tvb.com

tvb.com

小生慌

你自己想做食屎狗冇人阻住你。你唔睇下你自己,三番四次對人人身攻擊。而家被人鬧翻轉頭好正常嘛。

公仔機幾個都係講道理嘅,但你唔係,你係胡亂攻擊他人。如果管理員在,支持佢刪你ID啦。

發表於 Posted on: 2018-06-06 16:02

湖海洗我胸襟
帖數 Posts: 5582
回頂端 / Top
我建議你趁早趁落雨地淋啦。唔好在此處污染環境啦。

發表於 Posted on: 2018-06-06 16:03

湖海洗我胸襟
回頂端 / Top
咁巴閉叫乜鬼管理員刪除我囉,我係都要踩你呀,吹漲??哈哈

發表於 Posted on: 2018-06-06 16:54

係咁先
帖數 Posts: 1351
回頂端 / Top
真係當人地盲,周身屎去湖海沖吓涼先喇,哈哈

發表於 Posted on: 2018-06-06 16:59

係咁先
回頂端 / Top
樓上湖兄自己也不是一樣人身攻擊緊樓主?己所不欲 勿施於人呀~!!

「讚賞或討論TVB劇集」的帖在這討論區比比皆是,唔明D人點解唔去其他有共同睇法的帖子發表,反而懶正義咁走來鬧人潑婦罵街強逼症發,又叫人去搵工又盛?唔啱聽唔啱睇,仲要係咁「強逼」自己click入去偷睇又勞師動眾開個新account 去借題發揮,呢D又係咩人嚟呢?究竟邊個先係強逼症病發啊?

香港有言論自由㗎,這裡是TVB討論區,對TVB劇集或節目有意見,過來發表有什麼問題?當然,我亦唔係話湖兄你,我都係指緊嗰隻無厘頭有口話人無口話自己的D乜Q4啫,鬼鬼祟祟,好樣衰囉,相比之下,湖兄還算光明磊落,不過EQ就沒有我想像的高喇~!

呢張帖盡是針對TVB行政上的問題作出指責,種種被禁言論的經歷話我知,已經辣親好多人令好多人唔膠興,相信好多人等住郁呢張帖好耐,樓主最好有心理準備會隨時被剷走。趁「明日世界終結前」,一於等我share下D爆笑新聞畀大家睇下笑下輕鬆下啦,話說.......

發表於 Posted on: 2018-06-06 17:19

Toy claw 公仔機
帖數 Posts: 2211
回頂端 / Top
代表無綫的資深大律師麥高義指,食炸雞的節目在2015年12月13日播出,KFC的商標出現14秒;但同年11月19日台慶中的短劇,藝員食薄餅,Pizza Hut的商標出現30秒。兩節內容,不同遭遇,於通訊局同一日的裁決中,食炸雞環節被指違規,但有關食薄餅的投訴則不成立。若論宣傳性,其實Pizza Hut的環節更甚。

加食雞環節為提供有趣味內容
麥高義稱,在台慶頒獎禮中加入盛裝藝人吃炸雞環節,是想提供有趣味的內容,但通訊局卻像警察般去偵查節目內容,侵犯電視台的言論自由;其實奧斯卡頒獎禮明星食薄餅也是做同類事情、也是賣廣告。麥高義指,通訊局就是沒設下指引。

他引用資料,指無綫在2015年的廣告收益下跌9%,如果沒有收入,實難以製作良好質素的內容,為免影響廣告收益,需有補救方法。他指觀眾樂於看高質節目,不單只是純外購韓劇和其他外國節目,而製作新聞、資訊性、教育性節目,都要靠廣告收入維持。

麥高義指,今次爭抝不只為了無綫的生存空間,亦關乎其他免費電視及觀眾接收資訊的利益,批評通訊局過份約定俗成,不理會觀眾的選擇權。

對於通訊局指加插不必要的宣傳內容,是侵犯觀眾的消費權益,干擾觀賞趣味,亦違反《廣播條例》,麥高義反駁是通訊局透過審查干擾言論自由,麥高義指持牌電視台有權製作低品味、甚至令人討厭的節目,而《廣播條例》只規限極端的洗腦內容,節目是否有品味是不能規管,有否品味亦非賣廣告的準則。

https://hk.news.appledaily.com/local/realtime/article/20180516/58199024

發表於 Posted on: 2018-06-06 17:19

回頂端 / Top
咁巴閉叫乜鬼管理員刪除我囉,我係都要踩你呀,吹漲??哈哈
=========================================
你呢挺咪叫賤人咯外交癡綫咯。叫咗噶啦。你唔好咁得戚。

發表於 Posted on: 2018-06-06 17:24

湖海洗我胸襟
回頂端 / Top
真係當人地盲,周身屎去湖海沖吓涼先喇
========================================
講屎幾時及得你啊。你的確應該係咁先,與世長辭的係咁先嘛。

發表於 Posted on: 2018-06-06 17:25

湖海洗我胸襟
回頂端 / Top
樓上把口駛唔駛咁毒.....

發表於 Posted on: 2018-06-06 17:28

回頂端 / Top
樓上湖兄自己也不是一樣人身攻擊緊樓主?己所不欲 勿施於人呀~!!
======================================================
事先聲明,係佢先撩者賤。我舉報過,但唔知系咪管理員唔係處,所以冇刪到。我一般係人不犯我我不犯人,如果唔係佢呢挺人過於造次,我都唔會反擊。

先撩者賤,打死無怨。我就睇佢幾時被人在街上打死。

發表於 Posted on: 2018-06-06 17:28

湖海洗我胸襟
回頂端 / Top
樓上把口駛唔駛咁毒.....
============================
哪,係佢先撩者賤咋。唔好怪我。正式話頭,好地地唔得嘅。

發表於 Posted on: 2018-06-06 17:30

湖海洗我胸襟
回頂端 / Top
你估你係習主席?叫人打我靶呀笨!哈哈

發表於 Posted on: 2018-06-06 19:15

係咁先
回頂端 / Top
你中意死可以啊,自己跳落河或者跳樓都得啊。呢方面我就唔阻你啦,快啲去死吧。

發表於 Posted on: 2018-06-06 19:30

湖海洗我胸襟
回頂端 / Top
我早已要求tvb刪我呢條貼喇,佢死都唔刪,垃圾湖海仔加把勁喇,廢柴!

發表於 Posted on: 2018-06-06 19:30

係咁先
回頂端 / Top
樓上就真係垃圾啦,應該真係係咁先,快啲死吧。放心,我係唔會幫你上香嘅。

發表於 Posted on: 2018-06-06 19:31

湖海洗我胸襟
回頂端 / Top
我點敢爬你頭呀,讓你行先

發表於 Posted on: 2018-06-06 19:33

係咁先
回頂端 / Top
你死先吧。快脆。

發表於 Posted on: 2018-06-06 19:34

湖海洗我胸襟
回頂端 / Top
你條趴街咁鐘意死,記得叫埋你成家人一齊喔,冚家鏟。

發表於 Posted on: 2018-06-06 19:37

湖海洗我胸襟
回頂端 / Top
睇跑馬,慢慢玩喇,柴仔

發表於 Posted on: 2018-06-06 19:38

係咁先
回頂端 / Top
係啊,睇馬吧,祝你輸精光,然後拉埋成家人陪你陪葬,係咁。

發表於 Posted on: 2018-06-06 19:39

湖海洗我胸襟
回頂端 / Top
哈哈哈哈,使鬼同你勞氣,一陣再玩

發表於 Posted on: 2018-06-06 19:40

係咁先
回頂端 / Top
太好睇了,劇情似乎複雜,但極具追看性,tvb班友真係連車尾燈都未能看及,演員演技件件發揮超班,內心感情戲簡直淋漓盡致,勁!智叔及家樂確需有改善空間,過份做作吧,吳震宇果真有影帝級數,可喜是其餘演員完全配合發揮,呢套劇功力確是非一般,多年未遇!劇本資料搜集充分,每個場囗吸睛非常,創作人究竟是誰,落足功夫,誠意之作!

發表於 Posted on: 2018-06-07 0:15

係咁先
回頂端 / Top
嘩﹑發生乜事? 睇到page:127 湖會員嘅回應﹐簡直令人唔敢相信咦個貼係佢寫㗎? 從未見過佢咁樣衝動失 ? 唔通佢個戶口比人用咗 ?

發表於 Posted on: 2018-06-07 8:47

JessicaTvb
帖數 Posts: 670
回頂端 / Top
監製係劉天皇喎,開左多少嚟睇,感覺似睇緊「竊聽風雲」(那是我最喜歡的香港電影之一),拍攝手法確是比較有香港電影feel, 不過「蒙太奇」得過多就感覺變得混亂了,也顯得過於「刻意賣弄」,睇慣TVB那種直白拍攝手法的觀眾,或者會覺得難適應也未定(其實可以多參考一下日韓劇的手法,他們取鏡頭的手法不錯,有美感,剪接也做得有條理和易明,呢方面,值得香港導演學習)。

發表於 Posted on: 2018-06-07 8:50

回頂端 / Top
日久見人心?!湖兄,睇少點TVB的宮鬥劇吧,呢D咁歹毒的用詞,不應該出自你的口,要做文人就要做得徹底,意見畀完.....
。。。。。。
嘩﹑發生乜事? 睇到page:127 湖會員嘅回應﹐簡直令人唔敢相信咦個貼係佢寫㗎? 從未見過佢咁樣衝動失 ? 唔通佢個戶口比人用咗 ?
發表於 Posted on: 2018-06-07 8:47

發表於 Posted on: 2018-06-07 8:57

回頂端 / Top