tvb.com

tvb.com

反對抽起三生三世播射鵬

咩叫做唔適合港人口味,港人就永遠只能同樣題材的劇,唔可以睇下新野,BBB就係永遠一成不變,本來播三生三世睇題材有新鮮感都想睇下,換成射鵬真係迫我關TV,悶唔悶D呀!本來知要播三生三世就一直等,現在又話唔播,早知唔等你,玩野呀!

發表於 Posted on: 2017-04-19 22:30

殿下
帖數 Posts: 91
回頂端 / Top
有關抽起的傳聞及報導都是未經 TVB 證實的,樓主無需因此而動氣,待有最新官方消息發佈時才留言都未遲。

發表於 Posted on: 2017-04-19 23:36

Czero
帖數 Posts: 403
回頂端 / Top
無辦法,因為三生三世被告抄襲╮(╯▽╰)╭
如果唔係因為錦繡未央被人告果時tvb已經播緊,
分分鐘錦繡未央都唔播出街

發表於 Posted on: 2017-04-19 23:43

雪影迷離
帖數 Posts: 7
回頂端 / Top
對於有關傳言,無綫企業傳訊部助理總監蘇燦榮回應指,有關宣傳片是向觀眾介紹TVB成功取得《三》劇的播映權,而TVB方面從未公布該劇播映日期,不存在「被抽起」的說法。而剛於內地播畢的《射》反應極好,TVB方面亦已完成配音及剪輯,定於五月八日起,周一至周五晚上八時三十分播放。

失望,果斷關機。88

發表於 Posted on: 2017-04-19 23:59

殿下
回頂端 / Top
洗鬼你講我知買左版權,依加理得無幾時放,早抖啦你,上網去其他地方大把有得睇,係咁。88

發表於 Posted on: 2017-04-20 0:02

殿下
回頂端 / Top
自己官網寫左5月8,依加又話唔係抽起,跟本就老點觀眾,講晒啦。係。你無講幾點,你中幾點就幾點啦。。。玩人

發表於 Posted on: 2017-04-20 0:06

殿下
回頂端 / Top
被告抄襲?BBB抄襲咪仲多,哈。。

發表於 Posted on: 2017-04-20 0:15

殿下
回頂端 / Top
唔關港人口味問題﹐我唔係香港人一樣都不喜看這類劇集。同時好唔明白點解老是拍咁多古裝劇﹐是否因編劇無晒題材? 一直以來從不收看古裝劇﹐好反胃。

發表於 Posted on: 2017-04-20 10:30

JessicaTvb
帖數 Posts: 303
回頂端 / Top
無綫決定5月8 播射鵰係一個超級錯誤的做法,有消息指無綫高層睇咗頭十幾集覺得較少愛情情節,吸引唔到D師奶去收睇,所以抽起推遲播出。我覺得無綫咁做會失去一班年青人,而我作為一個年青人都覺得射鵰已有不少版本,現時又播另一版本,會令人覺得有D悶,因為年青人喜歡睇一D較有新鮮感既劇集,而無綫早前亦播出一D關於三生三世既宣傳片,依家又話要抽起令人太失望。
其實TVB想要顧及師奶同年青人,可以將三生三世擺係J5晚上11:30播放。另外我覺得播完射鵰之後,觀眾未必會收睇三生三世,因已睇完一場愛情古裝片後,唔會再想收睇愛情片,所以TVB可以考慮將三生三世擺係J5播放就唔需要係翡翠台播。

發表於 Posted on: 2017-04-20 13:31

Chunghp
帖數 Posts: 5
回頂端 / Top
我都反对换吖! 三生三世俾射雕英雄传 好太多啦吧. 射雕英雄传 TVB以前老版本才是经典啊. 三生三世题材新颖D 期待啊 唔明点解要换啰.. 虽然已经睇过普通话嘅版本,但系都会想睇多一次。 但系射雕英雄传 已经睇过太多啦 一D都唔会想睇 广告都卖晒点解要换..

發表於 Posted on: 2017-04-20 14:51

same716
帖數 Posts: 21
回頂端 / Top
大家有無一種感覺就係TVB只顧師奶客群並無顧年青人客群,如TVB有顧及年青人就應該播三生三世唔好再播射雕嘞,睇咗無數版本都會有厭惡既感覺!其實TVB係唔係想所有人都討厭睇射雕呢?

發表於 Posted on: 2017-04-20 15:08

Chunghp
帖數 Posts: 5
回頂端 / Top
要選一套放黃金時段,寧願睇新野三生三世,都唔想睇拍過N次的射鵰,何況量質量收視評價三生三世都高佢幾皮.....

發表於 Posted on: 2017-04-20 15:09

殿下
回頂端 / Top
中意睇金庸,但都唔想睇完又睇,睇完再睇,來來去去唔係郭晴黃蓉..就來套姑姑過兒,真係悶到爆呀!!!!!平時要播都放J2 J5..咁咪幾好,難得有套新野,質量又好,點解唔試下,高層睇左十幾集覺得無愛情線,天呀..你地到底無睇架,我睇過十幾集都知,人地有留線,女主明明仲同其他人有感情線,套野講的主線和主角係想女主囉唔該....

發表於 Posted on: 2017-04-20 15:19

殿下
回頂端 / Top
點解擺係星期一至五晚上8:30播,應該擺係同武則天、無心法師、琅琊榜同一個時段星期一至日晚上9:30播!

發表於 Posted on: 2017-04-20 16:57

samson5007
帖數 Posts: 206
回頂端 / Top
一句三生可能不適合香港觀眾口味,咁佢買番來做麥野,仲話之前個廣告係宣傳買左三生版權,真係笑大人個咀。。買番黎又唔播,放係垃圾無人睇的時間,仲出大大個廣告,咁不如直接咪鬼買啦!無線高層今次決定真是笑死人

發表於 Posted on: 2017-04-20 21:17

殿下
回頂端 / Top
其實有沒有人發現原本官網5月8號8:30是播《賭城群英會》,還有《三》預告片明明説了“情繫五月”,還説不是抽起?

發表於 Posted on: 2017-04-20 23:53

哈哈哈哈呵
帖數 Posts: 73
回頂端 / Top
師奶都嫌播完又播悶死人啦。

發表於 Posted on: 2017-04-21 1:04

陳多利
帖數 Posts: 118
回頂端 / Top
TVB簡直離晒大譜,明明講好播三生三世,賣晒廣告,郤突然抽起。有好多人雖然網上睇左但都想支持電視播,但竟然抽起左,播射鵰?真係搞錯,太唔尊重演員了,又破壞自己形象。做大台點可以咁,你地決定播乜野前,都冇計劃好既咩?冇用腦諗下咩?話變就變?成日播d改左n咁多版本既野,一d都唔創新,難怪收視越來越低,難怪而家d後生既都唔想睇電視啦,真係離晒大譜.....

發表於 Posted on: 2017-04-21 21:09

cindylin826
帖數 Posts: 31
回頂端 / Top
全世界都發現,係無線高層唔發現,仲死口唔認講大話騙觀眾,跟本就唔尊重亦無理觀眾感受,中意點就點,其實套野只係比佢地睇,啱佢地口味咪叫啱港人口味囉,都無真係理過大家想睇咩,特別年青中意D咩,對佢地來講觀眾算係咩。。。。可以不理

發表於 Posted on: 2017-04-21 21:11

殿下
回頂端 / Top
想抽起就抽起, 觀眾是沒發言權的! 討論區反對又怎樣, 換了就換了...就是說沒公布播出期嘛...廣告只是給大家看預告喳.....大家只有等吧! 這是電視最好的時代...也是最壞的時代...大陸劇百花齊放...港劇就......(大家思考下囉!)

發表於 Posted on: 2017-04-22 5:35

kenixtgn
帖數 Posts: 47
回頂端 / Top
捉字蝨。真想問句要是沒有準備五月播出,那麼“情約五月”這句話又作何解釋?抑或誤導觀眾?還是當大家唔識聽廣東話?抽起左就抽起左,現在好像大家誤會及冤枉了他們似的,這種態度才令人反感。仲要老屈港人話唔啱我地口味!

係唔啱你班高層口味,唔好拖我落下水!

發表於 Posted on: 2017-04-22 16:46

殿下
回頂端 / Top
睇左預告,本身等tvb播粵語三生三世好期待,同屋企人講完劇情,我媽重期待過我,一知做射鵬,我老豆ar媽話又射鵬?!甘五睇lo,睇其他台好過

發表於 Posted on: 2017-04-22 22:17

ltwp
帖數 Posts: 2
回頂端 / Top
TVB播 會亂刪情節 上網睇原版三生三世好過~

發表於 Posted on: 2017-04-23 0:51

nancy0709
帖數 Posts: 2
回頂端 / Top
原版當然看了,現在是想係黃金時段在電視上看到三生三世,想不到那麼困難,還要被無線高層耍。

發表於 Posted on: 2017-04-23 1:01

殿下
回頂端 / Top
三生三世都是香港導演既作品 , 可況收視高過雕兄

發表於 Posted on: 2017-04-23 1:31

遊學人生
帖數 Posts: 61
回頂端 / Top