tvb.com

tvb.com

小生慌

拍攝及製作技巧屬高水平,呢類才是真正劇集,多年未有出現,水準喜出望外,吳震宇果然寶力未老

發表於 Posted on: 2018-06-05 19:03

係咁先
帖數 Posts: 1667
回頂端 / Top
咁難得連樓主都讚,真係要揾嚟睇下喇。

劉青雲未入TVB前係一名郵差,唔講,也不會有太多人知道吧?!資本社會,要上位出位,除了一命二運三風水,自身的準備功夫和實力,必不能少。邊個話醜就上不了位?唔通周星馳真係靠玉樹臨風的外型上位?!講笑!

關鍵係,以前的TVB有個一心想搞好香港影視業嘅推手,個大環境鼓勵自由競技,所以才會百花盛開,依家的TVB,領導層充斥了一班投機主義操控狂,裙帶關係才是王道吧。

發表於 Posted on: 2018-06-05 21:47

Toy claw 公仔機
帖數 Posts: 2728
回頂端 / Top
個推手係指邵逸夫?

發表於 Posted on: 2018-06-05 23:11

湖海洗我胸襟
帖數 Posts: 5903
回頂端 / Top
邵逸夫爵士1907年11月浙江省寧波市出生,原名邵仁楞,邵氏兄弟電影公司創辦人,香港電視廣播有限公司(TVB/無線電視)榮譽主席。

邵逸夫一生貢獻建立電影及電視王國,在內地及香港捐款億計助建教育、醫療設施,為一代慈善家。

邵家八兄弟姐妹中,邵逸夫排行第六,因此人稱「邵老六」,及後被尊稱「六叔」。

在1958年,他在香港成立邵氏兄弟電影公司,拍攝逾千部華語電影;其中電影《貂蟬》,女主角林黛於第五屆亞洲影展中獲最佳女主角、李翰祥獲最佳導演等五個主要獎項,大創票房記錄。

香港電視廣播有限公司(TVB)由邵逸夫、利孝和、祁德尊等人創辦,自1967年11月19日開播以來,在香港電視頻道中一直處於收視領導地位。

1980年邵逸夫出任TVB行政主席,至2010年1月1日才卸任主席職務,出任董事局非執行主席,由妻子方逸華,即當時的副主席及董事總經理執掌大旗,掌管市值超過164億港元的電視王國。

邵逸夫爵士可以說是最長壽、任期時間最長的上市公司CEO。

2011年3月31日,邵逸夫將所持的26%控股股權,連同香港清水灣地皮以86億港元售予有「殼王」之稱的富豪陳國強,正式結束TVB逾40年的"邵逸夫時代」。

為表揚邵逸夫在電影、電視及娛樂事業的成就,1974年英女王為他頒發CBE勛銜,1977年英女王又冊封他為爵士,令邵逸夫成為香港娛樂業獲「爵士」銜頭第一人。

香港回歸後,邵逸夫於1998年獲香港特區政府頒發最高榮譽大紫荊勛章。
1990年,中國政府將中國發現的2899號行星命名為「邵逸夫星」。1991年,美國舊金山市將每年的9月8日定為「邵逸夫日」。

2003年創立邵逸夫獎,每年選出世界上在數學、生命科學與醫學及天文學卓有成就的科學家進行獎勵。

發表於 Posted on: 2018-06-06 7:40

回頂端 / Top
D人話,依家冇人坐定定睇電視㗎喇,咁韓劇,Neflix又可以大行其道?大大聲話要製造「優質」節目,結果億億聲製作,換來被譏笑豔俗不堪,劇情老土,冇樣嘢係比得上十幾年前的舊劇嘅,仲好意思話要著重製作優質節目?

最搞笑係賴到出錢的騰訊企鵝頭上話人地干預,聽講「東方華爾街」企鵝也有份投資喎,人地豆瓣評分8.3, 「陰功計」,死托爛托都係得嗰6.5咋,唔通國內網民就不懂得分好同醜?!合理批評都被講為同TVB血海深仇,有冇腦?真係為賺嗰五毫子而把自己的良心埋葬掉?!樓主話,洗碗請唔到人做,不如安安份份去幫人洗下碗好過啦!

免費電視涉及公眾利益,可惜卻被濫用為賣廣告工具,所謂的資訊節目,資訊其次,走窿走罅都係為左有位入到可以大賣廣告,可惜依然蝕錢蝕到入骨,點解?咪就係少左做好節目的誠意和心思所致囉,畀人告上法庭還不知悔改,話自己有權製作低級趣味節目?!

投機主義同投資者的最大分別係咩?前者係旨在搵快錢,而後者就真係用心去經營的,呢D就自古不變定律的「一分耕耘一分收穫」喇~

發表於 Posted on: 2018-06-06 8:16

回頂端 / Top
今時今日的TVB,最大最大最大的問題係咩? 就係不懂得「尊重」~! 不尊重為公司效力的員工(話刪剪就刪剪,鐘意雪就雪,踩就踩,衰到拍條片嚟踩自己的員工,冇諗過人地曾為間公司所付出的汗馬功勞),不尊重嘉賓(岑應的爛鬼節目最鍾意擺D嘉賓上台無限醜化),不尊重對手(自持大台就鍾意封殺就封殺,不報導就不報導),不尊重觀眾(抱著的心態,係咁㗎啦,唔鍾意就咪睇啦,笨),呢個才是沒落的真正原因呀,醒下啦~

發表於 Posted on: 2018-06-06 8:46

回頂端 / Top
「陰功計」佢老公劉家豪6月底開新劇《解決師》演員:王浩信、唐詩詠、張曦雯﹐
唉﹑造馬視帝後嘅戲還有幾多支持呢? 哼﹑肯定唔會睇 !

發表於 Posted on: 2018-06-06 8:47

JessicaTvb
帖數 Posts: 846
回頂端 / Top
根據水軍的白癡邏輯,對大台劣質節目的批評=同大台有仇,睇嚟,大台真係同好多觀眾有血海深仇喔~!

http://www.bastillepost.com/hongkong/article/3147933/

發表於 Posted on: 2018-06-06 9:05

回頂端 / Top
有誠意用心嘅制作無端端觀眾為何要鬧,就係水準已經低到無可再低,咪要鬧囉,逢中必反絕不是一般有心網民目的,拍得出有製作技巧嘅劇集,是值得一讚,睇過第一集“東方華爾街”,絕對是誠意制作,一般“師奶”觀眾睇法如何就不得而知,高水平劇集觀眾一睇就感覺到,實景拍攝得完美舒服,有人大力支持拍廠景,咪睇翻生武林溏心3呢類垃圾劇囉,B仔!

發表於 Posted on: 2018-06-06 15:25

係咁先
回頂端 / Top
樓上條趴街癡綫佬躁狂症吃屎吧。廠景節省成本啊,有錢的話誰會介意用實景啊。沒錢的話自然要開源節流用廠景嘎啦。都食屎屙飯撒憨嘅。

發表於 Posted on: 2018-06-06 15:51

湖海洗我胸襟
回頂端 / Top
哈哈哈哈,踩親條食屎狗狗尾㖭,哈哈

發表於 Posted on: 2018-06-06 15:59

係咁先
回頂端 / Top
你自己想做食屎狗冇人阻住你。你唔睇下你自己,三番四次對人人身攻擊。而家被人鬧翻轉頭好正常嘛。

公仔機幾個都係講道理嘅,但你唔係,你係胡亂攻擊他人。如果管理員在,支持佢刪你ID啦。

發表於 Posted on: 2018-06-06 16:02

湖海洗我胸襟
回頂端 / Top
我建議你趁早趁落雨地淋啦。唔好在此處污染環境啦。

發表於 Posted on: 2018-06-06 16:03

湖海洗我胸襟
回頂端 / Top
咁巴閉叫乜鬼管理員刪除我囉,我係都要踩你呀,吹漲??哈哈

發表於 Posted on: 2018-06-06 16:54

係咁先
回頂端 / Top
真係當人地盲,周身屎去湖海沖吓涼先喇,哈哈

發表於 Posted on: 2018-06-06 16:59

係咁先
回頂端 / Top
樓上湖兄自己也不是一樣人身攻擊緊樓主?己所不欲 勿施於人呀~!!

「讚賞或討論TVB劇集」的帖在這討論區比比皆是,唔明D人點解唔去其他有共同睇法的帖子發表,反而懶正義咁走來鬧人潑婦罵街強逼症發,又叫人去搵工又盛?唔啱聽唔啱睇,仲要係咁「強逼」自己click入去偷睇又勞師動眾開個新account 去借題發揮,呢D又係咩人嚟呢?究竟邊個先係強逼症病發啊?

香港有言論自由㗎,這裡是TVB討論區,對TVB劇集或節目有意見,過來發表有什麼問題?當然,我亦唔係話湖兄你,我都係指緊嗰隻無厘頭有口話人無口話自己的D乜Q4啫,鬼鬼祟祟,好樣衰囉,相比之下,湖兄還算光明磊落,不過EQ就沒有我想像的高喇~!

呢張帖盡是針對TVB行政上的問題作出指責,種種被禁言論的經歷話我知,已經辣親好多人令好多人唔膠興,相信好多人等住郁呢張帖好耐,樓主最好有心理準備會隨時被剷走。趁「明日世界終結前」,一於等我share下D爆笑新聞畀大家睇下笑下輕鬆下啦,話說.......

發表於 Posted on: 2018-06-06 17:19

回頂端 / Top
代表無綫的資深大律師麥高義指,食炸雞的節目在2015年12月13日播出,KFC的商標出現14秒;但同年11月19日台慶中的短劇,藝員食薄餅,Pizza Hut的商標出現30秒。兩節內容,不同遭遇,於通訊局同一日的裁決中,食炸雞環節被指違規,但有關食薄餅的投訴則不成立。若論宣傳性,其實Pizza Hut的環節更甚。

加食雞環節為提供有趣味內容
麥高義稱,在台慶頒獎禮中加入盛裝藝人吃炸雞環節,是想提供有趣味的內容,但通訊局卻像警察般去偵查節目內容,侵犯電視台的言論自由;其實奧斯卡頒獎禮明星食薄餅也是做同類事情、也是賣廣告。麥高義指,通訊局就是沒設下指引。

他引用資料,指無綫在2015年的廣告收益下跌9%,如果沒有收入,實難以製作良好質素的內容,為免影響廣告收益,需有補救方法。他指觀眾樂於看高質節目,不單只是純外購韓劇和其他外國節目,而製作新聞、資訊性、教育性節目,都要靠廣告收入維持。

麥高義指,今次爭抝不只為了無綫的生存空間,亦關乎其他免費電視及觀眾接收資訊的利益,批評通訊局過份約定俗成,不理會觀眾的選擇權。

對於通訊局指加插不必要的宣傳內容,是侵犯觀眾的消費權益,干擾觀賞趣味,亦違反《廣播條例》,麥高義反駁是通訊局透過審查干擾言論自由,麥高義指持牌電視台有權製作低品味、甚至令人討厭的節目,而《廣播條例》只規限極端的洗腦內容,節目是否有品味是不能規管,有否品味亦非賣廣告的準則。

https://hk.news.appledaily.com/local/realtime/article/20180516/58199024

發表於 Posted on: 2018-06-06 17:19

回頂端 / Top
咁巴閉叫乜鬼管理員刪除我囉,我係都要踩你呀,吹漲??哈哈
=========================================
你呢挺咪叫賤人咯外交癡綫咯。叫咗噶啦。你唔好咁得戚。

發表於 Posted on: 2018-06-06 17:24

湖海洗我胸襟
回頂端 / Top
真係當人地盲,周身屎去湖海沖吓涼先喇
========================================
講屎幾時及得你啊。你的確應該係咁先,與世長辭的係咁先嘛。

發表於 Posted on: 2018-06-06 17:25

湖海洗我胸襟
回頂端 / Top
樓上把口駛唔駛咁毒.....

發表於 Posted on: 2018-06-06 17:28

回頂端 / Top
樓上湖兄自己也不是一樣人身攻擊緊樓主?己所不欲 勿施於人呀~!!
======================================================
事先聲明,係佢先撩者賤。我舉報過,但唔知系咪管理員唔係處,所以冇刪到。我一般係人不犯我我不犯人,如果唔係佢呢挺人過於造次,我都唔會反擊。

先撩者賤,打死無怨。我就睇佢幾時被人在街上打死。

發表於 Posted on: 2018-06-06 17:28

湖海洗我胸襟
回頂端 / Top
樓上把口駛唔駛咁毒.....
============================
哪,係佢先撩者賤咋。唔好怪我。正式話頭,好地地唔得嘅。

發表於 Posted on: 2018-06-06 17:30

湖海洗我胸襟
回頂端 / Top
你估你係習主席?叫人打我靶呀笨!哈哈

發表於 Posted on: 2018-06-06 19:15

係咁先
回頂端 / Top
你中意死可以啊,自己跳落河或者跳樓都得啊。呢方面我就唔阻你啦,快啲去死吧。

發表於 Posted on: 2018-06-06 19:30

湖海洗我胸襟
回頂端 / Top
我早已要求tvb刪我呢條貼喇,佢死都唔刪,垃圾湖海仔加把勁喇,廢柴!

發表於 Posted on: 2018-06-06 19:30

係咁先
回頂端 / Top