tvb.com

tvb.com

新穎劇本

轉載:
近年社會上有一班人好奇怪,
Tvb從來沒有得罪他們,
但他們卻對Tvb像有十冤九仇咁!
無線拍甚麼都話係垃圾,
踩踩踩,鬧鬧鬧,
就算人家台慶,
他們都會到人家門口撒溪錢「贈慶」,
廢青像是要跟「無記」水火不容咁!
最近這套《是咁的,法官閣下》,
如果唔講,
仲以為睇緊香港電台的《 頭條新聞》,
其內容政治立場絕對偏頗一面倒,
劇中全部負面角色人物,
也用建制派政治人物的名字;
而正派角色,
卻是用反對派政治人物的花名。
這次的TVB編劇,
應該就是「身在曹營心在漢」的黃色人士,真係辛苦晒!
真心,這劇集真的是為廢青度身訂做而拍,
唔睇真係好可惜!
呢次他們真係要「含淚睇無線」。

發表於 Posted on: 2018-11-03 10:11

JessicaTvb
帖數 Posts: 538
回頂端 / Top
呢套劇特別很適合年青人睇﹐相信又一套神劇的誕生喔 !!!

發表於 Posted on: 2018-11-03 10:32

JessicaTvb
回頂端 / Top
套劇好似係出自「資深編劇」李茜手筆,Jessica有看嗎?覺得點?只係見到D人話悶而已。 日本最近都有兩套律政劇,Legal V 及翻拍自美劇的Suits,口碑都係好一般而已。

https://zh.m.wikipedia.org/wiki/李茜

發表於 Posted on: 2018-11-03 11:01

Toy claw 公仔機
帖數 Posts: 89
回頂端 / Top
悶係因為近幾年無線都有法律題材劇集怒火街頭,律政強人,踩過界等~
到今年又呢套,當中我只係睇左怒火街頭但到依家都無咩印象~
得罪講句就算律政強人卡士強勁有方中信,智叔我都係睇左5集都無就熄電視~
更何況呢套劇???仲有係台慶劇只係一個表面嘢唔會因為咁而特別關注~
一套劇要有好嘅提材,故事內容,出色演員自自然會有人睇(唔MIND佢咩月份播出)~

就好似跳躍生命線點解會口碑好除左提材新穎外~
感動,正能量&反思都係賣點之一!

發表於 Posted on: 2018-11-03 12:43

HN21
帖數 Posts: 130
回頂端 / Top
我睇左5集都唔知睇緊咩
除左有關禮傑俾我望下 其他真係無咩興趣
跳躍同是咁的 俾觀眾既反差真係大
睇 跳躍 個個都睇到喊
睇 是咁的 就搞到我好想訓覺

發表於 Posted on: 2018-11-03 14:23

gragra123456
帖數 Posts: 63
回頂端 / Top
回公仔機﹐我還未睇﹐但轉載別人意見有兩種意思! 我每天有聽﹑睇香港電台節目﹐所以有興趣馬上開始睇! 以往我一般會等香港播完劇集先開始睇。

發表於 Posted on: 2018-11-03 14:27

JessicaTvb
回頂端 / Top
外面的評論話:
套劇好貼地,題材大膽﹐講的是當下社會問題﹐世界變佐,是咁的法官閣下踩曬界都可以係內地網絡播 !

發表於 Posted on: 2018-11-04 7:56

JessicaTvb
回頂端 / Top
都可以係內地網絡播 !
有睇頭

發表於 Posted on: 2018-11-05 6:43

line95937
帖數 Posts: 64
回頂端 / Top
我和女兒看完第一集,我覺得這劇本太正了,好看!!結果一問我讀國中的女兒,她說好沉悶好無聊,完全看不懂。所以我想,難怪討論區的評價,這麼兩極化。當年天與地,也是評價"天與地",呵呵。

發表於 Posted on: 2018-11-05 10:19

merrychen
帖數 Posts: 1849
回頂端 / Top
喺豆瓣嘅评分 7.6﹐唔算差﹐比bb來了﹑天命差少少。

喺豆瓣嘅評語:
律師與律師之間每個小故事都反射出香港這幾年社會的變化。很值得細細品味﹐如果不關心政治的人,可以當都市喜劇看。 有內涵的人,通過故事看到編劇對香港社會的思考。

本劇一開場,“湯家瑤” = “湯家驊”大律師﹐在這個情節背景里,對應現實中比較相似經歷的是資深大律師湯家驊。劇集開播後湯家驊接受媒體採訪: 坦言與自己經歷相似。

發表於 Posted on: 2018-11-05 12:01

JessicaTvb
回頂端 / Top
繼續轉載豆瓣評語:
原本很期待的,看了几集很失望。不是職場劇,依舊是家長里短劇。看似主角是黃智賢關禮杰,但其實是群戲,多線鋪開,以至于人物過多過于雜亂無章,故事過於細碎,這樣是留不住觀眾的,因為隨時棄劇也不會覺得可惜。如果不是關禮杰和王君馨可能壓根不會看,但關禮杰和王君馨戲份太少,看著太累。劇情編排成這樣也能看出TVB 對于新人演員沒什麼信心,從老帶新到老帶多,最近的劇都開始有這种跡象。 我覺得不是演員的問題,還是劇本的問題,黃子恒、梁烈唯,林景程,這些演員的演技其實還是可以的, 應該要給他們(其實也不年輕)一些機會,tvb20年前的那些巨星在這些人的年紀早已經紅得可以獨自扛起一部劇喇。

片頭好評,有老港劇的感覺…﹐第一集出場人物太多,劇集展開不是以每個案件為線索,反而是以描寫人物關係和律師職場生態為主…四個從學校畢業的小律師在茶餐廳吹水的劇情很煙火气﹑很日常﹑都是一份工呀……不過分拔高,不過度煽情,小人物的日常生活真是港劇的專長呀!

演員比劇出色﹐梁唯烈的表演很像張智霖,關禮杰和黃智賢年度最佳 cp 跑不了喇,剪輯師肯定是薪水少 / 沒領夠﹑差評,攝影師的廣角鏡頭讓我看得不舒服。

不錯﹑低開高走。

發表於 Posted on: 2018-11-05 12:40

JessicaTvb
回頂端 / Top
睇過咁多劇評﹐我推測之所以有觀眾話悶﹐可能同以往律政劇類型不同﹐依部講嘅是香港近幾年社會變化﹐ 或多或少接觸到政治一些東西﹐把這些東西搬上電視劇﹐喺制作上肯定會小心! 總之偏左交代唔清﹑偏右過火﹐適中唔係一件容易的事。 另外﹑每天關心香港時事﹐每天收聽電臺個啲新聞啊﹑講東講西﹑千禧年代﹑自由風自由 PHONE﹑光明頂啊﹐包保睇得明!

我唔係也不在香港嘅港劇粉﹐但之前睇得明《東方華爾街》﹐全因以上提到個啲電臺節目係我喜愛!

發表於 Posted on: 2018-11-05 13:14

JessicaTvb
回頂端 / Top
劇本夠貼地

發表於 Posted on: 2018-11-06 6:05

liuliutamwt
帖數 Posts: 1607
回頂端 / Top
適合年青人睇,有天與地Feel

發表於 Posted on: 2018-11-07 6:55

karlwong2345
帖數 Posts: 2163
回頂端 / Top
因為呢套著番電視睇大台

發表於 Posted on: 2018-11-08 7:34

myworld234
帖數 Posts: 540
回頂端 / Top
得個悶字,喜劇又吾似!不如用一單謀殺案做主题.控辯對家各自努力搜證打官司仲好睇!再加上涉及中港兩地的法制思维文化差異就更吸引了!些劇支線太多蜻亭點水!一句話失敗劇呀!

發表於 Posted on: 2018-11-08 13:37

john31
帖數 Posts: 58
回頂端 / Top
得個悶字,喜劇又吾似!不如用一單謀殺案做主题.控辯對家各自努力搜證打官司仲好睇!再加上涉及中港兩地的法制思维文化差異就更吸引了!些劇支線太多蜻亭點水!一句話失敗劇呀!

發表於 Posted on: 2018-11-08 13:37

john31
帖數 Posts: 58
回頂端 / Top
"適合年青人睇,有天與地Feel"
吓 ??

發表於 Posted on: 2018-11-09 0:59

提子蛋糕
帖數 Posts: 968
回頂端 / Top
律師有咩咁新?做殯儀就夠新穎喇!

發表於 Posted on: 2018-11-17 0:47

食肉腸的膠樣
帖數 Posts: 652
回頂端 / Top