tvb.com

tvb.com

小生慌

我猜,應該係由基本部頭合約轉去外援部頭約,藝人自由度更高更有自己的話語權吧,就好似蔡少芬那樣也是外援部頭約......

發表於 Posted on: 2018-04-13 17:22

Toy claw 公仔機
帖數 Posts: 2559
回頂端 / Top
今日HK01訪問:

"早前在《逆緣》的宣傳活動上,祥仔接受《香港01》訪問時表示,自己立即就要動身北上工作,他說:「上橫店開工,都計劃咗好耐喇,拍兩到三個月左右。(今次同TVB最後合作?)其實都唔係嘅,我都係簽TVB,不過合作模式變咗,我一直都唔係簽經理人合約,而家就係簽部頭喇。」"

佢一向老婆做經理人, 之前乜款合約唔清楚, 但好肯定唔係TVB經理人約

發表於 Posted on: 2018-04-13 18:51

nickkl
帖數 Posts: 30
回頂端 / Top
打工向錢看係基本,工作環境開心冇錢有冇人肯做?留在tvb開心?咪玩野喇!可能有人唔收錢都肯拍劇卦!哈哈

發表於 Posted on: 2018-04-13 20:36

係咁先
帖數 Posts: 1648
回頂端 / Top
無牙老虎tvb, 馬浚偉亮相ATV喎,心宮計是否可以放埋一邊雪藏?藝人已經當你無到,使驚?

發表於 Posted on: 2018-04-13 22:08

係咁先
回頂端 / Top
吾快D整頓歪風俾山頭文化繼續惡化落去死路一條

發表於 Posted on: 2018-04-14 7:56

cakatg
帖數 Posts: 1008
回頂端 / Top
TVB不嬲雙重標準揀人嚟蝦嘅,主要睇你企邊個山頭,好似陳國邦這些就會被封殺,陳慧珊戲份亦被削減,馬仔咯喎,既然係梅監製叫返嚟, 當然會矛事發生啦~,咁又使乜驚呢?

發表於 Posted on: 2018-04-14 8:14

回頂端 / Top
啊哈! 最有興趣睇睇會唔會雪藏深宮計!

其實馬浚偉去嘅也不算係亞視﹐今時今日的亞視從管理層到臺前大部份都係無線舊員工噢!

發表於 Posted on: 2018-04-14 10:36

JessicaTvb
帖數 Posts: 792
回頂端 / Top
緊系吾會雪藏啦,梅小青嘅劇喎,又同內地同步播放,好似 21/5就出街喇,不如估下佢系咪今年度最佳劇集仲好啦!

發表於 Posted on: 2018-04-14 11:05

cakatg
回頂端 / Top
緊系吾會雪藏啦,梅小青嘅劇喎,又同內地同步播放,好似 21/5就出街喇,不如估下佢系咪今年度最佳劇集仲好啦!
===================================================
雪藏就唔會,但係你睇下咩檔位先。5月21日,絕對唔係咩好期。學生考試時候嘅小砲灰檔。換言之,基本上都唔睇好滯。

發表於 Posted on: 2018-04-14 20:19

湖海洗我胸襟
帖數 Posts: 5635
回頂端 / Top
21/5已經係基本垃圾檔,擺明係明升暗降,搏吓娜姐金像獎攞獎提升人氣好過喇,廢人加廢劇,攞獎?拍計宮心至講喇,哈哈!支持馬浚偉夠guts,曾醒明好野,聰明有橋的話拉番馬賽出嚟啦!攤凍左宣傳都可慳番,又可搏同情,加分的!

發表於 Posted on: 2018-04-14 20:58

係咁先
回頂端 / Top
繼叱吒後,15/4晚收視又會創新低了,明顯Viu又會贏一仗吧,跟住世界盃,唉!唉!唉!

發表於 Posted on: 2018-04-14 21:09

係咁先
回頂端 / Top
TVB究竟有冇智囊團嫁,陳博士想執笠都咪做臭六叔個朵嘛!固有優勢已蕩然無存,冇得唔認,而家仲有百幾萬觀眾?咪咁幼稚喇各位,網民超過五六百萬我就信,看tvb有百萬人?咁梁烈唯都要攞奧斯卡影帝喇!

發表於 Posted on: 2018-04-14 21:27

係咁先
回頂端 / Top
嗰兩個智囊咪阿杜仲和魚小姐囉,哈哈⋯

發表於 Posted on: 2018-04-14 21:46

回頂端 / Top
老公就星夢揸fit,又同四大唱片公司交惡,諗住肥水不流別人田⋯⋯

發表於 Posted on: 2018-04-14 21:50

回頂端 / Top
既然係合拍劇,我諗播映日期應該係出錢的企鵝話事啩。之前國內先播,阿小青姐指出,因為D人太心急「糖心胸部」又實在太好睇,搞到翻版流出,D人睇翻版唔睇電視,結果搞到「糖心胸部」收視插晒水囉,真陰功~!

發表於 Posted on: 2018-04-14 22:02

回頂端 / Top
最佳劇集? 造馬就可以造到啦? 但收視肯定唔會係全年第一﹐就算唔係砲灰檔。杜梅心裡有數﹐從劇名到內容未開拍已經受質疑不睇好﹐要不然部劇都唔使擺咁多九十年代出道觀眾喜愛既無線舊人加影圈的娜姐劉心悠花邊新聞羅琳﹐開頭宣傳只得蕭和馬明﹐後來還需加入馬浚偉。

我既理解無線近搵D舊人回巢拍劇目的同依部劇做法差不多﹐知道自家劇本質量撐不起收視﹐亦知道仍有相當二十點收視觀眾喜歡九十年代出道既演員。既然依部係合拍劇﹐莫非明知不被睇好﹐仍開拍搞咁大堆頭﹐是否是迎合內地人的口味?

發表於 Posted on: 2018-04-15 4:03

JessicaTvb
回頂端 / Top
我估計收視還是可以的,不竟製作大陣容勁,感到梅小姐雄心勃勃志在必得的樣子。
不過回望過去…金枝慾孽2!呵呵……會步金枝慾孽2的後塵嗎?

發表於 Posted on: 2018-04-15 9:43

coogt5026
帖數 Posts: 935
回頂端 / Top
飛虎之潛行極戰 已播在 my tv super﹐係今年算OK好睇一部除左波士早晨。

發表於 Posted on: 2018-04-15 10:17

JessicaTvb
回頂端 / Top
很多網上熱捧逆缘,特别是内地觀眾,但我覺得是普通料子,到現在為止還沒什麽情節特别值得欣賞,反而三個女人一個因和波士早晨比較好睇,所以口味這東西真是因人而異

發表於 Posted on: 2018-04-15 10:36

coogt5026
帖數 Posts: 935
回頂端 / Top
我估計收視還是可以的,不竟製作大陣容勁,感到梅小姐雄心勃勃志在必得的樣子。
不過回望過去…金枝慾孽2!呵呵……會步金枝慾孽2的後塵嗎?
============================================================
我唔知套劇係咪騰訊定制。因為騰訊嘅作風係追爆款劇,hit劇。所以一般嚟講,騰訊比較喜歡玩啲續集嘢。如果確實係咁嘅話,咁就乜都好理解。

TVB自己肯定唔睇好,所以先掟落去嗰個檔期。畢竟套劇播又唔係,唔播又唔係。

發表於 Posted on: 2018-04-15 11:31

湖海洗我胸襟
回頂端 / Top
我覺得E+任何檔期都對套劇影響吾大,睇下舊年台慶檔冇套收得就知,反而超級炮灰檔乘勝狙擊可以入到10大排第8就知擋期已經吾再重要!我對深宮計好有信心,因為有馬浚偉,劉心悠,尤其馬仔好耐冇睇佢D劇喇!

發表於 Posted on: 2018-04-15 12:14

cakatg
回頂端 / Top
【張繼聰主持金像獎】冇份播就唔採訪? 爾冬陞:我覺得冇必要

25,004
建立時間 (HKT): 0414 16:59

第三十七屆香港電影金像獎頒獎典禮將於聽晚假文化中心舉行,金像奬董事局主席爾冬陞(小寶)、司儀張繼聰同蔡卓妍(阿Sa)今日參與拜神儀式,同場仲有ViuTV總經理人魯庭暉。

未知係咪因爲聽晚金像奬頒獎禮由ViuTV作現場直播嘅關係,今日無綫冇派人採訪呢個活動,小寶就話:「我知,好奇怪囉,點解唔嚟採訪。」覺唔覺得無綫好小器?佢表示:「大老闆係黎生(黎瑞剛),我識嘅,我覺得冇必要,我哋唔係針對TVB,我哋係政府資助,我哋係需要投標,唔可以因為同你friend而俾你,唔得㗎!可能係商業上嘅競爭,但我覺得冇必要,有機會我要協調吓,就算轉播唔到,都喺其他渠道做吓。」但係聽晚就已經係頒獎禮喎?佢話:「將來囉!」
提到今屆搵嚟被無綫封殺嘅阿聰做司儀,阿聰指上年已接呢個司儀工作。咁啱無綫喺上年已經封殺佢,阿聰表示:「我唔記時間,係敏感,但我冇諗。」
精選娛聞,喺晒《娛果》

發表於 Posted on: 2018-04-15 15:26

回頂端 / Top
我覺得E+任何檔期都對套劇影響吾大,睇下舊年台慶檔冇套收得就知,反而超級炮灰檔乘勝狙擊可以入到10大排第8就知擋期已經吾再重要!我對深宮計好有信心,因為有馬浚偉,劉心悠,尤其馬仔好耐冇睇佢D劇喇!
===========================================================
豈止舊年,前幾年都係,亂晒大龍。其實最差嗰年係2016年。2017雖然都好亂,但起碼開始逐步走出困局。2016年其實情況仲差。

https://zh.wikipedia.org/wiki/%E7%84%A1%E7%B6%AB%E9%9B%BB%E8%A6%96%E5%8A%87%E9%9B%86%E6%94%B6%E8%A6%96%E5%88%97%E8%A1%A8#2010年代

發表於 Posted on: 2018-04-15 17:04

湖海洗我胸襟
回頂端 / Top
最緊要係世界盃檔期
最近每屆世盃無記都會安排最唔睇好既劇係嗰段時間播
原本「深宮計」係今年賀歲劇
點知低處未算低
仲延遲到世盃期播放
可見大台根本唔太睇好呢套野

發表於 Posted on: 2018-04-15 18:16

KathyYau
帖數 Posts: 425
回頂端 / Top
現今要遷就內地觀眾囗味是必然事實,北笑點跟港笑點完全不一樣,以往港劇是要用腦思考,內地囗味是要腦殘風格,有博士學者話睇韓劇會引致腦殘,可能內地觀眾睇得太多吧,星爺拍幾套垃圾戲出嚟為攞內地票房,水準差到嚇人,內地觀眾爭住買飛入場睇,睇完竟然話好睇,港豬跟內地觀眾看點分歧顯而易見,以往星爺電影內地人跟本不感覺好笑,代表笑點不一樣,跟本難以比較好看或唔好看的!

發表於 Posted on: 2018-04-15 18:21

係咁先
回頂端 / Top