tvb.com

tvb.com

小生慌

樓上搞錯喇,返國內拍劇唔駛一定要講得一口流利普通話,事關人哋會事後搵專人配音,就連國內演員(包括好多一線藝人在內),由於口音關係,好多時都未必可以用番自己把真聲,如果唔係,陳偉霆都冇可能做到男一啦。

發表於 Posted on: 2017-11-15 8:11

冷眼橫眉
帖數 Posts: 295
回頂端 / Top
咁又係,中國有成五十六個族系,普通話發音唔多唔少會受方言所影響。其實D甘草上到去咁受落也是因為他們以前拍劇拍電影所建立落的名聲,尤其十幾廿年前的香港,名副其實的東方之珠,東方荷李活,那時國內的影藝事業也沒有今天的發達,香港亦很自然變成了亞洲地區仰慕及學習的對象。

發表於 Posted on: 2017-11-15 8:50

Toy claw 公仔機
帖數 Posts: 870
回頂端 / Top
馬明接受網報訪問究竟要視帝定要錢呢?馬明真性情說:「我好坦白咁講真係錢重要啲....獎唔係唔好,獎對新人係好好,對佢哋真係有一個鼓勵,但對我哋呢啲做咗十幾年嘅人,尤其是我,好坦白講獎金實際啲...」
他也說過黎耀祥講過係視帝亦只係香港視帝但係返到內地就甚麼都不是,要重新適應過一個新嘅market,要知道個玩法。馬明結果也開竅了,他依家也在搵緊這些街外錢喺大陸橫店有四,五十組劇開緊。TVB膠層再掛住係咁弄權玩政治只會持續導致人才流失,怕連最乖的馬明也遲早心淡走埋添。

發表於 Posted on: 2017-11-15 8:53

Wikiki123
帖數 Posts: 87
回頂端 / Top
不會有問題﹐馬明演技不及黎耀祥苗僑偉陳展鵬 !

發表於 Posted on: 2017-11-15 13:27

JessicaTvb
帖數 Posts: 307
回頂端 / Top
馬明接受網報訪問究竟要視帝定要錢呢?馬明真性情說:「我好坦白咁講真係錢重要啲....獎唔係唔好,獎對新人係好好,對佢哋真係有一個鼓勵,但對我哋呢啲做咗十幾年嘅人,尤其是我,好坦白講獎金實際啲...」
他也說過黎耀祥講過係視帝亦只係香港視帝但係返到內地就甚麼都不是,要重新適應過一個新嘅market,要知道個玩法。馬明結果也開竅了,他依家也在搵緊這些街外錢喺大陸橫店有四,五十組劇開緊。TVB膠層再掛住係咁弄權玩政治只會持續導致人才流失,怕連最乖的馬明也遲早心淡走埋添。
====================================================
正常,俾我都係要錢。除非係嗰啲十分有米嗰啲就真係為興趣為獎嘞。不過話又說回頭,而家嘅人情味的而且確比以前淡咗好多。

發表於 Posted on: 2017-11-15 21:24

帥到掉渣
帖數 Posts: 3580
回頂端 / Top
事實勝於雄辯﹐降魔的第二個禮拜收視錄得24.5點。馬明今年還不是時候﹐有報導明年《法證先鋒4》他會參與演出﹐明年之後吧。

發表於 Posted on: 2017-11-16 8:04

JessicaTvb
回頂端 / Top
馬明又冇話恨做視帝,咁緊張做乜?咪忘記,上週的「降魔的」收視係同大堆頭「誇世代」打成平手。

發表於 Posted on: 2017-11-16 8:10

回頂端 / Top
一個跌一個升....不過馬明自己也講左,還是錢(獎金)實際D,鵬粉同王粉又無須太敏感,咁快就擔心自己偶像受威脅囉?!馬明上位的時候,佢地仲做緊男二男三,做人還是謙虛D好,尤其對前輩.....

。。。。。。。。。
9點半檔《降魔的》首播第一個星期已錄得23.7點收視,比《使徒行者2》僅僅低0.3點。加上上星期開始面對住8點半檔有勁多花旦小生撐場,兼重點台慶劇之一嘅《誇世代》來襲。估唔到《降魔的》今個星期仍然係有個唔錯嘅升幅,錄得24.5點,回升返0.8點,係同《誇世代》平手呀!

被譽為重點台慶劇之一嘅《誇世代》直到上星期收市平均錄得24.5點,其實在上星期一市場首日開市最高位報25.5點,氣勢如虹!當然喇,有歐陽震華呢位「收視福將」頂住之餘,還要加上全台當紅花旦如李佳芯、譚凱琪、龔嘉欣、江嘉敏、麥明詩同陳嘉寶靚女撐住,再加森美同陳豪騷肌肉,24.5收視.....

發表於 Posted on: 2017-11-16 8:20

回頂端 / Top
大台一發出禁奶令禁性感消息公佈就遭黃秋生不留情面狠插,這位15年憑梟雄,大台就將當年視帝拱手奉送俾佢,令十一貝勒飲恨香港頒獎台,我真的好想知到大台高層有冇毫後悔將個獎比秋生哥呢?更重要係秋生哥話會再拍無線劇,點解兩年後一啲合作消息都未有呢?

發表於 Posted on: 2017-11-16 8:27

cakatg
帖數 Posts: 530
回頂端 / Top
算吧啦大台,一時一樣.....呢頭D劇才粗口滿天飛仆前仆後,嗰頭又話「禁奶」?咁「溏心3」Bosco的露點演出及香香的泳裝咪要「剪」(預告宣傳出晒街,TVB有吉士cut晒冇)?!!咪又係D無風起浪的宣傳伎倆......

李佳芯、譚凱琪、龔嘉欣和麥明詩之流都被傳媒吹捧為「當紅花旦」,真係失笑!乜星和視后不是靠露靠放蕩角色「出位」的嗎?!

亦難怪TVB的藝人寧願返內地做咖哩啡都不願留係TVB發展,成日五時花六時變,呢頭幫你帶完人,嗰頭就俾你一腳伸開!

發表於 Posted on: 2017-11-16 8:58

回頂端 / Top
A note to certain fan of Rico, in 2015 ... Anthony Wong was well deserved the award as the KING of the year as to further involvement with TBB is straightly up to both parties, not you or I. GET IT? Politic speaks itself and if you don’t understand, shut your mouth ......

發表於 Posted on: 2017-11-16 9:15

silverfoxxx
帖數 Posts: 3169
回頂端 / Top
同意cakatg﹐百思不得其解比秋生? 令展鵬推後到2016。
無緊張馬明﹐只係有D貼不停不了解形勢瞎吹。

發表於 Posted on: 2017-11-16 9:21

JessicaTvb
回頂端 / Top
Simply coz Anthony Wong deserved to win and not Ruco. Why don’t you all go away and stop attacking the potential ones? I used to like him, but now I start to dislike him.

發表於 Posted on: 2017-11-16 9:29

silverfoxxx
帖數 Posts: 3169
回頂端 / Top
tvb唔去諗計提高節目質數,改善現有唔合理制度令員工有歸屬感而要攪無謂嘢小家嘢,黄秋生敢言,仲話依家冇乜人再睇tvb真係一針見血,好多觀眾心都涼埋!
黄生幾年前因為遭内地封鎖,冇人敢揾佢做嘢先至會入tvb拍梟雄,而家人地有番嘢做又點會睬你tvb!至於個獎畀得值唔值就見人見智喇……

發表於 Posted on: 2017-11-16 10:09

coogt5026
帖數 Posts: 711
回頂端 / Top
算吧啦大台,一時一樣.....呢頭D劇才粗口滿天飛仆前仆後,嗰頭又話「禁奶」?咁「溏心3」Bosco的露點演出及香香的泳裝咪要「剪」(預告宣傳出晒街,TVB有吉士cut晒冇)?!!咪又係D無風起浪的宣傳伎倆......

李佳芯、譚凱琪、龔嘉欣和麥明詩之流都被傳媒吹捧為「當紅花旦」,真係失笑!乜星和視后不是靠露靠放蕩角色「出位」的嗎?!

亦難怪TVB的藝人寧願返內地做咖哩啡都不願留係TVB發展,成日五時花六時變,呢頭幫你帶完人,嗰頭就俾你一腳伸開!
=========================================================
So噉意思咪即係你講晒。

發表於 Posted on: 2017-11-16 11:14

帥到掉渣
回頂端 / Top

=========================================================
話TVB世風日下係你地講嘅,OK,噉TVB痛改前非嘞,然後你又喺度亂屌河馬。噉咪即係乜都你講晒啦。噉你以後唔好叫網民,叫網絡流氓算啦。

發表於 Posted on: 2017-11-16 11:17

帥到掉渣
回頂端 / Top
少年,你係咪咁天真,連D咁廉價的宣傳伎倆都信到十足?乜TVB第一日出來拍劇,係咪劇情需要都沒法判斷?

發表於 Posted on: 2017-11-16 11:37

回頂端 / Top
即係講到尾indeed係惡性攻擊啦。

發表於 Posted on: 2017-11-16 12:53

帥到掉渣
回頂端 / Top
係TVB自己俾個機會人地(黄秋生攻擊TVB),關我咩事喎??我只係點醒TVB做宣傳要做得聰明點,咪又遭人話柄。先反省下邊個令到TVB自己形象低落?網民??份通告內容把矛頭直指向藝人和監製導演,難道TVB高層自己就沒有責任?

發表於 Posted on: 2017-11-16 13:04

回頂端 / Top
又喺處扮無辜。不過泳衣方面確實喺港姐等場合需要嘅話係可以大方啲嘅,又唔使去得咁盡。

至於舉報機制形同虛無就無謂搞。只係劇集方面控制好就得。

發表於 Posted on: 2017-11-16 16:53

帥到掉渣
回頂端 / Top
算吧啦你,你自己咪又咩都盲目亂撐一餐?!我唔係扮無辜,我係覺得突然間高調出個咁嘅「守則」好搞笑同好小學雞,誤會左係TVB的「另類宣傳伎倆」。我質疑嘅係TVB又唔係第一日拍劇,唔通會唔清楚咩尺度出得街,咩唔出得?我亦好似講過,如果係劇情需要我無所謂,但就要適可而止,唔好刻意渲染啲重口味情節教壞細路!若真係太大膽的題材,也建議TVB向日劇看齊擺落深夜檔案播出(咁有建設性的提議俾TVB都叫惡意攻擊?!)。

發表於 Posted on: 2017-11-16 17:33

回頂端 / Top
讀多幾份報紙才知道,原來火頭又係綜藝科引起.....呢D咁嘅爛節目就晨早應該禁左去啦!

................
據知發出禁奶令起因,是節目《3日2夜》中傾巢晒咪神,陳庭欣、陳偉琪、歐陽巧瑩、張曦雯及林泳淘等均以三點式倒奶出鏡,節目賣點是旅遊熱點,但女藝人就要性感出鏡,令高層覺得過火,但礙於不想矛頭直指該節目監製。

發表於 Posted on: 2017-11-16 17:36

回頂端 / Top
即係又係余小姐搞出嘅禍事啦。噉就應該撐樂小姐,支持吓。

發表於 Posted on: 2017-11-16 19:43

帥到掉渣
回頂端 / Top
當日東張西望利穎怡,李旻芳,林泳淘已經比我極大反感,資訊節目個個show胸,透底,簡直情色氾濫,無眼睇!三日兩夜有乜咁出奇?

發表於 Posted on: 2017-11-16 20:52

深思
帖數 Posts: 584
回頂端 / Top
當日東張西望利穎怡,李旻芳,林泳淘已經比我極大反感,資訊節目個個show胸,透底,簡直情色氾濫,無眼睇!三日兩夜有乜咁出奇?
========================================
That's the reason for supporting Ms. Lok lah

發表於 Posted on: 2017-11-16 22:15

帥到掉渣
回頂端 / Top