tvb.com

tvb.com

我的自由創作空間

律政肥人

杜南係香港出名嘅事務律師。專替有錢人打官司,除此之外,仲因為大飲大食而被同行戲稱為“土豪律師”。與之不同嘅,就係佢細佬,律政署專職檢控官杜東。杜東為人正直,因此雖然受佢阿哥影響讀咗法律系,但卻因為正義感作祟而選擇咗唔同嘅路線──大律師。

杜東細個時曾以大佬杜南為偶像。但後來因與大哥意見分歧。大家遂漸行漸遠。但杜東唔知嘅係杜南一邊賺有錢人嘅律師費,另一邊又用爾啲律師費除咗自己食用之外,仲用來匿名捐俾慈善機構,講起同細佬嘅恩怨,有時亦係一肚火。於是經常會喺大排檔同一直支持佢嘅紅顏知己劉大妹傾訴。

劉大妹亦有意幫佢地解決兄弟間多年嘅誤會而引起嘅恩怨。

註:本劇劇名為對律政強人之惡搞。

發表於 Posted on: 2017-12-21 0:38

湖海洗我胸襟
帖數 Posts: 5633
回頂端 / Top
鄭則士 ── 杜南
張兆輝 ── 杜東
苑瓊丹 ── 劉大妹
陳松伶 ── 劉惠馨(臨時加上,角色為劉大妹堂妹,杜南之徒弟,與杜東有感情綫)

發表於 Posted on: 2017-12-21 0:43

湖海洗我胸襟
回頂端 / Top
一個演員的誕生

吳星自幼父母離異,自幼跟隨母親相依為命。自小鐘意睇電視睇小說,最終入咗電視台,但常年以來只能做特約演員。直到一次偶然機會獲得名導演李天然嘅賞識,成功拍攝一套電影,自此開始獲得電視台嘅重用,雖然只係配角,但卻意外地與另一演員周達成為拍檔,自此功成名就。

(本故事原型為星爺周星馳的前半生經歷)

發表於 Posted on: 2017-12-21 0:52

湖海洗我胸襟
回頂端 / Top
伏魔傳說

話說三國時候關雲長忠肝義膽,死後位列仙班,並成為伏魔天尊。天尊座下有兩大助力,分別為神勇大將軍周倉以及七巧童子關平,兩者皆是隨關羽一同封神。

位列仙班後的七巧童子關平在一次與眾魔大戰之中戀上一小魔。最後二人被發現,雙方分別被玉帝以及魔君蚩尤貶下凡間。關平成為了馬季。而小魔則轉世為莊芷若……

發表於 Posted on: 2017-12-21 11:35

湖海洗我胸襟
回頂端 / Top
日月未當空(《大唐雙龍傳》續集)

30集

貞觀年間,話說婠婠欲要培育弟子明空進入大唐皇室。寇仲得知後,與妻子一起暗中阻止的故事……

發表於 Posted on: 2017-12-21 12:10

湖海洗我胸襟
回頂端 / Top
角色:

林峰 —— 寇仲
李倩 —— 宋玉致
吳卓羲 —— 徐子陵
唐寧 —— 石青璇
胡定欣 —— 婠婠(本劇反派)
李佳芯 —— 明空(本劇大反派)

發表於 Posted on: 2017-12-21 12:13

湖海洗我胸襟
回頂端 / Top
本故事因應林峰要求欲拍《大唐雙龍傳》續集有感而寫。“日月未當空”源自《日月當空》,因黃易原著《大唐雙龍傳》續集為《日月當空》,為明空稱帝成為武則天後之故事,故此取“日月未當空”。

發表於 Posted on: 2017-12-21 12:16

湖海洗我胸襟
回頂端 / Top
日月當空

改編自黃易《盛唐三部曲》之首部。

李佳芯 —— 武曌 (武則天),婠婠弟子,中國第一位女皇帝
王浩信 —— 邪帝龍鷹,中土魔門高手。

發表於 Posted on: 2017-12-21 12:23

湖海洗我胸襟
回頂端 / Top
年年有魚

連羹當年因回歸而提前移民英國,兩年前回流香港,但由於移民嘅爾段時間,香港已經大變,被當年尚係佢下屬,而家卻係佢上司嘅余秋天打壓。

余秋天個妹余秋水與父親余文樂相依為命,余秋水喺街市劏魚做賣魚妹,而父親余文樂則開魚排捕魚為生。

連羹與余秋水偶然相識,漸漸產生情愫,但余秋天卻反對二人交往……

發表於 Posted on: 2017-12-21 14:26

湖海洗我胸襟
回頂端 / Top
唐文龍 ── 連羹
李彩樺 ── 余秋水

發表於 Posted on: 2017-12-21 14:27

湖海洗我胸襟
回頂端 / Top
劫後

==背景==
2014年,馬航370喺由吉隆坡飛往北京嘅途中失去聯繫。方敏墮海,最終被漁民救起,對方係泰國漁民,其中一個識得講廣東話。於是方敏去咗泰國,喺泰國幾年後,因工作關係而來到香港加入咗當地一家由馬華開設嘅公司。
==故事==
方敏喺香港展開咗新嘅人生。漸漸上位。亦開展咗一段新戀情,男友巫間度係電訊公司嘅一名領導。但二人逐漸交往,卻發現對方並唔簡單……原來當日害佢跌落大海嘅竟然就係佢爾位男友。雙方卻逐漸走向對立……對方竟然係美國特工。

原來由於當時美國政府收到線報,話有間諜竊取咗美國軍事機密,並且從馬拉搭乘航班返回中國。而該名間諜張婕此時亦漸漸浮出水面。而方敏真實嘅樣子竟然同被嗰位間諜生得一模一樣。佢現任男友將佢以為咗係嗰個間諜而接近佢。最終張婕與巫最終亦都走上對決。

而方敏最後卻同張婕嘅原來男友華仁成為一對。

發表於 Posted on: 2017-12-25 23:12

湖海洗我胸襟
回頂端 / Top
方敏 / 張婕 ── 楊秀惠

巫間度 ── 唐文龍

華仁 ── 梁烈唯

發表於 Posted on: 2017-12-25 23:15

湖海洗我胸襟
回頂端 / Top
毀童年之雪姑一友(白雪公主與小矮人)

在好多人嘅童年都會聽過一個童話故事,香港稱為雪姑七友,大陸稱為白雪公主與七個小矮人。結局美好,但係真實嘅版本卻係另一回事。

話說白馬王子其實鐘意嘅係皇后嘅情夫,而白雪公主係皇后同白馬王子嘅私生女。於是皇后將白雪送出咗王城城堡。國王最終查到咗白雪嘅身份,並搵人對佢落毒,白雪中咗毒後,白馬王子搵佢嘅魔法師研製咗解藥,但可惜為時已晚。七個小矮人徹夜痛哭,其中一個仲要為白雪殉情。

前世喺德國,今世喺香港。21世紀嘅香港,白雪嘅轉世白妤則在電視台做明星仔。而嗰個殉情小矮人嘅轉世陳百長則成為咗一個漫畫家。兩人漸漸相識,最終共諧連理……

發表於 Posted on: 2017-12-25 23:49

湖海洗我胸襟
回頂端 / Top
白雪 / 白妤 ── 龔嘉欣

陳百長 ── C君

發表於 Posted on: 2017-12-25 23:50

湖海洗我胸襟
回頂端 / Top
殭屍和我有個約會

有感於亞視要開拍新版殭屍,故意惡搞也。

吳長興係一個神棍。專門招搖撞騙。一次做法事之中,唔覺意受傷,一滴鮮血滴落一個墓碑之中。故事就如此開始了……

發表於 Posted on: 2017-12-25 23:58

湖海洗我胸襟
回頂端 / Top
女殭屍 ── 陳煒

吳長興 ── 黃長興

發表於 Posted on: 2017-12-25 23:59

湖海洗我胸襟
回頂端 / Top
律政肥人故事角色改為由鄭則士、張兆輝、苑瓊丹、姚子羚擔當,原來陳松伶嘅角色改佢。其實係見到材叔有套計劃緊嘅新劇有用前面三個而突然諗嘅。

發表於 Posted on: 2017-12-27 17:34

湖海洗我胸襟
回頂端 / Top
刀神(《金玉滿堂續集》)

江湖傳聞,當年戴東官為乾隆製作了各式美味菜餚後,乾隆皇帝御賜咗一把由頂級打鐵師父打造嘅“神味刀”。幾百年後,大清經已滅亡。

戴家後人亦都帶住神味刀輾轉落咗香港。戴家好乃係蓮記茶餐廳主廚,家傳技藝其實已經十去其九,因此佢學嘅亦只係點整雜扒餐呢啲茶餐廳菜式。

與此唔同嘅係戴家好個女戴姿,則係一心想重振祖輩聲威,可惜神味刀咁多年嚟早已生曬銹。即使佢去搵為數唔多嘅打鐵師父都冇得整。但係卻亦因此認識咗嗰位老師父個仔費青。與戴姿唔同,費青卻對繼承傳統嘅打鐵技藝冇咩熱誠。不過兩人卻都鐘意煮餸。

而費青對煮嘢食嘅愛好係來自佢阿媽。兩人不斷交流煮菜心得,並漸生情愫,費青甚至將其母親嘅做菜心得傳俾戴姿促使其廚藝迅猛提升。而在神味刀上,費青老竇費華則指與其令原來嘅刀再次生輝,倒不如另外做過一把刀。而費華亦表示唔會教佢制刀技藝。

於是二人就去啲造刀廠度偷師,以及偷用機器制刀。當新嘅刀出來後,戴姿亦因為偷用機器而被發現並被控告入獄。

當戴姿放監後,此時費青亦都與另一女子相好。戴姿氣憤,但其後發現一切皆係其父親費華所為。費華亦因對方坐監而拒絕個仔重新與其交往。此時,電視台舉辦“刀神大賽”。戴姿毅然參與。

並決意以當年先祖戴東官嘅著名菜式“麻婆豆腐”迎戰,最終贏得比賽,費華亦都因為其獲得成就而允許其與費青繼續交往。而費青亦必須在其現任女友與戴姿之間作出抉擇……

發表於 Posted on: 2018-01-21 1:13

湖海洗我胸襟
回頂端 / Top
戴家好 ── 于洋
戴姿 ── 朱晨麗
費青 ── 張穎康
費華 ── 區瑞偉
費青現任女友 ── 林淑敏
費青母親吳靚女 ── 李佳芯(客串)

發表於 Posted on: 2018-01-21 1:18

湖海洗我胸襟
回頂端 / Top
集數:25

發表於 Posted on: 2018-01-21 1:19

湖海洗我胸襟
回頂端 / Top
刀神名字改為神刀,避免與基於《圓月彎刀》小說的《刀神》重名。

發表於 Posted on: 2018-01-31 0:51

湖海洗我胸襟
回頂端 / Top
功夫特警(電視電影羣星會續集)

譚尚義(羅仲謙)為當年曾經穿梭時空嘅的士司機譚阿倫(溫兆倫)與侯盈盈(何婉盈)之子。話說兩人當年返回1992年後結婚生子。在誕下尚義後,因當年頻繁使用九轉靈童而導致嘅副作用下,兩人急劇衰老,為咗不致令到武功失傳,於是喺尚義還是十歲之時(2003年)將一身功力功夫傳咗俾尚義。在兩人將武功悉數傳俾尚義後便匆匆離世。此後尚義被退休警員吉叔(胡楓)收養並撫育成人。

長大後嘅尚義加入咗香港警隊,並因為體質優異,曾做過G4特工,之後轉職SDU,其後退役SDU,加入重案。

在一次調查案件之中認識尚通銀行非執行董事兼美國咸豐銀行老闆尚慶莊(汪明荃)之女尚可文(賈曉晨)。並漸生情愫。

發表於 Posted on: 2018-03-02 17:27

湖海洗我胸襟
回頂端 / Top
在兩人相識之後,兩人漸漸接觸到一些奇幻事件。並因此逐步暗生情愫。而尚義漸漸發覺自己身懷可以看透人前世今生嘅奇異天眼。而已經變成太監嘅葉小堅,不知從何處搵到《葵花寶典》殘卷,修練成功後再次在人間作惡。

尚義為了阻止對方繼續作惡,與可文合力對抗,最終為民除害。

發表於 Posted on: 2018-03-02 18:02

湖海洗我胸襟
回頂端 / Top
羅仲謙──譚尚義(故事男主角),譚阿倫之子,身懷玉女心經及不死極樂神功兩套絕世武功,以及因父母多次使用九轉靈童而生出的天眼“看三生”。

賈曉晨──尚可文(故事女主角),尚慶莊(參見2017年劇集《誇世代》)之女。曾跟易先生(歐瑞偉)(參見2017年劇集《同盟》)學習過格鬥術。

夏雨──葉小堅(故事大反派),被溥儀於偽滿州國時期閹咗嘅現代人,太監,修練葵花寶典回復功力。(參見原1992年電視電影《羣星會》)

羅嘉良──王鼎(客串角色)(參見1996年劇集《聊齋》),時空穿梭者,在伍秋月嘅幫助下習得九陰真經裡面嘅武功(參見1994年劇集《射鵰英雄傳》,羅嘉良飾演當中楊康角色。)

發表於 Posted on: 2018-03-02 18:24

湖海洗我胸襟
回頂端 / Top
踩親你條尾之杏林傳說(踩親你條尾二號故事)

種類:古裝、奇幻神魔、醫療

話說三國時期東吳赤烏太元年間,在皇帝孫權統治下,嶺南以及江東一帶天下太平,百姓安居樂業。然而在這昇平景象之下,原來暗藏殺機。

話說建業皇城處由重兵把守嘅寶物“燭龍之淚”突然失蹤。原來卻落入妖龍帝君敖軍之手。此時,小狐妖胡媚則遊戲人間,偶遇妖龍帝君座下三妖之中的地妖。雙方鬥法之下,胡媚不敵,正要被對方剿滅之時,地妖被帝君急召回營,性命暫時無憂。但亦因此受了重傷,幸得路過之醫道合一之道士董奉救起。

董奉將之救回自己家中療養。胡媚向其道出受傷經過,董奉感到有問題,於是就找到同一屋簷下之女天師張琪琪卜算,結果算出吳帝孫權即將駕崩。而妖龍帝君即將令到吳國百姓民不聊生。

話說妖龍帝君召回地妖之原因乃因要其部下天地人三妖齊全方可展開三元氣運大法,方可吸收天下氣運推算天機。而帝君推算出其將會敗於一個名叫董奉的人手上。為了對付董奉,四妖全軍出動,雙方展開大戰。

雙方大戰後董奉一方暫敗,張琪琪算出若要對付妖龍,必須集齊十萬功德。於是董奉就開始集功德之計,一邊幫人治癒重病且不收分文,並讓痊癒之人於山中種下杏樹五棵。

多年後,杏樹成林,董奉以杏樹所結之杏仁換取穀物糧食賑濟貧民,終盡集十萬功德,十萬功德轉為無邊法力,終於讓董奉殺滅敖軍。然而臨終前之敖軍亦落下詛咒,董奉身死之年,亦為東吳覆滅之時。

後記:董奉終於公元/西元280年逝世,而同年東吳果然滅亡……(全故事完)

發表於 Posted on: 2018-03-03 1:01

湖海洗我胸襟
回頂端 / Top