tvb.com

tvb.com

廣州一周電視劇收視率

2018年4月02日 至 2018年 4月08日

第一位:逆緣, 翡翠台,8.34
第二位:果欄中的江湖大嫂, 翡翠台,7.88
第三位:愛回家之開心速遞, 翡翠台,7.16
第四位:三個女人一個因, 翡翠台,6.38
第五位:那年花開月正圓, 翡翠台,5.52
第六位:外來媳婦本地郎, 珠江台,5.29
第七位:暖愛, 珠江台,4.50
第八位:鍛刀, 珠江台,2.18
第九位:東西宮略, 翡翠台,2.18
第十位:公公出宮, 珠江台,1.95

發表於 Posted on: 2018-04-16 16:23

湖海洗我胸襟
帖數 Posts: 5657
回頂端 / Top
都係大台天下

發表於 Posted on: 2018-04-16 18:21

myworld234
帖數 Posts: 510
回頂端 / Top
我都話啦﹐香港在內地人心目中地位像外國一樣。始終體制有別於內地。

發表於 Posted on: 2018-04-17 9:51

JessicaTvb
帖數 Posts: 803
回頂端 / Top
廣州地區多數喜歡睇港劇吧,我去深圳出差在酒店也是看TVB節目多。

發表於 Posted on: 2018-04-17 17:08

Toy claw 公仔機
帖數 Posts: 2581
回頂端 / Top
深圳其實唔敢包,因為深圳嘅話,因為係移民城市,所以用煲冬瓜(普通話)作為交流語言。但一般都會講廣東話。

廣州其實個情況比較特殊,因為原來係收到無線亞視都收到。但亞視執咗笠。所以只有翡翠台、明珠台仍然健在。

至於Viu TV,目前所知只有番禺地區嗰邊收到,廣州市區收唔到Viu。

發表於 Posted on: 2018-04-17 18:57

湖海洗我胸襟
回頂端 / Top
請問樓主: 廣州地區收睇無線是翻牆? 還是合法收睇?

發表於 Posted on: 2018-04-18 8:25

JessicaTvb
回頂端 / Top
請問樓主: 廣州地區收睇無線是翻牆? 還是合法收睇?
=================================================
合法收睇。

發表於 Posted on: 2018-04-18 12:41

湖海洗我胸襟
回頂端 / Top
解釋一下點解會咁。

其實廣州合法收睇TVB等源於8、90年代嗰時,更準確係1980年代末。當時家家戶戶架起魚骨天線去接收香港電視訊號。直接收到TVB、亞視。影響到廣東當地電視台嘅收視。

所以當時為爭收視,廣東電視台亦都出盡法寶,其中最出名嘅兩套劇集就出現了──由薩仁高娃主演嘅《公關小姐》同湯鎮宗主演嘅《外來妹》。

之後廣東當地電視台有見啲人咁,乾脆就直接駁線接收香港電視。當然當時嚟講就得ATV同TVB。後尾TVB知道廣東呢便係咁,於是就乾脆同廣東負責嘅廣東有線簽約,於是就合法播一個“閹割版”嘅,不過呢就咁,TVB喺呢啲廣告上係有分成嘅。

因為如果唔咁做,啲人照樣可以整啲魚骨天線之類嘅嘢接收。所以係合法收睇。

發表於 Posted on: 2018-04-18 12:50

湖海洗我胸襟
回頂端 / Top
Many Thanks for 湖海洗我胸襟 responded !

發表於 Posted on: 2018-04-18 13:06

JessicaTvb
回頂端 / Top
睇左幾集外來媳婦本地郎/好似係2000制作﹐覺得那個味道依然…? 仍然係以前廣東電視臺一貫那個味?

但北方電視臺的制作變化大好多﹐例如講醫療方面既劇總覺得參考左TVB妙手人心的手法。 以及好多劇的制作都反映當下的社會問題﹐令我有個觀感就算中國過去二三十年經濟起飛好大﹐人的價值觀有著變化﹐但仍然睇得到有D不良現象依然從上世紀保傳置今﹐一些思維根深蒂固一代一代的遺傳?

發表於 Posted on: 2018-04-18 15:18

JessicaTvb
回頂端 / Top
其實日韓劇也成日借劇去反映現況或諷刺時弊,例如99.9%就質疑日本司法制度的偏頗(偏向檢控方)而造成冤案的可能性.......

發表於 Posted on: 2018-04-18 15:27

回頂端 / Top
逆緣8.34

發表於 Posted on: 2018-04-18 15:40

Peterwan23456
帖數 Posts: 67
回頂端 / Top
睇左幾集外來媳婦本地郎/好似係2000制作﹐覺得那個味道依然…? 仍然係以前廣東電視臺一貫那個味?

但北方電視臺的制作變化大好多﹐例如講醫療方面既劇總覺得參考左TVB妙手人心的手法。 以及好多劇的制作都反映當下的社會問題﹐令我有個觀感就算中國過去二三十年經濟起飛好大﹐人的價值觀有著變化﹐但仍然睇得到有D不良現象依然從上世紀保傳置今﹐一些思維根深蒂固一代一代的遺傳?
====================================================================
係啊,屬於處境劇。比較因循守舊。而且唔可以話係北方電視台,因為內地製作係實施製播分離嘅制度。係由啲影視公司負責制作劇集,然後電視台採購購買。

之前鳳凰衛視嘅《鏘鏘三人行》就講到點解內地電視劇會搞到小鮮肉橫行,裡面有知情嘅編劇講解就話,由於而家電視台負責採購電視劇集嘅都係啲大媽(或者講大嬸),製作公司為咗迎合佢地,所以咪搞啲咩小鮮肉咁囉。

至於綜藝節目嘅話,先會係電視台自己製作嘅多。不過內地電視台普遍都係搞啲大浪淘沙式嘅做法,即係某一類型綜藝節目就一窩蜂去做,然後汰弱留強,剩下嘅嗰個電視台就將嗰個做成招牌。

好似相睇類型節目,各個電視台全部都做,最尾做得最好嘅係江蘇衛視嘅《非誠勿擾》就留咗落來,跟住就做家庭調解節目又係全部一窩蜂去做,最後做得最好嘅江西衛視嘅《金牌調解》就留落來。

劇集嘅話基本上係影視公司製作,然後電視台採購播映咁做。

發表於 Posted on: 2018-04-18 16:31

湖海洗我胸襟
回頂端 / Top
其實日韓劇也成日借劇去反映現況或諷刺時弊,例如99.9%就質疑日本司法制度的偏頗(偏向檢控方)而造成冤案的可能性.......
========================================================
懷疑你睇嘅應該係NHK嗰邊嘅,NHK據悉一直被日本嗰邊稱為“日奸”。

發表於 Posted on: 2018-04-18 16:36

湖海洗我胸襟
回頂端 / Top
我講緊的係「99.9 -刑事專門律師-」,由TBS播出嘅.....NHK好似只有D咩晨間劇,我冇乜興趣,亦唔明點解你會稱NHK為「日奸」台?!NHK好似公營電視台喎......
—————————

懷疑你睇嘅應該係NHK嗰邊嘅,NHK據悉一直被日本嗰邊稱為“日奸”。

發表於 Posted on: 2018-04-18 17:11

回頂端 / Top
亦唔明點解你會稱NHK為「日奸」台?!NHK好似公營電視台喎......
==========================================================
我都係聽其他網友講返來嘅,因為個人冇咩點睇日劇,佢地啲人睇得多啲。而且睇報導都似係咁。就咁,雖然話NHK係公營,但係呢,呢個公營電視台就成日鬧日本,基本上唔係好見佢講日本自己嘅好嘢滯,但係中國嗰啲呢就讚嘅多。所以先有俾人話佢日奸,係咁唱衰自己國家。

發表於 Posted on: 2018-04-18 19:06

湖海洗我胸襟
回頂端 / Top
呢D可能係他們作為傳媒監管政府的方式呢?!NHK的節目,向來少看,我都係斷估㗎咋!不過講真,呢D所謂的傳媒,自己本身其實一早就有晒立場,就好似CNN咁,就擺明車馬唔妥特朗普,佢有咩醜聞,就第一個報......

發表於 Posted on: 2018-04-19 8:14

回頂端 / Top
我也是只睇過一部日劇之前會員介紹而已﹐因為唔識日語﹐除非有中文譯音﹐要不然集中精神在劇情或演員身上卻顧不上睇字幕。

的確我睇既大部份劇集﹐並非廣東電視臺出品。而睇既都市劇居多裡面大部份背景係上海和周邊城市或北京居多。我並不喜歡偶像類或小鮮肉個D劇﹐劇情無乜意思演技未得。

最大感觸請恕我直言: 仍有一些國民並沒有因國家什麼一帶一路走出世界而在個人道德品質上跟世界接軌! 經濟起飛反而令其態度…面部已經寫著強國兩個字! 現實生活裏真有其事﹐去年接觸過一個來自廣東原本做生意的﹐來美只有兩年亦變成打工仔﹐情緒內心變得好唔平衡﹐從佢對我講的說話…;

來自電視劇《美好生活》張嘉譯的一段台詞非常貼切『美國人看著客氣﹐其實對拿綠卡的人根本瞧不上﹐可氣的是這兩年去美國的中國人比美國人更不客氣』。

但從光明頂得知中央數周前對內地影視屆宣佈了一些新做法: 日後社會不良現象不能搬上螢幕。今後也許難以睇到咁多近年寫實的電視劇啦 !

發表於 Posted on: 2018-04-19 11:16

JessicaTvb
回頂端 / Top
這些咪人性囉,自己上左位或去過海外見過世面之後就忘了初心,睇其他同胞唔起,其實係優越感作祟啫.....

要管治一個十幾億人口的國家並不是容易的事,君不見世界上人口多的國家都面對特別多民生問題的嗎?印度的情況會比大陸好嗎?

民智未開,道德觀念低,才會做出好多令國家蒙羞的事,大陸政府一直都好努力去教育國民甚至還出埋旅遊手冊,但人口太多,又如何可以確保每一個都會真心開竅?我之前也講過,新加坡有今日的繁榮,某部分原因也是多得李光耀管得嚴所賜。

中國已經係世界第二大經濟體系(隨時超越美國),美國等大國已經感受她的威脅想出手打擊,對外敵可以千防萬防,但有句說話叫做家賊難防,所以這方面,大陸係絕不會掉以輕心和妥協的。

發表於 Posted on: 2018-04-19 12:27

回頂端 / Top
就好似CNN咁,就擺明車馬唔妥特朗普,佢有咩醜聞,就第一個報.....
=========================================================
嚴格來講,Donald Trump呢,因為佢之前選舉時嘅好多言論行為就好希特拉(Adolf Hitler),所以好多人驚佢會成為美版希特拉,你要知道當年希特拉都係通過民選上台,然後將原來民主嘅魏瑪共和國搞成獨裁嘅德意志第三帝國。

而好死唔死嘅係,而家嘅美國,最大嘅群體就咁啱又係德裔。而川普(美國當地華文翻譯)又咁希特拉,而後世德國人對希特拉嘅評價就係瘋子、癲佬。美國嗰邊則直接稱為魔鬼。所以CNN等呢就學足德國嗰邊評價希特拉咁同川普對著幹。

而且之前川普之所以當選,全部係因為嗰啲基督教會做嘢令佢當選,因為如果按個人票,希拉里嘅票數係高於川普嘅。

發表於 Posted on: 2018-04-19 12:32

湖海洗我胸襟
回頂端 / Top
最大感觸請恕我直言: 仍有一些國民並沒有因國家什麼一帶一路走出世界而在個人道德品質上跟世界接軌! 經濟起飛反而令其態度…面部已經寫著強國兩個字! 現實生活裏真有其事﹐去年接觸過一個來自廣東原本做生意的﹐來美只有兩年亦變成打工仔﹐情緒內心變得好唔平衡﹐從佢對我講的說話…;
===============================================
正常啦,我舊年返去馬拉嗰陣,同啲舊朋友傾偈嗰時佢地都同我講過呢個問題,見得太多。我就雖則話係廣州出世廣州大,但由於喺馬拉接受嘅教育,而且已經入鄉隨俗當地化咗,所以同自己內地嘅嗰啲同胞就顯得格格不入。

因此嚴格來講,我只不過係攞住中國國籍嘅海外華人。我一個同學喺馬拉幾年,之後去咗澳洲讀書,前前後後總共七年。但就某些方面卻唔見有特別大嘅提高。

發表於 Posted on: 2018-04-19 12:38

湖海洗我胸襟
回頂端 / Top
http://www.wcellar.com.hk/?languageid=2

發表於 Posted on: 2018-04-22 3:15

renewandroid
帖數 Posts: 1
回頂端 / Top
逆緣, 翡翠台,8.34
勁!

發表於 Posted on: 2018-04-22 7:12

sylivachan3
帖數 Posts: 51
回頂端 / Top
No wonder ppl from 廣州 has a tacky HK accent when they speak Mandarin.

發表於 Posted on: 2018-04-22 21:50

Badmama
帖數 Posts: 249
回頂端 / Top
Because ppl from 廣州 and Hong Kong speak the same language.

發表於 Posted on: 2018-04-22 22:11

湖海洗我胸襟
回頂端 / Top