tvb.com

tvb.com

小生慌

仲有人講觀眾群係師奶,證明已跟時代嚴重脫節,現今師奶都已經係上網高手喇,拍劇又要兼顧社會責任,又要顧住小朋友感受,又要照顧內地廣管局規則,全部題材唔比拍,點做呀,今時今日仲有幾多師奶追tvb劇?乜師奶殺手仲有咩?展鵬展鵬已多次提出一次過頒十年獎比佢喇,仲選乜鬼呀,總結各理智重點是劇本問題,朝偉青雲家輝肯返去坐陣都死喇,垃圾劇本簡直不知所謂,浪費晒夏文汐此等級演員發揮,仲有一點原來師奶唔鐘意睇實景拍攝,我真係第一次聽到,請說出現今那位tvb演員可真正入屋?Viu假如肯發力,tvb必會危在旦夕的,宣傳機器東歪西倒不停強調跨平台收視,證明已經到了水浸眼眉地步吧!

發表於 Posted on: 2018-04-12 22:05

係咁先
帖數 Posts: 1648
回頂端 / Top
新五虎:張致恆,謝東閔,張振朗,梁烈唯,胡鴻鈞有誰敢反對?

發表於 Posted on: 2018-04-12 22:15

係咁先
回頂端 / Top
社會責任就不嬲都存在,所以電影也有分級別,一般日韓劇D劇情有幾何會袒胸露背先? 其實放上深夜出街就咩問題都解決晒,只係深夜劇場,收視靚極有限,算死草TVB高層又是否捨得出呢筆錢?李寶安先生好似話係會計出身下嘛?佢地之所以話要拍D所謂「膠質」合拍劇都係為迎合陳博士要攻入大陸市場的目標而已,可惜,連大陸觀眾都嗤之以鼻,咪變成吃力不討好囉。

發表於 Posted on: 2018-04-12 22:32

Toy claw 公仔機
帖數 Posts: 2559
回頂端 / Top
反對就唔會,係有點反胃啫!嘩吓, 加埋王視帝,狄狄仔,袁偉豪,仲唔掂過碌蔗!
⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯
新五虎:張致恆,謝東閔,張振朗,梁烈唯,胡鴻鈞有誰敢反對?

發表於 Posted on: 2018-04-12 22:36

回頂端 / Top
唉,一早叫馬明諗清楚架啦,視帝祥都話拍埋「逆緣」走人咯,留係TVB真係有金執咩………

發表於 Posted on: 2018-04-12 22:40

回頂端 / Top
加埋星夢幫和有線幫,簡直係十兄弟陣容,烚下烚下,哈!

發表於 Posted on: 2018-04-12 22:51

回頂端 / Top
視帝祥唔係話簽部頭約?

發表於 Posted on: 2018-04-12 23:17

nickkl
帖數 Posts: 30
回頂端 / Top
老虎魚蝦蟹都攞番自由度先喇,鐘意去邊出鏡都得,又可揾到錢,唔使諗喇,係人都走!tvb靠得住,豬乸都會上樹,李寶安係會計師以往咁嘅戰績打靶喇,陳博士後面一定仲有人backup嘅,假如係習派人士就有運行,歸錯邊就祝佢好運吧!

發表於 Posted on: 2018-04-12 23:29

係咁先
回頂端 / Top
而家仲有人叫馬明加油,加左17年油跣番自己,仲加?我就叫佢應該收油了,結婚返內地揾錢仲實際喇!就到五十了

發表於 Posted on: 2018-04-12 23:36

係咁先
回頂端 / Top
視帝祥唔係話簽部頭約?
=============================
係,睇到嘅消息係咁。

發表於 Posted on: 2018-04-12 23:57

湖海洗我胸襟
帖數 Posts: 5635
回頂端 / Top
人地簽咗約點走?
何況各人目標不同,各人的路也不同,
馬明若覺得留低開心,支持他有什麼錯?
你咁鐘意返大陸你自己返就算!

發表於 Posted on: 2018-04-13 4:19

nicky96
帖數 Posts: 94
回頂端 / Top
It' s the last straw that breaks the camel' s back! 呢班膠層的急進目中無人作風,就正正係壓垮駱駝的最後一根稻草, 以前八卦新聞寫嘅「內幕消息」「小道消息」我都係半信半疑,點知他們卻一一把傳聞變成事實,依家睇番轉頭,陳志雲被推落馬就已經有跡可尋了。其實TVB捧人係無可厚非,但D手段就實在令人失望兼睇唔過眼,完全係一個壞的企業榜樣!!小青姐劉總監駛乜絞盡腦汁搵人度劇本啊,只需叫編劇們好似寫生咁動手把TVB高層權鬥風雲的真實故事搬上螢幕,肯肯定會爆收視.....

發表於 Posted on: 2018-04-13 8:11

回頂端 / Top
如果我係老細, 我寧願搵番陳志雲翻嚟好過呢班山頭寨主

發表於 Posted on: 2018-04-13 10:28

幸運之神
帖數 Posts: 375
回頂端 / Top
眼見呢個官方討論區人流越嚟越少……攪到官方帖仲多過網民帖,可想而知仲會有幾多人有興趣理大台D嘢……我之所以入嚟留言因為我偶像仲喺呢度,如果吾系,我一早就消失左喇……(有感而發)

發表於 Posted on: 2018-04-13 10:37

cakatg
帖數 Posts: 1008
回頂端 / Top
『叫編劇們好似寫生咁動手把TVB高層權鬥風雲的真實故事搬上螢幕,肯肯定會爆收視.....』
以上提議棒﹐我非常有興趣同支持!

就因為TVB再睇唔到陳志雲節目﹐所以追到去商業電臺《在晴朗的一天》剛好係海外的下班時間。 而發覺收聽光明頂 有時發嗡瘋 都好過睇無線D節目。

另一問題『《逆緣》首週有29 點收視喎』? 難以置信 ? (已在維基百科搜索過)﹐ 睇咗五集仍睇唔到個故事重點係乜? 而每一條故事情節之間睇唔到好似有連接關係﹐劇情鬆散。 莫非係夏文汐黎耀祥粉絲支持 ?

發表於 Posted on: 2018-04-13 11:18

JessicaTvb
帖數 Posts: 792
回頂端 / Top
逆缘首週7天夸平台收視還未出,29點相信係第一集某時段最高收視,像果欄中的江湖大嫂一樣,首集錄得最高28.1,但一週平均收視只得26.6

發表於 Posted on: 2018-04-13 11:37

coogt5026
帖數 Posts: 935
回頂端 / Top
樓上兩位請留意番,依家TVB宣傳的是7日「誇」/「垮」平台收視哦,就算真係有29點又如何?「不懂撻Q」電視收視低過「親親」,綜合收視在臨頒獎禮前竟然「急升」5點,如果扣左嗰5點,其實即係大概以前傳統收視的24點左右吧?!先不講「灌水」的可能性(我之前也在這提供過一篇新聞指出淘寶連這些「網上點擊」也有得出賣),TVB自己也好似從來未曾公開她那「誇」平台的計算方法,觀眾又如何知道合不合理呢?!再者,這也算係黎耀祥作為「親生兒子」的告別作,一定會有粉絲感到依依不捨,收視比其他同期劇高一點也算合理。

發表於 Posted on: 2018-04-13 11:57

回頂端 / Top
逆缘7天夸平台收視應該最快14號才會出來,如果第一集有29點,相信一週平均收視都不會低,應該有27,28 點左右吧!

發表於 Posted on: 2018-04-13 12:13

coogt5026
帖數 Posts: 935
回頂端 / Top
低應該唔會太低啦,不過套劇口碑就真係麻麻,豆瓣評分還低於「三個女人」,好多畀的四星係衝著藝人而畀...除非劇本真係渣到好似「高倫布」咁令觀眾頂唔順半途棄劇,照計又應該不會太低啩....

發表於 Posted on: 2018-04-13 12:25

回頂端 / Top
黎耀祥一向唔係親生仔,佢老婆係經理人,依家話轉部頭? 即以前唔係部頭約? 遂套劇計錢?

發表於 Posted on: 2018-04-13 13:01

nickkl
回頂端 / Top
好多報導話「逆緣」係黎的告別作,仲以為他是由經理人轉部頭約添,如果係咁,即係話黎連部頭約也不打算續,疊埋心水北上發展....就算之後返來幫TVB拍劇,應該也只會係外援合約形式吧。

http://nextplus.nextmedia.com/news/latest/20180406/580550

發表於 Posted on: 2018-04-13 13:45

回頂端 / Top
逆緣劇情鬆散一忽忽,父子戲拖拉嘈吵又一集,套劇暫時好似麻麻地咁喎。

發表於 Posted on: 2018-04-13 14:05

cakatg
帖數 Posts: 1008
回頂端 / Top
黎耀祥一向唔係TVB經理人約, 係佢老婆做經理人, 我以為佢係部頭約, 依家佢話轉部頭約, 奇怪佢以前即普通藝員約?

*********************************************************************************
"好多報導話「逆緣」係黎的告別作,仲以為他是由經理人轉部頭約添,如果係咁,即係話黎連部頭約也不打算續,疊埋心水北上發展....就算之後返來幫TVB拍劇,應該也只會係外援合約形式吧。

http://nextplus.nextmedia.com/news/latest/20180406/580550
發表於 Posted on: 2018-04-13 13:45"

發表於 Posted on: 2018-04-13 14:29

nickkl
回頂端 / Top
呢篇文話Wayne之前同TVB簽的是演員基本合約
..................
【今日直擊】黎耀祥(祥仔)今日到電台接受訪問,祥仔跟無綫的合約直至5月屆滿,以往一直都簽演員基本合約,他否認是人工太低,更講到王維基年代的加薪幅度仍記憶猶新,他說今次雙方好好商討一下

https://m.mingpao.com/ldy/showbiz3.php?nodeid=1518424233919&subcate=latest&issue=20180212

發表於 Posted on: 2018-04-13 17:04

回頂端 / Top
呢篇文就講TVB同藝人的合約普遍有4種
1.)經理人合約
2.)基本部頭合約
3.) 外援部頭合約
4.) 歌星合約
*2003年還推出了代理人合約

篇文還提到黎已經係部頭約,依家部頭約又轉去部頭約??!??

https://kknews.cc/zh-cn/entertainment/89a2yn.html

發表於 Posted on: 2018-04-13 17:15

回頂端 / Top