tvb.com

tvb.com

TVB收費劇集台+精選台

《契爸唔易做》
時間: 12月18日起 逢星期日 3:00pm/9:00pm
演員: 阿部貞夫、蘆田愛菜、鈴木福

高木護是個38歲的單身男子。一次在同學聚會上,重遇棒球部的好友笹倉純一郎,得知他跟妻子離婚後,獨自撫養一對雙胞胎──薰和友樹。不料隔幾天,阿護突然接獲通知純一郎病逝的消息。在喪禮上,阿護目睹年幼的薰和友樹,因分別被不同的親戚收養而被迫分開,心裡十分難受。然後一天,友樹從親戚的家出走了。阿護得知此事後,帶著薰四出尋找,終於在公園找到友樹。看見原本膽小怕事的友樹,竟有勇氣離家出走找姊姊,以及兩姊弟重逢時依依不捨的樣子,阿護不願再拆散二人,決定收養他們,成為他們的「爸爸」!未婚、也沒有和小孩相處過的阿護,一開始非常不習慣照顧孩子的生活,甚至跟薰和友樹發生不少爭執。然而,他們三人相處下來,卻漸漸培養出比血緣關係更深的親情。

發表於 Posted on: 2011-12-22 22:07

kolley
帖數 Posts: 6626
回頂端 / Top
績:

阿護由佢第一次決定收養龍鳳胎,蘆田愛菜演家姐鈴木福做弟弟係兩姊弟一齊住得好開心,最唔慣就係 (阿部貞夫)演阿護,一個大男人要照顧一對姊弟真係好幸苦....真係出比血緣關係更深的親情。薰和友樹同埋友好朋友(狗仔)去阿護屋企一齊住,阿護有時覺得(狗仔)會講說話嚇倒阿護.......第一集好平靜,只係(狗仔)覺得意外........

我第一次睇蘆田愛菜<愛母罪>當時真係好大回響,佢演出一個好被母親遺棄,佢演繹得好真無做作,令人睇左又諗起佢受憐憫真係好出色!
當蘆田愛菜一年年長大拍既劇集,就要佢又用唔同兒童角色演繹,再唔可以好似<愛母罪>果種角色,今次要演一個父母唔係身邊,又要演一個家姐要保護弟弟真係要發揮佢天武本錢......係日本同台灣都話好睇好感人,個班觀眾有無睇過<愛母罪>呢套劇唔會有比較啦,但我只係睇左兩集仲未知..............

發表於 Posted on: 2011-12-22 22:08

kolley
回頂端 / Top
《契爸唔易做》已經睇左四集
真係做人爸爸唔易做,仲係龍鳳胎唔易湊,契爸真係好錫佢地

今次睇蘆田愛菜為主,佢演一個家姐要保護細老同照顧,角色比較吃力D,呢套劇集比較溫情D又合家歡劇集,又咁岩311大地震後播,又咁溫馨連同動物都有埋感情劇戲,應該好收得......由其日本本土自己人!

最適合父母睇同比較年紀細D睇,最有共鳴一定係(師奶)一族睇同有家庭子女一定會睇,有D父母子女只有六七歲仔女更加鍾意睇,所以連台灣都喜歡睇呢兩位小朋友.....
我只認識:蘆田愛菜,另一位男主角阿部貞夫同鈴木福好似唔係咁熟面口!

我自己個人就暫時覺得一般處境肥皂泡劇集,應該有笑有淚多數開心,係一套好大路劇集,不過我都係睇左四集姐,我都會睇落去........

發表於 Posted on: 2011-12-26 0:27

kolley
回頂端 / Top
回應:usually123

《冬之櫻》最佳男配角: 高島政伸「 冬之櫻」第一名

最佳男主角:第一位 水谷豊,雖然草彅剛「 冬之櫻」第二名,(我自己都當佢攞到第一名)雖然今井美樹無任何獎攞(我覺得佢演出到內心不安又要掩飾自己愁緒)演得好好.....

出面網友話對《冬之櫻》一般反應,又話太快節奏,唔通好似韓劇節奏咁慢咩!就係韓劇先會咁唔鬼死婆婆媽媽啦!

出面網友雖然唔係俊男美女又係姊弟戀又未必一定比年紀大人睇,初時睇左片頭都唔太吸引,個女主角唔太熟識.....(今井美樹原來係歌手)
我就唔同意,第一集已經鍾意睇一定會追睇,有好靚雪景又有實力派演員拍得好靚,一棵無櫻花而掛哂雨雪好似一幅好悽美靚畫,好令人心動

今井美樹演出到一個好平凡外表好似好幸福平傭樣貌事實好岩劇情內配合,佢永遠都係為左老公奶奶死都要面子,萌奈美無疑為左自己女兒亞認老公奶奶面色,佢女兒仲以為幸福中.....雖然只係一套好普通愛情劇,拍攝手法同導演平凡中顯出一幕幕雪景日本已經拍到,唔婆婆媽媽又唔會掛住哭哭啼啼,完全唔似韓劇咁爛!

《臨場》 高島政伸演出都唔錯都好適合刑警一角,估唔到佢又演出到萌奈美丈夫石川航一,係一個極度疑心好重又自私又自大又獨裁好衰男人,佢演出得好好........雖然劇種唔係好特別點都好過韓劇好過由朝喊到晚我就唔接受真係好

草彅剛演技越來越好我好鍾意,今井美樹係演一個好傳統日本女人好適合佢,而拍得好日本FEEL夠濃縮,唔會拖泥帶水唔似韓劇咁集集喊....

發表於 Posted on: 2012-01-03 20:06

kolley
回頂端 / Top
《冬之櫻》已睇左六集,睇到第五六集已好清楚萌奈美丈夫石川航一係乜野人格(好無品),對太太又一個好大一個大話精,仲有所謂好朋友(理惠)係萌奈美背後做左好多衰野同挑撥離間佢家庭,仲係老公情婦白羽百合演(理惠),就算無咁既朋友萌奈美老公一樣係咁衰,只會係人面前懶做一個好丈夫好爸爸好兒子好院長同醫生都係扼人.....

草彅剛(稻葉祐)知道萌奈美丈夫可以咁對自己老婆,所以稻葉祐同萌奈美決定走係岩!但萌奈美一定最唔放心就係自己女兒(石川琴音)有森迫永依演

如果喜歡睇一定會追睇落去!

仲有主題曲好好聼,感覺好似<沒有玫瑰的花店>一樣給人感覺好悽美melody原來又係山下達郎主唱,一聼就知道係佢,佢把聲線特有又咁靚聲線

兩首都咁鍾意聼!山下達郎唱左無數主題曲

發表於 Posted on: 2012-01-08 16:16

kolley
回頂端 / Top
《契爸唔易做》都睇左六集已到中段,覺得兩姊弟同高木護(高木悶)點樣一齊生活同點樣相處,好一套大路家庭溫馨劇集!

高木護都要搵返個伴侶,一有心儀女牲再進一步時,個兩姊弟有時發生搞到木護好煩感覺.....木護始終都係唔覺煩而係好一個好幸福家庭,佢已經當自己兒女,諗住供養佢地,對高木護係一個唔好消息有親人帶返兩姊弟走......

高木護事實好錫佢地兩姊弟,終於個對龍鳳胎最親人(媽媽)話接回返湊佢地,兩姊弟好唔捨得離開高木護(高木悶),佢地已經當作高木護(高木悶)親生爸爸都無分別....

發表於 Posted on: 2012-01-10 17:06

kolley
回頂端 / Top
《冬之櫻》已睇左第七同第八集了

我更加愛呢套劇集同呢班演員,演得好好,幕後真係唔少得啦,係咁嚴寒又冷地方拍攝,D景好靚好襯套劇集,好似唔需要多說話已感受到......

劇情終於黎到更加令人感動窩心,萌奈美決定唔做手術知道時日無多,而呀祐希望比多D時間寧靜日子,後來佢個女琴音知道媽媽既事情原來生命就快結束,知道萌奈美最愛佢自己女兒(琴音),而呀祐帶左琴音去山形同萌奈美相見,萌奈美好開心見到琴音個女又好諒解媽媽!

琴音好識諗連奶奶都知萌奈美病情,原來自己個仔一路滿住自己呀媽(奶奶)好震驚,奶奶都好體諒萌奈美,只係航一係一個佔有欲好強又極端(好鑽牛角尖)性格一定會做出唔知傻事,當佢去到山形醫院話要帶走萌奈美,琴音就同爸爸講比媽媽留係山形,媽媽會好開心,大家好愕然!琴音真係成熟左好多,咁樣萌奈美餘下時間唔會有咁多優慮......

萌奈美會每日身體一路衰退,萌奈美同稻葉祐一齊度過艱苦日子,大家都唔需要表白講出黎,稻葉祐認為只會更加比大家沈重,大家已經永遠埋藏心低裡愛意.......

發表於 Posted on: 2012-01-16 15:53

kolley
回頂端 / Top
《契爸唔易做》七八兩集

高木不滿意亞由美再接觸阿薰,焦急之下和阿薰發生吵架。矛盾發生,高木進一步自省,加上友樹的獻計,兩人終和好如初。一家三口生活回復正常,但這夜阿薰接觸舊照,驚見初生的自己被抱在亞由美懷內,意職到此人正是自己生母。

姊弟參加運動會,生母亞由美到場,高木網開一面讓她為兒女打氣,亞由美亦只自認是「姨姨」,沒作過份之想。是夜高木翻看好友竾倉的舊信件,嚇然發覺竾倉早已原諒遺棄家庭的亞由美,莫大衝擊令高木幾近崩潰,知道自己必須將姊弟交回生母懷抱…。

發表於 Posted on: 2012-01-16 15:54

kolley
回頂端 / Top
草彅剛轉身成為翻譯家,翻譯韓國暢銷書藉

【日本新聞】01/10/11:草彅剛轉身成為翻譯家?韓語了得的他,翻譯了韓國暢銷短編實話集「月之街 山之街」成日文版,將於2/4發售。原著大賣360萬部,十分感動。藝人做翻譯之前有宇多田光翻譯英文,而翻譯韓文的藝人草彅剛是第一個。

【日劇新聞】01/12/11:草彅剛新劇《冬之櫻》11日舉行製作發表會,除草彅外共演的今井美樹、佐藤健、加藤羅莎、高嶋政伸等登場。而友情演出的韓星崔智友也送上影象在現場播放。同時宣佈主題曲為山下達郎的「愛してるって言えなくたって」。

發表於 Posted on: 2012-01-21 1:15

kolley
回頂端 / Top
《冬之櫻》連續兩個鐘頭,已經曲終人散,好完美休止符!

萌奈美同稻葉祐一齊係山形醫院留醫,而航一同理惠已告一段落,其實航一對萌奈美死心不息,理惠竟然做出D傻事出來........稻葉肇救左院長.....

萌奈美仲係山形醫院留醫,佢女兒(琴音)同奶奶一齊黎探萌奈美好開心,奶奶知道航一對萌奈美既事,奶奶向萌奈美道歉好對唔住,奶奶原來係一個好識體諒人既老人家......

稻葉祐一直倍住萌奈美,萌奈美身每日體變化一路衰退,連對方講說話聼唔到,甚至到達手腳都唔協調,只可以靠寫字互相表達!

稻葉祐曾經同萌奈美約定睇到“啟翁櫻”,但係知道時日無多,呀祐請求醫院帶回萌奈美返回自己家裡養病好比係醫院,醫生終於答應,呀祐好希望盡量做多D野令萌奈美開心,呀祐好鼓勵佢要生存落去,剩下少少日子一齊渡過!

呀肇帶琴音到山形探媽媽(萌奈美),仲煮(萌奈美)食譜,令萌奈美好感動更堅持捱落去,但係永遠鬥唔過病魔同命運,萌奈美終於慢慢離去,呀祐發現一張相後面係萌奈美臨終時寫(我愛你)呀祐,萌奈美(真死而無憾).......

如果由頭睇到尾,最後過尾段可以話無變有聲,稻葉祐同萌奈美兩個愛情永埋在心低裏,萌奈美笑容都永遠埋在呀祐心裡.........

發表於 Posted on: 2012-01-22 11:03

kolley
回頂端 / Top
《契爸唔易做》已經播哂十一集完結編

仲有一輯《契爸唔易做~暑假大作戰》

學校放暑假,阿護趁此機會帶薰和友樹,前去他的學弟大輔,在山梨縣的葡萄園遊玩。在那裡,薰和友樹認識了大輔的兩個孩子──翔太和菜菜。四人年齡相約,相處得十分融洽,並組成「葡萄戰士Purple 4」。隨後,薰和友樹得知翔太和菜菜的父母,因對兩個孩子的未來,意見不一而發生爭執。為了讓他們一家人和好如初,「葡萄戰士Purple 4」決定策劃一系列的「作戰計劃」……

發表於 Posted on: 2012-01-22 17:11

kolley
回頂端 / Top
睇完《契爸唔易做》大結局

接著睇<換面怪醫>好似睇過!

唔知幾時睇過,有無人知呀!

發表於 Posted on: 2012-01-22 18:47

kolley
回頂端 / Top
回應:Domon/usually123

《冬季戀歌》我就未睇過,我只係睇過劇情介紹,似乎唔係我想睇個類愛情劇,韓劇劇情內容都好似台劇好相似.......仲有韓星有一大弊處男女藝人好鍾意整容,留意佢地面上一點斑都無,就算上左年紀一條紋都可以無,特別韓星髮型真係好難頂完全唔真實,已經証明好假,韓星有整容係事實無得抵賴!

而《冬季戀歌》有20集雖然我未睇過《冬季戀歌》係純愛故事又覺得太過懶轉接又幾婆婆媽媽愛情故事,而男主角係車禍中失去記憶,而最尾個段(好拖泥帶水)仲話被卡車撞倒又話失去左視力,仲可以相守一生。

《冬之櫻》好好只得9集而係兩個鐘頭大結局

《冬之櫻》純愛劇集擺哂焦點兩位主角,雖然又係講男主角失去了記憶,係無婆婆媽媽又唔拖泥帶水,角色好分明又清晰,好濃縮純粹兩人之間有櫻花襯托下感人故事(有如適逢恨晚感覺),而女主角受情緒低落(後期病魔折磨)時間咁岩識到稻葉祐,同自己一齊渡過最短暫後人生....

大家唔需要講出(我愛你說話)只係眼神表達同動作表達,到最後人生已經無乜遺憾,女主角只係留返一張櫻花相寫出自己(我愛你)留下比男主角.......唔需要哭哭啼啼,又唔洗由朝喊到晚!雖然男女主角都唔係靚仔靚女,勝在夠自然亦無需要太過粉飾面貌(唔需要靠整容),返而覺得(佢地樣貌)夠真實感覺又平凡帶點滄桑味道中突出到故事!

《冬之櫻》比我感覺係處理感情冷靜,溫柔,安全感同尊重對方感覺(我個人覺得佢地愛情好高情操),覺得套劇感覺無聲變有聲感覺!(我鍾意愛情劇唔需要成日掛在口邊講 I LOVE YOU ),可能適合給有理性既人睇,呢類劇集都係應該比成人睇多D!

發表於 Posted on: 2012-01-25 3:06

kolley
回頂端 / Top
回應:kolly

你講到冬之櫻這樣好看,令到我有多少興趣看冬之櫻。之前看到網友話冬之櫻有似韓劇冬日戀歌,加上兩個男女主角唔吸引,始終純愛劇要用靚仔靚女先吸引,所以無咩興趣看。不過看完你對冬之櫻同冬日戀歌的比較,冬之櫻無好似韓劇這樣悲慘,集集要有人死,要哭哭啼啼,以前的韓劇套套都係這樣,真係惡頂。好彩冬之櫻無這些情節,免費台重播試看下先。

契爸唔易做唔見你多講,大結局播完,你都好少寫埋劇情去,係唔係你唔係這樣鍾意看,劇集台2月繼續有純愛劇變幸福吧看,你應該會鍾意看,至於另一套女管家三田要一星期播一集,可能高收視日劇TVB想播耐d,唔知你看唔看。

發表於 Posted on: 2012-01-27 18:27

usually123
帖數 Posts: 3801
回頂端 / Top
日本劇集列表 (2011年)

2011年冬季(一月至三月)

東京放送TBS 純愛劇

1月16日-3月20日 《冬日櫻花》=《冬之櫻》主:山下達郎

草彅剛、今井美樹、佐藤健、加藤羅莎、高嶋政伸、山崎樹範、緒方義博、大島蓉子、吉田日出子、江波杏子等....

純愛劇成績:13.98%

<你教會了我什麼最重要>演:戶田惠梨香、三浦春
比起仲要低只有:11.46%

發表於 Posted on: 2012-01-31 3:36

kolley
回頂端 / Top
《契爸唔易做~暑假大作戰》已經全部播完

學校放暑假,阿護趁此機會帶薰和友樹,前去他的學弟大輔,在山梨縣的葡萄園遊玩。在那裡,薰和友樹認識了大輔的兩個孩子──翔太和菜菜。四人年齡相約,相處得十分融洽,並組成「葡萄戰士Purple 4」。隨後,薰和友樹得知翔太和菜菜的父母,因對兩個孩子的未來,意見不一而發生爭執。為了讓他們一家人和好如初,「葡萄戰士Purple 4」決定策劃一系列的「作戰計劃」……

大致上都係兩姊弟同自己年齡相若大家玩得好開心,阿護就有自己心中孖龍鳳姊弟一齊生活........

發表於 Posted on: 2012-01-31 3:37

kolley
回頂端 / Top
《熱血警校 ~最後的晚餐》上星期個集有兩個鐘頭

基本上係(刑警劇集),只不過係由《最後的晚餐》推續集

《最後的晚餐》一睇兩個鐘頭覺得幾新鮮,最特別開場白《最後的晚餐~刑警遠野一行和七個嫌疑犯》,好有實力演員:佐藤浩市、成宮寬貴、黑童木等.....

由一幅意大利畫達文西《最後的晚餐》,而餐廳發生爆炸,只淨返七個未死嫌疑犯,有兩人死亡,刑警遠野一行找出淨下個七位仍在要逐一查出答案,係其中一個策劃殺人事件......遠野一行始終係一個好出色刑警(佢成功破了案)

今集講《最後的晚餐》案件,可以啟發好多人性好自私一面亦有破壞性同不負責任逃避現實,好貼切一幅意大利畫由(達文西)畫既畫表現出黎,畫中有人被判祂,祂將被逮捕,應驗宿命死在十字架上的結局。

而自己私人理由要辭職,但係上級調派佢做警察學校新教官(學生叫佢魔鬼教官之稱),警察學員由:三浦春馬飾演訓練生,池松壯亮也將飾演訓練生

發表於 Posted on: 2012-02-05 22:41

kolley
回頂端 / Top
《變幸福吧》4/2 星期六睇左連續兩集

香取慎吾(SMAP)、黑木明紗、玉森裕太(Kis-My-Ft2)、藤木直人、仲里依紗等

係講香取慎吾在劇中扮演<婚姻介紹所>顧問,同情侶帶來幸福,人氣黑木明紗演一個好普通職務接待員(講大話,話自己係事業人土)係一個好美女女仔又年輕,又點解會去<婚姻介紹所>話定找個一定要有錢男人嫁就得,一定有佢原因,而純平唔想對呢位小姐背道而馳(為左做生意而要咁做).......逐漸純平同春菜覺得大家已有好感!

而<婚姻介紹所>同事覺得好出奇以佢(春菜)條件根本唔洗黎<婚姻介紹所>搵個有錢人嫁,至於個好帥位律師矢代英彥係有藤木直人主演,佢背景係收埋好大個秘密(花心型).....

好多男女都一樣為左尋找自己幸福,唔係一定去<婚姻介紹所>就算去又無防,只不過會比多D自己機會選擇姐

但係男女仔都有機會被人欺騙,女就青春同感情男金錢......
就算讀緊書D女仔好多時都幻想將來找白馬王子同將來有婚姻幸福生活.....

發表於 Posted on: 2012-02-07 2:13

kolley
回頂端 / Top
《家政婦三田》我都係睇左一集每週星期日睇一集咁多......

長谷川博己飾阿須田恵一(爸爸) 松島菜菜子飾家務助理三田燈

忽那汐里飾(長女)阿須田結,佢把聲好似唔係TVB配音組,好似外援聲音唔慣

中川大志飾(長男)阿須田翔 綾部守人飾(二男)阿須田海斗,最細女本田望結飾阿須田希衣,結城麗 相武紗季飾......

三田是一個沈默寡言,好能幹可以完成所有被命令大小事務要做既事,都可以井井有條,阿須田每一個成員唔好亂嗡說話會有殺傷力既事情發生,最搞野係<家務介紹所>老闆話,你地叫佢做乜都得甚至叫佢殺人都得(佢話講笑喎),真係好恐怖........

有時)阿須田家人有四兄弟姊妹對白都幾好笑又幾搞野............
如果淨係睇家庭式生活劇集我一定唔睇!

但最特別三田燈的過去(秘密)非一般家務助理,佢行為古怪,三田好像一個女機械人,木無表情,唔知背後令人不可告人既事真覺得好疑惑........我都好想知!
我而家都係睇左一集

發表於 Posted on: 2012-02-09 0:44

kolley
回頂端 / Top
《變幸福吧》睇左第三和第四集

矢代英彥同(春菜)比高倉純平知道佢地秘密

高倉純平有D嬲好似比佢地玩感覺,高倉問(春菜)點解咁做!(無答案)

高倉純平係<婚姻介紹所>是一位顧問,好真心令每一對客人都得到幸福

英彥問純平你真係對春菜無感覺嗎?

發表於 Posted on: 2012-02-12 20:55

kolley
回頂端 / Top
《熱血警校》終於睇左兩集啦!

每週只睇一集,到第二集我先知前(警官)現任係教官,佢老婆原來同逃犯ARATA私奔,我真係遲鈍.......至於佐藤浩市及成宮寬貴.黒木瞳 (本郷奏多對佢都幾好印象,應該有發展空間)
佐藤浩市演出《最後的晚餐》令我吸引到我睇!

至於講學警學院戲,學生三浦春馬和池松莊亮兩位做對手戲長為多,大概主要係講教官和學生的關係一齊成,點樣做一個好警察咁唔少得有訓練場面唔多(體能)可能比較人性化.....只不過睇左兩集姐......

發表於 Posted on: 2012-02-12 22:37

kolley
回頂端 / Top
《女管家三田》睇左兩集

今集好好睇,只係好普通家庭劇集,有個非一般女管家就不一樣,而菜菜子係個唔一樣演員(演技好精彩),演一個木無表情,完全唔同話(Q10,機械人)佢係超勁過機械人想像.......

阿須田全家人所有講說話都要慬慎D,萬一講左D唔應該講,而三田分分鐘會出做D出人意表既事,但當你有危險三田就會幫到你,佢係一個萬能女管家做乜都得(好似神咁),阿須田家人對三田背後既過去好好奇,劇情唔講咁多又好難寫出黎,我會繼續睇落去更想知道三田背後同阿須田全家生活點樣..........
仲有主題曲由:齊藤和義《想要變得溫柔》好好聼又好岩套劇節奏!

發表於 Posted on: 2012-02-13 2:07

kolley
回頂端 / Top
係J 2台播過<讀心神棍>,而家擺係收費台播緊,今日睇一集算OK,仲好搞笑推理劇,原來係漫畫改編劇集!

日本原名係推理喜劇《靈能占卜師 小田霧響子的謊言》,唔知TVB<讀心神探>好似高級過<讀心神棍>「讀心」就係通靈意思,「神棍」欺詐既意思!

而日本《靈能占卜師 小田霧響子的謊言》喜劇式破案,「靈能占卜師」,有如似<鬼線人>美劇又係關(靈媒)就認真咁破案.....

第一次睇都好搞野,知道係重播都無所謂反正都未睇過!

石原里美(靚女一名)好似未睇過佢劇集,佢多數拍電影為主喎!

發表於 Posted on: 2012-02-14 1:13

kolley
回頂端 / Top
回應:kolly

讀心神棍未去年係J2 8月首播,咩你無看,套劇都幾好看,輕鬆查案,這套有AKB48成員大島優子演出,她係做響子的表姐,你記得要追看。

發表於 Posted on: 2012-02-14 19:25

usually123
帖數 Posts: 3801
回頂端 / Top
回:usually123

<讀心神棍>已睇左六集了

套劇有個共通點,小田霧響子(雖然係一個大話精),但做就出比D人有個好機會改過自身,唔會揭穿人地弱點,但又會叫人走返正途,又會令人有快樂幸福日子!

雖則係美麗的謊言對人無害又唔會傷害人地,小田霧響子同谷口先生係好一個好拍檔,推理待好有黙契合作得好有條理
大島優子演呀薰(表妹又有一班好幫得手下),幽靈對話節目好出色....套劇集都唔算係偵探,真係推理+搞笑為多,都係好有教育意義既!

但最後幾時會穿煲,佢父母又會點樣啦!(兩姊弟搵緊父母)

發表於 Posted on: 2012-02-20 23:12

kolley
回頂端 / Top