tvb.com

tvb.com

無線從來最勁的是

劉德華
鄭少秋
黎明
古天樂
梁朝偉
陳展鵬
郭富城
林峰
周星馳
周潤發

總票數 Total Votes: 163

無線從來最勁的男明星

真心問, 咁而家D明星點賺錢? 聽講TVB仍然是很低薪。還是所謂的很低薪只是比對千萬的影星來說是很低, 實際上也是幾十萬一個月? 很好奇拳佬, 牙佬等一個月大約可以搵幾多?

發表於 Posted on: 2018-04-18 17:57

優質電視迷
帖數 Posts: 281
回頂端 / Top
查了一下網上資料, 都說很低, 但實數其實人工唔低
2015年
黃宗澤(Bosco)今日出席新劇《警犬巴打》拜神儀式,談到曾志偉指TVB因為薪金低,所以留不住員工,黃宗澤說:「不是,TVB出很高薪金給我,每人對高低的定位都不同。(你很易滿足?)我工作從來不看錢,只看是否開心,最重要開心。」
2016年
TVB旗下艺人一般都实行“包薪制”,一般的签约艺人一个月11000港币左右,“腕儿”越大的明星,工资标准会逐渐增高。但有些TVB签约的艺人是没有底薪的,仅靠工作量拿钱,属于“钟点工”,至于片酬,人气高点的只有每小时三四千元港币,半红不黑的甚至每小时几百元港币。
當是半紅不黑, 時薪幾百, 當是500, 佢地一日拍戲只有3-4小時休息, 當一天18小時工作, 有9000元一天, 那也算不錯。不過明星花費較多也是事實。但像陳展鵬, 如果一小時4000, 一天18小時, 一天7萬以上, 其實也很多的了。

發表於 Posted on: 2018-04-18 19:28

優質電視迷
回頂端 / Top
上海灘到而家, 樓都升左幾百倍。當年700等如現在廿幾萬了。

發表於 Posted on: 2018-04-18 20:10

帥的人駕到
帖數 Posts: 431
回頂端 / Top
帥的人駕到 唔會掛!? 80年的700等如而家20幾萬? 咁我買1000萬人壽, 如果80歲死, 55年後既1000萬咪等如而家2萬, 咁點養老?

發表於 Posted on: 2018-04-18 20:26

優質電視迷
回頂端 / Top
發仔係國際巨星!古仔係演藝人栛會主席!展鵬係大滿貫視帝!我緊係覺得依三位最勁喇!

發表於 Posted on: 2018-04-18 22:30

Cinly
帖數 Posts: 22
回頂端 / Top
發仔係國際巨星!古仔係演藝人栛會主席!展鵬係大滿貫視帝!我緊係覺得依三位最勁喇!

發表於 Posted on: 2018-04-18 22:30

Cinly
帖數 Posts: 22
回頂端 / Top
上海灘到而家, 樓都升左幾百倍。當年700等如現在廿幾萬了。
=====================================================
嚴格來講,呢個唔係適當嘅算法。但可以講得過去。因為事實上呢樓價主要係受以下因素影響:

必要條件:1,人口,2,通脹,3,必需品/奢侈品類屬。

影響條件:1,治安,2,教育,3,醫療。

可以講,樓價係受到以上六大主要因素影響。上海灘時期,即1980年,嗰時香港人口幾多?而家人口幾多。人口增長係導致樓價上升嘅其中一個好重要因素。因為基本上嗰啲炒樓嘅人都係睇人口流入,比如話有某個主題,興建住宅樓宇,乃係因為該主題會吸引人流。

第二點通脹,基本上每十年翻一倍嘅通脹。一號因素同二號因素疊加就足夠影響。

第三點,類屬問題,如果樓宇喺當地屬於必需品項目,咁樓價會係高極有限。相反,如果屬於奢侈品嘅話,就會成為價格上漲嘅又一因素。

而第四、第五、第六則係決定唔同區域樓價高低嘅要素。如果三樣嘢都係比較好嘅,比如話有名校,醫療安全環境都比較好嘅話,又會影響上升。

第一點人口係要點,普遍來講,城市樓價會比郊區要高嘅一個重要原因,就係城市人多。

發表於 Posted on: 2018-04-18 22:43

湖海洗我胸襟
帖數 Posts: 5293
回頂端 / Top
湖海洗我胸襟 分析得很合理

發表於 Posted on: 2018-04-19 4:53

優質電視迷
回頂端 / Top
王X信演技零分,擦鞋搶奬,投票包尾,竟然厚顏無恥自制趴街獎自 high!
TVB史上最多人反對的視帝
攪到視帝含金量大趺,聲譽大跌,公信力大跌
攪到觀眾怒火大升,怨氣大升,給TVB惡評大升!
影衰之前的視帝
影響將來當視帝藝人的形象 x unlimited

發表於 Posted on: 2018-04-19 17:53

John313
帖數 Posts: 707
回頂端 / Top
成個主題都冇王浩信, 大家咁睇得起王浩信, 係要拉王浩信同TVB最勁既人一起。咁就可以看出2點。
1. 大家認為佢演技外型都可以擠身最勁行列。
2. 大家唔抵得佢高大靚仔, 自己心目中既女神明知佢有老婆都主動投懷送抱, 而且佢老婆又愛佢咁深, 打風都打唔甩。
佢係所有男人既眼中釘, 大家繼續罵啦! 請問罵他的人, 有女的嗎? 沒有吧!

發表於 Posted on: 2018-04-19 19:26

優質電視迷
回頂端 / Top
王X信演技零分,擦鞋搶奬,投票包尾,竟然厚顏無恥自制趴街獎自 high!
影衰之前的視帝
影響將來當視帝藝人的形象 x unlimited x unlimited

發表於 Posted on: 2018-04-19 22:31

mikechang
帖數 Posts: 152
回頂端 / Top
周潤發

發表於 Posted on: 2018-04-20 5:38

wongwaikeass
帖數 Posts: 1046
回頂端 / Top
名單的人都是劃時代有代表性的藝人,五生年代的林峯和現在的陳展鹏都是表表者

發表於 Posted on: 2018-04-20 18:57

coogt5026
帖數 Posts: 865
回頂端 / Top
很不錯的結果, 陳展鵬和周潤發一樣, 證明大家不會只看目前身價。希望陳展鵬看到這投票結果, 知道努力不會白費。

發表於 Posted on: 2018-04-21 23:12

帥的人駕到
帖數 Posts: 431
回頂端 / Top
之前不是說陳展鵬差太遠比不上會被罵?

發表於 Posted on: 2018-04-22 0:33

優質電視迷
回頂端 / Top
吾系比不上會被駡
而系票多過前輩會被駡

發表於 Posted on: 2018-04-22 6:32

cakatg
帖數 Posts: 1034
回頂端 / Top
如果咁都罵就真係冇辦法了。

發表於 Posted on: 2018-04-22 9:34

優質電視迷
回頂端 / Top
成個主題都冇王浩信, 可想而知, 大家非常睇唔起王浩信,
絕對唔會拉王浩信同TVB最勁既人一起。以免畀佢影衰晒

1. 大家認為佢演技外型都係零, 冇資格擠身最勁行列。
2. 大家都覺得佢 頭細 頸長 卸膊又樣衰, 明知自己有老婆有囡囡都去偷食, 有事就求個老婆同囡囡一齊去擦高層鞋, 冇事就出去偷食當老婆透明, 如此世紀賤男點會受人歡迎

佢係所有人既眼中釘, 大家繼續罵啦! 請問保護他的人, 有家的嗎? 有品德嗎? 沒有吧!

發表於 Posted on: 2018-04-22 12:50

RadaRada
帖數 Posts: 173
回頂端 / Top
成個主題都冇王浩信, 大家咁睇得起王浩信, 係要拉王浩信同TVB最勁既人一起
...........................................................................................................................
你講0既嘢真係前後矛盾,
既然冇王浩信, 即係睇唔起佢,
覺得佢絕對冇資格擠身入TVB最勁行列啦,

發表於 Posted on: 2018-04-22 12:54

RadaRada
帖數 Posts: 173
回頂端 / Top
本來就冇人話佢可以擠身入TVB最勁行列, 係你自己看到"最勁"就想起佢。
王浩信雖然做得很好, 但有一些藝員的型格係無法去到最勁的, 這類藝員很多, 就像無線5虎, 不是最高大的就一定可以比較有利, 也沒所謂看不看得起。祥仔也好好戲, 也沒有人提到他可能會是最勁。
但你最唔中意王浩信反而心中係最看重他。

發表於 Posted on: 2018-04-22 17:49

優質電視迷
回頂端 / Top
50周年偽視帝擦鞋渣信最勁,之後先輪到發哥、星爺、華仔、偉仔、古仔⋯⋯
X3

Hahaha

發表於 Posted on: 2018-04-22 18:05

Woopi
帖數 Posts: 1089
回頂端 / Top
影衰之前的視帝
影響將來當視帝藝人的形象 x unlimited

----'

X2 hahahaha

發表於 Posted on: 2018-04-22 18:10

Woopi
回頂端 / Top

2. 大家都覺得佢 頭細 頸長 卸膊又樣衰, 明知自己有老婆有囡囡都去偷食, 有事就求個老婆同囡囡一齊去擦高層鞋, 冇事就出去偷食當老婆透明, 如此世紀賤男點會受人歡迎

佢係所有人既眼中釘, 大家繼續罵啦! 請問保護他的人, 有家的嗎? 有品德嗎? 沒有吧!

--'''----

X2 hahahaha

發表於 Posted on: 2018-04-22 18:11

Woopi
回頂端 / Top
很不錯的結果, 陳展鵬和周潤發一樣, 證明大家不會只看目前身價。希望陳展鵬看到這投票結果, 知道努力不會白費。
---''

Hahaha, aiya, only 22 votes... i thought u were talking about at least 2.2 million votes

發表於 Posted on: 2018-04-22 18:14

Woopi
回頂端 / Top

===============================================================
X3

HaHaHa

發表於 Posted on: 2018-04-23 15:03

mikechang
帖數 Posts: 152
回頂端 / Top