tvb.com

tvb.com

無線奧運好忽略播放男排, 沙排!! 一場都冇播過! 但係男排實力勢均力敵好好睇囉!

男子排球A 組今年個個都勢均力敵, 今屆又多靚仔, 但就冇播過
其實男排依家又炮彈式發球、救球又叻, 扣球又有力量, 好好睇囉
沙排都好有可觀性
但無線成日剩係播游水、乒乓球、羽毛球
唔想再睇咁多中國隊, 明明實力勁懸殊都要播
觀眾既眼界好靠電視節目質素, 唔該無線播體育盛事唔好咁狹窄啦!!!

發表於 Posted on: 2016-08-14 18:45

BI607
帖數 Posts: 72
回頂端 / Top
Agree!
男排真係幾好睇! 今朝要不斷上網搵LINK 先睇到巴西對法國場精彩生死戰!
無線朝早播d唔知乜 好心播下奧運啦
今晚連女排8強賽都冇得睇! 無奈................

發表於 Posted on: 2016-08-16 21:43

Yvonhapi
帖數 Posts: 1
回頂端 / Top
明眼人都睇得出
你純粹係唔想TVB照以往慣例主力播中國隊賽事啫,
就算無線照你意思播出你話想睇嘅項目,
你肯定寧願上網玩或睇其他片都未必全程睇晒無線嘅奧運。

可惜事實證明,
今屆雖然打破歷界慣例,
播出歷來最多嘅香港隊賽事~最少嘅中國隊賽事,
點知就完全【掀唔起】以往嘅奧運熱潮。

證明香港隊賽事播太多,
中國隊播太少,
會嚴重影响收視同奧運熱潮。

其實你想無線播多啲香港隊賽事,
應該向體育總會提意加緊培訓香港運動員,
然後去黃大仙咀咒中國隊成績趴街,
當香港同中國隊嘅【成績調轉】時,
電視台自然會播多啲香港隊嘅賽事,
到時你叫無線播少啲香港隊賽事都唔會理你。

發表於 Posted on: 2016-08-17 6:32

天際訪客
帖數 Posts: 95
回頂端 / Top
完全冇講過要播多d 港隊
我topic 同內容完全係講緊無線播既種類偏側一邊
講真中國女排我都好想睇直播,但佢一日到黑集中播乒乓球羽毛球游水,連8強賽、四強賽都冇得睇,尤其是男排,完全冇播過
令觀眾睇少好多類型
根本唔係討論港隊中國隊多定少..........
無啦啦被人亂猜度同回應d off topic 既野都幾搞笑

多謝Yvonhapi 睇得明

發表於 Posted on: 2016-08-17 21:59

BI607
回頂端 / Top
我應該話你純粹想針對中國隊先至啱,
你自己講:
「無線成日剩係播游水、乒乓球、羽毛球
唔想再睇咁多中國隊」

問題係, 無線歷屆都係以中國隊賽事為主,
今屆卻播出歷來最多嘅港隊+外國隊賽事,
而播最少嘅中國隊賽事,
點知就完全【掀唔起】以往嘅奧運熱潮, 收視又唔好。

【證明香港隊+外國隊賽事播太多,
中國隊播太少,
會嚴重影响收視同奧運熱潮。】

其實你想電視台盡量播少啲中國隊賽事,
應該去黃大仙咀咒中國隊成績趴街,
當中國隊失去吸引力時,
電視台自然會播多啲中國隊 "以外" 嘅賽事,
到時你想叫無線播多啲中國隊賽事都冇人理你。

發表於 Posted on: 2016-08-18 6:28

天際訪客
回頂端 / Top
其實樓主明明講播多D排球同其他種類,D親中分子都搵交嗌,又要迫人地認撐港唔撐中,搞社會分化咪呢D囉,白色恐怖唔比人對無線有意見,,阿爺有你真'幸福'!

發表於 Posted on: 2016-08-18 20:35

Link116
帖數 Posts: 3
回頂端 / Top
樓上講得好!
我再同果個人講清楚d, 我話唔想睇咁多中國隊, 之後有一句>>>>>實力太懸殊既比賽
之前奧運早期d 羽毛球乒乓球比賽中國隊咁強, 一睇開局就知邊個贏, 點會好睇, 所以先想無線果段時間播多d 不同類型既賽事, 對觀眾眼界都係好事
我自己都好欣賞中國女排, 唔係我點會話想睇呀! 但無線之前都唔播直播!
同埋邊個話播多中國隊比賽就等於有觀看性, 你既想法等於全香港? 你又知咁會掀起奧運熱? 你做晒民意調查先講啦
都唔知話佢係無線打手定有咩政治背景, 但好彩佢唔係無線做, 咁樣亂猜度觀眾又唔俾觀眾反映, 一定得失所有觀眾
樓上真係講得好arm, 搵交嗌! 仲要見佢好多個post 都copy 一大堆一樣既野....明晒啦

唔會再應果個人, 因為對牛彈琴, 講黎都晒氣

發表於 Posted on: 2016-08-18 22:37

BI607
回頂端 / Top
樓上兩位,
1) 我主要針對樓主話:【唔想再睇咁多中國隊】, 所以搞社會分化、同搞白色恐怖, 正正就係樓主。 黃絲背後嘅黑手有你兩位真'幸福'!

2) 中國隊, 只有跳水同乒乓兩樣實力比對手太懸殊, 但長期以來, 呢兩項中國隊嘅比賽都好多人睇, 歷來收視可以證明, 如果收視向來偏低, TVB肯定會少播。所以樓主講實力太懸殊唔好睇純屬謬論, 目的明顯想針對中國隊。又

照你嘅邏輯, 各國所有實力太懸殊嘅比賽都唔應該播出了, 哈哈, 稍為中立又理性的人, 都唔會講埋啲咁白痴嘅謬論。

3) 我係上面樓里已講過, 今屆TVB打破歷界慣例, 播出歷來【最多嘅香港隊賽事~最少嘅中國隊賽事】, 點知就完全【掀唔起】以往嘅奧運熱潮, 收視亦未如理想。

總之, 我所有野都係以收視同可觀性來講, 呢啲唔算民意係咩?? 相反, 你單憑個人喜好, 而唔想無線播太多中國隊賽事, 先至係莫視民意的表現, 你既想法唔等於全香港。
你又有做民意調查咩? 所以亂猜度觀眾又唔俾觀眾反映不同意見嘅人係你, 明?

4) 我唔係任何人嘅打手, 我只係代表中立而理性嘅港人聲音。 黃絲最唔想聽到呢啲清醒嘅聲音, 所以習慣性將呢啲反對聲音誣蔑成別人嘅打手。

5) 我有好多個post 都copy 一大堆一樣既野, 係因為我表逹緊同一個立場, 反對緊同一班唔理性唔中立嘅人之意見, 明冇?

6) 我何嘗唔係覺得對牛彈琴, 講黎都晒氣? 你有本事忍得住就咪鬼回應, 我又無求你要回應。

發表於 Posted on: 2016-08-19 8:12

天際訪客
回頂端 / Top