tvb.com

tvb.com

小生慌

忠言永遠逆耳,盲目吹捧每人都懂,得益者是網民?太笑話吧,tvb執笠有公衆利益嗎?又是太低智答案,那些是用心的那些是靠害,有智慧聰明網友一看便得知曉,心態取決於當權者自我看法吧!曹操亦有知心友,只視乎對“知心”嘅理解,知心或可變成出賣!

發表於 Posted on: 2018-06-08 18:41

係咁先
帖數 Posts: 1667
回頂端 / Top
咁大台還未有耐執得住嘅,只不過盈利繼續咁跌法,首當其衝的就一定係沒有能力付費睇優質節目的觀眾,打TVB工的台前幕後以及一班小股民咁囉~

發表於 Posted on: 2018-06-08 18:56

Toy claw 公仔機
帖數 Posts: 2728
回頂端 / Top
付費看電視年代不是應已終結?朋友中看付費電視目的只有一個,看球賽,假如沒有英超歐冠世界盃有賭博成份等大型體育節目支撐,觀眾人數必定下跌八成或以上,假如tvb是全線收費電視電台,咁嘅節目質素唔提早收工都難矣!現今免費電視牌照跟本是為tvb獨設的,大阿哥電台沒人夠胆全力挑戰,奇妙電視真係笑死街坊,何有制作節目?上期真係嚇我一跳,竟然播“來生不做香港人”,維基劇集,真想問句命運會比佳藝電視好嗎?

發表於 Posted on: 2018-06-08 19:48

係咁先
回頂端 / Top
金秘書朴敏英明顯演技高班,給朴敘俊比下去了,韓國培訓演員確有一手,演藝大環境進步速度驚人,港演藝界就停滯不前原地踏步,真正慘不忍睹吧

發表於 Posted on: 2018-06-08 21:16

係咁先
回頂端 / Top
所有人都對個免費牌照虎視眈眈,真係有牌的,又唔好好珍惜好好經營,仲走去開多個收費台嚟玩(正如樓主話齋,免費都冇人想睇,仲話要收費?!),其實又唔怪得陳博士嗰喎,他沒有做電視呢方面的經驗,就只能靠班「軍師」指引,點知人地一心只係想著如何擴充勢力同自身的影響力,點條黑路嚟踐公司也未必有人知㗎,反正最終蝕的也是蝕公司的錢,被剝削的也只是員工,他們其實不痛也不癢,撈夠就可以退休去了。

發表於 Posted on: 2018-06-08 22:55

回頂端 / Top
丟失世界盃播映權,連提都敢多提,免得幫對台打廣告益人,都唔知會不會出memo禁啲staff係公司講波添㗎.......

發表於 Posted on: 2018-06-08 22:56

回頂端 / Top
Ali及林師傑好似前幾日宣傳世界盃,不過叫人出街睇唔使一定在家睇,目的何在?,咪講話係推廣足球運動咁偉大啊!

發表於 Posted on: 2018-06-09 2:50

係咁先
回頂端 / Top
係?冇留意添,可能見香討有網民質疑冇宣傳才焗住做下show啩? !叫人出街睇驚對家收視高過自己?4年一度,好心咪鬼咁小器啦,大台喎,沒有半點大將之風,貽笑大方⋯⋯⋯

發表於 Posted on: 2018-06-09 6:53

回頂端 / Top
22:30時段必定大獲,要出秘密武器迎戰!

發表於 Posted on: 2018-06-09 16:22

係咁先
回頂端 / Top
垃圾廚房節目設計超低智,藝人要扮唔知邊鬼個煮,真考演技,浪費時間又唔好笑,主持人得亞bob似樣少少,跟本集集已經製造好賽果,邊個係聽話愛將一睇賽果就知,龔xx高xx擺明係博士指定人選,往後絕對唔會有意外賽果,就算揾個廚神去煮,唔係內定人馬的話,想贏?發吓夢先喇!朱晨麗去煮邊個夠胆唔比佢贏?

發表於 Posted on: 2018-06-09 22:35

係咁先
回頂端 / Top
咪話個節目收到好多投訴,仲未腰斬。阿Bob咁噁心都上到位,何遠東就唔得?! 有冇天理⋯⋯⋯

發表於 Posted on: 2018-06-10 8:46

回頂端 / Top
視帝最叻就係娶左個忍得到佢嘅靚老婆,有了小朋友,好多嘢確是不能話灑脫就灑脫,加油Yoyo!

發表於 Posted on: 2018-06-10 8:53

回頂端 / Top
有乜辦法唔忍氣吞聲,自己記錄亦有缺陷,訊號以往亦已經包容不少,互相忍讓是必需的!IG及fb平台是始作俑者,傳媒過份解讀歪曲事實真相,唔通真係要人日日攬住個老婆出鏡才為正常?

發表於 Posted on: 2018-06-10 12:12

係咁先
回頂端 / Top
有句說話叫做「水能載舟 亦能覆舟」(掉轉也一樣講得通),可能係膠層教路的宣傳方法也未定吧,「兄弟」未上,六月末又有新劇開工,無理由一D嘢都唔做大家攬炒的,到時睇下兩套劇的收視咪知觀眾的真實睇法囉,反正也是人家兩公婆的私事,當事人若不是自己不小心或專登去洩露,邊個得閒理咁多?! 日韓律政劇常出現的一句口頭禪,真相永遠只得一個!

發表於 Posted on: 2018-06-10 12:41

回頂端 / Top
「漢摩拉比小姐」,睇完第一集的時候,本來都覺得女主角的人設誇得有點令人吃不消,不過睇埋落去又覺得幾有意思喎,尤其第四、第五集,對職場新鮮人都算幾有啓發性和教育性(太多後生的,就只會有勇無謀盲衝,個人主義其實是解決不到問題的,很多時候,年輕人就是少了站在別人角度或整個社會層面去思考的能力)。

韓國編劇的創作思維,果然係一日千里,讚~!

發表於 Posted on: 2018-06-10 16:34

回頂端 / Top
收視節節上升,好睇嗎?

發表於 Posted on: 2018-06-10 20:39

係咁先
回頂端 / Top
呢批王晶垃圾件件已經變晒老鬼,乜鬼梁敏儀唐紫睿個樣已經老殘到鬼咁,仲要露胸晒身材,王晶有乜秘技要呢批老女幫佢賣命?擺明是知樣,拍三級片都唔會再有人入場睇喇,仲要用到人盡,拍網劇擺上tvb播,唯有學番保安哥嗰句,唔鐘意睇咪關機囉,慘情!

發表於 Posted on: 2018-06-10 21:56

係咁先
回頂端 / Top
收視節節上升講明了劇情越來越精彩....此劇,一開始D韓飯應該都是衝著男主角金明洙而看吧?!男女主角的演技來講中規中矩啦,我覺得劇本才是全劇亮點。好似話編劇自己也有司法背景,難怪對新人橫衝直撞不理會制度的態度及對守舊迂腐的韓國傳統所作出的批評都寫得生動感人,值得大家反思。

發表於 Posted on: 2018-06-11 8:31

回頂端 / Top
真大獲,每睇一套韓劇就喜歡了當中女角,中毒似的,呢期金秘書真令人心動,韓星魅力真的沒法擋,整唔整容都已經夠殺,優質民族非同凡響!但性侵猖獗,真悲哀!

發表於 Posted on: 2018-06-11 17:29

係咁先
回頂端 / Top
《金秘書》朴敏英之前做《成均館緋聞》、《城市獵人》同《七日的王妃》之時,都已經好有表現,能古能今,能文能武,能笑能喊,認真唔簡單。

發表於 Posted on: 2018-06-11 18:19

冷眼橫眉
帖數 Posts: 583
回頂端 / Top
女主角真係咁正,好,又即管搵嚟睇下,多謝好介紹!

發表於 Posted on: 2018-06-11 18:47

回頂端 / Top
港星超班嘅亞田都可能未及發揮,亞田外型太強吧

發表於 Posted on: 2018-06-11 19:09

係咁先
回頂端 / Top
果然無介紹錯,尤其幫副會長飛撲去買花送人敏感症發,真係好鬼搞笑⋯⋯呢個秘書角色,阿田唔得喇,Ali吧。

發表於 Posted on: 2018-06-11 22:15

回頂端 / Top
喜怒哀樂十級演技,現今港星真拍馬都未能追及,沒有一個優質演員是妹仔格,選取演員確有一手!暫時潛質股確只有Ali吧,何依婷為何只被安排兒童節目,假以時日必是可造之材,成績必會高於胡美貽,揾個男友做掩飾護航,聰明之舉,未知是公司安排或是個人意願?

發表於 Posted on: 2018-06-12 2:32

係咁先
回頂端 / Top
咁又真係很少會睇到韓星喊到臉部扭曲呼天搶地但卻咇極都咇唔出滴眼淚,呢D對TVB來講,可能才是視帝視后級的演技吧......

發表於 Posted on: 2018-06-12 7:39

回頂端 / Top