tvb.com

tvb.com

最佳男女主配角預測

同意
不同意

總票數 Total Votes: 29

最佳男女主配角預測

最佳男主角:苗僑偉《使徒行者2》
最佳女主角:鮑起靜《同盟》
最佳男配角:張振朗《踩過界》
最佳女配角:姚子羚《同盟》

發表於 Posted on: 2017-12-07 17:43

聰明哥
帖數 Posts: 125
回頂端 / Top
最佳男主角:马国明《降魔的》
最佳女主角:宣萱《不懂撒娇的女人》

發表於 Posted on: 2017-12-07 19:19

x09iv
帖數 Posts: 412
回頂端 / Top
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
exactly same choice as me!

發表於 Posted on: 2017-12-07 20:00

youhoo
帖數 Posts: 2144
回頂端 / Top
如果視后真係如樓主所講,我唔會有好大意見嘅,但係唔多like lor……

發表於 Posted on: 2017-12-07 20:04

youhoo
回頂端 / Top
希望男女主是 苗侨伟和宣萱,不过鲍姐都ok。但是视帝真的非常希望是苗侨伟,其次比较能接受就是马明了。女主看好宣萱,鲍姐,陈松伶,江美儀。

發表於 Posted on: 2017-12-07 20:39

帖數 Posts: 10
回頂端 / Top
最佳男主角:馬國明 《降魔的》
最佳女主角:江美儀 《親親我好媽》
最佳男配角:袁文傑 《不懂撒嬌的女人》
最佳女配角:姚子羚 《同盟》

The above mentioned are my choices.

發表於 Posted on: 2017-12-07 20:45

金莎朱古力
帖數 Posts: 305
回頂端 / Top
最佳男主角:馬國明(降魔的)
最佳女主角:江美儀(親親我好媽)
最佳女配角:朱麗晨(超時空男臣)
最佳男配角:陳山聰(同盟)
^
Is what I think

發表於 Posted on: 2017-12-08 12:25

珮芯
帖數 Posts: 2
回頂端 / Top
最佳男主角:王浩信<<踩過界>> 马国明《降魔的》

發表於 Posted on: 2017-12-08 14:12

speeded
帖數 Posts: 49
回頂端 / Top
我最理想嘅結果:(其實今年個男配男飛女飛 我都覺得好難揀, 所以如果係以下咁樣嘅結果, 我覺得都算幾適合, 而且幾乎所有都係我嘅心水[點解話有少少唔係,係因為有一啲本來係想佢拎第二獎]。點解話適合, 係因為有部分心水我覺得佢哋今年係幾個領域都有能力去拎嗰d獎, 不過如果最後係拎以下呢個嘅話,係比較最能夠嘉許佢哋今年最突出嘅嘢…… haha拎獎本質本來就應該係要嘉許最突出嘅嘢gama)

最佳劇集~~《降魔的》(别無他選!有血有淚有笑料有人生哲理有反思歌又好聽絕對係今年最佳!)

視帝~~馬國明 《降魔的》/ 歐陽震華《誇世代》(咁當然馬國明係我嘅first choice亦都非常非常想佢拎!!)

視后~~宣萱《不懂撒嬌的女人》(好希望宣萱可以再下一城!真係好中意Mall姐呢個角色同佢嘅演繹❤)

男喜~~ 王浩信《踩過界》/歐陽震華《誇世代》/ 苗僑偉《使徒行者2》(比較prefer王浩信, 因為其實舊年eu已經值得拎, 加上盲俠亦算是個深刻嘅角色)

女喜~~ 田蕊妮《迷》/ 江美儀《親親我好媽》(呢兩套同《降魔的》一樣係今年好有質素嘅劇, 而兩位亦都將角色演譯得幾好, 雖然唔係我嘅心水視后,但係希望佢哋一定要入五強, 同埋我想佢哋是但一個拎女喜)

男配~~ 陳山聰《同盟》/張振朗《踩過界》(雖然我冇留意前者套戲, 不過陳山聰都算將個角色演繹得幾出色嘅; 張振朗就夠放兼角色演繹恰如其分, 《踩過界》到展現到佢嘅大進步, 不過整體又未算有多方面嘅進步, 所以拎男飛好似唔係幾appropriate, 都係拎男配適合啲; 兩個不相伯仲,是但一個吧)

女配~~ 滕麗名《開心速遞》/王君馨《超時空男臣》(滕麗名舊年輸畀龔嘉欣我覺得真係唔抵……雖然只係處境劇, 但係個角色出位得嚟佢又handle得幾好[加上大家姐金城武線咁好睇haha], 所以都想佢拎; 王君馨我覺得有d用錯劇集提名, 《心理追兇》嘅演出比較令人難忘, 只不過太子妃一角佢都演繹得幾正, 所以都支持佢拎; 至於姚子羚, 雖然佢拎我都可以接受, 不過其實唔多想佢拎, 第一佢2015年已經拎過, 再拎其實應該嘗試要突破下, 唔止要演技唔錯, 但係我今年睇到嘅係佢上一次拎嘅時候比今年更出色, 加上佢啲喊戲其實真係唔多自然……)

(to be cont'd)

發表於 Posted on: 2017-12-10 19:02

youhoo
回頂端 / Top
(cont'd)

男飛~~何廣沛/胡鴻鈞/張振朗(呢個更難揀, 除咗被男配結果影響外, 佢哋三個都係進步好大……不過個人比較prefer何廣沛, 今年進步大得嚟仲要係多方面, 無論係學生hayden定 太監小冬都掀起話題; 其實《降魔的》做完之後係好想胡鴻鈞拎, 因為佢今年無論係演戲定唱歌都令人有深刻印象且進步大, 不過諗深一層佢演技又的確係有待進步, 諗過之後覺得用最受歡迎劇集歌曲嚟加許佢仲好d; 至於張振朗,如果失落男配,就拎呢個吧, 不過如果係呢個情況嘅話, 何廣沛就要拎最受歡迎劇集拍檔吧……)

女飛~~蔡思貝/劉佩玥/朱晨麗(呢個都好難揀, 是但一個拎都冇所謂: 蔡思貝今年進步好大, 《踩過界》癲姐夠放; 劉佩玥雖然只得一套戲,但係啤啤夠感人;朱晨麗有別以往角色, 刁蠻二小姐發揮唔錯)

最受歡迎劇集拍檔~~何廣沛、江嘉敏《親親我好媽》(如果發生咗張振朗拎男飛嘅情況, 何廣沛就拎呢個吧,其實呢個都係比較適合佢的。今年佢雖然無論學生hayden定太監小冬都掀起話題, 但講到角色以外的話題性如cp話題性等, 我覺得hayden與venus這一對某程度上是比較強的, 加上播出期間又真係好受歡迎[我都幾鍾意haha],所以拎呢個獎都幾好; 江嘉敏我本來我都想佢拎女飛的, 但諗深一層佢仲有進步空間,仲可以等一啲再突破啲嘅角色, 相反佢今年最突出嘅地方,又好似真係hayden與venus呢一pair, 所以用呢個獎嘉許佢好似比較適合)

最受歡迎劇集歌曲~~《到此一遊》胡鴻鈞/ 《我不會撒嬌》何雁詩/《忘記我自己》hana(上面講過話我覺得胡鴻鈞用最受歡迎劇集歌曲嚟嘉許佢會仲好,諗下又係嘅, 雖然演石敢當進步好大, 但今年佢最突出嘅嘢又好似真係《降魔的》嘅兩首歌wor, 特別係首主題曲已經成為今年最高like數嘅一首歌[冇記錯應該係],以呢個成績嚟講,拎呢個獎又真係當之無愧嘅; 至於另外嗰兩首,本來都真係我今年好鍾意嘅歌嚟㗎, 記得好似大概兩個月前, 我係講個話想either《我不會撒嬌》or《忘記我自己》拎最受歡迎劇集歌曲ga, 雖然都仲係幾想嘅, 但無辦法啦, 我真係太想胡鴻鈞今年能夠拎一個獎la, 加上《到此一遊》又真係好聽,所以……haha……)

發表於 Posted on: 2017-12-10 19:03

youhoo
回頂端 / Top
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
exactly same choice as me!x2

發表於 Posted on: 2017-12-12 14:17

花之淚
帖數 Posts: 28
回頂端 / Top