tvb.com

tvb.com

小生慌

D跨平台收視的計算方法咁不透明,似乎有黑箱作業之嫌,大氣電波牽涉公眾利益,向香港通訊事務局作出投訴唔知會不會受理呢?

發表於 Posted on: 2018-01-11 10:38

Toy claw 公仔機
帖數 Posts: 2217
回頂端 / Top
cakatg
誇世代應該是屬珍派劇,而撻Q同使2係杜派劇,所以我才有誇世代鬥撻Q嘅論點,高層角力嘛……

發表於 Posted on: 2018-01-11 10:39

coogt5026
帖數 Posts: 911
回頂端 / Top
杜生係珍姐阿頭(聞說排劇出街的節目部都歸佢管),隨時可以嚟招大石砸死蟹都得啦。如果D收視數據真係做得到手腳,人地可以任意為自己的劇加幾點,珍姐的劇再減幾點,又或將珍姐的劇掟落炮灰檔播,自己的劇就排晒暑假台慶月黃金檔出街,咁嘅勢,阿珍姐又點夠人鬥呀?

發表於 Posted on: 2018-01-11 10:52

回頂端 / Top
唔好意思,而家已經係2018年,收視係多台聯計喇。

https://unwire.hk/2017/04/03/hk-tv-audience-measurement2/wireless-home/

呢篇嘢貼過出來架喇。亦因為換過收視公司,兼今次係多台聯合計算,所以收視先開始回暖。

發表於 Posted on: 2018-01-11 10:59

湖海洗我胸襟
帖數 Posts: 5582
回頂端 / Top
呢篇舊新聞嚟喎,講係咁講,但有誰可以confirm今年一月開始已經實施?Now和奇妙的收視呢? 再者,TVB依家的收視又不是第三方公佈......

發表於 Posted on: 2018-01-11 11:13

回頂端 / Top
馬明 離開tvb 唔你份馬明 離開tvb 唔你份馬明 離開tvb 唔你份

發表於 Posted on: 2018-01-12 9:15

tangweivincer
帖數 Posts: 71
回頂端 / Top
講明由2018年起採用新收視調查公司同方法,咁就一定係由2018件1月1日開始實施架啦。

仲有,收視數字絕對係由調查公司得出咗計算結果之後,再SEND去所有有份參與嘅電視台,所以個收視雖云係由TVB公佈,但係就絕對唔會同調查公司嘅結果有出入,唔係容乜易畀人爆大鑊,話TVB公然做假架?

發表於 Posted on: 2018-01-12 12:04

冷眼橫眉
帖數 Posts: 364
回頂端 / Top
其實,根據經驗,放完長假,收視回升係常見現象,毋須大驚小怪。

更何況,換左計算方法同埋抽樣SAMPLE,收視有出入亦好正常,呢點亦係所有抽樣調查嘅結果,都唔會百分之一百絕對準確嘅原因。

發表於 Posted on: 2018-01-12 12:07

冷眼橫眉
帖數 Posts: 364
回頂端 / Top
多謝樓上解答!既然2018年起的收視已confirmed用左新計算方法,D劇集就只能夠憑真實力去鍊過~! 唯獨「不懂撒嬌的女人」一劇,同其他劇相比,電視收視和跨平台竟相差成5點,套劇上的時候係2017年中旬,當時所公佈的電視收視還差過「親親」和「射雕」(加上第二季的口碑並不理想,觀眾睇到罵聲四起),點知臨門頒獎禮才話套劇的跨平台係29點(遲唔公佈早唔公佈),也難免會引起揣測。

發表於 Posted on: 2018-01-12 12:47

回頂端 / Top
貼貼外購劇射鵰嘅豆瓣評分

射鵰英雄傳(2017):7.9分,五星:32.4%,四星:42.7%,三星:17.4%,總評價人數:43472

發表於 Posted on: 2018-01-12 13:01

湖海洗我胸襟
回頂端 / Top
新收視調查機構由2018.1.1開始對各電視台都統一用新收視調查方式,採用Streaming Tag,Focal Meter 和 Virtual Meter 收集「網上觀看」收視數據,而且sample size 由800 加至1000, 希望將來收視報告會更具公信力吧。不過看來其他電視台仍可以選擇不公佈收視亦無從比較。

冷眼也說得有理,收視上升亦可能是放完假週期性回升。還有2018應用了新sample後數據便有了些variations. 升兩至三點尚算合理。記得上次換sample好像也把平均收視提高了兩點。

但係仍在舊收視制度計算下的《不懂撒嬌的女人》利用新舊制度交替「空窗期」把誇平台收視一下子加左五點咁多,剛勝《同盟》一點,就實在令人難以信服冇造馬了!

發表於 Posted on: 2018-01-12 18:28

廣角鏡
帖數 Posts: 361
回頂端 / Top
btw
《溏心風暴3》豆瓣有6895人評價,評分已經跌到 6.4

《誇世代》可能夠破格又成日「自隊自抽」,看來內地觀眾幾buy,豆瓣有5317人評價評分有 8.6

發表於 Posted on: 2018-01-12 18:30

廣角鏡
帖數 Posts: 361
回頂端 / Top
溏心3無論點變都唔會飛起得去邊架喇。誇世代亦都比較穩定。但可以噉講,基本上兩部劇集都大局已定。

溏心3嘅評分口碑定收視整定係大江東去架喇。

發表於 Posted on: 2018-01-12 18:45

湖海洗我胸襟
回頂端 / Top
成日討論收視點數,有乜作為?劇集好睇就好睇,唔好睇就話唔好睇,就咁簡單,觀眾話之你收視幾點喇,數字係死,人係生的,就算五十點套劇屎就屎喇,做下街頭訪問,誇世代究竟有幾多人真係追看?而感覺好好睇?我所認識的,沒有一個

發表於 Posted on: 2018-01-12 21:00

係咁先
帖數 Posts: 1355
回頂端 / Top
收視係一個將套劇受歡迎程度量化的指標,就好似D人成日自誇自己有幾叻,冇用架,人地係睇你的成績來錄用你的。咁當然,收視就真係唔係幾關一般觀眾事,係粉絲們比較關心自己偶像套劇的受歡迎程度。

發表於 Posted on: 2018-01-12 21:10

回頂端 / Top
講開豆瓣評分,溏心1嘅評分係7.9,溏心2嘅評分係8.1。目前嚟講,見到熱推嘅TVB最高分嗰部係舊劇《大時代》,9.2分。然後83年黃日華版嘅《射鵰英雄傳》,9.1分。

發表於 Posted on: 2018-01-12 21:37

湖海洗我胸襟
回頂端 / Top
港劇落來嘅係港娛嘅《瑪嘉烈與大衛 綠豆》,評分為8.9分。再落來先係TVB其他劇集嘅分數,多數係8.8分,相差唔大,不過都係舊劇,分別係《難兄難弟》、《金枝慾孽》,緊隨“射鵰”。

發表於 Posted on: 2018-01-12 21:48

湖海洗我胸襟
回頂端 / Top
誇世代.....其實唔係話好睇...
但佢一開波無耐的確係幾搞笑...
只係之後劇情開始由搞笑變做認真...
變左之後就差左....

不過因為有歐陽震華...
我都會睇埋佢..

溏心3...無論演員定劇情...都無一個吸引到我認真睇落去...

發表於 Posted on: 2018-01-12 21:52

米高風
帖數 Posts: 547
回頂端 / Top
其實我係覺得誇劇大結局嗰處尚可兒南斯拉夫又係掉包?覺得掉包爾處有點那么個用得濫咗。但係可能爾個夠直接又免除多麻煩啩,所以……

發表於 Posted on: 2018-01-12 21:56

湖海洗我胸襟
回頂端 / Top
如果唔係...點講張繼聰明可兒有情人終成一對

發表於 Posted on: 2018-01-12 22:23

米高風
帖數 Posts: 547
回頂端 / Top
所以就直接講掉包算數。

發表於 Posted on: 2018-01-12 22:34

湖海洗我胸襟
回頂端 / Top
整體嚟講【夸世代】係今年最好睇最有價值同代表性嘅台慶劇,希望佢先係今年最佳劇集而唔係【不懂撻Q的女人】

發表於 Posted on: 2018-01-13 8:05

coogt5026
回頂端 / Top
套劇衰收尾(搞到D觀眾差點叫TVB把編劇拖出去斬咁滯,哈哈),「撻Q」又真係改得幾好噃,放心啦,收視做得咁靚仔,點會唔係最佳劇集吖?!

發表於 Posted on: 2018-01-13 8:38

回頂端 / Top
人地新官上任,點樣都會施下下馬威嘅,可惜搬龍門手法太低莊,贏了也唔光彩......

發表於 Posted on: 2018-01-13 8:44

回頂端 / Top
撻Q夸平台大幅度+5點簡直明目張膽,我係個中立者都非常不值佢地所為!

發表於 Posted on: 2018-01-13 9:11

coogt5026
回頂端 / Top