tvb.com

tvb.com

行不改名

綜藝節目科揸旗嗰個快炒吧,無論用人策略制作方針,全盤失敗收場,證明假如是精英人材,都唔會揀tvb打工,價值只是作相互利用吧!

發表於 Posted on: 2018-01-04 22:13

係咁先
帖數 Posts: 1355
回頂端 / Top
呢一批綜藝「新血」(定瘀血?!)聞說係過塘肥魚換血換返嚟的,大部份好似係Ex-有線...

發表於 Posted on: 2018-01-04 22:22

Toy claw 公仔機
帖數 Posts: 2217
回頂端 / Top
舊年搞左幾十個show,只得歡樂今宵個慶祝show迴響大一點,其他乜港姐台慶東華保良勁歌,BBC宣傳及慶祝都搞左幾次,揾d藝員嚟玩,一年不停出席呢種垃圾show助興,負評不斷,拍劇又係佢,主持,司儀,綜藝又係佢,唔怪得之連譚玉瑛姨姨都用到盡喇!

發表於 Posted on: 2018-01-04 22:44

係咁先
回頂端 / Top
https://hk.entertainment.appledaily.com/entertainment/daily/article/20160304/19515265

發表於 Posted on: 2018-01-04 22:48

回頂端 / Top
朝廷有人好辦事是不變定律,氣燄過度翻天覆地唔敢保證會否是薄xx周xx結果吧!

發表於 Posted on: 2018-01-04 23:10

係咁先
回頂端 / Top
前後都換晒自己友,連比較有質素的節目主持如陳倩掦也頂不住而離開,過塘魚搞死綜藝又走去搞劇組,如果唔係佢和杜仲的魔爪,我就嚟信戲屎脆魚和磅友洪永仔會劇接劇咯?!

https://news.mingpao.com/pns/dailynews/web_tc/article/20160805/s00016/1470333529792

發表於 Posted on: 2018-01-04 23:12

回頂端 / Top
陳倩揚形象正面,態度誠懇,都炒?跟住東張西望就換左批低胸透視大胸女主持喇,三級節目一樣,有乜辦法唔死?

發表於 Posted on: 2018-01-04 23:22

係咁先
回頂端 / Top
有點覺得好似當年亞視咁樣,揾何B朱慧珊報新聞一樣,不如揾翠如永城主持東張就得喇,陳庭欣宋熙年可以去拍劇,為何翠如永城不可做東張?

發表於 Posted on: 2018-01-04 23:37

係咁先
回頂端 / Top
所以話呢,千祈唔好睇小條過塘魚,拉幫結黨玩批鬥逼人擦佢鞋,根本已經權傾朝野,隨時來個垂簾聽政都仲得,連珍姐咁勇猛都唔夠佢嚟(以前報紙寫我都唔係幾信,但睇個勢,就真係唔到你唔信)....

所以有時聽到D人鬧TVB,都覺得TVB無辜,究竟今日個TVB仲係唔係TVB?嚴格嚟講,大台就唔係俾外敵打死嘅,係死喺顧住弄權的奸臣手裡,連六嬸都冇眼睇跟住六叔走左去,TVB正式步入寒冬,前景令人擔憂(蘇敏鳳話嘅).....

發表於 Posted on: 2018-01-05 7:56

回頂端 / Top
蔡和平冇講錯,現時TVB搞成咁都係余詠珊兩公婆之過,佢老友杜之克亦「功」不可沒。

何哲圖成立星夢後重用巨聲幫、星夢幫與英皇娛樂交惡,歌手均拒絕與TVB續歌星約,而TVB與四大唱片公司更反晒面。所有音樂節目和頒獎禮變晒圍威喂無代表性的鬧劇。收視直趨單位數了。

發表於 Posted on: 2018-01-05 8:23

廣角鏡
帖數 Posts: 361
回頂端 / Top
製作部非戲劇製作總監余詠珊實在氣焰囂張,在任期內小動作無數,大動作的「威水功績」有:
恃住有高層撐腰,發表其「每年5%換血」行動,在綜藝科大裁員勁炒10位年資超過10年的綜藝節目導演和編審,換上自己昔日有線及製作公司的幕後班底加盟。大規模解僱50名員工,兒童節目組全組12名幕後僅炒剩一人幾乎被「滅門」!

有老友杜之克打骰戲劇組,條魚更如虎添翼踩過界搞埋戲劇製作組。魚黨黨羽除包辦各綜藝節目主持司儀外,更空降戲劇組打尖做其男女一二。冇演技冇觀眾緣都照樣劇接劇要質觀眾啃落去。

結果點?綜藝節目如港姐台慶東華保良勁歌旅遊甚麼節目都好都越搞越禍,冇聲冇氣冇收視兼冇迴響!要靠杜之克搞7天播劇來救週末綜藝收視。不過經屢次變陣收視口碑仍反魂乏術!

發表於 Posted on: 2018-01-05 8:24

廣角鏡
回頂端 / Top
杜之克的能力和眼光在其帶領TVB戲劇組由「光輝歲月」走到今日「暗淡無光」已經清楚說明。
他重用禮聘二五和港視舊將回巢拍「優質劇」搞到班老臣子士氣低落。很多製作幕後更莫須有的被離職或提早退休。杜之克有勇無謀,政策經常朝令夕改,毫無高層行政具備審時度勢靈活應變的能力,更無「認真檢討才可改進」的意識。

他首創7日播劇結果無疾而終,黃金時間播大陸劇,週末劇調動,十年前倉底劇出土,只計綜合收視包括所有媒體跨平台,鼓吹與內地合拍重頭劇,製作方針是無限翻loop舊經典劇......總之扭盡六壬,結果仍是強差人意,不單不檢討仍不斷製造借口和假象自欺欺人,
真的假不了,現今劇集平均收視仍是不斷下滑,重金台慶劇收視跌到20點邊緣更是前所未見....

發表於 Posted on: 2018-01-05 8:25

廣角鏡
回頂端 / Top
若論「功」行賞,嗰幾位膠層都應該被賜三尺白綾喇!
TVB為上市公司高層有問責制,依家TVB搞到盈利見紅,製作收視口碑均降級,
TVB品牌名譽何價?陳腦細乜唔使同各股東交待㗎咩?
仲要等到幾時至肯面對現實,快快炒左嗰幾位膠層或者仲有一線生機!

發表於 Posted on: 2018-01-05 8:32

廣角鏡
回頂端 / Top
支持炒。

發表於 Posted on: 2018-01-05 10:10

湖海洗我胸襟
帖數 Posts: 5582
回頂端 / Top
越搞越衰冇眼睇

發表於 Posted on: 2018-01-05 10:22

daddeyaa
帖數 Posts: 956
回頂端 / Top
炒杜、余、何三個。這個個人亦都支持。最多佢地離開後嘅空缺暫時佢地嘅位由珍姐、樂小姐升遷以及兼任吧。日後再慢慢由佢地以及老臣子蔡和平先生推介,總之日後爾啲職位最重要符合一個條件:德高望重、德才兼備,能夠與舊有同事相處融洽,不拉幫結派、結黨營私。

發表於 Posted on: 2018-01-05 10:25

湖海洗我胸襟
回頂端 / Top
能夠對老臣子相處融洽,懂得尊重老前輩為主。能夠不弄權嘅為主。

發表於 Posted on: 2018-01-05 10:41

湖海洗我胸襟
回頂端 / Top
邊有半斤八兩咁理想,過塘魚和杜仲聽聞係新話事人的心腹,點會話炒就炒.....陳志雲就真係話炒就炒喇,仲要被逼漏夜執包袱..........

https://tieba.baidu.com/p/1344318983?pn=0&

發表於 Posted on: 2018-01-05 11:38

回頂端 / Top
其實阿陳生係咁鬼buy有線幫的話,我又真唔明點解唔索性買起有線呢呵?反而要大費周章去幫TVB嚟個大換血,唔通D有錢佬真係玩到冇嘢好玩走嚟玩人玩觀眾嚟自娛??

發表於 Posted on: 2018-01-05 11:52

回頂端 / Top
都只係“聽聞”,所以就唔好亂估住。睇下到時點先算。

發表於 Posted on: 2018-01-05 11:57

湖海洗我胸襟
回頂端 / Top
樓上又話百度人報D料好堅嘅?!其實之前蘋果及其他媒體也曾作過相關報導,那時杜生還未坐正就係「傳聞」,依家坐正左就變為「事實」,知道冇?

發表於 Posted on: 2018-01-05 12:06

回頂端 / Top
連馬拉的報紙都有報過,冇呃你㗎.....不認不認咪終成事實.....

http://www.sinchew.com.my/node/1078712

發表於 Posted on: 2018-01-05 12:09

回頂端 / Top
我話“睇下點”,係睇下之後點。唔係話而家。

發表於 Posted on: 2018-01-05 12:17

湖海洗我胸襟
回頂端 / Top
睇報紙當然唔可以睇死一份,咁好易被傳媒洗腦,好多讀幾份,再用批判性思維去想下件事的合理性......問說叻哥同陳生好朋友,佢口講的,或多或少也透露了一些玄機......

https://m.mingpao.com/pns/dailynews/web_tc/article/20151018/s00016/1445106214420

發表於 Posted on: 2018-01-05 12:18

回頂端 / Top
而且所說嘅“聽聞”係指佢係陳嘅心腹一事,唔係話佢接近嘅事。

發表於 Posted on: 2018-01-05 12:19

湖海洗我胸襟
回頂端 / Top