tvb.com

tvb.com

都市閒情 一週食譜

點解網上無咗" 一週食譜"呀~怏d返嚟啦~

發表於 Posted on: 2008-11-12 10:50

為食陳師奶
帖數 Posts: 1
回頂端 / Top
係啦!! 我都搵左好耐搵唔番! 請有關人士快的放番上網啦! 而家全都係 SO GOOD, 無晒選擇!

發表於 Posted on: 2008-11-12 13:36

tsangrita
帖數 Posts: 4
回頂端 / Top
Without it, We have to "dinner out".

發表於 Posted on: 2008-11-12 14:20

garsonusa
帖數 Posts: 2
回頂端 / Top
我都在找7/11既煮蜆啊 點解無得重溫架 好煩惱><

發表於 Posted on: 2008-11-12 15:17

生豪
回頂端 / Top
Yes, I want it back too.

發表於 Posted on: 2008-11-13 0:48

zaza86
回頂端 / Top
有關人事請盡快恢復一週食譜啦,唔該!

發表於 Posted on: 2008-11-13 19:20

malock
回頂端 / Top
都市閒情 Halloween食譜幾得意喔! 我等候你的食譜購買材料試做呀! 快出來呀!

發表於 Posted on: 2008-11-14 1:21

miaooow2002
回頂端 / Top
強烈要求回復都市閒情 一週食譜 ,平時返工冇得睇,收工上網睇!
特別係李錦聯師父的菜色非常吸引!

發表於 Posted on: 2008-11-19 14:41

fiere
帖數 Posts: 3
回頂端 / Top
agree!!!
i need it for dinner
it's important to our family

發表於 Posted on: 2008-11-23 18:49

ming00721
回頂端 / Top
Really really want YOU to continue the good job -- the receipes ................... thanks!

發表於 Posted on: 2008-12-15 14:05

smileymaker
回頂端 / Top
Request already been posted over 1 month from Nov 12 but TVB still accept the complaints but no improvement.

發表於 Posted on: 2008-12-19 15:13

smileymaker
回頂端 / Top
其實咪有得重溫囉?
http://tv.tvb.com/lifestyle/pleasureandleisure/

入到去CLICK個PLAYER 下面D點點就搵到食譜啦, 仲可以睇埋其他添

或者直接晌 TV 度搵"食譜"呢個字?
http://tv.tvb.com/search?query=%E9%A3%9F%E8%AD%9C

試下得唔得!

發表於 Posted on: 2008-12-20 0:45

kevinkev
帖數 Posts: 62
回頂端 / Top
你都唔明,師奶學煮餸系要跟食譜的,唔係睇電視呀,睇住部電腦視頻點記得D醬料要落幾多嗟。晚晚要做完筆錄先可以煮飯,我D屋企人餓暈了。

發表於 Posted on: 2010-10-28 13:30

cooklearner
帖數 Posts: 4
回頂端 / Top
我都喜歡睇煮食。

發表於 Posted on: 2011-05-28 22:23

elaineho247
回頂端 / Top
今晚食乜餸,又係到黃婉瑩整色整水搞搞振咁向大家耍厨藝時刻把戲!雖則黃婉瑩自己通常次次差唔多千篇一律,搞搞振咁整色整水,雞手鴨脚咁加鹽加醋離哂大譜咁大耍各種大量有損大家身體健康嘅調味必刹搞鬼定指小動作出來配搭炮制黃婉瑩自己個菜譜!不過,今晚黃婉瑩自己搞搞振所整嘅牛仔骨菜色,都係離唔開要搭配劲多醬料來調味,先至可調教出牛仔骨嘅香味出來!所以,又係到黃婉瑩整色整水搞搞振咁整色整水調教劲多調味醬料出來做搭配,搞到一味黃婉瑩精心[炮制到嘅香噴噴,香口牛仔骨粉絲菜色!有黃婉瑩自己搞搞振整D粉絲作為搭配調下口味,又可增添多D食慾,不失為一道香口吸引到一般住家飯香港人嘅餸菜!真係變黃婉瑩口頭嬋:可以送多碗飯囉!

發表於 Posted on: 2012-05-18 14:19

magic2b
帖數 Posts: 1403
回頂端 / Top
不得了!今晚食乜餸黃婉瑩自己得得意意設計嘅菜色,又係黃婉瑩自己簡簡單單咁精心得意設計之作---炸油條燴豆腐肉碎!發覺黃婉瑩自己次次都係簡簡單單咁得意得戚咁専門攞D炸嘢(如今日黃婉瑩自己D簡單炸油條)出來做下配搭,就抄出味黃婉瑩自己簡單得意之作出來!當然呢D咁簡單嘅嘢係黃婉瑩自己覺得如何去簡單得咁去配嘅喇!何如今日黃婉瑩自呢個炸油條燴豆腐肉碎菜色,婉瑩自己就覺得先用黃婉瑩自己D豬肉碎來做肉料,黃婉瑩自己再覺得用自己D炸條來做搭配,之後婉瑩自己以一向黃婉瑩自己打橫切豆腐方式來打橫快刀整好D豆腐,黃婉瑩自己再簡簡單單咁得意打橫將全部食才亂撈一齊混燴,就變成黃婉瑩自己覺得簡單又得意之---黃婉瑩自己碟---炸油條燴豆腐肉碎出來呃炸倒出鏡費又一簡單得意之作!的確,以黃婉瑩自己一向簡簡單單設計之家庭小菜來講,黃婉瑩自己覺得自己簡簡單單設計之得意小菜,令到婉瑩自己覺自己得意小抄不得了咁巴閉,可食多几碗飯咯!

發表於 Posted on: 2012-06-14 14:27

magic2b
回頂端 / Top
不得了!真係好意!就係得意又得戚到無人有嘅黃婉瑩自己今日精心炮制設計嘅泡菜包種!雞因婉瑩自己得意又得戚到無人有咁將韓國風味混入中國菜色來搞鬼咁炮制呢道得意又得戚到無人有嘅黃婉瑩自己如同黑意用心模仿如有嘩聲四起,嘩言取眾,嘩嘩鬼,叫,又對家人造成黑仔,黑孫,黑媳婦之黑心嫲嫲形象及口腔,模仿如有嘩聲四起,嘩言取眾,嘩嘩鬼叫,又對家人造成黑仔,黑孫,黑媳婦之黑心嫲嫲形象口吻上身來V V 嘩咁嘩語大叫喧嘩來得意喧囂黃婉瑩自己呢道沌菜包種色!就就連同本身就係韓國妹嘅宋芝靈都要得意咁與個同黨黃婉瑩一齊同流合污咁合作來如同黑意用心模仿如有嘩聲四起,嘩言取眾,嘩嘩鬼,叫,又對家人造成黑仔,黑孫,黑媳婦之黑心嫲嫲形象及口腔,模仿如有嘩聲四起,嘩言取眾,嘩嘩鬼叫,又對家人造成黑仔,黑孫,黑媳婦之黑心嫲嫲形象口吻上身來虛張聲势助势!得意又得戚到無人有嘅黃婉瑩自己今日精心炮制設計嘅泡菜包種真係令到黃婉瑩自己得意到無人有咁搞鬼得戚,不得了!

發表於 Posted on: 2012-06-22 14:13

magic2b
回頂端 / Top
今晚食乜餸,又黃婉瑩只係為針對大家普遍家庭主婦日常之菜色方針,來借住針對大家D家庭小菜來主題,針對性咁向大家家庭主婦作耍嘴皮,耍厨技口術來呃倒,欺負,欺騙,蝦倒,從大家身上來索取大家d家庭主婦收視率嘅好時機! 黃婉瑩今日精心炮制嘅菜色,真係不得了咁如黃婉營一樣咁得意,就係黃婉瑩自己因住時令攞出來做主菜嘅子薑抄牛展!因為呢個時令係最好嘅子薑出產時令,所以黃婉瑩自己就因住時令攞個子薑出來做主菜配抄牛展!雖話說黃婉瑩因住時令咁精心炮制出呢個牛展抄子薑菜色,的確又係黃婉瑩自己簡簡單單咁只為針對大家家庭主婦來設計之簡單小抄菜色,而且以黃婉瑩自己一向簡簡單單咁利用針對大家家庭主婦來設計之家庭小菜厨技工夫既簡單又易搞,又可從借住針對大家D家庭小菜來主題,針對性咁向大家家庭主婦作耍嘴皮,耍厨技口術來呃倒,蝦倒大家,從大家身上來索取大家d家庭主婦收視率嘅好時機,不過,呢款好時令子薑配牛展的確又係几吸引到胃食猫八舌七嘴精章志文及新人簡單主持作風朱渥林等人趁機,趁火打劫食多几碗飯咯!

發表於 Posted on: 2012-07-19 14:09

magic2b
回頂端 / Top
今晚食乜餸,難得一見嘅就係,好久都無見嘅黃婉瑩自己本人帶上來嘅蝋腸出動做主角主菜喇!因為先前黃婉瑩自己一直都係利用`個蝋腸供應商提供蝋腸供應來向大家整色整水做蝋腸菜色來炸取廣告利益利潤,兼同時從大家身上炸取大家觀眾收視率,炸取出鏡收費之魚利!雖話說黃婉瑩最終次次都差勁差唔多都利用個蝋腸供應商提供蝋腸供應來向大家整色整水做蝋腸菜色來炸盡廣告利潤利益,差唔多搞到人地觀眾睇厭,睇到煩,呢個黃婉瑩自己先至肯差勁咁收手左好久唔再利用個蝋腸供應商提供蝋腸供應來做主菜不停咁向大家炸取廣告利益利潤!
不過,呢次,黃婉瑩自己又無情情咁再度差唔多照衵咁帶上黃婉瑩自己帶來嘅蝋腸出動做主角主菜,又可趁機,趁火打劫咁有個借口利用個蝋腸供應商提供蝋腸供應來向大家整色整水做蝋腸菜色來炸盡廣告利潤利益喇!有所唔同嘅係,呢之黃婉瑩自己帶來嘅蝋腸唔係又煮又抄咁整色整水,而係黃婉瑩自己専門簡簡單單咁切粒乜都唔需要整,就攞來簡簡單單咁配搭木瓜及其他配料做沙律搭配角色!認真可以令觀眾喺呢個悶熱嘅天氣大開胃口!不過,黃婉瑩自己呢份精心針對大家誇張炮製嘅冷盤菜色,有腸胃病或消化能力有問題嘅人就千萬不宜吃咯!

發表於 Posted on: 2012-07-20 14:30

magic2b
回頂端 / Top
不得了!真係好得意!就係得意又得戚到無人有嘅黃婉瑩自己差唔己以簡簡單單嘅技巧咁利用針對大家家庭主婦來設計之家庭小菜厨技工夫既簡單又易搞,又可從借住針對大家D家庭小菜來主題,針對性咁向大家家庭主婦作耍嘴皮,耍厨術來呃倒,蝦倒大家,從大家身上來索取大家d家庭主婦收視率嘅時刻! 不過,依家呢個天時暑熱嘅大熱天,又係黃婉瑩自己因住來最唔好咁針對性性向大家觀眾來整色整水炸炸低咁向大家借D意咁利用黃婉瑩自己個香芧做茅頭引路,又煎又炸咁將黃婉瑩自己雞嘴八舌吹噓嘅雞扒來煎炸到七彩咁香噴噴,不過,雖話黃婉瑩自己矛住個香芧做主打來調黃婉瑩自己D雞扒味會帶出個香味啫,雖則黃婉瑩自己一路係咁雞嘴八舌吹作,吹噓到黃婉瑩自己D雞扒會整到點樣好味咁誇張黃婉瑩自己個雞扒菜色,不過,就見到黃婉瑩自己炸到自己D脽扒七彩咁香蕉蕉,真係熱氣到死得人咁話!依家呢個天時暑熱嘅大熱天,要令到大家開胃嘅話,睇來黃婉瑩自己奸炸,炸炸低咁趁機博下矇來利用D又煎又炸到七彩熱毒嘅食才來吊人胃口,睇來黃婉瑩自己真係唔識得自己因住來耍弄厨藝!雖話對於對煮食毫無水準嘅簡單得把口去雞嘴八舌吹噓助势--蘇進庭,朱洭林呢類簡單得把口主持,做下擦鞋仔來簡簡單單咁得把口去擦到黃婉瑩對鞋蜡蜡靚,不過,比起身體健康講究嘅家庭觀眾來講,簡單得把口去雞嘴八舌吹噓助势--蘇進庭,朱洭林呢類簡單得把口主持+黃婉瑩自己呢方面應要謙虛D學下習得咯!

發表於 Posted on: 2012-08-30 14:30

magic2b
回頂端 / Top
不得了,今晚食乜餸,又係黃婉瑩老太自己差唔己因住來針對性向大家精心設計嘅簡單一般人能夠做到嘅家庭小菜色!黃婉瑩自己差唔己因住來又趁機向大家來精心設計嘅家庭小菜,都係黃婉瑩自己因住來趁機向大家來雞嘴八舌吹作,吹噓到七彩,只係為針對大家普及家庭主婦日常之方針,來趁火打劫,趁機借住針對大家D家庭小菜來主題,做借俺俺人耳目手法,來達到黃婉瑩自己得意得戚到不得了,簡簡單單之厨術技術來呃倒,欺負,欺騙,蝦倒大家,從大家身上索取大家d家庭主婦收視率把戲!而呢輪黃婉瑩自己又有其他更好借口---就係借住炸炸低咁向大家趁機,趁火打劫咁利用個蝋腸供應商提供蝋腸供應來做宣傳廣告之余而針對性向大家整色整水以蝋腸作主菜,又可有借口利用來蝋腸供應商提供嘅蝋腸來做宣傳廣告從大家觀眾身上炸盡廣告利潤利益,炸取話題陰謀利益目的咯!所以,今日黃婉瑩自己不旦因住來得意洋洋,得戚到不得了咁利用蝋腸供應商提供嘅蝋腸來做主菜配其他食才,當然少不免隔離有個得意不停咁喧嘩,嘩聲四起,嘩言取眾,嘩嘩鬼嘅得意洋洋得戚麻煩人頭豬腦嘅宋芝靈自己喺隔離度做搞搞振幫唔到忙只係簡單到得把口喺度雞嘴八舌,嘩聲四起,嘩言取眾,嘩嘩鬼嘅得意洋洋得戚咁喧嘩叫囂助势!雖話說呢個毫無廚藝嘅得意不停咁喧嘩,嘩聲四起,嘩言取眾,嘩嘩鬼嘅得意洋洋得戚麻煩人頭豬腦嘅宋芝靈自己死剩把口去七嘴八舌,口舌是非咁來黑意模仿到走火入魔有如鄉姑,村姑嫲嫲出城一樣咁無禮,輕浮,輕薄,輕佻,失禮死人嘅大惊小怪來嘩聲四起嘅鄉姑,村姑嫲嫲原作者咁表演得好傲慢,無禮,輕浮,輕薄,輕佻,得意,得戚咁大惊小怪失禮死人咁,不過,麻煩人頭豬腦嘅宋芝靈自己己走火入魔咁模仿鄉姑,村姑嫲嫲原作者嘅呢種傲慢,無禮,輕浮,輕薄,輕佻,得意,得戚表演,己深入人心,就當係胡鬧,大惊小怪嘅得把聲來無禮,輕浮,輕薄,輕佻,得意,得戚表演幫忙助到势,真係多得人頭豬腦嘅宋芝靈自己死剩把口去七嘴八舌,口舌是非咁來黑意模仿到走火入魔有如鄉姑,村姑嫲嫲出城一樣咁無禮,輕浮,輕薄,輕佻,失禮死人嘅大惊小怪來嘩聲四起嘅表演唔少!

發表於 Posted on: 2012-08-31 15:21

magic2b
回頂端 / Top
今晚食乜餸,又黃婉瑩只係為針對大家普遍家庭主婦日常之菜色方針,來借住針對大家D家庭小菜來主題,針對性咁向大家家庭主婦作耍嘴皮,耍厨技口術來呃倒,欺負,欺騙,蝦倒,從大家身上來索取大家d家庭主婦收視率嘅好時刻! 不得了!真係好意!就係得意又得戚到無人有嘅黃婉瑩自己今日精心炮制設計嘅泡菜粉絲大蝦湯!又係得意又得戚到無人有嘅黃婉瑩自己中意嘅泡菜出動來簡簡單單,求求其其,是是旦旦咁唔使花費太多貴價食才本錢來設計出呢一道黃婉瑩自己簡簡單單,求求其其,是是旦旦,唔使花太多技巧咁利用針對大家家庭主婦來設計之家庭小菜----「韓國白菜Kimchi蝦球摩芋絲]主菜.又可使到黃婉瑩自己簡簡單單咁得意又得戚到無人有咁從大家家庭主婦觀眾身上索取,炸取到節目廣播收視利潤利益!雖話說又係黃婉瑩自己簡簡單單咁因住來趁機向大家來雞嘴八舌吹作,吹噓黃婉瑩自己簡簡單單嘅「韓國白菜Kimchi蝦球摩芋絲」到七彩咁巴閉精彩,不過,亦不失為一道家庭好小菜,可呃倒下吸引到吃慣街外味精飯餸嘅街外人D口胃嘅!

發表於 Posted on: 2012-11-15 14:19

magic2b
回頂端 / Top
今晚食乜餸,難得所有人變左見到嘅就係,好久都無見嘅黃婉瑩自己本人帶上來嘅蝋腸出動做主角主菜喇!因為先前黃婉瑩自己一直都係利用`個蝋腸供應商提供蝋腸供應來向大家整色整水做蝋腸菜色來炸取廣告利益利潤,兼同時從大家身上炸取大家觀眾收視率,炸取出鏡收費之魚利!雖話說黃婉瑩最終次次都差勁差唔多都咁就黃婉瑩自己諗到,黃婉瑩自己中意咁利用個蝋腸供應商提供蝋腸供應來向大家整色整水做蝋腸菜色來炸盡廣告利潤利益,不停咁喺大家身上炸取節目廣告利益利潤!
不過,呢次,黃婉瑩自己又無情情咁再度差唔多照衵咁帶上黃婉瑩自己帶來中意嘅蝋腸出動做主角主菜,又可趁機,趁火打劫咁有個借口利用個蝋腸供應商提供蝋腸供應來向大家整色整水做蝋腸菜色來炸盡廣告利潤利益喇!有所唔同嘅係,呢之黃婉瑩自己帶來中意嘅蝋腸唔係又煮又抄咁整色整水,而係黃婉瑩自己専門簡簡單單咁切粒同利用黃婉瑩自己雞嘴八舌來吹噓黃婉瑩自己中意整用嘅雞肉來搭配埋一齊!不過,呢次就所有人都可以變左見到黃婉瑩自己D雞髀肉被個黃婉瑩自己只顧雞嘴八舌咁吹噓,吹水,郤變左黃婉瑩自己雞手鴨脚咁以將黃婉瑩自己中意嘅雞肉煎炸到表面黑漆漆咁七彩成衵衵咁搞鬼!真係可擺到明屈賴到大家反胃,食唔落多碗飯咯!不過,集集由黃婉瑩自己得意又得戚到無人有咁開心來雞嘴八舌,,炸炸低咁趁機博下矇來自誇自讚,吹噓,吹作黃婉瑩自己中意整煮嘅菜圃,黃婉瑩自己就可簡簡單單,求求其其,是是旦旦,唔使花太多技巧咁利用針對大家家庭主婦來設計之家庭小菜,喺大家家庭主婦身上炸取,騙取到節目收視利潤利益,真係不失為黃婉塋自己喺大家家庭主婦身上炸取,騙取到節目收視利潤利益,呃飯鐘錢嘅方法好把戲!

發表於 Posted on: 2012-11-16 14:24

magic2b
回頂端 / Top
今晚食乜餸,又黃婉瑩自己變左,覺得,見到,知道利用黃婉瑩因住自己中意整嘅食才,來為針對大家普遍家庭主婦日常之菜色方針,來借住針對大家D家庭小菜來主題,針對性咁向大家家庭主婦作耍嘴皮,耍厨技口術來呃倒,欺負,欺騙,蝦倒,從大家身上來索取大家d家庭主婦收視率嘅好時刻! 黃婉瑩今日精心炮制嘅菜色,真係不得了咁如黃婉營一樣咁得意,變左,覺得,見到,知道利用黃婉瑩因住自己中意整嘅食才---黃婉瑩自己發豬温咁中意嘅枚頭豬扒+搭配番茄、洋蔥等才料,來針對性變左把無關大家觀眾夾硬變成主角咁硬屈擺上枱來喧傳咁以黃婉瑩因住自己中意整煮嘅豬扒方式,來串矛個整天得把口來亂吠,亂作,簡單做擦鞋吹作工夫嘅朱洭林同謀,同坐一條船,互相同謀利用,公同謀取,炸取節目廣播利益之目的,來針對性向大家整色整水,簡簡單單,因住黃婉瑩自己中意發豬温之豬扒菜色,再加上還有同坐一條船,互相同謀利用,公同謀取,炸取節目廣播利益之同黨---林淑敏,章志文同流合污,合作作精彩吹噓,吹作自己人--黃婉瑩D耍把戲欺侮倒大家家庭主婦嘅簡單厨藝,成班同黨各人又可以借住利用節目來從大家納稅者觀眾身上,撈到下油水,炸取到節目廣播利潤利益及各人各怀鬼炸之利益,私利,陰謀,目的!真係大煱飯各人合作同謀一齊互利互取各私自利益,各取其利,利害合作好拍檔!

發表於 Posted on: 2012-11-22 14:33

magic2b
回頂端 / Top
班外界八卦妖魔惡毒是非搞事傳媒還來惡毒咁用心召召,利慾薰心,旱固各八卦妖魔惡毒是非搞事傳媒自己之惡势力,傳播廣播利益來無限量咁將不知情,不了事件發生內幕而來捕風捉影,斷章取義,無中生有,人言亦言,.弄虛作假,以假亂真 ,混水摸魚,混淆視聽,咁從針對目標受害者對手身上或從事件最壞角度上以假設性,最壞角度面去作假設性,無真實証根據,無真憑實據之外界八卦惡毒是非搞事傳媒自己對事件針對目標受害者對手作出最具有最壞角度假設性之想像,想法來捕風捉影,斷章取義,無中生有,人言亦言,.弄虛作假,以假亂真 ,混水摸魚,含沙射影,含血噴人,等毫無事實根據,無真憑實根,無人親見証事實之無理指控,胡亂批評,胡亂批判,胡亂判決假設性想法,來無限量在針對目標受害者對手身上放大,擴大,擴散,誤傳傳媒自己假性設想像出來之壞形象,壞想法!然後將黑變成白!將白變成黑!將原告變作被告,將被告變作原告!將受害者變作受益者!將壞蛋,衰人變作好人,變作受害者!將受害者,變作十惡不赦嘅壞人!將是變成非!將曲變成直!.....來完全同流合污,狼狽為奸,利益輸送,互相同謀,互相串矛,串通一氣,互相勾結,勾檔合作,合謀咁來旱固,旱徫各利慾薰心八卦妖魔惡毒是非搞事傳媒,媒介體之各怀鬼炸之利益,私利,陰謀,目的!----與同坐一條船,互相同謀利用,公同謀取,炸取節目廣播利益之同黨---林淑敏,章志文同流合污,合作作精彩吹噓,吹作自己人--黃婉瑩D耍把戲欺侮倒大家家庭主婦嘅簡單厨藝,成班同黨各人又可以借住利用節目來從大家納稅者觀眾身上,撈到下油水,炸取到節目廣播利潤利益及各人各怀鬼炸之利益,私利,陰謀,目的同一道理!

發表於 Posted on: 2012-11-22 14:38

magic2b
回頂端 / Top