tvb.com

tvb.com

小生慌

一個古裝劇,一個反派。呵呵,牌仔都未考好,想做視帝?諗都唔好諗。

發表於 Posted on: 2018-01-07 17:40

湖海洗我胸襟
帖數 Posts: 5582
回頂端 / Top
唔係話有一兩部劇有D迴響就有資格做視帝,我認為一定要經過多種角色嘅考驗同累積能力先可以勝任,何况王浩信都係做咗三套男一,但舊年已經好急進想攞獎,太快喇……

發表於 Posted on: 2018-01-07 18:28

coogt5026
帖數 Posts: 911
回頂端 / Top
Agree with upstairs,馬明就做過反派,又做過古裝,做過好多個角色,所以攞都實至名歸,餘下嘅歐陽震華都係做過好多角色,而且少有嘅能夠獲得艾美獎提名嘅華裔演員(目前嚟講仲係唯一)。

一個攞男喜(民選視帝),一個攞正牌視帝,點講都比王浩信要來得名正言順得多啦。

發表於 Posted on: 2018-01-07 19:02

湖海洗我胸襟
回頂端 / Top
多種角色考驗都要評核角色適合與否,唔通叫浩信展鵬扮道友,狄狄仔扮亞旺,必定要入型入格至得,當年叫黃浩然扮女人真叫人吃不消,乸型角色曹永廉咪入型入格囉,選擇絕對正確,叫浩信展鵬狄狄仔演繹睇下點,反之馬明形象比較多元化,扮儍又得扮律師醫生又得,古裝時裝都得,發揮空間大一點,郭晉安一做古裝就領野,某部份演員英雄大佬有型形象太深刻,難轉營的,所以狄狄仔演藝空間不大的

發表於 Posted on: 2018-01-07 19:23

係咁先
帖數 Posts: 1355
回頂端 / Top
所以黎耀祥是很全面演員,連奪視帝是實至名歸

發表於 Posted on: 2018-01-07 19:27

係咁先
回頂端 / Top
哪裡可以看黃浩然扮女人 ?

發表於 Posted on: 2018-01-07 20:01

iovehk
帖數 Posts: 102
回頂端 / Top
馬明形象確係比較多元化及可塑性高,由早期的喜劇《同撈同煲》搞笑扮儍角色到《飛虎》的奸角賊王都駕馭到。更加唔好講那些專業律師醫生飛機師...「一件頭」之類的深情角色了,他古裝民初到現代穿越劇都做過,在《梟雄》做年青版黃秋生亦有被提名。在《降魔的》更演活那的士佬貼地麻甩得入型入格,劇中的感情戲亦得到很大迴響。

加上馬明乖仔形象又好,同真係喺TVB浸左咁多年,覺得TVB畀佢都好合適囉。
今年再冇得攞嘅話,我勸馬明不如返大陸搵真銀好過喇!

發表於 Posted on: 2018-01-07 20:34

廣角鏡
帖數 Posts: 361
回頂端 / Top
我係覺得今年佢攞視帝,然後歐陽攞男喜。

發表於 Posted on: 2018-01-07 20:54

湖海洗我胸襟
回頂端 / Top
.所以林峯咪聰明囉,返大陸揾真銀好過攞視帝跟住比tvb勞役爆,睇吓祥仔展鵬就知,做到冇得停,人地拍一集劇就頂到在港拍幾套劇吧!香港出一場show收幾錢,內地出一場就夠食足一年!

發表於 Posted on: 2018-01-07 21:05

係咁先
回頂端 / Top
現今尚有一批人依然沉醉於選擇視帝視后,如何救亡爭取收視,其實重點很少人提及,忠於睇電視嘅年齡層尚有多少?忠於電玩年齡層是多少?VR時代已開取代原有的,文化水平越高就越少睇低水準電視節目,道理咁簡單很多人都知道,只是不說出聲吧!相信寫討論區呢班人絕不會是年青人卦,除非是被僱用的!

發表於 Posted on: 2018-01-08 4:57

係咁先
回頂端 / Top
莫講後生,今時今日,又有幾多中老年會當睇電視是唯一消遣?這根本是物質氾濫,被過多選擇寵壞的年代,就算還有一批人樂於投票選視帝視后,也是人地的一種選擇,就好似有人會盲目追潮流亦有人喜歡懷舊,我地為何要質疑別人的選擇呢?之前也提過,年輕人不是不看劇,只係少了依賴睇翡翠台來取得娛樂而已,還有好多年輕的會睇下明珠,會上網煲韓劇,美劇或好看的網劇。

發表於 Posted on: 2018-01-08 7:58

Toy claw 公仔機
帖數 Posts: 2217
回頂端 / Top
文化水平越高就越少睇低水準電視節目=》呢句認同!文化越高,對低水平節目的容忍度就越低,不過亦要補充下,質素不能用製作費高低來衡量。

發表於 Posted on: 2018-01-08 9:02

回頂端 / Top
噉係啊。其實廣州都係噉。步入發達時期基本上都會係噉。教育開始均化,物質富裕致使簡單食物先行。

發表於 Posted on: 2018-01-08 12:42

湖海洗我胸襟
回頂端 / Top
假如現在有另一電台吹雞拉隊,此乃有史以來最合適時機, 趁你病攞你命咪呢d時候囉,魔童假如有免費電視牌照,tvb絕未能安枕的!中央政策果然有先見之明!絕殺港視,拯救無視

發表於 Posted on: 2018-01-08 21:56

係咁先
回頂端 / Top
袁偉豪拋棄Jennifer形象已經插水,立即高調搭上張寶兒,真係累人累己累收視,千祈唔好分手㖭呀,否則演藝事業立即玩完,.真係高層累死全家,拍拖當宣傳是演藝大忌,太太太太低智了!謝xx朱xx睇吓幾時衰收尾,記存之

發表於 Posted on: 2018-01-09 19:37

係咁先
回頂端 / Top
咁勁,推到落第三頁....

發表於 Posted on: 2018-01-10 18:50

回頂端 / Top
大佬,真接block左個post咪得囉,鬼鬼崇崇,無得救,又要威又要戴 頭盔,乜電视台嚟呀!

發表於 Posted on: 2018-01-10 19:14

係咁先
回頂端 / Top
系嗰D千篇一律煩死人嘅選舉帖浮曬上面啫!

發表於 Posted on: 2018-01-10 20:22

cakatg
帖數 Posts: 906
回頂端 / Top
冥頑不靈,直接打壓言論自由就得,總好過秋後算帳

發表於 Posted on: 2018-01-10 21:27

係咁先
回頂端 / Top
維基說《溏心風暴3》上周2018年1月1日-1月5日總收視23.8點,
同是有紅日,比起再上周2017年12月25日-12月29日的21.1點竟飆升了2.7點。

傳統收視加埋「綜合收視」呢個「變數」真係乜野都可能發生。
最近連番宣傳攻勢,臨尾應該谷到個靚少少的收視嘅。

哈,起碼冇好似《不懂撒嬌的女人》咁一加加5點「綜合收視」即32.5萬觀眾咁多,算忍得住手了。

發表於 Posted on: 2018-01-11 6:53

廣角鏡
回頂端 / Top
不懂撒嬌的女人誇平台加5點才能超過同盟成為今年收視冠軍嘛!對拿今年最佳劇集更加名正言順了……

發表於 Posted on: 2018-01-11 7:29

cakatg
回頂端 / Top
樓上
撻Q女人係杜生今年最嘔心瀝血嘅代表作,當時為套劇造勢造足半年,而家更插手做靚個收視,劇集獎睇怕坐定笠六,唯一勁敵只係誇世代,誇劇會出個視帝,當然呢D只係我個人估計……

發表於 Posted on: 2018-01-11 8:17

coogt5026
回頂端 / Top
劇集”撒嬌””使徒2”機會大d,誇世代”冇可能啩!冇眼睇,隨便佢地中意點就點!

發表於 Posted on: 2018-01-11 9:37

cakatg
回頂端 / Top
《誇世代》上周收視也升了2.9點有24.9點,睇嚟兩套台慶劇結局篇收視都會執得「靚靚仔仔」的收場起碼有26-7點以上。肉酸的21-22點不會再現。
關鍵在於誇平台收視,佢想「點」就「點」,只要順便加幾「點」!!

發表於 Posted on: 2018-01-11 9:39

廣角鏡
回頂端 / Top
全程由開局到结果稍為留意都知道套劇有幾,做靚個數都要適可而止,做得太過份就是自欺欺人

發表於 Posted on: 2018-01-11 10:13

coogt5026
回頂端 / Top