tvb.com

tvb.com

花旦慌

其實全民造星比賽競爭性已不大,但作為一個集團表演show,吸睛能力比想像中超出預期,勝出者是誰在youtube片段已呼之欲出,但觀眾依然有極大興趣追看,Viu必然又勝一仗,輻射監制花姐對比條輻射魚技巧高幾班,觀眾竟然會鐘意花姐,輻射魚好好自我檢討吓喇!

發表於 Posted on: 2018-10-12 1:33

係咁先
帖數 Posts: 899
回頂端 / Top
藍頭髮MK仔Jeremy外形極不討好,但被打造成一位吸睛參賽者,真另眼相看,肥仔是另一正能量參賽者,確實證明一個道理,靚仔不是必然最受歡迎,十強中Anson及Stanley是靚仔一族,但必然落敗的,為何?不太入屋吧,一個滿手紋身,一個賣點是胸肌,tbb就最鐘意人大胸,話之你入屋否,輸梗的!如何打造新星,學吓人地喇,套套狄狄仔喎,收工吧!

發表於 Posted on: 2018-10-12 1:57

係咁先
回頂端 / Top
支持tbb不停外購大陸劇集,太好好好睇,全線外購吧,千萬不可再播韓劇,不斷侵略國有文化,荼毒年青一輩,國內教授文章解說腦賤至會收睇韓劇,tbb仲敢跟國家唱反調?不停在J2播韓劇,tbb可有觸及反革命宣傳煽動罪?美劇已經絕跡,韓劇應及早監控吧!

發表於 Posted on: 2018-10-12 2:11

係咁先
回頂端 / Top
我寧願佢播日劇好過。支持一於外購日本前幾年嘅Ultraman、超級戰隊同Kamen Rider,然後配音放在七點檔播。反正計埋廣告,啱啱好。Kamen Rider嗰啲特攝劇,一集半粒鍾,四十幾五十集,加埋一啲特備節目,一年落來都夠曬皮。

7點檔播埋曬啲又長又臭嘅內地劇,都唔知講咩好。宜家啲內地劇動輒幾十集成百集,太恐怖,不適合闔家觀賞。

發表於 Posted on: 2018-10-12 17:47

湖海洗我胸襟
帖數 Posts: 5338
回頂端 / Top
一日播一部嘅一集,一年慢慢落來都啱曬咯。反正半粒鍾一集。

發表於 Posted on: 2018-10-12 17:55

湖海洗我胸襟
回頂端 / Top
Viu節目編排已拿捏到一點眉目,以往tbb乜鬼黃金檔,合家歡時間,已完全轉變,20:30用韓劇已經夠打tbb固有老套劇集,韓國劇集題材編審做得出色已無可否認,近一年多以來,韓劇已完全佔領本土市場,韓星老中青三代交接得天衣無縫,tbb就只有老老老,電視媒體的沒落全靠tbb帶領,一淡死水,劉丹家燕阿姐仲係台柱所謂鎮台之寳,救命救命,家有一老如有一寶,而家tbb點止一老?係全台皆老吧!真係白頭偕老,哈哈哈哈

發表於 Posted on: 2018-10-12 20:17

係咁先
回頂端 / Top
將蒙面超人Build、Ex-Aid、Ghost、Drive放在週一至週四七點檔,週一播Build,週二播Ex-Aid,週三播Ghost,週四播Drive,然後週五播超級戰隊。一連買五套,博佢有大discount。

一於同東映東大媽合作。開個玩笑。

發表於 Posted on: 2018-10-12 20:53

湖海洗我胸襟
回頂端 / Top
無綫同Viu其實係代表老牌四大家族同新派四大家族吧。

反正老牌四大家族,其中至少三大家族都同無綫有關,利家唔使講,何家,睇年年嘅嗰啲慈善節目,基本上何東家族啲後人都有參與嘅就知道咩事,何超霞、何超鳳、何超瓊、何超儀、何猷啓等等,差唔多TVB每個慈善show都可以見到佢哋是但一個到兩個。

李佩材家族之中嘅李國麟就已經在TVB打工做甘草緑葉咁多年啦。剩下周永泰家族唔知同TVB有多少關係啦。

Viu嘅李嘉誠算係新四大家族嘅代表。

發表於 Posted on: 2018-10-12 20:58

湖海洗我胸襟
回頂端 / Top
而家只有一個家族,習家族是也,有那族群抗衡?主席唔比拍的,有誰夠胆開拍???四大家族??一樣要唯命是從!你估仲係6,70年代嗎?

發表於 Posted on: 2018-10-12 22:15

係咁先
回頂端 / Top
主席假如出手,所有鄉事派土皇帝大哥都要讓路喇,要收回土地易如反掌,共產國家人民有權話事??有那間電視台夠胆重播“還看今朝”此等劇集?全球家族聯手都早抖喇,何況甚麼四大?

發表於 Posted on: 2018-10-12 22:29

係咁先
回頂端 / Top
60、70年代,其實宜家真係有啲似走返6-、70年代舊路咁啊。好似台慶劇《跳躍生命線》,call救護車唔使錢咪英國佬留下嘅好制度咯。

當年英國成立咗廉政公署後,先有後來香港救護員出動唔使市民出錢,由政府出錢。香港宜家係有啲走回頭路。

發表於 Posted on: 2018-10-13 0:32

湖海洗我胸襟
回頂端 / Top
而且我話過,六十一甲子,逢大陸趴,香港嘅影視業就會起。對上一個甲子年係1958,而再前一年即1957年,香港第一家電視台,麗的電視成立,然後一個甲子後,原來麗的電視嘅免費頻譜就係宜家Viu TV用緊嘅頻譜。

而1958,大陸係開始越來越趴街,直到1978先改善。但香港電視業反而開始逐步崛起。Viu如果要收視崛起,怕且要收視崛起形成對無綫巨大衝擊怕且要去到2035年開始先得。2040年會扭轉收視劣勢。

甲子循環,歷史重演係一個普遍存在嘅現象。

發表於 Posted on: 2018-10-13 0:52

湖海洗我胸襟
回頂端 / Top
擊敗tbb指日可待?官方電視台有何敗理,唯一決定勝性只取決於政治因素,未來要tbb倒閉可能性只有一個,觸及政治敏感話題網民少說為妙,秋後算帳已經無間斷進行中,而家收視統計可全線做假,甚麼跨平台、點擊率尚有參考價值?聰明嘅人民是有腦袋思考分析的!

發表於 Posted on: 2018-10-13 20:31

係咁先
回頂端 / Top
今年仲有頒獎禮?有意義嗎?左手交右手遊戲已極點反感,甚麼勁歌頒獎,台慶頒獎完全沒有再留意空間,所有籌款節目已變成趕客節目,簡直有煩人感覺,奇怪在於奇妙電視何來生存空間?完全沒製作嘅電視台,竟然會發十二年免費牌照,天理何在?

發表於 Posted on: 2018-10-13 20:44

係咁先
回頂端 / Top
亞視奇妙竟可搞變相合併,有人問Viutv,100毛,維基何不合併聯手作出反擊?真笑話到極點,現今話事人係邊個?中央呀大佬!

發表於 Posted on: 2018-10-13 20:51

係咁先
回頂端 / Top
Viu如果要收視崛起形成對無線巨大衝擊怕且? 我覺得好難! 因為就睇睇依家熱話的全民造星﹑監製花姐係有料但得佢一個又掂可以扭轉局面呢? 主持的黃心穎的家姐吾覺得佢幾有料? 衣著搭配首先已經出問題吾適合! 口材同依度個d二打六做主持個d差不多! 再講凡是前無線已離巢的久不久出現係個邊拍一兩部劇而已﹐又或者近年離巢的就轉去個邊﹐有用嗎小貓幾個加盟?

我覺得最主要問題: 在香港並不大地方裏﹐已經有三﹑四個電視臺﹐優質資源分散左! 加上十幾年前TVB個d優質編劇監製北上發展﹐就算近年不怎麼樣一般也不會回頭。

轉眼咁樣狀態已經就快有十年喇?! 掂超越TVB啊?

發表於 Posted on: 2018-10-14 7:06

JessicaTvb
帖數 Posts: 491
回頂端 / Top
只要無綫唔出現大變動嘅話,2032年應該會重現巔峰嘅。

無綫嘅慣性收視其實係1972年先真正形成嘅,唔係佢1967年開臺就形成嘅。由於無綫1967年開臺後就開始有搞慈善活動,到1972年為大眾所認知,所以好多人買電視機來,然後開睇無綫,發覺節目亦都唔錯,先開始形成嘅慣性收視。

所以無綫嘅慣性收視唔係佢一開台就有嘅嘢,而係無綫不斷做慈善以及努力做好節目得來嘅。

我話要形成威脅即有威脅到嘅勢頭係要去到2035年,2040年只不過扳回收視劣勢。與無綫打成46開嘅收視係2040年代嘅事。

Viu佢宜家當然形成唔到衝擊,亦都唔掂啦。1957-1975年係當年亞視最難捱嘅時段。收視係肯低到冇譜。亞視當年開始威脅到無綫係要去到1975年換咗一個勁嘅老細先得,然後一洗頹風,1980年開始逼到無綫最後逼到四六開。

不過Jessica講得啱,其實香港彈丸之地卻開成3-4家電視台根本不利。實際上香港嘅容納上限怕且三家就已經盡啦。而且兩家先至係最佳空間。

發表於 Posted on: 2018-10-14 13:57

湖海洗我胸襟
回頂端 / Top
不斷做慈善?努力做好節目?而家有咩?公衆回響就是事實,騙到誰?仲要不停自以為是?當年節目瘋魔世界,現今製作單位質素有目共睹,仲要死撐真係無計,唯一優勢有條大水喉射住,幕後老細強橫,要擊敗佢簡直天方夜譚,一日有主席就有tbb吧!

發表於 Posted on: 2018-10-14 20:52

係咁先
回頂端 / Top
當年tbb掘起在於市民娛樂節目不多,早著先機,睇電視已是一般市民最大享受,食飯時間全家看電視撈飯,今日…………??當年件件細路培養成為星級,而家…………??

發表於 Posted on: 2018-10-14 21:01

係咁先
回頂端 / Top
培養家燕媽媽做最受歡迎女歌手?培養狄狄仔紅透半邊天?或是培養洪永x做影帝?朱晨x做影后?或是汪xx重塑造為鄰家女孩?

發表於 Posted on: 2018-10-14 21:17

係咁先
回頂端 / Top
所以數據話幾多年幾多年後,有誰會知?統計上每逢九字尾年度必有大事發生,即管睇吓點囉!好似先知一樣,事實上觀眾眼光是雪亮,誰人入到屋唔係你話係就係,跨平台收視假如比我一定作到80點以上,14億人民做後盾,仲驚乜?

發表於 Posted on: 2018-10-14 23:20

係咁先
回頂端 / Top
哼﹑睇睇【ViuTV曬2019新陣勢】﹐嘩﹑以為有乜新搞作 ?
原來係陳秀雯景黛音加盟拍劇﹐陳秀雯身形走曬樣﹐同景黛音宜家好似冇乜noise喎?
唉﹑半斤八兩 !

發表於 Posted on: 2018-10-15 13:08

JessicaTvb
帖數 Posts: 491
回頂端 / Top
啲人話鬥差……

發表於 Posted on: 2018-10-15 15:10

湖海洗我胸襟
回頂端 / Top
啲人話睇埋新出爐亞姐之後,亞視被無綫吊打其實係一啲都唔冤枉。所以——輸就係輸,無論再多理由都冇用。

發表於 Posted on: 2018-10-15 15:29

湖海洗我胸襟
回頂端 / Top
今時今日電視台假如仲靠拍劇支撐,死路一條,仲要全為垃圾劇本,揾梁朝偉拍都未有必勝把握喇,沒有創作空間是死因之本,仲講拍劇?證明你都一把年紀吧,仲不停懷緬過去,難怪tbb仲可生存至今!韓劇一星期播兩集方案是致勝原因,連續播足七晚同一劇集,做法簡直發神經,仲要是內地劇集,呢度係香港呀大哥,韓劇room nine劇情發展空間極大,港劇…………?吔x吧

發表於 Posted on: 2018-10-15 20:00

係咁先
回頂端 / Top