tvb.com

tvb.com

行不改名

認同廣角鏡。

發表於 Posted on: 2018-01-05 14:44

湖海洗我胸襟
帖數 Posts: 5592
回頂端 / Top
上年度的四大音樂平台樂壇頒獎典禮正式結束,睇下總結成績:
英皇以31獎成為獲獎最多的公司,其次則是星夢娛樂共獲得20個獎項,緊隨其後是華納唱片共18個獎項。
笑死人的是星夢娛樂20個獎當中有15個是TVB「勁歌總選」自己友所頒的。
依家大台的任何頒獎禮的公平度和公信力都係得啖笑,講多都無謂~

發表於 Posted on: 2018-01-06 9:58

廣角鏡
帖數 Posts: 306
回頂端 / Top
佢即使10年以上嘅頒獎禮都係噉喎又。N多年前嘅頒獎禮還是港姐就已經經常俾人指話造馬。所以講真如果話公信力失去嘅話,怕且真係五百年前就已經失去咗。

而家公信力方面只能夠話TVB係將個誤會坐實咗,衰多二錢重。

發表於 Posted on: 2018-01-06 10:20

湖海洗我胸襟
回頂端 / Top
不過原來噉又難怪嘅,透明機制缺失。外邊人睇唔到入邊嘅情況,肯定諸多猜疑架喇。

發表於 Posted on: 2018-01-06 10:23

湖海洗我胸襟
回頂端 / Top
盤古初開tvb所有頒獎禮早有內定喇,港姐局內人已暗示確有其事,活動中待遇已不同,明眼人一睇就知邊個會贏,乜視帝視后年年一早就知,又要扮公投扮公平,街外班人仲好熱誠去投票,比人玩都未知, 個個投千雪點知話“機器故障”,比左第二個冠軍,公投?公平?番鄉下耕田喇! 最佳劇集只有兩個可能,不懂撒嬌及踩過界之爭,我中梗的,記存吧 !

發表於 Posted on: 2018-01-06 16:52

係咁先
帖數 Posts: 1209
回頂端 / Top
炒晒佢地三個! 支持

發表於 Posted on: 2018-01-06 17:03

John313
帖數 Posts: 721
回頂端 / Top
以往賽果可以做假,而家是任何都可做假,BBC view 數確實為之測目,呃 like 簡直易如反掌,一個新人三九唔識七,竟然有三千幾view,很多姐級舊演員都未有咁高,謝XX 竟然有四五萬 view,咪當人儍喇,離曬大譜,決定極度杯葛,收工吧

發表於 Posted on: 2018-01-06 17:40

係咁先
回頂端 / Top
好多人都明白投票冇用都去投,點解?曾聽某人粉講過,因為票源多少直接反映佢偶像嘅人氣同受歡迎程度,所以明知俾人玩都照投囉!

發表於 Posted on: 2018-01-06 18:36

coogt5026
帖數 Posts: 880
回頂端 / Top
就算吾系全部內定,但佢地都揸番50%話事權想畀邊個就邊個,所以投票系冇用~

發表於 Posted on: 2018-01-06 19:47

cakatg
帖數 Posts: 1075
回頂端 / Top
又搞乜鬼BBC失驚無神頒獎禮呀,多餘到不得了,又迫人轉台,好彩今晚有英國足總盃播,球迷又可轉台吧,搵翠如永城救收視喇, 輻射魚 ! 主持又係…………!!哈哈哈哈哈哈哈

發表於 Posted on: 2018-01-06 21:36

係咁先
回頂端 / Top
「好多人都明白投票冇用都去投,點解?所以明知俾人玩都照投」
⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯
我曾在別的post講過:係時候還原基本歩喇,因為生存需要精神寄托,人係需要每天過得充實?唔係嗎? 難道咁多熱衷於在此平台發表意見同投票的人嘅性質不也是一樣吧?!
之前我發*還原基本歩*嘅post就係想表達講穿咗,今時今日個社會風氣,不單只係電視台其實所有的行業,都只係生存、打份工八個小時工作心態而已?。 講到咁已經好白喇! 上世紀六叔六嬸如何經營TVB?無需我再多此一舉寫下去!。
回到原來題目:投票同買六盒彩都差不多!電視節目唔好睇仍然有人睇,係因為無奈打開電視機⋯!要不然怎麼打發時間?!所以我地咁多會員提咗咁多意見佢地又點會視而不見呢?

發表於 Posted on: 2018-01-08 2:48

JessicaTvb
帖數 Posts: 573
回頂端 / Top
每人總有事情是慣性,只視乎有何意義及目的,現今收視不是慣性,慣性的只是每晚開著電視機消遣聽覺,所以之前已多次提及最近兩線劇集是完全沒看的,無線電視精神已經完全消失,電視媒體確實已過時吧!世界已重新定位,VR玩意已融入世界,仲有小朋友會睇電視嗎?

發表於 Posted on: 2018-01-08 4:39

係咁先
回頂端 / Top
而家tvb討論區有幾多人大家心照,咪來去都係個班人,有人幾個化身用嚟打壓人,一彈一唱……超煩,最憎d比較貼好無聊,我極少參與……由2014到2016我都冇入過嚟留言,今年年頭先再入番嚟發下噏風……見到呢度冷清清,大台收視又死水一潭,相信tvb大勢已去喇……

發表於 Posted on: 2018-01-08 8:15

cakatg
帖數 Posts: 1075
回頂端 / Top
討論區作為一向不大,但並不代表完全沒有功能性指引,區內自問自答的,藍絲扮黃絲大有人在,屬其中之一項宣傳工具,開post以來所反映之意見,其實並沒被全盤否定,呢種反對派事實正道出行政缺點,雖然只是一小撮,積小永遠成多的,力量總需累積!反對平台不多,但總會有吧!

發表於 Posted on: 2018-01-08 21:32

係咁先
回頂端 / Top
韓國娛樂事業明顯已超越或可說是逐漸拋離港娛了,電影制作迴響多次贏盡口碑,與神同行電影制作意念已遠超香港級別,觀眾反應異常熾熱,港人創新思維去了那裡?全程給內地牽著走,局限創作,何來進步?何況電視事業給班庸才主導,今天應該更正之前所說的,tvb不是玩完,是整個娛樂事業亦玩完了!

發表於 Posted on: 2018-01-09 17:23

係咁先
回頂端 / Top
我就冇睇咩“失驚無神”,睇嗰個“誇極限大挑戰”,覺得呢個比較好。

發表於 Posted on: 2018-01-09 18:26

湖海洗我胸襟
回頂端 / Top
強烈要求執到寶重播,懷緬過去光輝,向一眾懂演劇前輩致敬,當所有小生花旦上課吧,全劇笑中有淚,精彩絕倫

發表於 Posted on: 2018-01-10 21:37

係咁先
回頂端 / Top
只有九集,深宵劇場吧,兩晚就播完吧

發表於 Posted on: 2018-01-10 21:39

係咁先
回頂端 / Top
舉腳和議樓上,《執到寶》真係可以用作演藝教材㗎。依家班小生花旦先學下前輩點做戲啦,識喊識爆肌唔代表有演技呀!劇中各演員被鬼上身前後的演繹確是演技大考驗。黃韻詩的表現尤其出色。劉克宣的演技更是超班,他由演粵劇的大反派到此劇力保家園的慈父都完全融入角色十分生活化。由頭帶到尾、一舉手,一投足,一個眼神,全身都是戲,超贊!其子劉志榮亦子承父業曾為亞視「鎮台之寶」。

發表於 Posted on: 2018-01-11 6:56

廣角鏡
回頂端 / Top
呢套劇擺明要比年青人認識乜叫演技,得九集放上08:30,玩野咩,深宵播出反之迴響會大少少㖭,好過播九次國產零零潻,放上新年檔深宵播出,兩三晚就播完喇,何樂不為!蘭花劫都上得黃金檔,為何執到寶不可上深宵檔?假如珍姐話得事,呢套舊劇一定上到!

發表於 Posted on: 2018-01-11 14:23

係咁先
回頂端 / Top
黃韻詩劉克宣角色現今跟本沒有演員可以駕御,包括已經超班嘅亞田在內,呢套小本制作絕對是經典劇集,最佳男女主角應該追頒比佢地至真!勝算十足

發表於 Posted on: 2018-01-11 21:13

係咁先
回頂端 / Top
週末檔播舊劇,杜仲同你死過都似,唯一可容納只有深宵時份

發表於 Posted on: 2018-01-12 20:38

係咁先
回頂端 / Top
近期高成本制作嘅劇集,有邊套唔浪費資源?贏點數輸賽事有鬼用咩?控球率有九成就輸零比一,英超時有發生,哈哈哈哈!

發表於 Posted on: 2018-01-12 21:08

係咁先
回頂端 / Top
溏心3搭個家庭景都話用左過百萬,資源如何浪費可想而知,黃金檔喇,收視慘不忍睹,仲要搞慶祝會,笑死街坊,可能有翠如嗰集收視高企卦!或媽咪級敏之床戲吸晴d?話時話文龍哥又幾型咁樣!

發表於 Posted on: 2018-01-13 2:57

係咁先
回頂端 / Top
金牌監製得到金牌待遇,要人要景要期要錢乜都有,偏偏收視口碑就冇。
咁差嘅經濟效益,TVB識計數吧,仲想開第四輯咪玩喇!

發表於 Posted on: 2018-01-13 9:42

廣角鏡
回頂端 / Top