tvb.com

tvb.com

五大小生五大花旦

陈展鹏,袁偉豪
林夏薇,黃智雯
唐詩詠,王浩信
胡定欣,李施嬅
姚子羚,王君馨
李佳芯,江嘉敏
蔡思貝,陳凱琳
蕭正楠,洪永城
黃浩然,譚俊彦
其他(如劉佩玥等等)

總票數 Total Votes: 300

五大小生五大花旦

視帝祥佢演技空間之前冇突破就咁啦。於是休息咗半年,跟住就演呢套逆緣。不過學似王君馨當年選港姐時候所講,就話香港人呢好似成日都好急咁,所以睇睇下逆緣覺得冇咩神奇就即刻嫌悶唔睇都好正常嘅。

發表於 Posted on: 2018-04-06 11:42

湖海洗我胸襟
帖數 Posts: 5280
回頂端 / Top
要幫空降入嚟嘅人抬轎,名男一實作配,大台咁做即係叫人早D離巢啫!

發表於 Posted on: 2018-04-06 11:52

coogt5026
帖數 Posts: 879
回頂端 / Top
咁攪直情影響士氣啦,冇眼睇……

發表於 Posted on: 2018-04-06 12:36

cakatg
帖數 Posts: 789
回頂端 / Top
五大小生 : 陳展鵬、袁偉豪、黎诺懿、馬國明、洪永城
五大花旦 : 胡定欣、王君馨、麦美恩、唐诗咏、劉佩玥

發表於 Posted on: 2018-04-06 17:32

Solafide
帖數 Posts: 18
回頂端 / Top
要幫空降入嚟嘅人抬轎,名男一實作配,大台咁做即係叫人早D離巢啫!
========================================================
OK,又係啲人話小生荒,花旦荒,話冇人,咁既然話冇人,就只能夠要麼在外面招人,要麼由二三三四線力捧上去。

比如話何廣沛,都係演過一套兩套有noise,好嘞,然後話應該捧,結果TVB真係捧,又俾你地啲人鬧,你話呢?究竟係邊個話要捧佢上位,又係邊個鬧捧埋啲三四線?!

既然話荒,梗係要兩邊,一個係內部提升,一個係外面搵人。一面又鬧話空降外援,一面又鬧話小生荒。究竟又係邊個嘅問題?!咁係咪話啲人係又鬧唔係又鬧,抑或是根本係純粹為咗發洩?!

發表於 Posted on: 2018-04-09 16:54

湖海洗我胸襟
回頂端 / Top
小生荒、花旦荒的關鍵性問題係新高層接手之後走了好多小生和花旦,所以才搞到TVB心急要捧人接替。不過被捧上位的人呢就大部份空降或係跟高層心水眼光就非以實力較高低,結果又令到更多在TVB拼搏的三四五線藝人更感到心灰意冷,所以才會不斷有人陸續離開大台搵其他出路,這根本就是惡性循環來的。

發表於 Posted on: 2018-04-09 17:27

Toy claw 公仔機
帖數 Posts: 1877
回頂端 / Top
=========================================================
張致恆嘅問題仲唔算大,都支持,其實一個半個問題唔大,而且其實難聽啲講句,我一直都唔覺得小生花旦有幾荒。

小生唔算啲外援,就有羅仲謙、梁烈唯、袁偉豪可用。加埋馬國明、黃浩然,荒鬼。
花旦又係,邊駛搵咁多外援,黃智雯、李佳芯、林夏薇、賈曉晨、苟芸慧,再提埋滕麗名、姚子羚兩個,邊處荒啊。

單單上面呢啲人就足夠撐起新嘅大旗啦。

發表於 Posted on: 2018-04-10 0:46

湖海洗我胸襟
回頂端 / Top
羅仲謙轉左做部頭約了,梁烈唯?!外型比較侷限吧......其實就算係「親生仔」,TVB都有大把接班人選可以升,例如香港先生黎焯華,翟威廉,同埋出生自訓練班的張景淳,楊潮凱,黃子恆咁,佢地唔好得過洪永城?!?關鍵係一間公司要畀到希望自己原有的員工,一個二個後來先上岸,高酬擔大旗,名利雙收,另外一班人就默默挨,三餐不繼,就為了等一個機會,畀著係你,又可會甘心?!

發表於 Posted on: 2018-04-10 7:39

回頂端 / Top
仲有就係,TVB多想捧自己的「心水馬」都好,也別做得太出面,那反而會更惹觀眾反感.......

發表於 Posted on: 2018-04-10 7:46

回頂端 / Top
杜、余一天到晚硬捧自己班人,由其個王乜信,只管擦鞋冇演技,仲要夾硬捧佢做視帝!真係冇心機睇!比班山頭高層玩到 2017 純利跌 51.27%啦!搞笑在仲可以不停自 high 收視高呃廣告商,真係吳蝕就奇!

發表於 Posted on: 2018-04-10 15:18

Facebookhaha
帖數 Posts: 36
回頂端 / Top
so far 公仔機既意見或回應好中肯非常貼切。
『小生荒、花旦荒的關鍵性問題係新高層接手之後走了好多小生和花旦﹐被捧上位的人呢就大部份空降或係高層心水﹐非以實力較高低,結果令到更多在TVB拼搏的三四五線藝人更感到心灰意冷,所以才會不斷有人陸續離開大台搵其他出路。TVB 捧自己的「心水馬」反而會更惹觀眾反感』

就我而言就係一個好例子: 在樓奴之前所有劇集﹐王浩信睇落去OK 受落嘅﹐但到左溏心3 毫無演技可言﹐係演技不穩定還是一直未過關? 跟住夾硬比個視帝佢﹐嘩﹑依家從電視睇到佢好討厭, 佢好樣衰。

發表於 Posted on: 2018-04-11 9:09

JessicaTvb
帖數 Posts: 542
回頂端 / Top
冇馬明 點投票 x 2

發表於 Posted on: 2018-04-11 10:21

toffy88
帖數 Posts: 31
回頂端 / Top
估計2018,2019tvb膠層會捧多兩個視帝出嚟,今年系袁,下年系譚,與王三分天下,相信呢幾年都系由佢地玩曬,視後相信系李,黃,蔡三個排隊攞,全部都系山頭文化嘅得益者。

發表於 Posted on: 2018-04-11 12:41

cakatg
回頂端 / Top
李,黃,蔡
=====================
就咁,李佳芯、蔡思貝問題不大。尤其李佳芯。不說Youtube上的紅茶廣告秒了大部分紅星,僅剩下湯唯在其之上。而且也是阿里巴巴的代言人。

蔡思貝現在也在發熱之中,為人也算努力。至於黃的話,如果是黃智雯的話,沒有問題,唯一問題是黃翠如。只要不是黃翠如,什麽問題也沒有。

發表於 Posted on: 2018-04-11 13:22

湖海洗我胸襟
回頂端 / Top
今年系袁,下年系譚,與王三分天下
==============================================
同樣都還就咁,袁偉豪、譚俊彥、王浩信視帝方面都差點。但王浩信已過去,就拿袁、譚方面而言,認同你意見。起碼今年視帝方面,我就力推黃智賢多於這幾位。黃智賢演技一流,而且7部戲,總有幾部今年上。拿視帝的話比較服眾。

我支持今年男喜由黎耀祥憑《逆緣》里的角色拿。女喜由林夏薇《逆緣》角色拿。

發表於 Posted on: 2018-04-11 13:27

湖海洗我胸襟
回頂端 / Top
哈哈!樓上師兄,大台E十硬捧自己友,捧少壯派,黃智賢?黎耀祥?你咪引我笑啦!

發表於 Posted on: 2018-04-11 13:48

cakatg
回頂端 / Top
直到玩死TBB為止?!TVB今年盈利再跌50%, 明年又跌多50%, NOW和ViuTV不戰而勝,誠哥一定會心感安慰.....

======
估計2018,2019tvb膠層會捧多兩個視帝出嚟,今年系袁,下年系譚,與王三分天下,相信呢幾年都系由佢地玩曬,視後相信系李,黃,蔡三個排隊攞,全部都系山頭文化嘅得益者。

發表於 Posted on: 2018-04-11 15:35

回頂端 / Top
哈哈!樓上師兄,大台E十硬捧自己友,捧少壯派,黃智賢?黎耀祥?你咪引我笑啦!
================================================
我話我支持而已,關大台咩事。

發表於 Posted on: 2018-04-11 20:15

湖海洗我胸襟
回頂端 / Top
五大小生:王浩信X5
五大花旦:唐詩詠X5

發表於 Posted on: 2018-04-12 12:31

juicesky
帖數 Posts: 142
回頂端 / Top
選舉有問題。點解唔係以個人為單位。兩個為單位,點投票丫。如果喜歡其中一位,但唔喜歡另一個,叫人點投票啫。
無線係盲撐陳展鵬。咩都係佢,而且永遠只有正面嘢俾人投票。已經失去民選本意啦。

發表於 Posted on: 2018-04-12 17:17

tonypig
帖數 Posts: 22
回頂端 / Top
王浩信啲卑鄙無恥下流手段, 收買傳媒請打手吹大自己, 作古仔中傷人哋,
更加唔會支持佢, 更加更加討厭佢, 為搶視帝, 出動埋老婆囡囡同膠層食飯,
但仲成日背妻媾女扮暖男, 有事求老婆幫拖, 冇事偷食當老婆透明,
如此世紀賤男, 盡快消失於地球!x unlimited

發表於 Posted on: 2018-04-13 15:52

Facebookhaha
帖數 Posts: 36
回頂端 / Top
王浩信啲卑鄙無恥下流手段, 收買傳媒請打手吹大自己, 作古仔中傷人哋,
更加唔會支持佢, 更加更加討厭佢, 為搶視帝, 出動埋老婆囡囡同膠層食飯,
但仲成日背妻媾女扮暖男, 有事求老婆幫拖, 冇事偷食當老婆透明,

發表於 Posted on: 2018-04-14 0:25

John313
帖數 Posts: 647
回頂端 / Top
王膠信啲卑鄙無恥下流手段, 收買傳媒請打手吹大自己, 作古仔中傷人哋,

發表於 Posted on: 2018-04-17 14:57

忽然一周
帖數 Posts: 23
回頂端 / Top
胡定欣 黃翠如 李佳芯 唐詩詠 黃智雯
陳展鵬 馬國明 蕭正楠 袁偉豪 王浩信

雖然上面有我唔中意嘅嘅藝人,
但呢班係公認嘅小生花旦

發表於 Posted on: 2018-04-17 19:19

ShirleyApple
帖數 Posts: 57
回頂端 / Top
兩個孖住孖住咁上, 點揀啫? 唔係兩個都同時鍾意/唔鍾意

小生:陳展鵬, 袁偉豪, 馬國明,
花旦:黃智雯, 胡定欣, 王君馨, 李佳芯

發表於 Posted on: 2018-04-18 11:54

RadaRada
帖數 Posts: 132
回頂端 / Top