tvb.com

tvb.com

小生慌

樓上就真係垃圾啦,應該真係係咁先,快啲死吧。放心,我係唔會幫你上香嘅。

發表於 Posted on: 2018-06-06 19:31

湖海洗我胸襟
帖數 Posts: 5911
回頂端 / Top
我點敢爬你頭呀,讓你行先

發表於 Posted on: 2018-06-06 19:33

係咁先
帖數 Posts: 1670
回頂端 / Top
你死先吧。快脆。

發表於 Posted on: 2018-06-06 19:34

湖海洗我胸襟
回頂端 / Top
你條趴街咁鐘意死,記得叫埋你成家人一齊喔,冚家鏟。

發表於 Posted on: 2018-06-06 19:37

湖海洗我胸襟
回頂端 / Top
睇跑馬,慢慢玩喇,柴仔

發表於 Posted on: 2018-06-06 19:38

係咁先
回頂端 / Top
係啊,睇馬吧,祝你輸精光,然後拉埋成家人陪你陪葬,係咁。

發表於 Posted on: 2018-06-06 19:39

湖海洗我胸襟
回頂端 / Top
哈哈哈哈,使鬼同你勞氣,一陣再玩

發表於 Posted on: 2018-06-06 19:40

係咁先
回頂端 / Top
太好睇了,劇情似乎複雜,但極具追看性,tvb班友真係連車尾燈都未能看及,演員演技件件發揮超班,內心感情戲簡直淋漓盡致,勁!智叔及家樂確需有改善空間,過份做作吧,吳震宇果真有影帝級數,可喜是其餘演員完全配合發揮,呢套劇功力確是非一般,多年未遇!劇本資料搜集充分,每個場囗吸睛非常,創作人究竟是誰,落足功夫,誠意之作!

發表於 Posted on: 2018-06-07 0:15

係咁先
回頂端 / Top
嘩﹑發生乜事? 睇到page:127 湖會員嘅回應﹐簡直令人唔敢相信咦個貼係佢寫㗎? 從未見過佢咁樣衝動失 ? 唔通佢個戶口比人用咗 ?

發表於 Posted on: 2018-06-07 8:47

JessicaTvb
帖數 Posts: 849
回頂端 / Top
監製係劉天皇喎,開左多少嚟睇,感覺似睇緊「竊聽風雲」(那是我最喜歡的香港電影之一),拍攝手法確是比較有香港電影feel, 不過「蒙太奇」得過多就感覺變得混亂了,也顯得過於「刻意賣弄」,睇慣TVB那種直白拍攝手法的觀眾,或者會覺得難適應也未定(其實可以多參考一下日韓劇的手法,他們取鏡頭的手法不錯,有美感,剪接也做得有條理和易明,呢方面,值得香港導演學習)。

發表於 Posted on: 2018-06-07 8:50

Toy claw 公仔機
帖數 Posts: 2728
回頂端 / Top
日久見人心?!湖兄,睇少點TVB的宮鬥劇吧,呢D咁歹毒的用詞,不應該出自你的口,要做文人就要做得徹底,意見畀完.....
。。。。。。
嘩﹑發生乜事? 睇到page:127 湖會員嘅回應﹐簡直令人唔敢相信咦個貼係佢寫㗎? 從未見過佢咁樣衝動失 ? 唔通佢個戶口比人用咗 ?
發表於 Posted on: 2018-06-07 8:47

發表於 Posted on: 2018-06-07 8:57

回頂端 / Top
公道D講, 「東方華爾街」也不是全實景的,再者,佢地花成三年去完成5集,TVB就只能花3個月左右去拍30集,一對一,很難作出比較吧。

https://zh.m.wikipedia.org/zh-hant/東方華爾街_(電視劇)

2017年3月12日,《東方華爾街》首次亮相在香港國際影視展2017,由劉德華的映藝電視製作和福斯傳媒集團聯合製作,並由映藝電視製作製作的五集迷你劇。劇集以亞洲金融市場為題材,由2014年香港電視的《選戰》總導演黃國強執導和創作[4]。《東方華爾街》總預算為500萬美元(每集100萬美元,約780萬港元),該系列的開發總共花費了三年時間[5]。第1季共5集,第2季亦積極籌備中。

拍攝 編輯
《東方華爾街》在2017年4月舉行開鏡儀式,其中包括吳鎮宇、張孝全、余男、陳家樂、江奇霖、蔡潔、潘燦良[6]。拍攝於香港及馬來西亞取景,2017年5月在馬來西亞吉隆坡開始,借用一個大學會場,搭建出一個仿香港立法會場景。拍攝在同年6月下旬結束[7]。

發表於 Posted on: 2018-06-07 9:04

回頂端 / Top
『TVB就只能花3個月左右去拍30集,一對一,很難作出比較吧』

問題係睇開TVB劇嘅粉絲 用TVB自己上世紀作品做比較一置覺得今不如昔噢!

發表於 Posted on: 2018-06-07 12:53

JessicaTvb
回頂端 / Top
咁呢個又係事實嚟喎,TVB在亞洲係穿越劇,宮鬥劇以及職業劇/金融劇的先鋒,D經典直至今天,也為中港以及海外華人所津津樂道,就算重播,收視也不差哩~

至於TVB的淪落理由,已大致在以上篇幅發表過個人睇法,不再重複。

發表於 Posted on: 2018-06-07 13:14

回頂端 / Top
或者也是因為多得天時地利人和的有利環境所帶掣,80年代的韓國,政治動盪,經濟發展還很落後。

發表於 Posted on: 2018-06-07 13:18

回頂端 / Top
依家的電影或電視製作,動輒就話上億製作費,要花過千萬拍一集,而當中大部份還是花在卡士的片酬度,反觀一些籍籍無名的演員就三餐不繼,這樣的生態環境,我其實覺得好有問題囉(給我感覺就有點似泡沫經濟咁),我認為藝人薪酬方面的鴻溝應該收窄,所以我其實幾支持大陸廣電總局的新方針不準再亂比排場及拚明星,咁樣先可以睇到整體創作和製作上的真實力,對栽培新血方面亦更有利吧。

發表於 Posted on: 2018-06-07 14:06

回頂端 / Top
呢類型劇集要入師奶屋確實有難度,動用腦力及需消化過度劇集,明顯是取悅年青一羣,方針絕對正確,方向似足當初維基製作嘅劇集,年青一羣必要想辦法拉回,未來才可發展的!

發表於 Posted on: 2018-06-07 18:47

係咁先
回頂端 / Top
三年拍五集??唔係卦!咁勁

發表於 Posted on: 2018-06-07 18:48

係咁先
回頂端 / Top
女主角叫乜名,好順眼呀

發表於 Posted on: 2018-06-07 19:33

係咁先
回頂端 / Top
『花過千萬拍一集,當中大部份還是花在卡士的片酬度,反觀一些籍籍無名的演員就三餐不繼,這樣的生態環境,我其實覺得好有問題囉。其實幾支持大陸廣電總局的新方針不準再亂比排場及拚明星』
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
完全認同﹐其實每次睇到依類新聞都為個啲籍籍無名嘅演員唏噓;…

三年拍五集﹐當中劉德華墮馬受傷耽誤咗一年。女主角余男﹐亦快42歲喇﹐北京電影學院表演系畢業柏林奪得金熊獎﹐拍過法國電影、好萊塢動作片幾部。 其實內地觀眾都係中意睇追捧出名嘅 !

喺豆瓣睇過好多回應同劇照﹐當中TVB啲出身仍佔大部份有認得嘅面孔好耐冇見!

發表於 Posted on: 2018-06-08 3:53

JessicaTvb
回頂端 / Top
同劉天王受傷入院有冇關聯我就唔sure(始終係套劇的監製,就算掛名,在重要決策上也應該要他做決定,係,都唔出奇嘅),其實我都係睇維基資料而已,應該係指成個籌備過程吧,即係兩季十集(係我理解錯誤,唔好意思),可能由構思,資料搜集搵場地等工作開始?!不過文中亦提到拍攝時間係2017年4月至6月下旬,即係大概用3個月左右拍5集?!?

「該系列的開發總共花費了三年時間[5]。第1季共5集,第2季亦積極籌備中。《東方華爾街》在2017年4月舉行開鏡儀式,其中包括吳鎮宇、張孝全、余男、陳家樂、江奇霖、蔡潔、潘燦良[6]。拍攝於香港及馬來西亞取景,2017年5月在馬來西亞吉隆坡開始,借用一個大學會場,搭建出一個仿香港立法會場景。拍攝在同年6月下旬結束[7]。」

發覺好多中港合拍劇或電影,男主角多數來自香港(一般年紀亦唔細),女主角就大部份係大陸明星......

發表於 Posted on: 2018-06-08 9:05

回頂端 / Top
『好多中港合拍劇或電影男主角多數來自香港一般年紀亦唔細』

事實上內地人係通過TVB劇認識喜歡依批年紀唔細男港星﹐睇睇三哥不停 喺內地有工作 ! 始終係依批男港星比年輕個批 更受內地歡迎﹐唔通搵造馬視帝王浩乜? 佢將會喺來僅嘅星期日上港臺車淑梅舊日的足跡個節目﹐佢好似話攞完個獎反而唔係好開心? 唔知啲膠層知唔知夾硬推上獎臺嘅後果 ?

從娛樂新聞睇到劉德華自己對傳媒講 墮馬受傷耽誤咗一啲時間﹐而導演亦用咗很長時間做資料搜集。 睇睇人地幾用心 !

發表於 Posted on: 2018-06-08 14:25

JessicaTvb
回頂端 / Top
王浩信的演藝事業應該玩完了吧?!個朵臭成咁,仲會有人畀佢D戲感動得到嗎?劉家豪還要為他開新劇?咁有遠見,咪抵佢地收視仆直囉(嗱,係分析,唔係謾罵亦不是詛咒呀)~! 本來江嘉敏也大好前途的,可惜.....

唔通,真係TVB膠層的另類宣傳手法??連旗下藝人的操行和形象都搞到一塌糊塗,點學人做電視啊?!

發表於 Posted on: 2018-06-08 15:50

回頂端 / Top
批評,謾罵咀咒有必然性掛鉤嗎?利用言論咀咒他人全家,可接受嗎?批評又可否接受?兩種完全不一樣東西強加在一起,低智中低智!垃圾中垃圾,呢種是否咀咒?哈哈

發表於 Posted on: 2018-06-08 16:41

係咁先
回頂端 / Top
謾罵、詛咒、人身攻擊同批評是完全不同的,批評是有理據的,而謾罵、詛咒和人身攻擊就往往係針對人多過對事,亦可能會形成一種無形的霸凌,所以的確有必要克制。不過人非聖人,面對一些無理取鬧的人,每個人也會作出不同反應。至於對一間大機構或有權有勢的一方所作出的批評指責,記得有人就分析過,應該不屬於霸凌,因為霸凌(英语:Bullying),指的是一種長時間持續性並對個人在心理、身體和言語遭受的攻擊,且因為欺凌者與受害者之間的權力或體型等因素不對等,而不敢或無法有效的反抗。霸凌的欺凌者可以是個人,也可以是群體,透過對受害人身心的壓迫,造成受害人感到憤怒、痛苦、羞恥、尷尬、恐懼、以及憂鬱。而霸凌所帶來的傷害往往是不可逆轉的。簡單嚟講,即係強者對弱者施予的欺凌~!如TVB這樣的大台地位,可以擅自刪除別人的意見,用自己的優勢去打壓言論自由的一方係絕講不上弱者的,亦都因為TVB係有代表性的免費電視台關乎公眾利益,高層的權力過大會引致濫權等現象出現對成個行業造成深遠影響,所以沒有不可以被批評的道理。

發表於 Posted on: 2018-06-08 18:11

回頂端 / Top