tvb.com

tvb.com

麥在田仲賤過陳世美!!!!!!

當年他聽到佳芯出事,救緊嘅仲係殺妻凶手,
但佢極度冷靜,講真,工作專業係藉口!!!真正愛一個人點可以咁冷靜?
依家張有事,即刻發晒癫咁,一個只係識左幾個月嘅女人,
重要過賢良淑德無私地愛丈夫愛女兒的妻子
呢套劇提醒女觀眾們
1.好男人死晒(例如明叔,雄姐...嗚嗚)
2.老婆如衣服
3.妻不如妾
4.老婆幾好幾賢淑,都唔及惹火尤物
5.男人最開心就係死老婆
枉佳芯生前仲叫佢再娶,老婆喺電話講多句都嫌煩,
搞到佳芯連遺言都冇得講,
其實當年佳芯應該吩咐moon,若她有不測,好好照顧諾兒
因男人都好容易見一個愛一個,點會唔再娶
我肯定諾兒跟moon同傑會幸福過跟住過忘情老豆同後母兼同父異母弟妹
(本來冇看,9:27回家一開電視就扯火)
今屆視帝我支持方澤雨!!!

發表於 Posted on: 2018-11-08 22:09

認真就輸
帖數 Posts: 45
回頂端 / Top
其實妳都幾飄忽架喎, 抑或話妳奇怪好呢?

妳接受到在生的伴侶(Angus)偷食, 但就接受唔到喪偶(麥在田)再婚

從一而終可能係妳既想法, 但..... 我只能祝願妳感情世界能夠如願以償

發表於 Posted on: 2018-11-08 22:55

大虫文
帖數 Posts: 18
回頂端 / Top
这个主题太主观了。首先,10年前,他老婆出事时,他不是完全冷静,而是因为他穿着制服,他是个救护员,他认为他必须救回那个男的(无论他是否做错过什么的)。你说的没错,他现在的确不够10年前冷静,这也可能是他已经痛失过爱人一次了,遗憾过一次了,不想再有同一种悲剧发生吧

發表於 Posted on: 2018-11-08 23:33

alkyin
帖數 Posts: 34
回頂端 / Top
其實十年前佢外表冷靜 個心都好痛
佢係醫院對住老婆都痛哭
但佢始終都係救護員
唔通你覺得佢由得個傷者失救而死先對得住老婆?
始終佢都守左十年
仲有佢唔係唔耐煩同老婆傾計
但佢始終開緊工 佢都估唔到果句會係遺言
所以都唔怪得佢

發表於 Posted on: 2018-11-08 23:43

gragra123456
帖數 Posts: 63
回頂端 / Top
戲劇同現實往往係兩回事,人人皆知
男人冇乜邊個唔偷食,最緊要係識返屋企
個心愛的是正印,外面只是逢場作興
心才是最重要,男人個心變左,留住個軀殼都冇意思
Angus當初係真心愛moon,否則唔會叫小三唔要個胎堅持同moon結婚
當日佳芯叫麥若她離世後再娶,
麥當時叫佳芯唔好講埋呢d野
那一刻佢應該係愛老婆(加上老婆有喜嘛)
但張現在已完全佔據麥的心,他已不再愛亡妻
如果佢在亡妻過世後,因寂寞間中下班落club搵女陪
但心只得亡妻,麥太永遠得一個
我返而會接受到,就像幾年前重播衝上雲霄
他外表風流,但最愛是太太(陳慧珊)
臨死也掛着太太,亦是衝劇裏對太太的真愛
令大家印象深刻,成為馬的代表作
凡事不可睇表面,人的內心深處係要深入體會

發表於 Posted on: 2018-11-09 0:47

認真就輸
回頂端 / Top
觀點與角度問題
或者成件事掉轉黎講
如果今日女方出去偷食 食完識返屋企
就算自己有左都走去墮胎 黎證明有幾愛個正印男朋友
咁樣又可唔可以接受?
如果真心愛一個人就唔應該心靈或肉體上出軌
佢同小三一齊時又有無lum過自己係人地既男朋友
Angus係有女朋友既情況下偷食同在哥喪妻後搵返個係兩回事

發表於 Posted on: 2018-11-09 1:21

回頂端 / Top
"男人冇乜邊個唔偷食,最緊要係識返屋企" - 垃圾 !!垃圾就應該留返喺門外嘅垃圾桶裏,絕對唔會要番你!! No No No

「在哥」守身如玉十年多,做人正值有擔帶冇偷食,值得尊重,都想佢開心有個伴!要佢終身孤獨?咩嘢人嚟㗎!煮餃子嗰個一年就已經搵到第二個啦!又唔見你話佢?

發表於 Posted on: 2018-11-09 1:42

提子蛋糕
帖數 Posts: 968
回頂端 / Top
點解你會覺得麥亡妻走左十年之後愛上第2個系賤人呢? 重點系麥並無做過任何對唔起老婆既事, 至於同老婆講最後一次電話有唔耐煩, 但系麥唔知道個次會係最後一次. 好肯定我地每一個人都有過對自己愛既人唔耐煩, 可以理解麥當時個情況. 我覺得編劇就係想觀眾明白意外係預計唔到, 所以應該珍惜係身邊既家人同愛人.
你D邏輯好奇怪, 點解 "如果佢在亡妻過世後,因寂寞間中下班落club搵女陪" 就OK, 但係發展新既愛情就係賤? 麥又唔係刻搵個另外一個, 而係好自然咁發生, 有咩錯呢? 佢同第2個一齊唔代表對亡妻既愛會變.
難道你會希望你死後你愛既人要成世都自己一個孤獨終老?

人無時無刻都變緊(係好事), 無可能十年前同時年後處理問題既反應同方式都一模一樣. 如果你係既話就證明你係一個一成不變, 冇進步過成長過既人.
至於反應有冇過大... 麥經歷過一次痛失愛人, 當佢知道有可能會再經歷多次當然會好驚, 但你都可以argue係佢演技唔貫徹,誇大左D.

的確好多男人會偷食但同樣亦都有好多男人冇同唔會, 所以請你唔好一概而論,咁樣對好多人好唔公平 . (我係女人)
真心愛一個人係唔會想做任何傷害到對方既事. 唔通你想話Moon唔知就唔算傷害? 錯! 對方知道與否都係一個傷害! 幾所不用勿施於人, 如果situation掉轉, 老婆偶爾出去偷食勾下佬但係識返屋企咁又得唔得? 其實無論男或者女都唔應該合理化出軌偷食!
Angus做既一切只係反應出佢好自私好不負責任同埋賤! 冇事就左右逢源, 到小三有左就即刻叫人落左個BB. 敗露之後就係咁用"好愛Moon"去自保, 完全不顧小三同自己個BB生死. 完全睇唔佢究竟有幾愛Moon.

發表於 Posted on: 2018-11-09 2:56

mmml1
帖數 Posts: 5
回頂端 / Top
回覆愛蛋攤先生:我只係開頭全集看,之後選擇性看,唔知邊個煮餃子果位:)

或許時代變遷,人的價值觀都隨社會變
深夜重播的劇當新劇看,方知以前d劇係感人好多
梁朝偉在警察一劇多次說:除了我太太(當時已死),我唔會同其他女人一齊
邱淑貞為了救梁朝偉差點沒命,梁在機場不挽留她,隨即望返自己的婚戒!
難怪他紅足咁多年多次做影帝
因為年輕時有個太完美角色,有責任感正直愛家人有義氣兼...一顆不變的心!

跳躍一劇應該男觀眾較多,你們的反應回答很正常:)
如果你們不支持麥娶張才怪呢:) ***但如真實,小孩就很無辜可憐***
***所以我很欣賞傑的父親沒再娶,多年來為兒子的付出!***
男人唔會明白親母愛自己兒女的心情!
此劇再一次提醍女性
愛情/感情是冇保證,世事無常,有位永遠愛自己的另一半就好似做億萬富豪的機率,有多少人!
所以現今女性堅強獨立,因理性明白男性的價值觀,
感情/友情同人生,世事一樣,沒長久,所以才"但願"
諗起令妃結局果句:一往情深...就輸
開始明白皇帝點解寵愛她,btw,其實皇后都有幸福過,因夫君從沒放低結髮妻子!

明晚結局相信定會令男觀眾滿意認同:) 9:30後回到家就不會像依家咁唔開心。

發表於 Posted on: 2018-11-09 3:09

認真就輸
回頂端 / Top
依部戲又唔係大多數男人睇(重申我係女性)
煮餃子果位係同杰仔爸爸租同一舖面果位-嵐姐
在哥就算真係搵返個都唔代表佢不負責任
人生有幾多個十年 一個男人肯為老婆守十年其實好難得
總好過佢日日出去搵女人 但口口聲話愛亡妻 所以唔娶
如果俾我揀 我會想搵個個心掛住我 多過搵個口掛住我既男人
**同你唔係日日睇 所以幫你重溫一下**
杰仔爸爸唔再娶 但佢都鐘意左嵐姐 咁你又可唔可以話佢賤人
今時今日係香港有好多 離婚男士 亦有好多喪偶 唔通你認為佢地應該全部要為另一半守一世?
就算在哥真係再婚都唔代表佢心入面無左亡妻
你覺得個小朋友好慘 但換個角度
日日俾人話無媽媽都好慘 依個只係圓滿一下佢個家庭
最緊要係文暉都好錫諾兒

發表於 Posted on: 2018-11-09 11:22

回頂端 / Top
文暉將來同麥有了自己的孩子
一定會鍚自己果個多d
而麥嘅重心都會放在他和文暉的骨肉上
到時先係諾兒悲劇的真正序幕
我之前都有提到,如文暉係失婚有自己的小孩
帶埋來再嫁麥,我反而接受到,因咁樣佢會明白單親子女感受
到時佢都唔想麥唔鍚自己同前夫嘅孩子,所以應該唔咁對佳芯女兒厚此薄彼
但文暉未婚未有兒女仲咁後生,將來點會唔偏私自己同麥的孩子?
麥到時都肯定會緊張他和文暉嘅親骨肉多d
傑父親對嵐姐有好感,但佢始終冇行動
因傑對他來說才是最重要

發表於 Posted on: 2018-11-09 12:50

認真就輸
回頂端 / Top
其實你會唔會lum得灰左d
如果文暉本身係衰既 就算佢係單親媽媽都未必對諾兒好
相反 就算佢地有左自己既骨肉都取代唔到諾兒係在哥心目中既地位
唔係所有故事都係灰姑娘

發表於 Posted on: 2018-11-09 13:10

回頂端 / Top
依家又 "歷史重演 - 車禍傷愛侶",

在哥嘅 心理 + 身理上 都將 十年前嘅 "壓抑",
喺呢一刻一次過爆發晒出嚟 ... 因為實在勁慘!

所以我個人認為 "主題:麥在田仲賤過陳世美!!!!!! " 係 唔合理。

發表於 Posted on: 2018-11-09 17:06

aliciahardfans
帖數 Posts: 1059
回頂端 / Top
为什么要把角色之间的关系和人品想到那么消极呢?难道要麦终身不娶 然后全家人老了 没人照顾和陪伴诺儿吗?就算他们有了孩子,为什么不要向好的方面想酱诺儿有伴了,可以做姐姐照顾弟妹了,麦可以看到他的女儿长大了,不必操心了。就算man没出现,也不代表麦一家人能像原本酱,因为他的太太的确是不在了
我不是在偏帮哪一个角色 哪一个性别, 但人,即为人,就该积极地看待每一件事情的发生。
客观者 你应该改一改你的username 叫主观者

發表於 Posted on: 2018-11-09 23:18

alkyin
回頂端 / Top
To: alkyin
今晚冇睇電視,冇昨晚咁唔開心,反正都估到結局
我發呢個topic,都預左比人鬧:)果然冇估錯:)
希望你係男士,咁你嘅反應好正常:)
但若不是,我唔知點講...anyway...
我知你一定想講:我係男士抑或女士唔關你(我)事,主觀者!
我唔想大家有怒火,所以替你反駁返我:)hehe...

哈哈,雖然被鬧:p但此劇令我更加更加體會到
人真係真係要理性,不能太投入感情
若佳芯唔係太愛丈夫,就唔會因未能講埋個電話而囉囉暖
企係到望月光諗丈夫而被車死
她愛丈夫比丈夫愛她多,所以註定輸
此劇我雖不喜歡,但卻像上了一課。

Btw,有2個問題大家可以諗下:
1.若文暉唔係張做,而是由冇乜觀眾緣的10A演,大家會否想麥(馬)娶她?
2.又或者張照做文暉,但麥一角由王浩信演,唔係馬,大家又會否咁喜歡呢個角色?
(本人覺得王浩信應是好丈夫同爸爸,同yoyo咁多年都咁sweet,又鍚女兒,經常陪女兒玩,又成日同yoyo旅行,之前只係d傳媒亂寫罷了,跟本他們應是恩愛夫妻)

發表於 Posted on: 2018-11-10 2:18

認真就輸
回頂端 / Top
To 客觀者
依幾日我都一直有睇你係跳躍既post
其實我一直都好唔明白你既觀點
首先我要澄清我係女性同覺得張依個角色可有可無
我唔鐘意10A 但如果佢做暉哥 我都係同一樣既lum法
我始終唔明點解你話在哥賤 但又覺得Angus既做法無問題
首先講在哥
由始至終佢都係一心一意對啊芯 佢無一日忘記過亡妻
一個男人過左十年連發夢都會lum起個老婆 仲想點
你覺得佢係因為張樣靚身材正 所以在哥先會鐘意佢
咁如果個角色係10A做 你係唔係先相信在哥係真心鐘意佢?
我唔明白既係你可以接受有女朋友都去玩小三
亦可以接受老婆死左出去玩女人
但就接受唔到老婆死左十年 再搵一個真心愛既人
再講Angus 你之前話男人出去玩唔緊要 最緊要識返屋企
女人要既唔單止係男人既心 仲有佢既身體
如果我係祈祈 就算結左婚有左bb 都會離婚
因為不忠就係不忠 唔應該去合理化佢既行為
其實麥太 依個名份唔係真係咁重要
就算在哥真係同文暉結婚 都唔代表佢會忘記阿芯
相反佢要忘記既 就算無文暉 佢都會忘記

發表於 Posted on: 2018-11-10 2:51

回頂端 / Top
唔明白點解你地覺得麥在田嘅做法唔啱, 其實佢已經為芯守咗十年, 點解唔可以去揾自己嘅幸福呢? 唔通要佢成世人都自己一個. 阿man同在哥外貌又襯, 心靈上又互相理解, 其實真係好match

發表於 Posted on: 2018-11-10 5:26

dantheman247
帖數 Posts: 41
回頂端 / Top
dear 亲爱的客观者
我没有在闹你哦,我只是在表达我的想法,是跟你的想法大有不同。
第二,一个人就算理性,爱自己多于爱他的伴侣,没因为想念老公而站在路边,那又怎样,人终有一死。
如果她老公是个渣男(他不是),她没叫他再娶,他也会在她还在时拈花惹草。这根本和理性不理性扯不上多大的关系。
第三,(我只是要表明一点,不是在骂你哦,别自打嘴巴:) )性别不是会影响一个人的想法和价值观的主要因素。不明白为什么你会说希望我是个男的,但我也的确有希望过自己是男的 keke(没什么的,只是不用每天想要怎么打扮,梳个头穿回件干净的衣就行了)但这不代表我会偏帮任何一个性别。
你想想看,如果麦有病,叫他老婆麦死后一定要再嫁。果然,她找到第二春了,要再婚,不能再做麦太太了。她有了另个男的骨肉,那诺儿怎么办,那继父会怎么对待诺儿?这女的又算不算是个水性杨花呢?
我觉得你应该会袒护女性,说她只不过是要为自己找幸福,让个多一个人疼女儿,难道要她死了老公 守一辈子的寡吗?
现在已经是21世纪了,别因为某个人是个某个性别而认定同一个性别的其他人都是这样的,更别因一个人的想法和价值观跟自己的不同 而一口咬定那个人是另一个性别。我没在说你在性别歧视哦,但如果你的确是,那也没办法 (不只是歧视女性才算是性别歧视,以不好的眼光看待别的性别也是)

發表於 Posted on: 2018-11-10 12:11

alkyin
回頂端 / Top
無論從那角度,麥都算有情有義,如果成世不娶孤獨一生不是對他很殘酷嗎!他完全不是陳世美!

發表於 Posted on: 2018-11-10 17:25

Chowmay832
帖數 Posts: 151
回頂端 / Top