tvb.com

tvb.com

我的自由創作空間

秉承翡翠自由創作空間傳統,繼續創造劇集故事。由劇集區轉過嚟此區。

發表於 Posted on: 2017-12-15 23:47

湖海洗我胸襟
帖數 Posts: 4679
回頂端 / Top
第一個:踩親你條尾

集數:20

故事話說元末明初,天下大亂。三才觀觀主,得道高人三才子手持誅仙劍率領大弟子白楊、二弟子蒼松、三弟子葛柏要為附近天良鎮鎮民斬妖除魔,除暴安良,誅除附近作惡的九尾妖狐。

決戰中,妖狐本能力壓三才子,但奈何被大弟子白楊以朱雀真火燒傷,最終被斬剩三條尾,妖狐自知不敵而逃去。

妖狐逃去後,潛心閉關修煉,企圖報仇雪恨……

六百年後過去,現代嘅香港。白楊嘅轉世楊百一係一名保險銷售員,與父親楊武興相依為命。此時九尾妖狐經過六百年嘅閉關,終於重回巔峰,並決心搵當年嘅三才子同埋白楊嘅轉世報仇。

此時嘅三才子早已轉世成為香港首富李乾坤。九尾狐為咗避免打草驚蛇,決心隱藏身份,伺機報復。

楊武興係李乾坤公司嘅保安總監。而一次偶然嘅機會令佢認識咗楊百一。但重遇嘅仇人卻漸漸產生愛情,最後九尾狐竟不知如何落手?

發表於 Posted on: 2017-12-16 0:10

湖海洗我胸襟
回頂端 / Top
白楊 / 楊百一 ── 黃智賢
九尾妖狐 / 胡莉 ── 李佳芯
三才子 / 李乾坤 ── 羅樂林
楊武興 ── 劉江
蒼松 ── 何遠東
葛柏 ── 何廣沛

發表於 Posted on: 2017-12-16 0:14

湖海洗我胸襟
回頂端 / Top
第二個:七的故事 / 京韻南傳

集數:30

1970年代,由於戲曲觀眾流失,刀馬決心執咗佢個京劇團,解散戲班子,刀馬嘅七名弟子被迫另尋生計。

大師兄馬飛龍、二師兄馬天虎帶領另外七名弟子打過好多份工,並最終得貴人施晴的幫助進入蕭氏電影,開始拍攝電影。

漸漸馬天虎卻喜歡上施晴,旦施晴卻喜歡飛龍,而飛龍卻最終選擇嘅係女演員黎詩。隨著香港電影界嘅逐步走紅,最終飛龍等人名成利就……

發表於 Posted on: 2017-12-16 0:31

湖海洗我胸襟
回頂端 / Top
馬飛龍 ── 歐陽震華
馬天虎 ── 張繼聰
黎詩 ── 滕麗名
施晴 ── 陳瀅

發表於 Posted on: 2017-12-16 0:33

湖海洗我胸襟
回頂端 / Top
第三個:巨頭

集數:40

鍾原係一個軟體工程師,靠山寨咗一個著名公司嘅idea,開發咗一個即時通訊軟體(real-time messaging software)而打開銷售,其後公司越做越大,最終不再搞抄襲山寨。

鍾國則係一名讀天子商務嘅人,靠努力獲得認可。

兩人嘅公司都越做越大,並且成為競爭對手。尤其喺移動支付領域……

發表於 Posted on: 2017-12-16 0:41

湖海洗我胸襟
回頂端 / Top
鍾原 ── 蔣志光
鍾國 ── 郭晉安

發表於 Posted on: 2017-12-16 0:42

湖海洗我胸襟
回頂端 / Top
解碼時代

集數:80

博愛醫院頂層嘅超級監護室裡面有一個病人,係廿幾年前叱咤風雲嘅丁蟹。莊芷若修讀完腦科、精神科後來此實習,就被院長連志森帶來此處。

金融業,係香港嘅經濟命脈之一,裡面隱藏咗多少恩怨情仇,冇人知道。

劉志天,當今股王,號稱天才狙擊手。
李仁釗,做塑膠花起家,如今係香港首屈一指嘅大富豪。

眾人就在此處展開一場生死較量。在這場金融鬥爭之中,又有多少人因此而瘋掉,被迫鋌而走險?!又有多少人因此傾家蕩產?

解碼時代為你解碼。

發表於 Posted on: 2017-12-16 0:58

湖海洗我胸襟
回頂端 / Top
此為第四部。解碼時代,名字由仁心解碼以及大時代構成。故事描述金融鬥爭以及因此而被迫鋌而走險瘋掉犯法嘅人嘅故事。

角色:

蔣志光 ── 連志森(參看《仁心解碼1、2》)
黃智雯 ── 莊芷若(參看《降魔的》)
鄭少秋 ── 丁蟹 (參看《大時代》)
方中信 ── 高天偉 / 高立仁 (高立仁參看《仁心解碼1、2》)高天偉 為 高立仁年紀相若嘅堂弟,兩人天生十分似樣。高天偉係自學成才嘅股神。李仁釗旗下盈天基金經理。後為神擊基金嘅基金經理。擁有兩套財技。
廖啟智 ── 丁砲, 高天偉死敵,劉志天旗下神擊基金經理,後為盈天基金經理。丁蟹侄仔。同樣擁有兩套財技。
岳華 ── 李仁釗,做塑膠花起家,長天實業老闆。
劉江 ── 劉志天,自學成材,著名股壇狙擊手,賺到嘅錢財50%修建學校、醫院以及孤兒院。為人正直但極具才智。
林峰 ── 李澤義,李仁釗次子,海外大學畢業。負責經營觀點電視View TV。高天偉情敵。為對付高天偉而拜丁砲為師。
佘詩曼 ── 許青琳,觀點電視力捧姐仔,同李澤義一夜情 ,喜歡高天偉。
馬國明 ── 古永,被李仁釗害死的股民古家遺孤,決心要拜高天偉為師。與莊芷若有感情線。

發表於 Posted on: 2017-12-16 1:20

湖海洗我胸襟
回頂端 / Top
王浩信 ── 康城,被丁砲害到家破人亡嘅康家後人。拜高天偉為師決心要對付丁砲,喜歡莊芷若,卻與對方有緣無份。與丁花有感情線。
楊怡 ── 丁花,丁砲之女,TXB之編劇,與康城有感情線。

發表於 Posted on: 2017-12-16 1:27

湖海洗我胸襟
回頂端 / Top
角色原型:

李仁釗 ── 李嘉誠
劉志天 ── 劉鑾雄。

發表於 Posted on: 2017-12-16 14:37

湖海洗我胸襟
回頂端 / Top
其他角色:

羅樂林 ── 朱學禮,哲學教授兼新一代股神,同時亦係博愛醫院新任客籍講師。(參看仁心解碼2)

發表於 Posted on: 2017-12-16 14:42

湖海洗我胸襟
回頂端 / Top
反派:林峰、廖啟智、岳華、王浩信

正派:馬國明、方中信、劉江

金融鬥爭中,有人歡喜有人愁,有部分人贏盡天下,亦都有人傾家蕩產,家破人亡。好多人被股市逼到傻咗,有啲人亦因此摸唔到方向。有啲人卻更加堅定信念。

爾個係最瘋癲嘅故事,亦係最正常嘅故事。

發表於 Posted on: 2017-12-16 14:54

湖海洗我胸襟
回頂端 / Top
角色修改:劉志天改由劉松仁擔當。

發表於 Posted on: 2017-12-16 15:15

湖海洗我胸襟
回頂端 / Top
5,漫畫傳奇

集數:50

王玉自小由佛山隨親戚偷渡來港,喺讀書期間開始鐘意睇漫畫書。後來自己寫起漫畫,最終創立王記漫畫,之後上市,但一次股災導致鋃鐺入獄,到後來出來重新振作,創立王朝漫畫。並逐步打開影響力……

發表於 Posted on: 2017-12-16 15:23

湖海洗我胸襟
回頂端 / Top
王玉:苗僑偉

發表於 Posted on: 2017-12-16 15:25

湖海洗我胸襟
回頂端 / Top
以上:以上皆為總集數

40集分為上下兩季,50集分為兩季,各25集,80集分為四季,各20集。

20集、30集不分季。

發表於 Posted on: 2017-12-16 21:22

湖海洗我胸襟
回頂端 / Top
粉腸英雄

集數:20

故事:朱大長與朱二成同為母親朴夕與朱玄漿嘅一雙兒女,大長生於2017年嘅香港。2047年,正值香港“回歸”中國50年。此時,作為青年黨成員兼香港首席青年科學家嘅朱二成(生於2022年)同一眾科研人員終於成功完成咗時光機。正準備實驗時,一名匪徒與朱二成兄長,身為警察嘅朱大長陰差陽錯地進入時光機,朱二成企圖阻止,結果三人誤觸時光機控制器而返回過去。

由於三人係誤觸時光機,結果三人各散東西地跌落在2019年香港嘅唔同地方。而想返回未來卻又因為當時技術而成為難題。

由於2047年嘅香港係無現金社會。所以朱大長嚟到2019年可謂身無分文。於是只好搵工,佢本想考入當時嘅香港警察,奈何冇身份證,幸好獲得當時得二十五歲嘅佢嘅親生老竇朱玄漿收留,成為咗一名黑工。

朱大長見識到佢老竇點樣含辛茹苦噉樣打理頭家。亦到見識到當時嘅社會係點樣嘅一種撕裂法。並知道既然無法返回未來,就只好腳踏實地,落地生根。漸漸認識咗當時做珠寶店嘅員工邵琪琪。

兩人本來越行越密,隨著與朱二成嘅重遇,琪琪發現佢來自未來嘅秘密,朱大長表示自己如今已無法回到未來。而此時該名匪徒亦都再次出現眼前。

最終朱大長喺朱二成嘅協助下利用一種朱二成嘅發明,將佢打敗。並移交咗警方,而原來佢來到2019年,靠做文雀嚟搵食,已經案件,最終被鎖,而朱家亦都從此天下太平。

發表於 Posted on: 2017-12-20 15:28

湖海洗我胸襟
回頂端 / Top
歐陽震華 ── 朱玄漿,腸粉店老闆,與妻子朴夕生有一子,因妻子喜歡睇韓劇(尤其是大長今),而將兒子改名大長。為人宅心仁厚,富有幽默感。
陳豪 ── 朱大長,朱玄漿來自未來的兒子。為2047年嘅香港警察。為人正直。繼承咗父親嘅幽默感。
邵美琪 ── 邵琪琪,珠寶店員工,與朱大長有感情綫。
朱晨麗 ── 朱二成,朱玄漿、朴夕之女兒,朱大長妹妹,2022年出世,為2047年嘅著名科學家,時光機研發人員之一。
樊亦敏 ── 朴夕,朱玄漿之妻,朱大長、朱二成之母。
陳展鵬 ── 陳豪,朱大長在未來追捕的匪徒。朱二成的前戀人,本劇反派。

發表於 Posted on: 2017-12-20 15:40

湖海洗我胸襟
回頂端 / Top
白衣神探

新題材:懸疑探案+病理學。

20集

程天,香港伊麗莎白醫院病理科專家。多宗新型病例入住,被譽為白衣神探嘅程天開始咗佢作為病理科醫生。

探究病理,就好似查案噉需要抽絲剝繭……

發表於 Posted on: 2017-12-20 18:31

湖海洗我胸襟
回頂端 / Top
程天 ── 吳啟華,病理科專家。
梁依 ── 蒙嘉慧,生物系教授。與程天有感情綫。

發表於 Posted on: 2017-12-20 18:33

湖海洗我胸襟
回頂端 / Top
人間樂土

20集

蔣仁世係一名音樂人,熱血半生,一直追尋夢想,想做出最好嘅音樂。依靠喺彩虹街表演賺錢。方樂係一名紅透半邊天嘅職業歌手,因為一場意外而曾經一度癱瘓,亦因為嗰次意外令佢嘅男友捨佢而去。直到佢痊癒,偶然間遇到仁世,雙方有共同愛好,從而走近。兩人以組合再次出道,就在二人感情初開之時,方樂嘅前男友再次出現,企圖再次追求,當然最終方樂仲係揀咗同佢更多共同話題嘅仁世。

發表於 Posted on: 2017-12-20 19:13

湖海洗我胸襟
回頂端 / Top
蔣志光 ── 蔣仁世
鄭希怡 ── 方樂
胡諾言 ── 方樂前男友

發表於 Posted on: 2017-12-20 19:15

湖海洗我胸襟
回頂端 / Top
截拳道

集數:25

話說1959年,李振藩在家人的慫恿下前往美國。李振藩在美國這段期間,認識了妻子李琳達(Linda Lee Cadwell),而李振藩亦在這段期間於美國開設咗振藩武術館,招收非華裔弟子習武。

但由於其向非華裔傳授武技,結果引致奧克蘭一位華人拳手黃澤文嘅不滿,遂雙方決定比武。經過一輪苦戰,最終黃澤文被擊敗。

而李振藩經過該場格鬥,亦痛定思痛,最終創立截拳道並與好友一同推進了綜合格鬥嘅發展。

發表於 Posted on: 2017-12-20 23:51

湖海洗我胸襟
回頂端 / Top
本故事以李小龍在美真實經歷為故事。

李振藩(李小龍)── 伍允龍
李琳達(Linda Lee Cadwell)── 陳明恩
黃澤文(黃澤民)── 梁烈唯
李詹士(詹姆斯 李)── 布偉傑

發表於 Posted on: 2017-12-20 23:56

湖海洗我胸襟
回頂端 / Top