tvb.com

tvb.com

小生慌

歷史教訓,一個王國朝代步向衰亡與下面原因也會扯上些少關係:

內憂外患內耗嚴重;君主好大喜功卻昏庸無能,寵信宦宮外戚讓奸臣權傾朝野,結黨營私,對前朝忠良排斥傾軋趕盡殺絕,賞罰不公,軍心渙散,民心盡失……

發表於 Posted on: 2017-10-04 6:59

廣角鏡
帖數 Posts: 156
回頂端 / Top
呵呵,其實,一個國家走向衰亡一般係從中間層衰敗開始嘅。明朝滅亡主因係皇室得罪晒啲江南士紳。

中國歷代都係噉,係啲中間階層搞起義最終成功。滅亡亦因中間階層利益受到損害而致。好似劉邦噉,佢二哥劉仲係當時秦朝嘅知名米商,所以佢先可以比較揮霍。

劉邦後生嗰時都好血氣方剛,希望加入信陵君旗下有一番作為,但點知加入唔到。跟住後來秦征六國之戰爆發。秦統一天下後,佢游手好閒,直到蕭何托上托幫佢搵到份泗水亭亭長嘅工。

原本都諗住“打好爾份工”,點知一次押送犯人之時斬咗一條阻街嘅白蛇,跟住就起咗義。

發表於 Posted on: 2017-10-04 9:42

帥到掉渣
帖數 Posts: 3526
回頂端 / Top
而加唔係棒好多二缐小生上位咩,袁偉豪,王浩信,楊明,洪永城,陳智燊,譚俊彥,張振朗都有男一做,但當中唔知有邊幾個可以獨力担到大旗(穩)坐一缐啫!

發表於 Posted on: 2017-10-04 10:59

coogt5026
帖數 Posts: 832
回頂端 / Top
補充一吓,仲有一個周柏豪如果肯簽大台肯定重點力捧同譚俊彥都有望三幾年後奪視帝(個人睇法不要見怪)

發表於 Posted on: 2017-10-04 11:25

coogt5026
帖數 Posts: 832
回頂端 / Top
而加唔係棒好多二缐小生上位咩,袁偉豪,王浩信,楊明,洪永城,陳智燊,譚俊彥,張振朗都有男一做,但當中唔知有邊幾個可以獨力担到大旗(穩)坐一缐啫!
==============================================
Agree

發表於 Posted on: 2017-10-04 12:20

帥到掉渣
回頂端 / Top
點會小生荒,要數一大堆,祥叔,安叔,波比,Mo陳,KC,煎pan,波士高,馬明,蕭公子,張繼聰,黃浩然個個都有資歷有演技,其餘仲有一班一線尾二線頭嘅小生都各有所長…點會小生荒?

發表於 Posted on: 2017-10-04 19:18

cakatg
帖數 Posts: 540
回頂端 / Top
Cakatg 有見地,哈哈哈哈!

發表於 Posted on: 2017-10-04 19:50

深思
帖數 Posts: 553
回頂端 / Top
二線小生即管睇吓邊個上到位,三年時間包保沒有一個得,就留下呢條訊息,睇吓三年後如何?展鵬用十幾年,浩信都已經十年,三年?發緊夢

發表於 Posted on: 2017-10-04 19:56

深思
回頂端 / Top
安仔祥仔用二十幾年,陳豪已經係古惑仔年代,都用左廿幾年至走紅,三年想上到位做一哥??七八十年代就得,而家………………?網絡時代喇,仲停留老人階段,後生仔女仲有幾多電視?與時並進喇各位

發表於 Posted on: 2017-10-04 20:07

深思
回頂端 / Top
聰明有前景嘅都返大陸揾食,人工高福利好,林峯,祖藍咪叻囉,一紅就走,同TVB講心?咪玩喇,撈到水尾就回流香港,羅嘉良張偉健咪樣板囉!影圈沒落都做就一班人回流,例如秋生,張兆輝咪第一批例子,跟住周秀娜,夏文汐咪第二批囉!影圈玩完tvb就好彩d

發表於 Posted on: 2017-10-04 20:37

深思
回頂端 / Top
大陸地大物博人多,要突出重圍也不容易,有D在香港紅,去到大陸未必成日有工開,有些二三線,去到大陸反而一炮而紅....

發表於 Posted on: 2017-10-05 10:46

Toy claw 公仔機
帖數 Posts: 597
回頂端 / Top
大陸地大物博人多,要突出重圍也不容易,有D在香港紅,去到大陸未必成日有工開,有些二三線,去到大陸反而一炮而紅....
======================================
爾處有個經典例子,就係湯洛雯老竇湯鎮宗。湯鎮宗當年因為受細佬湯鎮業影響,於是亦都加入咗訓練班。但好死唔死,畢業後喺TVB做極唔紅。後尾李香琴、沈殿霞等拉大隊過亞視,又跟埋過去,喺亞視做咗一段時間之後,點知佢喺內地拍嘅一部劇大紅,劇名《外來妹》。跟住就重心喺咗大陸嘞。跟著九十年代,曾經短暫返過TVB主演過一部《前世冤家》,跟住又返返內地。

佢就係典型嘅香港二三線,但係喺大陸一炮而紅咗嘅。

發表於 Posted on: 2017-10-05 11:34

帥到掉渣
回頂端 / Top
跟住2002年接拍咗張紀中嘅《天龍八部》,湯鎮宗演段正淳。然後林志穎演段譽。所以湯洛雯其實係有個大佬叫林志穎嘅。

發表於 Posted on: 2017-10-05 11:38

帥到掉渣
回頂端 / Top
頒獎禮男一要頒比秋生,真悲哀,女一就亞田定欣,定律一樣,今年就一定係浩信展鵬其一,女一就唯一只有宣萱一個,仲有其他女演員爭?除非余小姐比李佳芯翠如囉!

發表於 Posted on: 2017-10-08 22:51

深思
回頂端 / Top
其實余詠珊唔會係永遠坐大,亦都冇可能絕對坐大。因為上頭係唔會俾佢噉做嘅。

其實余詠珊嘅作用就好似《絕代商驕》裡面介紹鯰魚效應嘅嗰條鯰魚。係促使刺激員工搏命努力嘅要素。

只有下面嘅余曾兩邊競爭鬥法,TVB先會有進步。再者,辦公室政治係唔會俾其中一面坐大,因為噉樣就會威脅到老細,功高震主。

再加上珍姐江湖地位強大,除咗有馬時亨爾個表弟外,仲有曾志偉爾個堂細佬。陳國強唔會唔重視佢。

發表於 Posted on: 2017-10-08 23:58

帥到掉渣
回頂端 / Top
以上會員意見加起來足以講明 TVB 目前的問題所在﹐而問題的核心就係李寶安返亞視喇,冗員無限﹐六嬸返Tvb 坐陣,梁家樹﹑陳志雲重回無線﹐重整旗鼓,網民仲有智慧過你地,

發表於 Posted on: 2017-10-09 2:08

JessicaTvb
帖數 Posts: 359
回頂端 / Top
不過其實而家嘅發展都證實咗我嘅預言,我早就話過TVB真正嘅大敵會起李嘉誠嗰個免費電視。王維基基本上係easy job,細嘢。

發表於 Posted on: 2017-10-09 2:25

帥到掉渣
回頂端 / Top
維基如果有牌,tvb 早就玩完,全部人材基本已經簽晒,開到台tvb起碼走三份一演員

發表於 Posted on: 2017-10-10 0:15

深思
回頂端 / Top
今時今日仲會有人信維基? 咪又生意佬一名,講就天下無敵,做就有心冇力!TVB咪吸納了一大班維基棄將返嚟,2017年最低收視劇集之一的「我暪結婚了」和被觀眾鬧爆的「不懂撒嬌」咪出自佢地手囉,睇我就冇睇,不過收視及討論區的迴響已說明一切!!

發表於 Posted on: 2017-10-10 6:18

回頂端 / Top
咪忘記,使徒2的監製蘇萬聰也是回流自維基,第二週跨平台收視才得24.6(低過文偉鴻的使徒1不在話下),過億大製作喎,在中國的點擊也被「反黑」超越了。今年死得最慘嘅劇反而係出自外判手!

發表於 Posted on: 2017-10-10 6:29

回頂端 / Top
在黃金時段落電視廣告的客戶都唔知會不會要求回水呢?大製作的收視差成咁,仲衰過「親親我好媽」(可惜套劇的監製亦離開了大台)......TVB劇組的全盛時期係在舊管理層揸fit的年代,依家已經不復當年勇了....

認真D去睇,依家的問題,主要和決策有關吧,余小姐入左TBB之後,好似都未好過?!D港姐由綜藝課選出嚟,睇下近年的港姐質素,仲有呢幾年搞的台慶......

發表於 Posted on: 2017-10-10 6:40

回頂端 / Top
佢地係真係掂的話,亞記和有線就唔會落得今天咁樣的下場啦!

發表於 Posted on: 2017-10-10 6:45

回頂端 / Top
TVB以前係劇捧人,依家就靠人(外援)捧人,你話悲唔悲?都唔明點解仲要搞訓練班俾D假希望D年輕人......

發表於 Posted on: 2017-10-10 6:52

回頂端 / Top
睇左「溏心3」的宣傳未啊?有Bosco剝衫露*點曬肌,又有香香的純白泳衣造型,夠晒「香豔賣點」(今時今日的TVB係得「裸露尺度」勁過日韓劇),大家好好期待吧,我就冇眼睇喇!

發表於 Posted on: 2017-10-10 7:52

回頂端 / Top
其實我係覺得有時候實景廠景唔係最重要。

內地嗰邊之所以俾《反黑》超越係因為兩個字“港味”──香港味道。或者叫香港嘅特色先啱。

港味係咩,好難講得清楚,但係之前TVB都有幾部港味比較濃厚濃郁嘅戲,例如之前嘅處境劇《誰家灶頭無煙火》,仲有《一屋老友記》都算係港味嘅代表作。

發表於 Posted on: 2017-10-10 8:27

帥到掉渣
回頂端 / Top