tvb.com

tvb.com

要求星期五晚照原定安排播放吸血新人類,而20才韓流大獎2010改係星期日下午播放

1 支持
2 反對

總票數 Total Votes: 25

強烈抗議J2停播日劇而播20才韓流大獎2010

係下個星期五原定播放日劇吸血新人類,但係因為播放20才韓流大獎2010令星期五停播原定播放日劇。J2播放的20才韓流大獎2010又唔係同當地同步播放,點解要係9月17日星期五晚播放。其實,tvb可以係J2星期日下午播放。

仲有,今年J2星期五日劇時段停播次數特別多,計埋今次已經第五次,即係tvb可以係今年播多半套日劇。日劇每星期得兩套播,仲要係得一集,相比韓劇同台劇播放集數特別少,所以希望tvb唔好突然係日劇時段停播日劇。

發表於 Posted on: 2010-09-10 13:02

usually123
帖數 Posts: 4187
回頂端 / Top
吸血新人類 有邊個做??

可能只係停1次姐

發表於 Posted on: 2010-09-11 19:40

cyndiwing
帖數 Posts: 22
回頂端 / Top
我好唔爆鋸囉~
'吸血新人類'呢個名真係好難頂咖囉~
人地本身叫''恋して悪魔〜ヴァンパイア☆ボーイ〜'咖~
之後被譯為'吸血鬼男孩'
依家tvb又改個咩'吸血新人類'
九唔搭八!
激死人囉!!!!!!!!!!
同埋我唔想聽到啲配音員配優馬佢地囉!
本身超好聽既聲變到唔知似咩~
呢樣野係極度反對呀\[]/

發表於 Posted on: 2010-09-11 21:00

donut_yamada
帖數 Posts: 3
回頂端 / Top
我懷疑J2今次要係星期五停播一次日劇,係因為吸血新人類未配完音,所以放20才韓流大獎2010來頂期,因為20才韓流大獎2010唔需要配音。仲有這次節目調動可以推遲下一套的日劇播放時間。原定吸血新人類要播到11月19日播完,11月26日要播新的日劇。

因為這次節目調動可以推遲購劇組買劇時間,即係12月3日先會播新日劇。換言之,這套新日劇要等下年先會播完。

發表於 Posted on: 2010-09-12 10:54

usually123
回頂端 / Top
我懷疑J2今次要係星期五停播一次日劇,係因為吸血新人類未配完音,所以放20才韓流大獎2010來頂期,因為20才韓流大獎2010唔需要配音。仲有這次節目調動可以推遲下一套的日劇播放時間。原定吸血新人類要播到11月19日播完,11月26日要播新的日劇。

因為這次節目調動可以推遲購劇組買劇時間,即係12月3日先會播新日劇。換言之,這套新日劇要等下年先會播完。

-------------

應該唔係未做完後期,而係配合中秋月圓之夜播,TVB好興配合主題播日劇,就算TVB買咗日劇"Mother"同"月之戀人""虹色夏戀",都會放在母親節,情人節播。

仲有"吉列合唱團"今日首播,你看唔看,套劇好似好勁,又有贊助,又攞奬。

發表於 Posted on: 2010-09-12 16:19

kwm
帖數 Posts: 5605
回頂端 / Top
回應:kwn

應該唔係未做完後期,而係配合中秋月圓之夜播,TVB好興配合主題播日劇,就算TVB買咗日劇"Mother"同"月之戀人""虹色夏戀",都會放在母親節,情人節播。

仲有"吉列合唱團"今日首播,你看唔看,套劇好似好勁,又有贊助,又攞奬。

-------------

如果話吸血新人類配合中秋節播,一d都唔貼切。係都放係10月31日萬聖節播未仲貼切,東京癲狗係10月23日播完,10月30日播未仲好。所以我覺得tvb唔會配合主題播劇。應該未配完音機會大。

你之前都話"吉列合唱團"成班老餅,唔適合年青人,仲有我一向看開日,韓劇,唔鍾意看美劇,仲要係音樂劇,更加無興趣,所以唔會看。講真這排J2無咩嘢看,韓劇花樣男子去年看過唔想再看,日劇有即將播放的吸血新人類同東京癲狗,單計今個星期看劇集看得一套東京癲狗。

發表於 Posted on: 2010-09-12 17:17

usually123
回頂端 / Top
如果話吸血新人類配合中秋節播,一d都唔貼切。係都放係10月31日萬聖節播未仲貼切,東京癲狗係10月23日播完,10月30日播未仲好。所以我覺得tvb唔會配合主題播劇。應該未配完音機會大。

你之前都話"吉列合唱團"成班老餅,唔適合年青人,

------------

我係話"泡沫之夏"d 演員年過三十,唔適合J2年青風格,無話過"吉列合唱團"成班老餅,"吉列合唱團"係年青演員主演的。

如果"吸血新人類"10月30日播,唔通9月17日播"Mr. Brain",9月24日播仲好,你可以快d睇。

其實一個星期播一集點會因為未配好音而推遲(09年日劇,成年前點會未配好音),劇集台一星期播兩集"螢之光2"都未驚過(10年9月15日先播哂全套),你估推遲一個星期就可以做哂所有嘢,TVB咁大間機構咁兒戲咩,你諗嘢都好天真。

發表於 Posted on: 2010-09-12 23:23

kwm
回頂端 / Top
J2新劇唔掂:

泡沫之夏 - 全部老餅演員,不合J2年輕風格。

吉列合唱團 - 來頭好勁,美國有1,380萬觀眾,但呢d青春音樂劇不合我胃口,無乜興趣看。

發表於 Posted on: 2010-09-06 23:51

kwm
帖數 Posts: 1605

--------------

有帖證明,唔好屈我。

發表於 Posted on: 2010-09-12 23:33

kwm
回頂端 / Top
我係話"泡沫之夏"d 演員年過三十,唔適合J2年青風格,無話過"吉列合唱團"成班老餅,"吉列合唱團"係年青演員主演的。

如果"吸血新人類"10月30日播,唔通9月17日播"Mr. Brain",9月24日播仲好,你可以快d睇。

其實一個星期播一集點會因為未配好音而推遲(09年日劇,成年前點會未配好音),劇集台一星期播兩集"螢之光2"都未驚過(10年9月15日先播哂全套),你估推遲一個星期就可以做哂所有嘢,TVB咁大間機構咁兒戲咩,你諗嘢都好天真。

我想"泡沫之夏"就算好似你所講d演員老餅,唔適合J2年青風格,都要係J2播,好可能係台劇的關係。因為台劇在香港唔受歡迎,鍾意看台劇絕大多數都係年青觀眾,所以未將所有台劇放係J2到播。

其實,"吸血新人類"早d播都好,可以看快d。"Mr. Brain"應該唔會係J2播,遲下到10月你就會知。一來木村拓哉主演的劇唔會係J2到播,二來"Mr. Brain"的頭集同尾集集數特長。首集含廣告有100分鐘同尾集有75分鐘。如果tvb播,係安排節目上一定要將一d節目取消來播完。

你即係話tvb係2009年已經購買了"吸血新人類",只係一直唔係播。如果好似你所講,J2就唔細要重播劇集台播過的探偵學園Q,守財奴同愛.洗牌來預時間。仲有配音都需要時間,如果唔係點解一d劇集台配音要外判就知道配音工作好繁忙,未必可以全部配完,所以係9月17日播20才韓流大獎2010來頂期,你又唔好見以前J2係星期五播20才韓流大獎,有播係放係星期日。

所以我估tvb未配完音,我這排看J2都無見"吸血新人類"預告就知。我估"吸血新人類"應該係半年前買,因為維基百科係幾個月前先有。

發表於 Posted on: 2010-09-14 15:06

usually123
回頂端 / Top
"Mr. Brain"應該唔會係J2播,遲下到10月你就會知。一來木村拓哉主演的劇唔會係J2到播,二來"Mr. Brain"的頭集同尾集集數特長。首集含廣告有100分鐘同尾集有75分鐘。如果tvb播,係安排節目上一定要將一d節目取消來播完。

你即係話tvb係2009年已經購買了"吸血新人類",只係一直唔係播。如果好似你所講,J2就唔細要重播劇集台播過的探偵學園Q,守財奴同愛.洗牌來預時間。仲有配音都需要時間,如果唔係點解一d劇集台配音要外判就知道配音工作好繁忙,未必可以全部配完,所以係9月17日播20才韓流大獎2010來頂期,你又唔好見以前J2係星期五播20才韓流大獎,有播係放係星期日。

所以我估tvb未配完音,我這排看J2都無見"吸血新人類"預告就知。我估"吸血新人類"應該係半年前買,因為維基百科係幾個月前先有。

1)血色星期一,血色星期一II兩套劇第1集,J2都足本播兩小時,而"零秒出手"大結局連播兩集共兩小時十分,你又點解譯。

2)點解"螢之光2"可以配哂音,準時9月25日播放。

3) "吸血新人類"第一集肯定配咗音,咪播第一集先,又唔係一次過播十集,套劇播成兩個半月,係無影响。

4)" 東京癲狗"都好遲出預告,你估係TVB自己拍d劇咩,一個月前已出哂預告,外購劇係咁,使鬼咁早宣傳。

發表於 Posted on: 2010-09-15 0:17

kwm
回頂端 / Top
1)血色星期一,血色星期一II兩套劇第1集,J2都足本播兩小時,而"零秒出手"大結局連播兩集共兩小時十分,你又點解譯。

2)點解"螢之光2"可以配哂音,準時9月25日播放。

3) "吸血新人類"第一集肯定配咗音,咪播第一集先,又唔係一次過播十集,套劇播成兩個半月,係無影响。

4)" 東京癲狗"都好遲出預告,你估係TVB自己拍d劇咩,一個月前已出哂預告,外購劇係咁,使鬼咁早宣傳。

血色星期一,血色星期一II同"零秒出手"大結局的確係延長了時間播,但係這幾套劇集都係以年輕演員主演,但係Mr. Brain唔係由年輕演員主演外,仲要係首集加尾集延長,同你所講的幾套只有一集延長係有分別的。

一向木村的日劇都係放係翡翠台或者高清翡翠台播,點會放係J2播,這點夠值得人相確。你又點解釋。

"螢之光2"應該未配完音,我想TVB係8月購買,一個月配都可以配到一半。

好可能係因為垃圾劇摘星之旅要係9月17日播大結局,這套劇現在收視低,而J2係當晚8:30播20才韓流大獎2010,這套唔會有人看。tvb係唔係唔想J2搶收視,所以將"吸血新人類"推遲。這個理由應該合理。

發表於 Posted on: 2010-09-15 16:06

usually123
回頂端 / Top
你们知不知道哪个网有吸血新人類看???有的话请跟我说!

發表於 Posted on: 2010-09-26 17:17

emma456moon
帖數 Posts: 36
回頂端 / Top