tvb.com

tvb.com

收視率

話時話,好少見你條係咁癲日光日白出POST嘅喎,仲以為唔見得光嘅添!

發表於 Posted on: 2019-02-11 13:26

冷眼橫眉
帖數 Posts: 577
回頂端 / Top
咁佢確實好多嘢都分幾集去録。不過講影視戲劇,呢方面就當然係一語中的,畢竟佢都係呢方面嘅行家專家,做咗呢行幾十年。

發表於 Posted on: 2019-02-11 13:27

湖海洗我胸襟
帖數 Posts: 5878
回頂端 / Top
Hello 各位:
tvb.com 出左通告﹐到時重新登記能否再用原來名字還不知﹐望能再會喔!
『而現有的tvb.com會員賬戶亦將停止使用,與其賬戶相關的討論區主題與文章都將會被移除。』

發表於 Posted on: 2019-02-11 14:41

JessicaTvb
帖數 Posts: 667
回頂端 / Top
即係話呢度即將要結束營業?!

發表於 Posted on: 2019-02-11 15:38

Toy claw 公仔機
帖數 Posts: 680
回頂端 / Top
即係迫大家加入個爛鬼「逼逼餐奴」,壯大佢哋嘅聲勢啫!

發表於 Posted on: 2019-02-11 18:33

冷眼橫眉
回頂端 / Top
真有先見之明,果然就嚟係咁先,點算好呢各位大大??

發表於 Posted on: 2019-02-11 20:24

係咁先
帖數 Posts: 1576
回頂端 / Top
唉!無得係咁癲救命救命,廹廹親奴鴨屎係咁先已完全取消啊,公仔點算點算!

發表於 Posted on: 2019-02-11 20:27

係咁先
回頂端 / Top
你咪有BBC帳號咩?仲可以再戰江湖嘛,不過呢招都算絕喇,剷走呢度再的你入佢嘅BBC會做member⋯⋯

發表於 Posted on: 2019-02-11 21:04

回頂端 / Top
聽講大陸票房被吳孟達套「流浪地球」遠遠拋離,估唔到周星馳都有今日喇!

~~~~~~~

周星馳新喜劇之王 以戲劇理論作分析(含劇透)〈蕭若元:書房閒話〉2019-02-10

https://www.youtube.com/watch?v=xspuJ9Hq1sQ

呢啲算唔算袋錢落黃翠如等之流個袋?

發表於 Posted on: 2019-02-11 21:07

回頂端 / Top
其實都啱嘎啦,都係時候轉去香討或者百度貼吧啦。

發表於 Posted on: 2019-02-12 1:37

湖海洗我胸襟
回頂端 / Top
咁TVB此舉咪似係趕客多啲......

發表於 Posted on: 2019-02-12 8:38

回頂端 / Top
我覺得佢地係壯大「逼逼餐奴」多啲﹐因為「逼逼餐奴」= 「逼逼shop」﹐佢地想為BBS 爭取更多生意? 但自從BBS加入左「逼逼餐奴」之後﹐個軟件經常有問題﹐當進入左「逼逼餐奴」正在搜索喜愛節目經常突然自動離開「逼逼餐奴」﹐如果以我有限認知可能BBS廣告多需要容量大? 又或者係個軟件有問題還未解決或解決唔到?

發表於 Posted on: 2019-02-12 10:16

JessicaTvb
回頂端 / Top
做電視,有劇又唔好好拍(不斷用外購劇充數),做做下做左網購生意,都唔知TBB班膠層諗啲乜?!在香港經營電視台,畀面就叫你一聲「大台」,論網購,你夠其他大型對手淘寶,Amazon或樂天市場撼咩?選擇少,價錢又唔係平過人.....

發表於 Posted on: 2019-02-12 10:29

回頂端 / Top
啱啱先中完通訊局warning
~~~~~~~~~~~~
無綫2節目過分突出及宣傳Big Big Shop 通訊局發出警告
通訊事務管理局(通訊局)接獲13宗投訴,指無綫電視3個節目,間接宣傳流動應用程式「大台網」(Big Big Channel)的網上購物平台「Big Big Shop」,和某品牌的電鍋。

通訊局認為,2018年《TVB 2018影視展星勢》及《東張西望》曾間接宣傳「Big Big Shop」,和《愛‧回家之開心速遞》間接宣傳某品牌電鍋的投訴成立,違反當時的《電視節目守則》第11章第1及3段的規定。

通訊局指,在《東張西望》內有一個長達兩分半鐘的環節,介紹「Big Big Shop」於無綫員工餐廳舉辦的市集時,觀眾可清晰看到「Big Big Shop」的名稱及標誌,整個環節明顯聚焦於宣傳平台多於藝人或其活動,含有強烈的宣傳成分,「過分突出『Big Big Shop』」,違反《電視節目守則》第11章第1段。

通訊局續指,雖然「Big Big Shop」為《愛‧回家之開心速遞》的贊助商,但出現在節目內的電鍋,沒被識別為節目的產品贊助商;通訊局指出,節目內一眾角色多次讚賞該電鍋,並有特寫鏡頭展示該電鍋的品牌名稱,認為這種展示手法「等同廣告」,違反《電視節目守則》第11章第3段。

電視廣播有限公司回應指,該台知悉有關裁決。

發表於 Posted on: 2019-02-12 10:33

回頂端 / Top
我覺得佢地係壯大「逼逼餐奴」多啲﹐因為「逼逼餐奴」= 「逼逼shop」﹐佢地想為BBS 爭取更多生意? 但自從BBS加入左「逼逼餐奴」之後﹐個軟件經常有問題﹐當進入左「逼逼餐奴」正在搜索喜愛節目經常突然自動離開「逼逼餐奴」﹐如果以我有限認知可能BBS廣告多需要容量大? 又或者係個軟件有問題還未解決或解決唔到?
===============================================================
手機軟件一般來講呢加入咁多嘢肯定容易逼爆,因為手機軟件本身係首先體積容量。不過網頁版就冇問題,所以我提過建議就話將佢轉做網頁版,停止app版。假設佢真係accept咗呢個提議,可能意思係打算將呢個網站改建作為BBC嘅網頁版,而原來手機app版將會停用。以後手機方面嘅嘢由Mytv Super手機版負責。

發表於 Posted on: 2019-02-12 13:27

湖海洗我胸襟
回頂端 / Top
其實一般都係先有網頁版,見多人使用了才會develop 個專用app, 一可以improve 品牌的image, 二make purchase easier, 由app版轉去web版,畀人感覺似係退化。再者,我諗搵人develop 個app都需要唔少錢啩?!相信唔會話停用就停用,個app穩定性有問題就應該由所僱用的IT公司去解決。不過湖海也講得有道理,若app的容量太大的話,確是會變成一個趕客因素,主要亦睇個app本身有什麼亮點,優點或jetso可以吸引人去download, 或者最終會有兩個版本出現都未定。

發表於 Posted on: 2019-02-12 15:14

回頂端 / Top
最後一首賀年歌,今次真係豬年嘎啦。不過唔係中文,而係馬式英文。黃明志嘅Piggy Piggy:

https://www.youtube.com/watch?v=PBgKvR9VqdA

發表於 Posted on: 2019-02-12 18:08

湖海洗我胸襟
回頂端 / Top
唉,睇嚟大家都好似有啲意興闌珊,提早離場咁喎。

發表於 Posted on: 2019-02-14 11:26

冷眼橫眉
回頂端 / Top
可能係咁先又去左旅遊? 都冇乜topic可以講可以拗.....

發表於 Posted on: 2019-02-14 11:58

回頂端 / Top
星爺觸礁之後,吳孟達卻又起。《新喜劇之王》趴街,但《流浪地球》逆襲,老蕭睇咗後評價達到荷里活B+水準。吳孟達同周星馳嘅片對撼,吳孟達贏咗。

目前IMDb同豆瓣評分一致都係7.9,之前為8.0。

發表於 Posted on: 2019-02-14 17:15

湖海洗我胸襟
回頂端 / Top
聽聞周星馳已承認會開拍「功夫2」,還話自己亦可能會紮上一角。佢的戲,好多時要靠D小人物帶起,D群戲都好重要....

期間他被主持人問到會否參演此戲,周星馳搞笑說:「做一個幾十歲的茄喱啡!你們不介意,但我介意!現在年紀大也打不了!」現場人士則叫他做被打角色,他再說:「都可以想下,就這麼說定。」嘩!大家一定好期待呀!完整新聞:東網

發表於 Posted on: 2019-02-14 18:23

回頂端 / Top
而家已完全沒看tbb節目(包括愛回家),真係無題材再評論,已經鬧到無野好鬧,似乎真係要放棄吧!花姐Error遊節目賣點完全是花姐,感覺有虐老成分,又要佢食虫又要佢笨豬跳又要跑樓梯仲要入鬼屋,抵加人工比佢喇,邀請女優Julia(比人砌足七年已經走晒樣)做嘉賓接受訪問又幾得意,廢台tbb再諗唔到題目攻擊,鎮台亞姐都接受Viutv公開訪問,死未,高層仲有面目見人嗎??

發表於 Posted on: 2019-02-15 0:04

係咁先
回頂端 / Top
冇嘢好鬧都鬧咗咁多頁,猴賽雷啊!

發表於 Posted on: 2019-02-15 11:22

冷眼橫眉
回頂端 / Top
「睇嚟大家都好似有啲意興闌珊,提早離場咁喎。」
~~~~~~~~~~~~~~
「真係無題材再評論,已經鬧到無野好鬧,」
~~~~~~~~~~~~~~
我嘅感覺同係咁先較接近﹐因為就連香討近月亦冇乜值得討論﹑討論性高多人參與討論的話題! 直到依個星期『蓋世寶被out和唐C與圈外』依兩終娛聞叫做熱番。鬼咩﹑最近翡翠台正在播嘅劇唔係外購內地劇就係《荷里活有個乜千》﹐比人感覺好似頒獎禮後大帥哥完咗無線電視臺都消失埋喇?!
如果將BBShop再搞大﹐同攞唔到免費牌去搞網購個位有乜分別? 咁六叔六嬸當年2003年建造極具香港代表性自己的電視廣播城豈不是變成一個笑話!!!

發表於 Posted on: 2019-02-15 12:31

JessicaTvb
回頂端 / Top
回Jessica,
人地係攞唔到免費電視牌照才要局住搞,TBB則係自投羅網,唔同的。不過到依家都拆解唔到嘅係不嬲以小器見稱的方丈又會大方到畀Do姐幫對頭人拍廣告?!

發表於 Posted on: 2019-02-15 13:02

回頂端 / Top