tvb.com

tvb.com

小生慌

睇波絕對可以單憑喜好同埋觀感,甚或加埋街頭巷尾道聽途說乜鬼八卦迷信都冇所謂,之但係「論波」就唔得,點都要提出少少事例同埋理據。

之前早就講過英格蘭史達寧嘅問題,冇錯,佢本身係有啲盤扭技術同速度,不過佢嘅埋門一腳就真係差得好得人驚,大家咪睇佢喺英超好似入咗好多波,其實當中大部分都係執死雞,兼且門前失機嘅比率之高,真係無出其右。

睇番今場波,英格蘭稍佔優勢講真只係得頭嗰30分鐘,除咗一開波就射入個罰球(又係死球)之外,其實史達寧都有過幾次黃金機會,一係自己推過對方球員攻門,一係交波畀隊友射波,可惜佢偏偏手騰腳震兩樣都做唔到。如果唔係,畀英格蘭入多一粒,或者都有機會可能容易啲守到完場——冇錯,係「守」,事關數據話畀我哋知,英格蘭嘅攻力係幾咁厲害。

所以,修夫基死都要出史達寧,唔肯用華DEE或者福仔,絕對係落敗嘅主要關鍵!

發表於 Posted on: 2018-07-12 10:14

冷眼橫眉
帖數 Posts: 494
回頂端 / Top
所以,自問絕對冇前言不對後語。

發表於 Posted on: 2018-07-12 10:15

冷眼橫眉
回頂端 / Top
仲有一點值得講講,人哋克羅地亞之前連續打咗兩場120分鐘,而英格蘭上場對瑞典贏得相對輕鬆,但係今場波除咗開頭30分鐘之外,其餘時間體力同速度都明顯不及對手,真係令人失望。

發表於 Posted on: 2018-07-12 10:18

冷眼橫眉
回頂端 / Top
XX又掂會殺晒? 祇係得哩個份之嘛! 因為其他人都有完整兩個腦 !

發表於 Posted on: 2018-07-12 10:59

JessicaTvb
帖數 Posts: 789
回頂端 / Top
嘩﹑依場睇得好緊張﹐當英格蘭咁早入左一球之後﹐個心同場上球員一樣一直在奔跑 !

個位 #20迪利阿里d腳下功夫同表現總係覺得佢好有巴西球員個種感覺﹐得到個咁近罰球機會佢絕對有功勞! 其實前幾場已經睇到佢好懂得令到對方犯規﹐不過真係諗唔到佢原來有個《世界悲》的經歷!

講又講開場不久英格蘭就入球當時修夫基面部特寫顯得很平靜﹐我諗佢好清楚自己支球隊的現況﹐或者從冇預計過能夠走到今日依一步;果然賽後佢面部並冇其他任何一隊輸波時主帥的個種失落表露出來。

點講都好今屆英格蘭其實已經贏左﹐相比之下運氣優勝過巴西阿根廷葡萄牙 !

發表於 Posted on: 2018-07-12 11:50

JessicaTvb
回頂端 / Top
所以我好早之前已講過,體力才是三獅軍團一直來的致命傷(睇完上屆已經得出這樣的結論,世界盃之前在這裡也一樣講過仲畀樓主鬧到趴街,不算馬後炮喇啩?!),本來諗住換過呢班新仔(如果冇錯,Sterling上屆都有踢世盃),可以一看他們在世界盃的真實力(就算畀樓主揶揄都冇所謂).......

發表於 Posted on: 2018-07-12 11:55

Toy claw 公仔機
帖數 Posts: 2553
回頂端 / Top
我最佩服係克羅地亞可以連打三場加時都面不改容(仲可以做到逆轉勝),人地個隊的平均年齡係27.9,比英格蘭隊足足大成兩歲咁多!

發表於 Posted on: 2018-07-12 12:10

回頂端 / Top
噢﹑終於明樓主講乜喇﹐志偉現身喺ViuTv ! 早個星期睇到娛樂新聞林曉峰亦過檔Viu﹐ 唉﹑再冇野講…

發表於 Posted on: 2018-07-12 12:15

JessicaTvb
回頂端 / Top
人地加時再入多一球,亦講不上「打和」......

發表於 Posted on: 2018-07-12 12:18

回頂端 / Top
我覺得克羅地亞 能逆轉勝在經驗。

發表於 Posted on: 2018-07-12 12:21

JessicaTvb
回頂端 / Top
經驗輸克羅地亞,認同! 咁體力同速度又是否可以贏法國?!

發表於 Posted on: 2018-07-12 12:29

回頂端 / Top
曾志偉嗰句「打和」,係喺上半場完之後講嘅,所以90分鐘之內,英格蘭畀人追平手,亦總算應咗曾把烏鴉口。

另外,VIU班主持之所以拎曾嘅「打和」嚟講笑,係因為曾好鍾意喺《掌門人》ENDING宣佈比賽雙方「打和」。

發表於 Posted on: 2018-07-12 12:39

冷眼橫眉
回頂端 / Top
咁咪應左Kathy講的「宿命論」囉,咁同相信麥玲玲有乜分別?!

發表於 Posted on: 2018-07-12 12:44

回頂端 / Top
樓主呢D才是盲目死忠粉的表現,支持唔代表要串嘴不接受別人提供的理據和理論,也無需拖埋其他嘢落水指桑罵槐(呢度亦冇人質疑過英格蘭踢假).....如果你係父母,你就係一個虛榮心太重而又偏心的怪獸父母,長子表現稍為好少少,就成日用來作理由去鬧成績不好的兒子(但就從來沒有認真去研究下那個原因),搞到兩個兒子不和就係有你呢種父母!另外,單聲畀樓主知,「收skin」在這個forum係會自動過濾被刪除的......要講的就講晒,自己還是要選擇繼續偏激地生活,那也是閣下的選擇。

發表於 Posted on: 2018-07-12 15:04

訪客
回頂端 / Top
明人不做暗事,樓上個post我出的,特此澄清,免得其他人又被誤中副車,引起不必要誤會。

發表於 Posted on: 2018-07-12 15:08

回頂端 / Top
為咗以正視聽,不妨回顧一下係咁先語錄(倒敘)——

太有趣太有趣,哈哈哈哈! 你件精神病太過癮吧 !
冷眼喎,簡直同玲玲同級,想嘔呀!
有人叫你頂咩,多Q餘
知你大把,成間冥通銀行任你攞,十世都使唔晒喇!哈哈
袋錢落你袋又唔知,夠竟你係湖海定係冷眼呀,咁鐘意人身攻擊,只會鬧人全家鏟又話人係狗,咁無品我一向會奉陪到底,即管攻擊吧
乜都要理據?袋錢落我個袋咁威?請問吓政府78億起個郵輪碼頭有乜理據,結又如何?1500億,起條三跑,港珠澳大橋,建築商切斷短鋼筋又有乜理據?結果呢?唔出馬些路有乜理據?冇睇過皇馬佢點打就收聲喇,理擔精準分析又如何,咪一樣領野,教吓d高官喇,咁威!
馬後炮係人都見解獨到喇,睇番自己以往所有預測,失手數據近乎零!所有都比我揶揄收場,真沒辦法,對手實在太弱,無計!哈哈
上次已經講過出馬些路等同自取滅亡,上次冇出就輕鬆取勝,今次出場就即場領野,又冇人話我見解獨到理性分析?你班廢柴踩我就最精神!
呢d叫獨到見解理性分析?讚兩句就半澤“直豎”,撈家變專家,西湖變大海,紋眉就變眼眉,廢柴就變良材,早抖喇!“大家”都費事睬你,瞓覺喇!

發表於 Posted on: 2018-07-12 16:59

冷眼橫眉
回頂端 / Top
係咁先語錄(繼續)——

話時話使鬼同你地解釋咁多咩,比朋友鬧到我趴街,網上人人有權講乜就乜,網上道歉及解釋是多鬼餘,互不相識要同別人解釋,是否有病?哈哈
從來????無野講收線,仲要扮埋新會員,而家真係無所不用其極
我一向從不收囗的,係人都知,咪扮無知喇!
完全唔知寫乜鬼,懶咁高深,簡單直接單刀直入至多人會明白,係又插咀唔係又插咀,叫管理員block佢account喇,哈哈哈哈!講粗口呀笨
正反兩邊任人發揮,之前有人批死乜乜物物,後來又講乜鬼愛之深恨之切,我咪又學吓人講愛之深恨之切囉!鬧你等如愛你呀,哈哈哈哈!
唔好講話容忍是有限,寬恕係無限呢類說話,有幾多人會咁樣? 耶穌? 主禱文有幾多人識念?我每天都念一篇,你信嗎?信念上堅持支持英格蘭,從未改變, 騎牆派就大有人在,打得好就話極鐘意,打得差少少就踩到盡,香港討論空間對比是大的,討論區中我已經成眾矢之的,比人批評到體無完膚,言論甚至人身攻擊累及家人,我一向都係鐘意講乜就講,從不修飾,即管批評吧,I don't mind,哈哈哈哈!問你死未
26,26揾麥玲玲算吓咪得囉,簡直發神經評論,成隊波揾個26有幾難呀,有勇氣同網友道歉,一生有幾多人會對父母道歉過呀,等同同班廢膠道歉,你會嗎?
冷眼是否突然痴左線,睇波同tvb有乜關係?睇假波好過睇廢劇喇,一樣係鬧,咁鬧tvb定鬧場波好呢?開波之後已從未看tvb,乜鬼愛回家都已經歸家喇,嗰套癲命陰公計口碑認真麻麻,睇心頴情願睇心美,講波佬講波有時都幾搞笑,tvb有19點收視?去精神病院book個位至好講喇!球迷阿叔一路睇一路“小”,是幾十年慣常動作喇,有乜咁出奇,你班專家有冇入場睇過波都成問題!
網上討論何需道歉,每人見解不同,得罪你咪得罪你囉,使怕你咩?而家係人都亂噏當秘笈喇,我鬧到tbb趴晒地都冇比人block喇,違法嗎?鐘意講咪講囉,以言入罪?呢度不是內地 !

發表於 Posted on: 2018-07-12 17:08

冷眼橫眉
回頂端 / Top
哈,係咪好有曾灶財FEEL呢?

發表於 Posted on: 2018-07-12 17:08

冷眼橫眉
回頂端 / Top
諗落似乎對我哋位九龍國王唔多公平,事關曾公向來塗鴉都只為自嗨,從未見佢有鬧過其他人半句咁囉!

發表於 Posted on: 2018-07-12 17:20

冷眼橫眉
回頂端 / Top
你真係幾廢,得咁少?努力做多d功課先喇,兩篇就寫晒?,重頭到尾loop一次喇,太差了吧,哈哈哈哈,對手太差了

發表於 Posted on: 2018-07-12 20:39

係咁先
帖數 Posts: 1635
回頂端 / Top
時薪咁少係做咁多,無辦法,叫你老闆加人工至講吧,哈哈哈哈!或好似玲玲師傅咁客串兩日喇,哈哈哈哈

發表於 Posted on: 2018-07-12 20:43

係咁先
回頂端 / Top
呢個平台打壓越趨嚴重,決定去別處再戰,拜!

發表於 Posted on: 2018-07-12 20:49

係咁先
回頂端 / Top
其實冷眼好明顯係笑樓主思想行為飄忽,講嘢冇好好組織過(所以先會成日前言不對後語),那講不上什麼打壓吧,之前在其他帖佢也同湖海針對TBB劇集拗到火紅火綠啦,又咪一樣可以繼續各抒己見?!人地呢D就真係「對事不對人」喇。仲學人講咩香港有民主,等你真係明白左「求存同異」(agree to disagree)係點解才來學人講民主吧,連人地少少不同意見都接納唔到,呢D唔係專制係咩?!自己唔鍾意的就點踩都得,喜歡嘅,少少批評都沒法接受;自己不會對父母講對唔住,就認定呢個世界上所有人都同你一樣咁嘴硬?!知道樓主份人就不嬲串嘴(永遠擺出個勢係輸人莫輸陣),所以就算畀人鬧或串番轉頭我都覺得冇問題(你鬧得踩得人,就應該預左人地會反擊)。但正所謂一人做事一人當,好似湖海咁來詛咒人地包括人地的家人就未免太過惡毒喇,始終有句說法係禍不及家人,既然係己所不欲,就更不應該施於人!樓主誤會左冷眼係湖海,我亦覺得有必要為冷眼澄清還冷眼一個公道。

發表於 Posted on: 2018-07-13 7:33

回頂端 / Top
ID myworld234 您好野 您俾馬明沒面子 您慳D啦 總俾馬明搞 我好憎您

發表於 Posted on: 2018-07-13 8:30

tangweivincer
帖數 Posts: 103
回頂端 / Top
『咁體力同速度又是否可以贏法國?!』
~~~~~~~~~~~~~~~~~~
克羅地亞平均年齡27.4歲休息三日﹐法國25.6歲休息四日﹐喺二十幾歲依個年齡層相差兩歲﹐我認為差不多體力唔會有幾大區別; 但從媒體報導所知克羅地亞傷員多過法國。

Ok, 有臺網分析﹐兩隊實力對比: 法國52%﹐克羅地亞48%﹐克羅地亞隊中前場實力非常強大﹐ 但防守端係薄弱啲﹐ 球隊陣容深度也不夠﹐ 但佢地有能力同任何球隊抗衡。
法國隊群星閃耀,有一流鋒線好手﹐雙中衛組合年輕具實力﹐中後衛頭球能力超強﹐可以講前、中、後都有世界頂級的球星。

但我仍然記憶猶新﹐喺小組﹑16﹑8強賽時外邊好多人都係用以上數據來測﹐結果就唔再重複﹐總之我依度的禮拜日之戰必定精彩﹐個啲 youtube 仲未有人測或講過半隻字 ?

發表於 Posted on: 2018-07-13 8:35

JessicaTvb
回頂端 / Top