tvb.com

tvb.com

小生慌

逆缘首週7天夸平台收視還未出,29點相信係第一集某時段最高收視,像果欄中的江湖大嫂一樣,首集錄得最高28.1,但一週平均收視只得26.6

發表於 Posted on: 2018-04-13 11:37

coogt5026
帖數 Posts: 879
回頂端 / Top
樓上兩位請留意番,依家TVB宣傳的是7日「誇」/「垮」平台收視哦,就算真係有29點又如何?「不懂撻Q」電視收視低過「親親」,綜合收視在臨頒獎禮前竟然「急升」5點,如果扣左嗰5點,其實即係大概以前傳統收視的24點左右吧?!先不講「灌水」的可能性(我之前也在這提供過一篇新聞指出淘寶連這些「網上點擊」也有得出賣),TVB自己也好似從來未曾公開她那「誇」平台的計算方法,觀眾又如何知道合不合理呢?!再者,這也算係黎耀祥作為「親生兒子」的告別作,一定會有粉絲感到依依不捨,收視比其他同期劇高一點也算合理。

發表於 Posted on: 2018-04-13 11:57

Toy claw 公仔機
帖數 Posts: 1877
回頂端 / Top
逆缘7天夸平台收視應該最快14號才會出來,如果第一集有29點,相信一週平均收視都不會低,應該有27,28 點左右吧!

發表於 Posted on: 2018-04-13 12:13

coogt5026
帖數 Posts: 879
回頂端 / Top
低應該唔會太低啦,不過套劇口碑就真係麻麻,豆瓣評分還低於「三個女人」,好多畀的四星係衝著藝人而畀...除非劇本真係渣到好似「高倫布」咁令觀眾頂唔順半途棄劇,照計又應該不會太低啩....

發表於 Posted on: 2018-04-13 12:25

回頂端 / Top
黎耀祥一向唔係親生仔,佢老婆係經理人,依家話轉部頭? 即以前唔係部頭約? 遂套劇計錢?

發表於 Posted on: 2018-04-13 13:01

nickkl
帖數 Posts: 23
回頂端 / Top
好多報導話「逆緣」係黎的告別作,仲以為他是由經理人轉部頭約添,如果係咁,即係話黎連部頭約也不打算續,疊埋心水北上發展....就算之後返來幫TVB拍劇,應該也只會係外援合約形式吧。

http://nextplus.nextmedia.com/news/latest/20180406/580550

發表於 Posted on: 2018-04-13 13:45

回頂端 / Top
逆緣劇情鬆散一忽忽,父子戲拖拉嘈吵又一集,套劇暫時好似麻麻地咁喎。

發表於 Posted on: 2018-04-13 14:05

cakatg
帖數 Posts: 789
回頂端 / Top
黎耀祥一向唔係TVB經理人約, 係佢老婆做經理人, 我以為佢係部頭約, 依家佢話轉部頭約, 奇怪佢以前即普通藝員約?

*********************************************************************************
"好多報導話「逆緣」係黎的告別作,仲以為他是由經理人轉部頭約添,如果係咁,即係話黎連部頭約也不打算續,疊埋心水北上發展....就算之後返來幫TVB拍劇,應該也只會係外援合約形式吧。

http://nextplus.nextmedia.com/news/latest/20180406/580550
發表於 Posted on: 2018-04-13 13:45"

發表於 Posted on: 2018-04-13 14:29

nickkl
回頂端 / Top
呢篇文話Wayne之前同TVB簽的是演員基本合約
..................
【今日直擊】黎耀祥(祥仔)今日到電台接受訪問,祥仔跟無綫的合約直至5月屆滿,以往一直都簽演員基本合約,他否認是人工太低,更講到王維基年代的加薪幅度仍記憶猶新,他說今次雙方好好商討一下

https://m.mingpao.com/ldy/showbiz3.php?nodeid=1518424233919&subcate=latest&issue=20180212

發表於 Posted on: 2018-04-13 17:04

回頂端 / Top
呢篇文就講TVB同藝人的合約普遍有4種
1.)經理人合約
2.)基本部頭合約
3.) 外援部頭合約
4.) 歌星合約
*2003年還推出了代理人合約

篇文還提到黎已經係部頭約,依家部頭約又轉去部頭約??!??

https://kknews.cc/zh-cn/entertainment/89a2yn.html

發表於 Posted on: 2018-04-13 17:15

回頂端 / Top
我猜,應該係由基本部頭合約轉去外援部頭約,藝人自由度更高更有自己的話語權吧,就好似蔡少芬那樣也是外援部頭約......

發表於 Posted on: 2018-04-13 17:22

回頂端 / Top
今日HK01訪問:

"早前在《逆緣》的宣傳活動上,祥仔接受《香港01》訪問時表示,自己立即就要動身北上工作,他說:「上橫店開工,都計劃咗好耐喇,拍兩到三個月左右。(今次同TVB最後合作?)其實都唔係嘅,我都係簽TVB,不過合作模式變咗,我一直都唔係簽經理人合約,而家就係簽部頭喇。」"

佢一向老婆做經理人, 之前乜款合約唔清楚, 但好肯定唔係TVB經理人約

發表於 Posted on: 2018-04-13 18:51

nickkl
回頂端 / Top
打工向錢看係基本,工作環境開心冇錢有冇人肯做?留在tvb開心?咪玩野喇!可能有人唔收錢都肯拍劇卦!哈哈

發表於 Posted on: 2018-04-13 20:36

深思
帖數 Posts: 1099
回頂端 / Top
無牙老虎tvb, 馬浚偉亮相ATV喎,心宮計是否可以放埋一邊雪藏?藝人已經當你無到,使驚?

發表於 Posted on: 2018-04-13 22:08

深思
回頂端 / Top
吾快D整頓歪風俾山頭文化繼續惡化落去死路一條

發表於 Posted on: 2018-04-14 7:56

cakatg
回頂端 / Top
TVB不嬲雙重標準揀人嚟蝦嘅,主要睇你企邊個山頭,好似陳國邦這些就會被封殺,陳慧珊戲份亦被削減,馬仔咯喎,既然係梅監製叫返嚟, 當然會矛事發生啦~,咁又使乜驚呢?

發表於 Posted on: 2018-04-14 8:14

回頂端 / Top
啊哈! 最有興趣睇睇會唔會雪藏深宮計!

其實馬浚偉去嘅也不算係亞視﹐今時今日的亞視從管理層到臺前大部份都係無線舊員工噢!

發表於 Posted on: 2018-04-14 10:36

JessicaTvb
帖數 Posts: 542
回頂端 / Top
緊系吾會雪藏啦,梅小青嘅劇喎,又同內地同步播放,好似 21/5就出街喇,不如估下佢系咪今年度最佳劇集仲好啦!

發表於 Posted on: 2018-04-14 11:05

cakatg
回頂端 / Top
緊系吾會雪藏啦,梅小青嘅劇喎,又同內地同步播放,好似 21/5就出街喇,不如估下佢系咪今年度最佳劇集仲好啦!
===================================================
雪藏就唔會,但係你睇下咩檔位先。5月21日,絕對唔係咩好期。學生考試時候嘅小砲灰檔。換言之,基本上都唔睇好滯。

發表於 Posted on: 2018-04-14 20:19

湖海洗我胸襟
帖數 Posts: 5280
回頂端 / Top
21/5已經係基本垃圾檔,擺明係明升暗降,搏吓娜姐金像獎攞獎提升人氣好過喇,廢人加廢劇,攞獎?拍計宮心至講喇,哈哈!支持馬浚偉夠guts,曾醒明好野,聰明有橋的話拉番馬賽出嚟啦!攤凍左宣傳都可慳番,又可搏同情,加分的!

發表於 Posted on: 2018-04-14 20:58

深思
回頂端 / Top
繼叱吒後,15/4晚收視又會創新低了,明顯Viu又會贏一仗吧,跟住世界盃,唉!唉!唉!

發表於 Posted on: 2018-04-14 21:09

深思
回頂端 / Top
TVB究竟有冇智囊團嫁,陳博士想執笠都咪做臭六叔個朵嘛!固有優勢已蕩然無存,冇得唔認,而家仲有百幾萬觀眾?咪咁幼稚喇各位,網民超過五六百萬我就信,看tvb有百萬人?咁梁烈唯都要攞奧斯卡影帝喇!

發表於 Posted on: 2018-04-14 21:27

深思
回頂端 / Top
嗰兩個智囊咪阿杜仲和魚小姐囉,哈哈⋯

發表於 Posted on: 2018-04-14 21:46

回頂端 / Top
老公就星夢揸fit,又同四大唱片公司交惡,諗住肥水不流別人田⋯⋯

發表於 Posted on: 2018-04-14 21:50

回頂端 / Top
既然係合拍劇,我諗播映日期應該係出錢的企鵝話事啩。之前國內先播,阿小青姐指出,因為D人太心急「糖心胸部」又實在太好睇,搞到翻版流出,D人睇翻版唔睇電視,結果搞到「糖心胸部」收視插晒水囉,真陰功~!

發表於 Posted on: 2018-04-14 22:02

回頂端 / Top