《不好意思,我們明天要結婚》都有配音,照計之後好快係Viu TV重播,因為Now觀星台播放有配音的韓劇都一定會係Viu TV重播,真係唔知放咩時間播放。

維基百科公佈了播完《逆轉真相》之後重播日劇台播過的日劇《小學餐女廚神》,係J2久違兩年後的首套富士劇,講真完全唔明TVB安排夏天播套冬季劇,完全唔應節,宜家只有一個可能性係TVB打算買夏季富士木十劇《瑟西爾的企圖》俾myTV Super播放,唔係就真係解釋唔到會有咁安排。《有喜歡的人》無論收視定人氣都高過《小學餐女廚神》,唔播有d奇怪。不過J2巡禮堆韓劇好多都未播,話唔定播完《小學餐女廚神》之後先上《有喜歡的人》。

講真TVB唔一定會買晒所有TBS劇集,好似去年開始都無買《別讓我走》同《毫不保留的愛》,《對不起,我愛你》翻拍韓劇,仲有韓國演員演出,韓劇味咁重,唔妨係日本會收得,TVB有可能唔買,況且長瀨智也又唔係TVB常買卡士。《偵探物語》係TBS金曜劇,無得緊貼,就算要播都要等到日本播完之後先可以上。

《機動警察》唔係日本衛星台製作,睇維基百科係寫12集,不過無論如何都想知會放咩時段播,TVB對這類刑事劇興趣唔大,如果話因為有橋本環奈演出而買,就唔會有咁的機會,可能係最後一套日九劇,收視回升先可能令TVB買。咁這套劇又唔會無電視台買,有線一向對這類刑事劇有興趣,價錢平會購入。精選日韓劇時段根本唔會播新劇,播新劇一定會搶翡翠台劇集收視,宜家翡翠台收視低迷,就更加唔會。《繼承者們》又唔係好睇,都明TVB為咩要重播這套,星期日朝早係播重播劇,《可愛的妳》係J2 2015年播過,之前個堆首播韓劇都係其他電視台播過的免費版權,台劇無話唔播,改係星期一至五晚深夜凌晨時段劇場播放已經可以清堆三立嘅劇集,其實台劇已經無咩香港電視台買,Viu TV播個堆都好舊,清埋堆存貨都唔會再播,況且台劇係台灣都無人睇,係J2播無收視廣告贊助,實際上改播綜藝節目仲吸到客。

發表於 Posted on: 2017-07-02 14:34

吉成千奈美
回頂端 / Top
吉成千奈美
《其實我不太愛你》第二輯都唔知點寫好,唔通寫主角遇到命運中嘅戀愛定復合?《僱傭妻子》第二輯正如你之前話齋,都已經一齊左,可以點寫?雖然係有個命運輪盤響度玩,不過似乎都暗示左佢地將來會生好多仔女等等,都算交代左,如果再講恐怕只會虎頭蛇尾。《加奈小姐!》收視點都會差,不過差極平均應該有8%左右,畢竟又有不倫劇情。正因為《校閱女孩 河野悅子》響水十播,所以預測收視咪要調低啲囉!真木陽子人氣何來差過桐谷美玲,你頂盡只可以話兩個人人氣差唔多,再者,都要睇下故事係點,先可以吸引觀眾。雖然我無睇《人100%靠外表》,但我覺得主題曲都配合到劇集個種感覺,係今季入面比較好嘅主題曲,所以日劇學院賞投左呢首歌一票。日劇學院賞基本上我都係投曬《其實我不太愛你》,男主角投左藤原龍也,女主角投左波瑠,男配角同女配角分別投東出昌大同仲里依紗,最佳劇集投《其實我不太愛你》。知英好似參演嘅劇集無套出色,收視都係平平穩穩,口碑除左《民王》之外其他無咩,難怪唔再拍劇。ntv有好多廣告商贊助,點會無錢買版權?不過今季全部劇集都係原創,除左《過保護的加穗子》可能會跑出之外,其他兩套似乎都唔係好睇到有地方可以同其他劇集較量。你都識講,「如果」編劇可以用今次選舉做參考藍本,引起觀眾共鳴,應該救到月九,咁都要編劇識去用呢個選舉做藍本先得,始終編劇好似真係無咩經驗,咁多套勉強比較出名嘅係《東京女子圖鑑》,連續劇都只係2套wowow同2套ott,集數短,或者係佢長處,但要編10集劇集未必可以,變相其實係有少少要靠卡士黎吸引觀眾。《Fragile》收視係唔算特別好,但已經係2016年富士收視最高劇集,點會唔開第二輯?不過劇情又真係麻麻地嘅!《回家的鎖匙》只能話最後聲勢凌厲,但劇情都算唔錯,而且木村拓哉肯接拍證明同朝日合作愉快,何來唔夾?另外8月9號《法妻當自強》第一集延遲到11:15播,精選日韓劇時段應該會有第二套重播日劇。

發表於 Posted on: 2017-07-03 18:30

UIE1017
回頂端 / Top
最近now觀星台都減少首播劇集,唔知係唔係已經無錢買新劇。《不好意思,我們明天要結婚》我建議睇前面已經好ok,後面劇情其實都無咩特別,都估到,無謂曬時間。播《小學餐女廚神》又真係估唔到,不過響7月播又無問題嘅,畢竟劇情都係講煮食,同季節無關,咁《有喜歡的人》最遲真係要響9月播,如果唔係簡直無曬氣氛。好多唔收得嘅劇tvb都買啦,所以都唔關事,《對不起,我愛你》買唔買就要睇下tvb會唔會選擇《偵探物語》,如果買《偵探物語》就一定響j2播。《偵探物語》點會無得緊貼,以往金十都可以緊貼啦!就算tvb緊貼《四重奏》,《A Life 深愛的人》都依然可以響j2緊貼播放,播《偵探物語》一定無問題。《機動警察》係電影,不過電影長度非常短,而維基今日寫左響星期日12:30播,即係代替番賽馬個段時間。咁《繼承者們》都算有迴響,都算係值得播黎吸客嘅!星期日朝早竟然重播都無首播,tvb真係孤寒。咁你覺得星期一至五晚深夜凌晨時段劇場播放會有人睇咩?再者,個時段係播開台劇,根本無可能要有轉變黎趕走觀眾。台劇響台灣點會無人睇?無人睇收視變0啦!再者,播台劇嘅時段都有好多廣告,依然有好多穩定贊助,只係唔會打出黎,好似日劇時段咁,其實飛廣告都見到有好多穩定廣告出現,應該係會有贊助,而唔選擇打出黎。

發表於 Posted on: 2017-07-03 18:48

UIE1017
回頂端 / Top

《其實我不太愛你》第二輯無睇,唔知可以點寫,但TBS電視台已經籌備製作第二輯已成事實。《僱傭妻子》第二輯都仲可以寫風見同百合個對姊弟戀遇到的問題,加上實粟同平匡婚後生活,而大結局命運輪盤個段係想像,暗示之後有好多變數,唔算交代結局。而《僱傭妻子》去年係日本收得,TBS點會唔拍續篇,況且之前《螢之光》結局係埋一齊都開拍到第二輯同電影,有咩理由《僱傭妻子》唔拍得第二輯,宜家都係要等演員肯唔肯開拍同就期。《加奈小姐!》女主角趕客,以火十主打女性觀眾為主,未必賣帳,況且上一套係不倫劇,觀眾難免會比較。桐谷美玲近年接拍多套少女漫畫改篇電影女主角,有一定人氣係度,但真木陽子近年拍劇成績唔見突出,好明顯差過桐谷美玲。講真日劇學院賞都係睇劇集收視同人氣俾,《人100%靠外表》主題曲夾到劇集主題都係無獎,男主角應該係長谷川博己,雖然藤原龍也係《逆轉真相》做得唔錯,但《正義巨人》今季收得,女主角波瑠,男配角同女配角分別係東出昌大同仲里依紗就多數係,最佳劇集係《其實我不太愛你》同《正義巨人》之爭。其實日劇學院賞唔係日本人先投得,你用香港IP無問題咩。知英係韓國人,演技再好都係唔會得到日本觀眾認同,況且她本身係組合出身,專注歌唱事業仲易發圍。咁NTV唔係無錢買版權,仲咩全部劇集係原創劇本,明知原創劇本難吸引觀眾同收視唔好,仲要無咁大風險唔似NTV作風。《過保護的加穗子》故意都唔算特別吸引,未必會跑出,其他兩套都係靠演員號召力擔起收視。小田百合子成功嬴取最多眾議會議席,今次真係天助我也,就算富士月九編劇無咩經驗,照跟今次選舉寫劇本,必然引起觀眾熱烈討論再靠炒作炒出話題。事實上當年月九《無法戀愛的理由》都起用唔知名編劇,一樣成功,所以用之前作品去評論編劇質素太武斷,無錯短篇劇同長篇劇節奏有些少分別,即管期待最後結果係點。

發表於 Posted on: 2017-07-04 16:22

吉成千奈美
回頂端 / Top
《Fragile》平均收視都係得個位數,就算係2016年富士收視最高劇集都好,開拍第二輯唔妨會吸引到觀眾,仲有你都識講劇情麻麻地,第二輯唔見會有改善,好心富士搵翻以前高收視作品翻拍,排都未輪到《Fragile》。《回家的鎖匙》睇第一集同大結局已知道劇情,中段情節唔吸引又無驚喜,況且集集都係差唔多模式,係木村拓哉最差作品,第一集未有爆炸,朝日用特技效果輕輕帶過,就知朝日無錢,木村拓哉演出劇集要有最強陣容,好明顯朝日滿足唔到佢。而精選日韓劇時段《繼承者們》係8月3日播完,8月4日會上套新劇,所以係播日劇正常情況都係8月4日,況且《法妻當自強》第一集延遲到11:15播都唔知係唔係J2直播女排延遲。

發表於 Posted on: 2017-07-04 16:23

吉成千奈美
回頂端 / Top

其實免費台Viu TV今年都少了首播劇集,劇集時段主要都係重播劇集,而Now觀星台減少首播劇集唔知同免費台減少首播劇集有無關係,最明顯例子係連六日晚日劇時段都cut埋。至於Now無錢買新劇又唔覺,起碼Viu Apps更新唔少新日韓劇。《不好意思,我們明天要結婚》這類輕鬆愛情劇,主要都係賣人,劇情估到都係意料之事,況且睇到一半唔睇都幾無癮,仲要睇Viu TV播唔播。《小學餐女廚神》係日本收視口碑麻麻,加上TVB又無買富士木十劇,唔通TVB要幫天海佑希做勢宣傳《非常審查官2》而播,而我差唔多睇晒近年富士木十劇咁濟,至於7月播煮食劇都無問題。照咁睇《有喜歡的人》緊接《小學餐女廚神》後播機會好大,始終套劇過了一年再唔播變過氣。TVB買好多唔收得嘅劇都係俾收費日劇台播,宜家收費台轉了OTT,播無得係收費日劇台播的日劇係完全無價值,《對不起,我愛你》唔妨收得,又無得係日劇台播,免費台播都唔妨有廣告收入,《偵探物語》如果無傑尼斯藝人主演,TVB可能會買唔定,況且這類刑偵劇唔係TVB買開的劇種。仲有要緊貼金十都選擇下季《雙面醫生2》,起碼有收視同日劇台播到。而J2緊貼播放堆日劇都係有卡士同高收視,點睇《偵探物語》都唔似係兩者其中之一。《機動警察》點睇都係頂賽馬真空期,一星期播兩集播兩粒鐘,夾埋12集係電影都唔會咁長。《繼承者們》有迴響係靠兩位人氣演員,劇情老土,劣評如潮,J2重播都唔妨吸到客。星期日朝早首播變重播唔奇,清晒其他收費台堆韓劇免費版權仲會播新嘢俾你睇,免費台減少日韓劇時段未迫多d人申請myTV Super。J2係7月19日起係星期一至五晚深夜凌晨時段劇場首播大陸劇,咁TVB明知個時段無人睇仲有首播節目。至於一至五晚7:00-8:00劇集時段唔係播開台劇,以前該時段播過日劇,韓劇同大陸劇,如果收視好就唔細成日轉時段,台劇係台灣得鄉土劇有市場,其他偶像劇收視差過播其他外購劇。事實上台劇已經愈來愈少電視台拍,有人睇就唔會無人製作。仲有台劇時段有廣告出現,都係TVB廣告套餐,唔係收視好而落,而冠名贊助廣告費點都貴過普通廣告套餐,其實宜家一至五晚7:00-8:00各免費台都播緊外購劇集,J2播台劇搶唔到客,不如提早一個鐘播仲易搶客,反正其他免費台都係播新聞,而J2係一至五晚7:00-8:00改播綜藝仲吸到客。

發表於 Posted on: 2017-07-05 20:06

吉成千奈美
回頂端 / Top

myTV Super今季緊貼日劇無TBS日劇,得《遺留搜查4》,《彬與瑛》同《電話男》,卡士相對上較弱,而今季無TBS日劇會唔會係合約已完,仲有TVB網絡電視日劇台最近重播NTV堆舊劇,唔知J2會唔會重播《花咲舞不會沈默》,Viu今季緊貼富士日劇《警視廳生物系》,Viu TV係凌晨劇集時段重播幾套木十劇,都唔知之後會唔會有多套木十緊貼。

另外J2係下星期一晚凌晨12:55-1:55重播《女醫神Doctor X3》,真係唔明TVB節目安排係點,《謝謝款待》咁長就放係星期六朝早重播,《女醫神Doctor X3》得11集放一至五晚凌晨重播,不過我去年未睇晒《女醫神Doctor X3》,又可以翻睇。

今季富士日九《警視廳生物系》開播收視創去年開檔新高,首集8.9,《對不起,我愛你》一如所料破TBS日九新低,得9.8,播出後觀眾負評如潮,韓劇味太重,唔似日劇情節,太壓抑,睇死《對不起,我愛你》之後收視愈來愈差,跌到5-6點,TVB唔買無錯。

發表於 Posted on: 2017-07-11 20:44

吉成千奈美
回頂端 / Top
吉成千奈美
《其實我不太愛你》第二輯就真係好考編劇功力,如果寫得唔好,咁就簡直破壞曬成個故事。《僱傭妻子》出外傳其實都ok嘅,製做話題,又唔會太格硬黎。我完全唔覺《加奈小姐!》女主角趕客,加上套劇響日本期待度排第三,收視應該唔差,我估計應該可以再高少少,大概8-11%。咁桐谷美玲拍劇成績都唔突出啦,劇集收視都唔得,拍咁多少女漫畫改編電影女主角係得套《女主角失格》比較有話題,真木陽子比較出色嘅電影都係得《腦內中毒大作戰》,劇集方面,攞最近三套主演連續劇黎比,桐谷美玲無一套有話題同收視,但真木陽子《他、丈夫、男友們》同《問題餐廳》有話題同收視,《瑟西爾的企圖》就唔需要講啦,收視話題咁差,即係2比0,咁比法,真木陽子人氣係點都好過桐谷美玲,頂多係打和。主題曲點都應該係嵐個首,男主角應該好似你所講,係長谷川博己,記者同審查員票都已經贏曬,其他你所講嘅我都認同,即係春季係tbs大勝,只要連主題曲都贏埋,就會好似2013春季咁樣,由同一間電視台包辦所有獎,不過機會比較低,主題曲真係好難贏。日劇學院賞咩人都投得,唔理你咩ip,不過好似之後有獎抽,呢個就應該唔可以參與。知英正因為係韓國人,所以應該要好努力,無番10年經驗都唔駛旨意紅。咁全部劇集原創劇本同無錢買版權兩回事黎,兩者並無必然關係,唔係話全部原創劇本就等於電視台無錢,邏輯上有好大錯誤。《過保護的加穗子》收視都係麻麻,都估唔到,好大機會落單位數。咁秋季月九就真係好睇編劇功力,同埋主角可唔可以演繹到參選市長個種氣場。估唔到我居然會有大病,dse放榜我都係要屋企人去學校代領,成績我唔滿意,但我屋企人好滿意,已經申請appeal,入大學就入硬,但入唔到我最想要嘅poly三寶,都要搏一搏,如果ok,咁當然係香港讀,如果唔ok,就應該會去英國讀,到時未必可以緊貼到j2播嘅野。

發表於 Posted on: 2017-07-15 22:19

UIE1017
回頂端 / Top
吉成千奈美
弱檔水十嘅劇可以成為2016年富士最高收視劇集,搬去月九差極有限啦!而且醫療劇收視唔會差得去邊。如果講10年內高收視而應該有保證嘅月九,應該係得《CHANGE》、《月之戀人》、《無法戀愛的理由》、《上鎖的房間》同《Preiceless 人生無價》,《神探伽俐略》就因為福山雅治,收視好極有限,《CHANGE》同秋季月九都類似啊,都係政治劇,戀愛劇應該無可能靠故事,唯有靠卡士,連《朝5晚9》都係得11%,依家拍愛情劇有雙位數已經係奇蹟,拍《上鎖的房間》呢類推理劇只要選角ok,角色數量減少到最低,應該無問題,拍《Preiceless 人生無價》呢類比較冷門就唯有靠口碑取勝。如果朝日無錢,就唔會請到米倉涼子同天海祐希啦,仲要去美國拍外景。《回家的鎖匙》入面有上戶彩、水野美紀、蓮佛美沙子、及川光博等等都叫唔強陣容嘅話,無野可以滿足到佢,更何況真係嫌弱嘅話,一早唔拍啦!8月4號竟然係播《來自星星的你》,女排都係7月21-23日姐,點會去到8月?星期六都播《寵物情人》啦,算係有套首播嘅,不過瀛知有密又會一推再推嘅?今季富士劇除左月九,其餘3套都係now買曬,真係估唔到。《不好意思,我們明天要結婚》可能當係假期播曬掛,9集咁短,不過我都唔知啊!依家凌晨播《最強名醫3》都真係估唔到,不過算啦,sp上網睇番。《對不起,我愛你》意外地有話題,不過係被人批評,照計tvb好大機會買呢類狗血劇,而且吉岡里帆每集片酬都係20萬,都真係平。《機動警察》係電影,有13套,第0章得15分鐘,之後有48分鐘,你睇日文維基百科會睇到。tvb播《超少年密碼》可能係清版權掛!一至五晚7:00-8:00劇集時段固然有播其他國家劇集,但主力播台劇,咁講法即係星期六都可以播韓劇啦,因為有前科。依家點會無人製作台劇,台灣電視台一定會不斷製作台劇,滿足當地觀眾之餘,可以賣去其他國家,再者,台灣唔係得香港一個地方,仲會賣去新加坡等華人地方俾人睇。你咁講法即係大陸劇比台劇更受歡迎啦,但我唔認同囉,起碼tvb唔需要硬銷台劇都有人睇台劇啊!tvb都有緊貼《神奈小姐》,套劇估唔到真係打破新垣結衣紀錄,以為第二集會收視跌,點知竟然係升,而且好評不斷,睇黎可以不斷升。依家myTV Super竟然有《咪阻住MADAM》,都唔知到底其實係發生咩事,到底tvb係唔係只可以播tvb播過嘅ntv劇呢?

發表於 Posted on: 2017-07-29 23:37

UIE1017
回頂端 / Top
依家viutv播金24劇,希望之後可以繼續播啦。《對不起,我愛你》睇黎應該唔會跌,應該keep到8-9%,同《家族的形式》差唔多。

發表於 Posted on: 2017-07-29 23:37

UIE1017
回頂端 / Top