tvb.com

tvb.com

不會對2017 TVB 節目巡禮有太大期望

以往對TVB來年的節目都很感興趣,想先睹為快;但近年TVB的製作停滯不前,節目劇集不是創新,而是複製往年比較受歡迎的節目和劇集,觀眾的選擇就是睇或不睇,而不是選擇來睇。加上有了My TV Super,不用等免費台播便可以有得看,以往節目巡禮宣告的新劇集,十中八九都會在My TV Super播先,然後才在免費台重播。所以看免費台的吸引力已大減。

加上回顧當下免費台的節目表,翡翠台、J5和J2都是充斥著重播的劇集,觀眾是要在有限的節目中選擇,而不是開開心心花多眼亂中都無法同時觀看TVB幾個頻道的精彩劇集或節目。時代應該是進步,但TVB是採取何種姿態滿足觀眾今天的訴求就不知道。

發表於 Posted on: 2016-11-11 17:16

實講真話
帖數 Posts: 36
回頂端 / Top
而且J5肯定係大陸劇多,J2唔會提及大量提及日韓劇,反而翡翠台會提及多D

發表於 Posted on: 2016-11-12 14:48

煲劇
帖數 Posts: 75
回頂端 / Top
Mytv Super 要付錢才有得看最新的劇集,就算你買左佢部解碼器,都只可看到舊嘢,變相是收費電視,不要太追捧Mytv Super啦!

發表於 Posted on: 2016-11-14 22:21

leung604
帖數 Posts: 229
回頂端 / Top
出年j2會播日劇《女醫神Doctor X 4》,《無敵律師》《有喜歡的人》同埋《精靈守護者》,4套都係意料之內,無咩驚喜,而tvb竟然買左《三億劫案》都真係幾驚訝,我仲以為係now買添!

發表於 Posted on: 2016-11-17 20:20

UIE1017
帖數 Posts: 1541
回頂端 / Top
回應:UIE1017

講真2017年J2日劇巡禮竟然連一套TBS日劇都無,真係奇怪,尤其係J2自9月六日連播日劇都係TBS日劇。睇怕TVB同TBS合約已完,至於J2下年會播NHK日劇《精靈守護者》,真係比較意外,得4集,以J2目前播放日劇模式只要兩星期就播完,加上遲下又有新一季,究竟TVB係一次過播定分開播。

另外J2播《無敵律師》都唔知做咩,套劇無年輕演員,加上TVB少播竹野內豐演出的日劇,唔通係為買下年冬季套月九做勢,而J2播《有喜歡的人》真係唔錯,這套有年輕演員主演的愛情故事,適合年輕觀眾口味,其實TVB點解唔播埋桐谷美鈴主演的《逆齡初戀》同有川架純套《思戀哭泣》。

至於Now今季買勁少日劇,照計應該之前用晒d錢,所以TVB搶到《三億劫案》唔難,而TVB買《三億劫案》又係打算買邊套富士日劇。

發表於 Posted on: 2016-11-18 1:51

吉成千奈美
帖數 Posts: 1620
回頂端 / Top
吉成千奈美
記得你之前講過J2仲播大陸劇,實俾觀眾投訴,但系TVB係17巡禮又係J2提及《微微一笑很傾城》同《超少年密碼》喔,台劇就得一套,如果觀眾投訴佢應該一套大陸劇都唔好放J2,但系TVB還夠膽咁做,還有J5劇場播完《大漢情緣之雲中歌》後播港劇,唔知係唔係想救J5劇場收視,畢竟自從播完《紅高粱》後,TVB好少宣傳J5劇場了

發表於 Posted on: 2016-12-12 21:10

煲劇
帖數 Posts: 75
回頂端 / Top
吉成千奈美
照計應該未完,完左就一早買唔到3套tbs劇啦!J2播《精靈守護者》都唔算意外,基本上巡禮入面嘅日劇都係意料之內,不過韓劇比較意外,竟然會播《嫉妒的化身》。《無敵律師》有年輕演員,有賀來賢人,山崎育三郎等等。至於《思戀哭泣》我覺得都好大機會播,應該出年1-3月播,大部分月九都可以響j2重播,呢套應該都唔會例外,不過如果真係播嘅話我都強烈推薦你睇。

發表於 Posted on: 2016-12-16 19:22

UIE1017
帖數 Posts: 1541
回頂端 / Top
回應:UIE1017

照計TVB同TBS協議已完,TVB無買晒今季TBS日劇緊貼,《下剋上考試》無買到,況且去年兩套TBS劇《別讓我走》同《毫不保留的愛》到宜家日劇台都無播到,證明TVB無買到,因此可以推斷TBS全包合約已完,事實上今年日劇台播埋BS Japan的《和歌子酒》同兩年前NHK舊劇《美女與男子》,睇個勢TVB係無劇買先買這d劇播。

J2播《精靈守護者》播得5集,唔夠一個月播完一套,況且J2少播NHK短劇已經意外,韓劇方面其實唔意外,《嫉妒的化身》有TVB買開的孔孝真,況且TVB要買《藍色海洋的傳說》,播這套話唔定係同電視台打關係手段之一。

《無敵律師》主角係竹野內豐同松雪泰子,主要戲份都係圍繞他們兩個,相反賀來賢人,山崎育三郎戲份根本唔多,老實講這套劇唔應該放J2播,《思戀哭泣》應該唔會播,坂元裕二寫d劇自從播完《愛母罪》之後都無係免費台播過,照計J2播完《無敵律師》後會播《有喜歡的人》,播完《精靈守護者》都唔知會唔會清翻2015年日劇台堆日劇。

另外J2今年播日劇就算係重播日劇台都係緊貼播,睇死TVB用好貴價錢買緊貼,係J2重播旨在回本,現時J2播堆日劇唔係朝日木九就係TBS日九,反而其他時段日劇無咩點播。

發表於 Posted on: 2017-03-21 3:16

吉成千奈美
帖數 Posts: 1620
回頂端 / Top