tvb.com

tvb.com

行不改名

無間道是否二手劇,內地已播出?好似有松哥黑仔喎,或者可能會好睇,假如又是二手就罷看,為何時常要做二等公民?

發表於 Posted on: 2018-01-13 21:03

係咁先
帖數 Posts: 1209
回頂端 / Top
之前係網劇,兼且只有國語版。而家出嘅係粵語版。

發表於 Posted on: 2018-01-13 21:21

湖海洗我胸襟
帖數 Posts: 5592
回頂端 / Top
配音粵語或是配音國語呢?人選似乎不差

發表於 Posted on: 2018-01-13 21:45

係咁先
回頂端 / Top
假如粵語要配音,確會怪怪地

發表於 Posted on: 2018-01-13 21:47

係咁先
回頂端 / Top
國內網劇可能說國語,配回粵語就核突死!

發表於 Posted on: 2018-01-13 21:56

係咁先
回頂端 / Top
有關BBC已多次作出反映,低端演員不斷利用此平台胡亂自我宣傳,主題是打靈異名字,實際表演練習唱歌,超出既定準則,有欺騙之嫌,有誰會睇妳練唱,佔據一個多小時節目,難以再容忍,招攬一班所謂村民,搞自我崇拜,金正恩乎!用作培訓新演員尚可理解,乞人憎演員就應有所管制,免費宣傳平台昂貴資源給低端藝人用到盡,當作免費廣告,抵到爛,請問有邊間商營機構會支持這類虧本行為呢?

發表於 Posted on: 2018-01-15 2:55

係咁先
回頂端 / Top
唔記得左在那裡睇到報導話 TVB 呼籲藝人多 D 開 BBC live.

發表於 Posted on: 2018-01-15 3:19

JessicaTvb
帖數 Posts: 573
回頂端 / Top
@Jessica TVB, BBC開播時大台確是大派現金獎予有份直播的藝員作鼓勵的。可惜號召力不夠來來去去得班三四五線奀星玩埋D無聊野。
呢篇文講原本TVB想打造BBC 成港版V app 的,半年下來結果點有眼睇喇!

http://menclub.hk/mobile/article/article.php?cat=powerandmoney&aid=11149

發表於 Posted on: 2018-01-15 7:25

廣角鏡
帖數 Posts: 306
回頂端 / Top
在 BBC live 我只有睇過和關心陳展鵬﹑閰奕格﹑谷微﹑和娛樂新聞會有一些幾時的報導﹐香港以外也只能靠這裡得到一些幾時自己挑選睇唔睇的娛樂報導囉。

發表於 Posted on: 2018-01-15 8:54

JessicaTvb
帖數 Posts: 573
回頂端 / Top
唔係無興趣睇,係無藝人有興趣開live,全部係來來去去嗰批三四線演員開,其實很多人沒安裝的,包括觀眾及藝人,宣傳話有幾百萬人已安裝及看live,心中有數吧

發表於 Posted on: 2018-01-15 18:36

係咁先
回頂端 / Top
東張西望有冇搞錯,揾班自己友扮觀眾宣傳誇平台收視,資訊節目用作自我宣傳工具,唔怪得班藝人有樣學樣,BBC 當宣傳平台喇!!

發表於 Posted on: 2018-01-16 2:21

係咁先
回頂端 / Top
「公器私用」「私相授受」係綜藝組余腦細同佢肥老公嘅慣常技倆喇,有咩做唔出喎?班魚毛〈東張〉主持晚晚嘅指定動作夠係 「便宜實貪」,個個在「資訊節目」中淨識hard sell 自己在BBC開live又夠眼寃喇!

發表於 Posted on: 2018-01-16 6:41

廣角鏡
回頂端 / Top
新計算嘅誇平台收視兩線劇集都升咗,誇世代因為係結局篇收視高咗係正常現象,但溏心3都升3點,咁Tvb新計算法見到成效喇!

發表於 Posted on: 2018-01-16 13:41

cakatg
帖數 Posts: 1075
回頂端 / Top
認真唔好意思,之前收錯風,原來新公司新方法調查出嚟嘅新收視,都仲係未包括埋TVB用自己條「公式」計算出嚟嘅所謂「跨平台收視」在內,換言之,即係TVB仍然大有老作嘅空間,勁啊!

發表於 Posted on: 2018-01-16 16:54

冷眼橫眉
帖數 Posts: 368
回頂端 / Top
有乜觀眾理你乜鬼誇平台收視呀,有人話可作參考作用,tvb咪自己參飽佢囉,公佈出嚟做乜,一般人只在乎好睇與否!呢d宣傳都唔知有乜用!收視點講到尾是比客戶老闆睇的,做靚條數咪得囉!多餘

發表於 Posted on: 2018-01-16 20:09

係咁先
回頂端 / Top
【全新計法】無綫2018首份收視 黃金時段不過30點 (19:07)

無綫今日發放2018年度的首份收視成績,是以新方式計算收視:「因應觀眾的生活模式改變,睇電視習慣不再單一靠電視機,利用手機、平板、電腦及機頂盒等去收看電視已成為潮流。觀眾可在任何時間、任何地方收睇電視節目,其中不少人因周日繁忙,改而選擇在星期六、日煲劇或回看其他節目。舊有的收視計算方式需作相應改變。由2018年1月開始,無綫將以新的《7天跨平台總收視點》作收視公布,此新的計算包括:(1)每日電視收視;(2)myTV SUPER直播收視;(3)myTV SUPER 7日追看收視。」

根據無綫新一年的首份收視成績單(1月1日至1月7日),周一至周五,《愛‧回家之開心速遞》平均23.5點,153萬人次收看;《誇世代》平均26.1點,170萬人次收看;《溏心風暴3》平均25點,162萬人次收看;《壹號皇庭V》平均7.4點,48萬人次收看,全部未能突破30點數字。至於周六方面,《流行經典50年 永遠的梅艷芳》平均18點,117萬人次收看。

(即時娛樂)

https://ol.mingpao.com/php/showbiz3.php?nodeid=1516100418360&subcate=latest&issue=20180116

發表於 Posted on: 2018-01-16 20:27

湖海洗我胸襟
回頂端 / Top
【揼大條數】《溏心3》收視仆直有救?新收視計「輪迴點擊」谷多3.9點

面對新一代收看電視節目嘅方式唔同,收視率嘅計法成日引起爭議,大台收視低,成日賴啲觀眾已經唔慣開電視,咁呢,惟有統一跟「央視」計法,一齊谷大條數,大家都冇得再嘈。

講緊就係去年無綫、ViuTV同奇妙電視上年宣佈選擇合用大陸公司計收視,委任CSM(中國廣視索福瑞媒介研究有限公司)及Kantar Media為未來六年之香港觀眾收視調查機構,由2018年至2023年,CSM嘅主要大客,除咗央視,仲有江蘇衛視、上海廣播電視等,相信都冇任何一個台會「質疑」……
對比新舊收視,當中「得益」最大應該係早前收視滑鐵盧嘅重頭劇《溏心風暴3》,谷得最盡,睇番2017年12月25至31號嗰個禮拜,用舊計法24小時跨平台總收視《溏心3》收視僅21.1點,不過公佈2018年1至7號用新收視調查計法,喺7日內跨平台總收視,谷到有25點,計埋翡翠台電視收視包括模式頻道、81台數碼頻道、電視盒、手機App及網頁版直播,以及7日重溫之「輪迴點擊」收視,計出一個總收視,每一收視點觀眾人數係65,150。而另一重頭劇《誇世代》就由舊計法得22.0點收視,升到去26.1點收視。
學一理通馬國明話齋「26、7點都好x高」,咁新計法之下……《溏心3》收視緩緩滑落,似乎有得夾硬谷番上去。
無綫今日回應傳媒查詢有關「7天跨平台總收視點」,就話因應觀眾嘅生活模式改變,睇電視習慣不再單一靠電視機,利用手機、平板、電腦名機頂盒等去收睇電視,已經成為潮流,觀眾可以喺任何時間、任何地方收睇電視節目,其中唔少人因周日繁忙,改而選擇喺星期六、日煲劇或重溫其他節目,舊有的收視計算方式需作相應改變,佢哋更指7天跨平台計算能夠更準確顯示節目嘅總收視率,反映觀衆收睇電視嘅習慣。

https://hk.entertainment.appledaily.com/enews/realtime/article/20180116/57715821

發表於 Posted on: 2018-01-16 20:30

湖海洗我胸襟
回頂端 / Top
【唔好嘈喇,搵央視啦】棄用Nielsen 無綫ViuTV奇妙合用大陸公司計收視

ViuTV去年四月開台,第二個月公布開台綜合收視率達雙位數,最高收視係自家製作嘅真人騷《跟住矛盾去旅行》首集,即講曾鈺成同「長毛」梁國雄去波蘭,成為開台最高收視節目,出來為10.6點,即約689,000人次收看。第2位係韓劇《太陽的後裔》第一集,收看人數約604,500,綜合收視點係9.3點。

報道一出,無綫集團行政總裁李寶安接受傳媒訪問,批評ViuTV呢個收視數字有水份,更批評ViuTV此舉是在市場研究公司Nielsen公布嘅基礎上,加上僭建或擴大,更有誤導取巧之嫌。
無綫同ViuTV都係搵Nielsen進行收視調查,但ViuTV計算法唔同,佢嘅「綜合收視率」方式係參考大氣電波、官網、固網同App等多個參數推算。如果用番Nielsen幫無綫嘅調查結果,當晚《跟住矛盾去旅行》平均得3.85,黃金時段節目(即晚上7點至12點)方面ViuTV總平均收視得2.1點,而TVB同時段總平均收視就有24.4點,係ViuTV嘅12倍。
不過,呢個七國咁亂嘅收視計算法終會成為歷史,今日ViuTV、無綫同奇妙電視三台巨頭聯同香港廣告商會一齊出席記招,宣佈委任CSM(中國廣視索福瑞媒介研究有限公司)及Kantar Media為未來六年之香港觀眾收視調查機構,由2018年至2023年。由2018年1月開始,將會擴大調查範圍,包括增加參與家庭到1000戶,監測免費/收費電視、機頂盒、藍光機甚至係遊戲機統計收視,調查範圍除咗直播時段,更會涵蓋7日之內嘅重溫內容。CSM指會透過加密Router監測平板電腦、智能手機同電腦,到時用戶睇過啲咩視頻,都可以做一個統計。
留意番,今次三大電視台邀請之市場研究公司,其中一家「中國廣視索福瑞媒介研究有限公司」(CVSC-SOFRES MEDIA),係中國央視調查諮詢中心同Kantar Media集團等共同建立嘅合資公司,主力進行電視收視及廣播收聽調查,號稱擁有世界上最大嘅廣播電視受眾調查網路,覆蓋5.97萬多個調查用戶,電視收視率調查網路所提供嘅資料,涵蓋大陸超過12.8億,同香港地區640萬電視人口,新聞稿稱由06年已開始「積極參與香港電視觀眾收視調查」。

發表於 Posted on: 2018-01-16 20:34

湖海洗我胸襟
回頂端 / Top
CSM嘅主要大客,除咗央視,仲有江蘇衛視、上海廣播電視等,「央視春晚即時收視大資料平台」亦是其得意之作。Kantar Media業務主要為全球提供媒體測量、監測服務,係英國WPP集團數據投資管理嘅分支。
香港電視台都要搵大陸公司調查收視?

https://hk.entertainment.appledaily.com/enews/realtime/article/20170330/56500367

發表於 Posted on: 2018-01-16 20:35

湖海洗我胸襟
回頂端 / Top
原來新公司新方法調查出嚟嘅新收視,都仲係未包括埋TVB用自己條「公式」計算出嚟嘅所謂「跨平台收視」在內...

冷眼橫眉 Posted on: 2018-01-16 16:54
。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。

@冷眼, 你D料堅唔堅㗎?你呢句好似唔多啱數喎!新收視當然係計左「傳統」加埋「跨平台直播」喇,唯一唔確定的是灰色地帶的「7天跨平台」收視啫,不過照理如果其他電視台也用7天累積計法的話,CSM新系統應該也可以自動核算累積收視嗰喎。唯一漏洞是視乎公佈總收視那天是否仍overlap緊那7天累積收視計算期而需要後補加上。假如是,這就有機會出現如《不懂撒嬌的女人》狂加5點的情況出現。講真,新收視計算法又冇理由會咁兒戲有這些漏洞啫!

先看之前CSM 新公司公佈的新計算方法:

『CSM及Kantar Media被委任為2018年至2023年間香港電視觀眾收視調查機構,並會採用新的視頻解決方案,監測傳統免費及收費電視、衞星電視、*高清電視盒* 、遊戲機等電視傳輸設備,此外亦會自動監測平板電腦、智能電話、個人電腦等連接設備;收集數據的家庭數目會由800個增加至1000個(2700人)。』

既包括了手機平板電腦裝置的apps,又說到『高清電視盒』,應該是但一樣點都『包括』了MyTV super的流動應用程式版及解碼器版呢個OTT平台的收視了吧?換句話講,TVB現在公佈的跨平台總收視應該與CSM公司畀佢嘅吻合嗰喎!

在《東張》所講的「總跨平台收視」是:
每日電視收視 + MyTV Super 直播收視 + MyTV Super 7日追看收視

新制度新計法下第一周...跨平台總收視...
《溏心風暴3》是25點,最高26.5點
《誇世代》是26.1點,最高27.5點

《溏心風暴3》的25點應該已經是總收視,但係唯一唔清楚的是.....this is it 抑或是否遲些仲有個後補數字「跨7日追劇收視」加上去呢?係就真係可大可小好和味㗎!

假如理解錯誤了,請更正。

發表於 Posted on: 2018-01-16 20:36

廣角鏡
回頂端 / Top
咦,睇到楚兄你post嘅報導,
「...更會涵蓋7日之內嘅重溫內容」
似乎那公佈的收視已經是計埋7日的了,那應該再沒有追加做手腳的機會。都算公平D。至於個別電視台選擇不向外公佈收視也可理解。總之有口碑就當贏吧,收視就唔多見得人了。

發表於 Posted on: 2018-01-16 20:55

廣角鏡
回頂端 / Top
恕我愚眛實在唔明新舊計法有咩唔同,舊嘅都一樣計埋7天夸平台否則唔使隔一個星期才公佈收視结果……
至於公唔公道,就真係天知地知高層先知,7天夸平台一共有幾多點任佢地講,中意咪鬆手D加多兩点囉,好似‘’撻Q女人‘’大幅度加5點都奈佢唔何……

發表於 Posted on: 2018-01-17 8:12

coogt5026
帖數 Posts: 880
回頂端 / Top
明白,唔該晒樓上…

發表於 Posted on: 2018-01-17 8:42

coogt5026
帖數 Posts: 880
回頂端 / Top
基本上,以前的跨平台收視是TVB自己記錄在案任佢噏任佢加。
2018.1.1後新公司對全部電視台一律用新方法計算,已經包括所有跨平台設施的收視,甚至涵蓋埋「7日之內嘅重溫內容」的收視,所以各電視台都再冇位可以走雞。

詳情看下文

https://unwire.hk/2017/04/03/hk-tv-audience-measurement2/wireless-home/

『之前電視台出現收視爭拗,是源於有電視台將「網上點擊率」納入收視數據並計算出「綜合收視率」,而未來由 CSM 及 Kantar Media 負責的收視調查,就將會在原有的「家中電視觀看」數據上,加入「網上觀看」(Online Viewing)數據。據資料顯示,未來的「網上觀看」收視數據將會分為 3 部分,包括由 comScore 提供的「串流標籤」(Streaming Tag)統計數據、「家庭互聯網測量儀」(FocalMeter)及「虛擬測量儀」(VirtualMeter),去監測所有在線裝置觀看電視節目的情況。

所謂「串流標籤」,就是用作監測指定裝置觀看相關網站及 Apps 的內容種類、觀看時間等使用情況;而「家庭互聯網測量儀」則是監測家中所有在線裝置,去確定裝置是否在家中觀看節目;至於「虛擬測量儀」則是用作記錄那一位家庭成員正在使用某一裝置。綜合 3 種數據收集方法,目的是令收集得來的「網上觀看」數據,更能確實反映出觀眾以 OTT 平台觀看電視節目的情況。』

發表於 Posted on: 2018-01-17 8:42

廣角鏡
回頂端 / Top
.志偉哥被“立心不良壞份子”誣捏終於站出來回應吧,呢個係乜世界?好人總是敗給壞人,何來天理,人善人欺天不欺,娛樂圈總是給人說有潛規則,一向相信絕無其事的,甚麼鬼潛規則,是規矩,從少到大父母都教育小孩做人要守規矩,志偉哥只是依規矩辦事,何來有錯?演藝人協會應呼籲同業上街支援志偉哥,“向良心出發反誣捏”大行動,各守規藝人確應支持到底!!

發表於 Posted on: 2018-01-17 20:04

係咁先
回頂端 / Top